Το παζλ της άμυνας

Η βασικότερη γραμμή στην οποία δουλεύουν συνήθως οι ομάδες κατά το στάδιο της προετοιμασίας, είναι η αμυντική. Οι προπονητές γνωρίζουν ότι εάν κτίσουν μια ομάδα με στιβαρή άμυνα και εν γένει καλή μεσοαμυντική λειτουργία, έστω κι αν έχουν μεσοεπιθετικά ή επιθετικά προβλήματα, μπορούν να δουλέψουν σ’ αυτά στην πορεία. Άλλωστε, καμιά φορά η επίθεση και το γκολ μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατομικής προσπάθειας, ενώ η άμυνα χρειάζεται συλλογική διαχείριση.

Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε το κτίσιμο της φετινής Ανόρθωσης, δεν μας επέτρεψε να δουλέψουμε έγκαιρα στην άμυνα. Αν και δεν είναι της παρούσης, όλοι θυμόμαστε ότι είχαμε αρχίσει το κτίσιμο με χαμηλό προϋπολογισμό, τον οποίο υπεδιπλασιάσαμε στην πορεία με υπερβάσεις στη μεσαία και επιθετική γραμμή και μοναδική εξαίρεση το δεξί άκρο της άμυνας και την απόκτηση Τζέισον Δημητρίου. Στο κέντρο της άμυνας ωστόσο, η απώλεια Κόλιν και ειδικά Ίλιτς, δεν αναπληρώθηκαν.

Τώρα, ο Ζόρζε Κόστα είναι υποχρεωμένος να δουλέψει με τέσσερις κυρίως ποδοσφαιριστές: Τον Παβίσεβιτς που είναι μεν καλός αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος, το Ζόρζε ο οποίος παρουσιάζεται αρκετά πίσω από τον καλό του εαυτό, τον Γκάλαμαζ που σημειώνει μακρά απουσία ενώ δεν τον θυμόμαστε και με τις καλύτερες αναμνήσεις από άποψη ταχύτητας και τέλος, το νεαρό Οικονόμου, ο οποίος έχοντας θητεύσει με τέσσερις προπονητές, δεν κατάφερε να «κερδίσει» κανένα…

jorge pavisevic vsDOXA

Στην πρώτη αγωνιστική, ο Ζόρζε Κόστα είχε επιστρατεύσει τους Μάκο και Άντιτς ως κεντρικά μπακ. Όντως, ο Μάκος είναι μια καλή επιλογή για τη θέση. Παίχτης μυαλωμένος, συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα, ενώ ξέρει και μπορεί να κατεβάσει την μπάλα βοηθώντας και στην ανάπτυξη της ομάδας. Από την άλλη βέβαια, μας είναι απαραίτητος στο κέντρο. Ή τουλάχιστον, αυτή την εντύπωση έχουμε αποκομίσει από το παιχνίδι με τη Δόξα. Έστω όμως ότι μπορούν να βρεθούν οι λύσεις στη μεσαία γραμμή και ο Μάκος να χρησιμοποιηθεί στα μπακ. Παρτενέρ του, θα πρέπει να είναι ένας ταχύς ποδοσφαιριστής. Ο Άντις είναι μια λύση για το παζλ, μόνο που αφήνει ορφανή τη θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ο Αβραάμ δεν μπορεί να την καλύψει και εκτίθεται, ενώ η επιστροφή του Σιέλη δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Εκτός αυτού, όταν με το καλό επιστρέψει ο Βαλεντίνος, δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα του πάρει για να είναι έτοιμος για εντεκάδα.

makos vsxoxo

Εάν όλα αυτά φαίνονται… σπαζοκεφαλιά για το δικό μας μυαλό, φανταζόμαστε μόνο τα σενάρια που «τρέχουν» στο μυαλό του Ζόρζε Κόστα. Ο Πορτογάλος έχει πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για τους πλείστους ποδοσφαιριστές του και θα ψάξει για τις λύσεις μέσα από το υφιστάμενο ρόστερ. Γνωρίζει άλλωστε ότι με αυτό θα πορευτεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ ακόμα και τότε δεν αποκλείεται να μην υπάρχει η πολυτέλεια για περαιτέρω κινήσεις…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ