Ορμητική ή συμμαζεμένη;

Τον Ζόρζε Κόστα το γνωρίσαμε πέρσι, όταν βρισκόταν στον πάγκο της ΑΕΛ. Με βάση αυτά που είδαμε από τη Λεμεσιανή ομάδα, γνωρίζαμε ότι οι ομάδες του Πορτογάλου προπονητή παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο, δίνοντας βαρύτητα στη δημιουργία και όχι στην καταστροφή. Αν και ο ίδιος αγωνιζόταν, και έκανε και μεγάλη καριέρα, στη θέση του κεντρικού αμυντικού, προτιμάει οι ομάδες του να αγωνίζονται με επιθετικούς προσανατολισμούς  με λιγότερη βαρύτητα στον αμυντικό τομέα.

Ο Πορτογάλος ήρθε στην Ανόρθωση μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Σίγουρα, η δουλειά που κάνει θα φανεί σε βάθος χρόνου και όχι από τα πρώτα δύο – τρία παιγνίδια της χρονιάς, με τους λόγους να είναι γνωστοί. Κανείς προπονητής δεν μπορεί να κριθεί, με μία ομάδα που δεν χτίστηκε από αυτόν μάλιστα, χωρίς να περάσει κάποιο λογικό χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα που τίθεται για τον ίδιο στις πρώτες αγωνιστικές, είναι για τον τρόπο με τον οποίο θα προτιμήσει να πορευθεί στους πρώτους του αγώνες στον πάγκο της ομάδας. Θα αφήσει δηλαδή τα «λουριά» των ποδοσφαιριστών του και θα βασιστεί στην ποιότητα κάποιων ποδοσφαιριστών της επιθετικής γραμμής ή θα προτιμήσει να παρατάξει μία πιο «συμμαζεμένη» ομάδα και να δώσει περισσότερη βαρύτητα στο χώρο της άμυνας;

Στο πρώτο παιγνίδι της χρονιάς, απέναντι στην Ομόνοια, είδαμε λίγο και από τα δύο. Παρά το ότι ήταν το πρώτο του επίσημο παιγνίδι στον πάγκο της ομάδας, όπου μάλιστα είχε να αντιμετωπίσει και πολλές απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών, δεν έδωσε οδηγίες η ομάδα να περιμένει την Ομόνοια αμυνόμενη μαζικά και να αγωνιστεί με αντεπιθέσεις. Αντιθέτως, είδαμε μία Ανόρθωση που είχε τον έλεγχο του παιγνιδιού και είχε επιθετικούς προσανατολισμούς, όχι όμως άναρχο παιγνίδι. Ανεβάζαμε αρκετούς ποδοσφαιριστές στην επίθεση αλλά με πλάνο. Εκεί που υπήρχε η ευκαιρία και εκεί που βρίσκαμε τα κενά.

Αν και του αρέσει να βλέπει τους ακραίους αμυντικούς να βγαίνουν συχνά στην επίθεση, αυτό συνέβη περισσότερο με τον Τζέισον Δημητρίου, καθώς ο Ανδρέας Αβραάμ επικεντρώθηκε κυρίως στα αμυντικά του καθήκοντα. Αντιλήφθηκε το πρόβλημα που είχαμε αριστερά, και οι οδηγίες του ήταν τέτοιες ώστε να μην μένουμε ακάλυπτοι στο αριστερό αμυντικό άκρο.

Το ερώτημα για το παιγνίδι της Κυριακής, είναι αν θα αλλάξει οτιδήποτε στον τρόπο παιγνιδιού μας. Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων, με τον Πορτογάλο να έχει περισσότερους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του σε σχέση με τον αγώνα της πρεμιέρας, και αναμένουμε να δούμε αν αυτές οι αλλαγές των προσώπων φέρουν και αλλαγή στη φιλοσοφία που θα έχει η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Απόλλωνας έχει διαφορετικά αγωνιστικά στοιχεία σε σχέση με την Ομόνοια. Τολμούμε να πούμε πως έχει περισσότερη ποιότητα στην επιθετική γραμμή, και σημείο κλειδί για την κατάληξη του παιγνιδιού θα έχει η ανασταλτική μας συμπεριφορά. Θα προτιμήσουμε λοιπόν να δώσουμε έμφαση στον τρόπο που αμυνόμαστε ή θα παίξουμε πιο επιθετικά και να βασιστούμε περισσότερο στη δική μας ποιότητα μεσοεπιθετικά;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ