Μάκος: «Βρίσκω τον εαυτό μου σιγά σιγά»

Συνέντευξη στη «Σημερινή» έδωσε ο αμυντικός μέσος της Ανόρθωσης Γρηγόρης Μάκος, ο οποίος αναφέρεται στον αποκλεισμό από την Γκέφλε, για την Ανόρθωση και το Κυπριακό ποδόσφαιρο, καθώς και τους στόχους του ίδιου για το μέλλον. Αναλυτικά:

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου για το κυπριακό ποδόσφαιρο;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα κάποια εμπεριστατωμένη άποψη για το κυπριακό ποδόσφαιρο αλλά ακόμα και τώρα είναι αρκετά νωρίς για να βγάλω μια γνώμη 100%. Θέλω να πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοδο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι από την πρώτη αγωνιστική υπήρχαν ομάδες που έκαναν την έκπληξη, υπήρχαν τα φαβορί, υπήρχαν και τα ντέρμπι, που όλα αυτά σχηματίζουν μια καλή εικόνα».

Προέρχεσαι από πρωταθλήματα προηγμένα αλλά και από ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό. Αυτό ήταν ένα κριτήριο ώστε να έρθεις στην Ανόρθωση;

«Σίγουρα και αυτό ήταν κριτήριο γιατί ξέρω ότι η Ανόρθωση είναι μια από τις μεγάλες ομάδες της Κύπρου. Με βοήθησε αυτό για να κάνω την επιλογή αυτή».

Για την Ανόρθωση η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά με την αποτυχία της Ευρώπης και τώρα προσπαθεί να βρει ξανά τον καλό της εαυτό.

«Με το καλημέρα που αγωνίστηκα και εγώ ήρθε ο αποκλεισμός. Πολύς κόσμος περίμενε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Σαν φίλαθλος όταν αγαπάς την ομάδα σου στενοχωριέσαι και κάποιες φορές μπορεί να έρθεις και σε ακραίες καταστάσεις, να σκεφτείς περίεργα, γιατί, απ΄ ό,τι μου είπαν, κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες. Αυτό που έγινε, έγινε. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Έχουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο μπροστά μας, δύο εγχώριες διοργανώσεις τις οποίες πρέπει να κτυπήσεις. Οπότε αν σταθείς στον αποκλεισμό, ίσως καταστρέψεις όλη τη χρονιά. Σαφώς ήταν πολύ σημαντική διοργάνωση και όλοι θέλαμε να προχωρήσουμε. Αλλά πρέπει να το αφήσουμε γρήγορα πίσω μας και νομίζω ότι το έχουμε κάνει. Το θέμα είναι να υπάρχει ηρεμία στην ομάδα. Ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα με μια νίκη σε ντέρμπι. Η παρουσία του κόσμου έδειξε ότι είναι δίπλα μας και μας στηρίζει».

Πώς βλέπεις την Ανόρθωση αγωνιστικά, οργανωτικά αλλά και σε σύγκριση με τις χώρες που έχεις αγωνιστεί;

«Στη Γερμανία η β΄ κατηγορία στηρίζεται στη δύναμη. Δεν θα δεις πολλές ομάδες με ποιότητα. Από οργάνωση στην Ανόρθωση, προσωπικά ό,τι έχω ζητήσει το έχω πάρει. Στην ομάδα υπάρχει πολύ θετική σκέψη για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον. Δεν έχω δει διχόνοια, δεν υπάρχει μεταξύ μας πρόβλημα ούτε γενικά στην ομάδα. Αυτό είναι το σημαντικό. Να υπάρχει ηρεμία στην ομάδα. Γιατί αν είσαι σε ένα σωματείο που έχει κλίκες, διχόνοιες και τσακωμούς, δεν είναι καλό για την ομάδα και τους παίκτες».

Ήρθες στην Ανόρθωση με τη μορφή του δανεισμού από τη Μόναχο 1860. Είναι νωρίς για σκέψεις ως προς το τι θα γίνει το καλοκαίρι;

«Είναι νωρίς ακόμα για να σκεφθώ κάτι τέτοιο. Για μένα ήταν πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο με προσέγγισε η Ανόρθωση, έδειξαν πόσο με ήθελαν, με πέτυχαν σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ποδοσφαιρικής μου καριέρας λόγω της δύσκολης χρονιάς στη Μόναχο. Νιώθω πολύ καλά εδώ από όλες τις απόψεις. Νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου. Περνάω καλά, νιώθοντας ότι βρίσκω τον εαυτό μου σιγά-σιγά».

Ποιος είναι ο στόχος σου;

«Θέλω πρώτα να βρω τον εαυτό μου 100%. Θέλω να καθιερωθώ στην ομάδα και να βοηθήσω να πετύχει τους στόχους της. Απ΄ εκεί και πέρα ό,τι θέλει ας έρθει. Αν έρθει η εθνική ομάδα, σίγουρα θα χαρώ. Θέλω πρώτα-πρώτα να βοηθήσω την Ανόρθωση».

Η Ανόρθωση έχει χρόνια να πανηγυρίσει τίτλο. Φέτος μπορεί;

«Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τους ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ νωρίς ακόμα αλλά, αν αγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος όπως στον πρώτο αγώνα, μπορούμε, σίγουρα θα το κυνηγήσουμε και εύχομαι να το πετύχουμε».

Ένας από τους στόχους της Ανόρθωσης στο όραμα 2020 είναι να αποτελείται σε μεγάλο αριθμό από γηγενείς ποδοσφαιριστές.

«Θα είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις τα πατριωτάκια σου να αγωνίζονται, γιατί πιστεύω Κύπριοι και Έλληνες είμαστε ένα. Αυτό που θέλει να κάνει η Ανόρθωση είναι πολύ σημαντικό, να βγάλει ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα της. Είναι ωραίο γιατί θα προωθηθούν ποδοσφαιριστές και στην εθνική ομάδα».

Η εθνική ομάδα είναι ένα από τα όνειρα του κάθε ποδοσφαιριστή. Στόχος σου είναι να βρεθείς στη Βραζιλία το καλοκαίρι;

«Είχα την τύχη να βρεθώ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό με την Εθνική Ελλάδος, είχα την ατυχία να κοπώ από το τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο στην Αφρική από τις επιλογές του κ. Ρεχάγκελ. Θέλω να επιστρέψω στην Εθνική Ελλάδος και να βρεθώ στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά δεν θέλω να το σκέφτομαι 100%, γιατί μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά. Επικεντρώνομαι στους στόχους της Ανόρθωσης. Αν έρθει κλήση, θα χαρώ πολύ».

Ποια είναι η άποψή σου για το ελληνικό πρωτάθλημα; Πεσμένο ποιοτικά;

«Αυτό το λένε πολλοί ποδοσφαιριστές, ειδικά όταν φεύγουν στο εξωτερικό. Από την άλλη βλέπεις κάποιες ομάδες που είναι πιο ”χαμηλής” αξίας να είναι καλύτερες από κάποιες άλλες. Τα συμβόλαια έχουν πέσει αρκετά και οι επιλογές είναι λίγες. Υπάρχουν ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης όπου αγωνίζονται ποδοσφαιριστές που ίσως κάποτε να έλεγες ποιοι είναι αυτοί. Είναι βαρύ έτσι όπως το λέω, αλλά δεν το εννοώ έτσι. Το θετικό είναι ότι οι ομάδες χρησιμοποιούν Ελληνόπουλα. Ναι, μπορεί να είναι πεσμένη η ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά το γεγονός ότι πολλές ομάδες ξεκινούν από το μηδέν, όπως η ΑΕΚ, είναι θετικό για το μέλλον».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ