04/11/2008: Όταν ζούσαμε στο όνειρο (βίντεο και φωτογραφίες)

Ας ξεχάσουμε για λίγο τον καιρό της οικονομικής εξυγίανσης και της λιτότητας του αχ και του βαχ και ας στραφούμε πίσω σε μια εποχή κοντινή στο χρόνο αλλά μακρυνή ως προς αυτό που ζούμε σήμερα.

Γυρνάμε πίσω λοιπόν στο 2008. Αρχές Νοεμβρίου και η Ανόρθωσις ετοιμαζόταν να υποδεχθεί την Ίντερ στον Γ.Σ.Π. Τις τρεις προηγούμενες αγωνιστικές στους ομίλους ο απολογισμός μας ήταν εξαιρετικός. Ισοπαλία στη Βρέμη, νίκη στη Λευκωσία μετον Παναθηναϊκό και ήττα από την Ιντερ στο Μιλάνο. Με συγκομιδή τεσσάρων βαθμών η Ανόρθωσις βρισκόταν στη δεύτερη θέση του πίνακα,  ένα βαθμό πάνω από την Βέρντερ και τρεις πάνω από τον Παναθηναϊκό.

Η διαφορά δυναμικότητας ήταν γνωστή και στην αναμέτρηση υπήρχε φαβορί και αυτό ήταν η Ίντερ, αλλά υπήρχε και η απύθμενη θέληση και το πάθος των ποδοσφαιριστών και του Κετσπάγια.Τι κι αν απουσίαζαν οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές του ρόστερ της Ανόρθωσης αυτό δεν πτόησε κανένα, το πάθος και η δίψα ηταν τόσο μεγάλη που τα πρόσωπα δεν είχαν καμία απολύτως σημασία, ήμασταν ομάδα και το δείχναμε. Σάβιο Μπορτολίνι Πιμεντέλ και Τραϊανός Δέλλας ήταν τραυματίες ενώ ο Σκοπελίτης μόλις είχε επιστρέψει από τον τραυματισμο του και ήταν στον πάγκο.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε το ρεπορτάζ των Ιάκωβου Κακκουρή και Ανδρέα Μαύρου. Δημοσιεύτηκε στον Φιλελευθερο της 5ης Νοεμβρίου 2008, διαβάζοντας το θα θυμηθείτε και εσείς μαζί με εμας τον παλμό και το όνειρο της εποχής:

Tην εικόνα θα τη θυμόμαστε για αρκετά χρόνια. Ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο κορυφαίος ίσως προπονητής του κόσμου, περίμενε υπομονετικά τον Τιμούρ Κετσπάγια να συγχαρεί τους ποδοσφαιριστές του, φωτογραφήθηκαν μαζί έχοντας στη μέση την κόρη του Τιμούρ, τη Λήδα, και στη συνέχεια χειροκρότησε τον κόσμο της Ανόρθωσης! Ο πιο πολυσυζητημένος προπονητής του ποδοσφαίρου που «αλαζόνα» τον ανεβάζουν και τον κατεβάζουν, υποκλίθηκε στο μεγαλείο της «σταχτοπούτας» του Τσάμπιονς Λιγκ που συνεχίζει να ονειρεύεται… Ανόρθωση – Ιντερ 3-3 στην πιο τιμητική ίσως εμφάνιση της ομάδας της Αμμοχώστου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Και το ταξίδι συνεχίζεται… Η πόρτα της πρόκρισης παραμένει ανοικτή και με εμφανίσεις όπως η χθεσινή, η πρωταθλήτριά μας δικαιούται να ελπίζει. Μεγάλη, τεράστια ομάδα η Ιντερ που μόνο ο πρόεδρος της ξέρει πόσα ξοδεύει (λέγεται ότι ο προϋπολογισμός της ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια ευρώ!), αλλά και μεγάλη μαγκιά για την «φτωχή» Ανόρθωση (των 6 εκατ. ευρώ) που όχι μόνο την κοίταξε στα μάτια, αλλά αισθάνεται και αδικημένη που ισοφαρίστηκε στο… 80’. Και μετά από τέτοια εμφάνιση, είναι άνευ αντικειμένου να αναζητούμε διακριθέντες και υστερήσαντες στην πλευρά των κυανόλευκων.

Το πρώτο 45λεπτο επιβεβαίωσε ότι η ομάδα της Αμμοχώστου και θέληση είχε και ψυχή να διεκδικήσει κάτι καλό από το μεγαθήριο του ιταλικού ποδοσφαίρου που ονομάζεται Ίντερ. Δύο φορές βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά είχε τη δύναμη να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα! Κι όταν μιλάμε για αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λίγκ, μια τέτοια ανατροπή και εναλλαγή συναισθημάτων παραπέμπουν σε πλούσιο και απολαυστικό θέαμα. Βοήθησαν βέβαια και οι ευάλωτες άμυνες, αφού τόσο στα καρέ της Ανόρθωσης, όσο και στα καρέ της Ίντερ δεν αποφεύχθηκαν τα «χοντρά» λάθη. Κι ενώ οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να ξεθαρρέψουν και να βγούν μπροστά, με τον Χαουάρ να διεκδικεί το πέναλτι (που δεν ήταν) από τον Σέζαρ (12’), ο κορυφαίος επιθετικός του πλανήτη, ο Ζλάταν Ιμραϊμοβιτς είχε την έμπνευση να εκτελέσει απ’ ευθείας ένα φάουλ από 35 μέτρα! Λίγο το στήσιμο του τείχους, λίγο ο αιφνιδιασμός του Μπεκιάι που απόκρουσε ασταθώς και ο Μπαλοτέλι εντελώς μόνος, έδωσε το προβάδισμα (0-1).

Παρά το αρχικό σοκ, η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια άρχισε να επανακτά την αυτοπεποίθησή της και να… διεκδικεί ένα λάθος των αντιπάλων (στο Μιλάνο δεν έκαναν ούτε ένα!). Έγινε στο 31’ μετά από σέντρα του Λαμπάν. Ο Μπουρδίσο και ο τερματοφύλακας των Ιταλών δεν συνεννοήθηκαν σωστά και ο Μπαρτόν πέτυχε ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του μέσα σε αποθέωση και ισοφάρισε σε 1-1. Κι όμως το ημίχρονο είχε… ακόμη μπόλικο δρόμο. Ο Γάλλος διαιτητής που σε πολλές φάσεις είχε φιλικές τάσεις προς τους Ιταλούς, στο 44’ έκλεισε προκλητικά τα μάτια σε πεντακάθαρο φάουλ του Ματεράτσι πάνω στον Γεωργίου και ο στόπερ της Ίντερ, από κόρνερ του Μπαλοτέλι, νίκησε τον Μπεκιάι που αδράνησε και πέτυχε το 1-2. Τόσο μεγάλη ήταν η θέληση των κυανόλευκων που κατάφεραν να ισοφαρίσουν στις καθυστερήσεις, όταν μετά από αδράνεια στην άμυνα των Ιταλών και με την εύνοια της τύχης, ο Γιώργος Παναγή που στο 43’ είχε πάρει τη θέση του τραυματία Πάολο Κόστα πέτυχε το 2-2 κι έστειλε το δικό του μήνυμα. Ο Ζοζέ Μουρίνιο που θεωρεί ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής του πλανήτη, εδώ και μέρες υποστηρίζει ότι η Ανόρθωση είναι μια πολύ καλά οργανωμένη και μαχητική ομάδα. Πείσθηκε πολύ νωρίς στην επανάληψη (49’) όταν η μεγαλύτερη έκπληξη της ενδεκάδας του Κετσπάγια, ο Νίκος Φρούσσος, «χόρεψε» στην ιταλική άμυνα (μετά από σέντρα του Μπαρτόν) και με ένα κεραυνοβόλο σουτ έδωσε προβάδισμα (3-2) στην πρωταθλήτρια μας. Τόσο πολύ ζορίστηκε από την εξέλιξη του ματς ο «special one» που έκανε κάτι πρωτόγνωρο στα ποδοσφαιρικά χρονικά. Τρεις αλλαγές ταυτόχρονα στο 57’! Τα ακριβοπληρωμένα αστέρια των… «αλαζόνων» του Μιλάνου (έτσι τους χαρακτηρίζουν οι οπαδοί της Μίλαν) δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν άμεσα κι ήταν η Ανόρθωση που είχε την ευκαιρία να διευρύνει το σκορ. Μεγάλη ευκαιρία στο 66’ με τον Λαμπάν το σουτ του οποίου από μέσα στην μικρή περιοχή απέκρουσε με τακουνάκι ο Σέζαρ, ακόμη πιο μεγάλη στο 69’ όταν ο Βραζιλιάνος απογειώθηκε για να σταματήσει το σουτ του Ανδρέα Κωνσταντίνου. Οι Ιταλοί απείλησαν σοβαρά, στο β’ μέρος στο 75’ όταν το σουτ του «Ίμπρα» απόκρουσε εντυπωσιακά ο Μπεκιάι. Οι μεγάλες ομάδες, όμως, βρίσκουν τον τρόπο να σκοράρουν ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό άλλωστε αδροπληρώνεται ο Κρούζ που στο 80’ εκμεταλλεύθηκε ένα φάουλ του Μπαλοτέλι και με κεφαλιά άφησε άναυδο τον Μπεκιάι. Τρία λεπτά αργότερα οι Ιταλοί διεκδίκησαν τέρμα σε κεφαλιά του Ματεράτσι, αλλά ούτε ο τηλεοπτικός φακός δεν ξεκαθάρισε αν η μπάλα αποκρούστηκε μέσα από τη γραμμή.

Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν ως εξής:

Ανόρθωσις (Κετσπάγια): Μπεκιάι, Κατσαβάκης, Γεωργίου, Κωνσταντίνου, Λεϊβακαμπέσι, Ντομπρασίνοβιτς, Π. Κόστα (43′ Παναγή), Λαμπάν, Χαουάρ, Μπαρντόν (78′ Οτσόκολιτς), Φρούσος (63′ Σκοπελίτης).

Ίντερ (Μουρίνιο): Σέζαρ, Ματεράτσι, Μπουρντίσο (58′ Βιεϊρά), Μαϊκόν, Ζανέτι, Καμπιάσο, Στάνκοβιτς (58′ Κρουζ), Μαντσίνι (58′ Μάξουελ), Κουαρέσμα, Μπαλοτέλι, Ιμπραΐμοβιτς.

[nggallery id=116]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ