ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι ήρωες του Βουκουρεστίου (βίντεο)

Μια πολύ σημαδιακή μέρα είναι η 2η Οκτωβρίου για την Ανόρθωση και τον κάθε Ανορθωσιάτη. Ήταν η μέρα που το 1991  η Ανόρθωση αν και στο τέλος  έπεσε ηρωικά, σήκωσε το ανάστημα της στην Ευρώπη και  έκανε τον  κάθε πρόσφυγα Ανορθωσιάτη να ξεχειλίζει από περηφάνια.

Ήταν μια εποχή που η Ανόρθωση προσπαθούσε να ανακτήσει την χαμένη προ-πολεμική της αίγλη. Ο Ανορθωσιάτικος κόσμος είχε μάθει να ζει για χρόνια μακριά από «αγωνιστικές επιτυχίες» και ήταν στο περιθώριο, μιας και είχε ως πρώτιστο στόχο την επιβίωση της Ανόρθωσης, του φάρου για επιστροφή στην μάνα Αμμόχωστο.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Η ομάδα μας είχε χάσει στο νήμα το πρωτάθλημα από τον Απόλλωνα ωστόσο πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το τότε κύπελλο Ουέφα και έτσι επέστρεφε μετά από 8 χρόνια απουσίας στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Εκεί, θα αντιμετώπιζε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1986, Στεάουα Βουκουρεστίου!

Στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας ο πρωτεργάτης της αναμόρφωσης του Φοίνικα, Άνχελ Ιορτανέσκου. Η ποδοσφαιρική του καριέρα αξιοζήλευτη, γέννημα θρέμμα της  Στεάουα, με την οποία το 1986 ως ποδοσφαιριστής και βοηθός προπονητής είχε κατακτήσει το κύπελλο πρωταθλητριών κόντρα στην Μπαρτσελόνα! Στο γήπεδο οι ηγήτορες της Ανόρθωσης ήταν ο Νιγηριανός Μάικ Ομπίκου και ο θρύλος Τιμουρ Κετσπάγια, έχοντας στο πλευρό τους άξιους συμπαραστάτες.

Στο πρώτο ματς που διεξήχθη σ’ ένα κατάμεστο «Αντώνης Παπαδόπουλος» η Ανόρθωση σαφέστα πιο άπειρη ηττήθηκε από τους Ρουμάνους με 1-2. Κάπου εκεί όλοι πίστεψαν πως η Ανόρθωση στον επαναληπτικό θα επιδίωκε απλά μια τιμητική ήττα.

Ωστόσο, η Ανόρθωσις στο Βουκουρέστι ύψωσε το ανάστημα της και έκανε όλους του Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους μα ειδικότερα τους οπαδούς της να είναι κολλημένοι με το ραδιόφωνο στ’ αυτί.  Λίγο έλειψε η Μεγάλη Κυρία να  πετύχαινε το ακατόρθωτο, αλλά τελικά η τύχη της έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Μετά από καταπληκτική εμφάνιση και άψογο κοουτσάρισμα από τον Ιορτανέσκου ισοφαρίσαμε το σκορ του πρώτου παιχνιδιού με γκολ των Ομπίκου και Κετσπάγια και οδηγήσαμε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, οι Ρουμάνοι όντας κατά πολύ πιο έμπειροι και αγωνιζόμενοι μπροστά στο κοινό τους μας ισοφάρισαν παίρνοντας το εισιτήριο της πρόκρισης.

Η επόμενη μέρα, παρόλο που στην ουσία ήμασταν οι χαμένοι, μας βρήκε γεμάτους περηφάνια. Η υπερπροσπάθεια των ποδοσφαιριστών μας ήταν πράγματι συγκινητική, γεγονός το οποίο αντιλήφθηκε ο Ανορθωσιάτικος κόσμος και την επόμενη μέρα κατέκλυσε το αεροδρόμιο Λάρνακας αποθεώνοντας τους «ηρωικά πεσόντες» του Βουκουρεστίου.

Το ρεπορτάζ του Α΄ αγώνα

Η επιστροφή της Ανόρθωσης στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ δεν συνοδεύτηκε με επιτυχία για μια ακόμη φορά. Η ομάδα της Αμμοχώστου παίζοντας στα ίσα τη Στεάουα, πάλεψε γερά αλλά στάθηκε άτυχη. Δέχθηκε δύο γκολ σε καθοριστικά σημεία του αγώνα και ηττήθηκε με 2-1. Η Ανόρθωση στο πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε δυνατά και απείλησε στο 14′ όταν ο Κετσπάγια έστειλε δυνατό σουτ από αριστερά, αλλά απέκρουσε ο Στιγνκάτσιου. Στο 44′ η Στέαουα κατάφερε να ανοίξει το σκορ με ψηλοκρεμαστό σουτ του Ίλιε Σταν έξω από την περιοχή.

Με την έναρξη της επανάληψης ο Ντουμιτρέσκου με σουτ από τα πλάγια νίκησε τον Νίκο Παναγιώτου κάνοντας το 2-0 για την Στεάουα και τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για την Ανόρθωση που όμως δεν το έβαλε κάτω. Στο 52′ ο Κετσπάγια αναστάτωσε και άδειασε όλη την άμυνα της Στεάουα και έδωσε έτοιμο γκολ στον Ρίζο ο οποίος το έχασε. Στο 54′ έκανε τα δικά του και ανάγκασε τον Στινγκάτσιου σε μεγάλη απόκρουση. Στο 70′ η Ανόρθωση κέρδισε πέναλτι που το εκτέλεσε εύστοχα ο Ομπίκου. Στα εναπομείναντα 20 λεπτά η Ανόρθωση προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να φθάσει στην ισοφάριση.

Ανόρθωση: Νίκος Παναγιώτου, Ά. Παναγιώτου, Ανδρέας Ιωάννου, Σπύρος Καστάνας, ,Κόκος Παναγή, Βάσος Τσαγκάριης, Πανίκος Πούνας (36′ Χ. Κασσιανός), Μάικ Ομπίκου, Τιμουρ Κετσπάγια, Χρίστος Κίττος (67’Χάρης Χαραλάμπους), Κώστας Ρίζος.

Το ρεπορτάζ του επαναληπτικού

Φοβερή η Ανόρθωση μέσα στην Ρουμανία. Ο Κετσπάγια είχε πει πριν τον αγώνα ότι η Ανόρθωση θα προκριθεί, πολλοί είπαν ότι έλεγε αστεία. Να όμως που η Ανόρθωση ήταν μια “Κυρία” με τα όλα της μέσα στο Βουκουρέστι. Πραγματοποιώντας την καλύτερη της εμφάνιση στην Ευρώπη, η Ανόρθωση ανέτρεψε τα πάντα. Άγγιξε το θαύμα της πρόκρισης και οδήγησε το ματς στην παράταση αλλά στάθηκε άτυχη και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει μια υπέροχη βραδιά για την προσφυγική ομάδα της Αμμοχώστου

Παίζοντας κλειστή άμυνα και βγαίνοντας μπροστά με ξαφνικές αντεπιθέσεις , έχοντα ένα δίδυμο φωτιά (Ομπίκου – Κετσπάγια), έφθασε στην μεγάλη ανατροπή του πρώτου αγώνα. Κρίμα που η πρόκριση χάθηκε στο Αντώνης Παπαδόπουλος. Στο 8′, ο Ομπίκου με φοβερό σουτ κάρφωσε την μπάλα στα δίκτυα. Στο 63′ η Στεάουα κατάφερε να ισοφαρίζει με κοντινό σουτ του Σταν. Στο 68′ ο Κετσπάγια έχασε μοναδική ευκαιρία να κάνει το 1-2. Η Στεάουα στο 77′ βρέθηκε κοντά στο γκολ αλλά ο Καστάνας έσωσε την Ανόρθωση αποκρούοντας πάνω στη γραμμή. Στο 84′ όμως ο Κετσπάγια με σουτ κεραυνό έβαλε μπροστά και πάλι την Ανόρθωση με 2-1, κρατώντας την υπόσχεση του. Στο 88′ αποβλήθηκε ο Ρίζος.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και οι παίκτες του Ιορτανέσκου τα έδωσαν όλα για να ολοκληρώσουν την πρόκριση. Στο 100′, σουτ του Ομπίκου βρήκε το δοκάρι. Στο 103′ ακυρώθηκε γκολ του Κετσπάγια. Στο 105′ η Στεάουα ισοφάρισε με σουτ – φάουλ του Σταν. Στη συνέχεια η Ανόρθωση προσπάθησε για ένα γκολ αλλά δεν ήρθε και έτσι χάθηκε η πρόκριση.

Κάβελης, Παναγιώτου, Ιωάνου, Καστάνας, Παναγή, Ρίζος, Τσαγκάρης, Κασσιανός, Κετσπάγια, Κίττος (74′ Χαραλάμπους), Ομπίκου.

**Τα ρεπορτάζ των αναμετρήσεων είναι από το βιβλίο “40 χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη [2003]”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ