Η μάχη του άξονα

Η μάχη του άξονα – όχι αυτού του 1940, αλλά του αποψινού αγώνα – είναι αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του ντέρμπι στη Λευκωσία.

Εκτός και αν ο Ζόρζε Κόστα μας επιφυλάξει κάποια έκπληξη – όπως η χρησιμοποίηση του Μάκου στα μπακ – η τριάδα του κέντρου θα αποτελείται από τους Μάκο μπροστά στην άμυνα, Αλέξα λίγο πιο μπροστά του και Γκριγκαλασβίλι σε ελεύθερο ρόλο, επιφορτισμένο και με ανασταλτικά καθήκοντα. Όπως είδαμε και σε προηγούμενα παιχνίδια, η απόδοση του Ρουμάνου παίζει καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας μας. Ένας καλός Αλέξα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη ομάδα, ενώ όταν δεν του βγαίνει το παιχνίδι, πελαγοδρομεί ολόκληρη η Ανόρθωσις.

Η λογική λέει ότι απόψε ο Νταν Αλέξα δεν θα έχει το συνήθη προωθημένο του ρόλο, αλλά θα βρίσκεται λίγο πιο πίσω, ώστε να βοηθά το Μάκο στις αναχαιτίσεις. Ειδικά εάν ο Δώνης επιλέξει να αγωνιστεί με τέσσερις ποδοσφαιριστές στη μεσαία γραμμή – που είναι και το πιθανότερο μιας και του «βγήκε» στο δεύτερο μέρος με την Μπορντό – αντιλαμβάνεται κανείς τη δουλειά που θα υπάρχει εκεί μπροστά στην άμυνά μας. Το πλεονέκτημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι ο Αλωνεύτης που είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος ποδοσφαιριστής του αντιπάλου δεν θα βρίσκεται πλέον στα άκρα όπου υποφέρουμε, αλλά ως δεύτερος επιθετικός, μια θέση στην οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί λιγότερο την ταχύτητά του.

Εάν οι Μάκος και Αλέξα καταφέρνουν στις αναχαιτίσεις να τροφοδοτούν σωστά τον Γκριγκαλασβίλι, αυξάνοντας τον χρόνο κατοχής της μπάλας για την ομάδα μας, θα αυξάνουν και τις πιθανότητες του διπλού. Το ΑΠΟΕΛ είναι μια ομάδα που αρέσκεται να κρατά και να κυκλοφορεί την μπάλα. Εάν εμείς δεν τους το επιτρέψουμε, θα τους σπάσουμε το ρυθμό και μαζί τα νεύρα. Έχουν πρόβλημα αυτοπεποίθησης και μια Ανόρθωσις που θα είναι δυνατή στον άξονα, θα πατά γερά στο γήπεδο κρατώντας την μπάλα με σωστή κυκλοφορία και μεταβιβάσεις, θα τους εντείνει το πρόβλημα.

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μπούμε στο παιχνίδι δυνατά και με πάθος. Πρέπει να θυμηθούμε τον τρόπο που ξεκινήσαμε τους αγώνες με Ομόνοια και Απόλλωνα και σε καμιά περίπτωση να επαναλάβουμε τα παιχνίδια με Αλκή, Δόξα, Άχνα και πολύ περισσότερο Αναγέννηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ