Ψάχνουμε για πρώτο ή για δεύτερο τερματοφύλακα;

Δεδομένη ήταν η επιθυμία της επιτροπής προγραμματισμού να έρθει ακόμα ένας τερματοφύλακας στην Ανόρθωση. Τώρα, με την αποχώρηση του Χρίστου Μάστρου, είναι πλέον βέβαιο ότι θα αποκτηθεί ακόμα ένας ποδοσφαιριστής για τη θέση κάτω από τα δοκάρια.

Ο Βαλβέρδ ήταν την περσινή περίοδο ο πρώτος τερματοφύλακας της ομάδας, με σχετικά καλές εμφανίσεις, ωστόσο μετά το παιχνίδι της 1ης Δεκεμβρίου με την ΑΕΛ και τον τραυματισμό του, δεν κατάφερε να επανέλθει πλήρως. Αντιθέτως, κάθε τόσο προέκυπταν νέα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν μέσα στην χρονιά, ενώ δείχνει να μην έχει απαλλαγεί ακόμα από αυτά.

Το ερώτημα τώρα, είναι εάν η επιδίωξη θα είναι να έρθει τερματοφύλακας για πρώτος ή για αναπληρωματικός. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θέση, στην οποία οι πλείστες ομάδες δεν έχουν δυο ισάξιες λύσεις, για διάφορους λόγους. Πρώτ’ απ’ όλα είναι το θέμα κόστους. Εάν υποθέσουμε ότι ο καλός τερματοφύλακας αμείβεται με ένα τριψήφιο νούμερο (μιλάμε πάντα σε χιλιάρικα), τότε είναι αντιληπτό ότι δεν μας παίρνει οικονομικά να έχουμε δυο τέτοιους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ.

Έπειτα, είναι και το θέμα προβλημάτων που δημιουργούνται. Ο καλός τερματοφύλακας θέλει να αγωνίζεται. Εάν αισθάνεται ότι είναι ισάξιος με το συμποδοσφαιριστή του αλλά μένει στον πάγκο, αρχίζουν τα μουρμουρητά και τα προβλήματα. Γι’ αυτό και η φιλοσοφία των περισσοτέρων προπονητών, είναι ο δεύτερος τερματοφύλακας να είναι είτε πολύ νεαρός – και άρα περιμένει να αρπάξει την ευκαιρία – είτε σε προχωρημένη ηλικία, οπότε αρκείται στον πάγκο, έχοντας όμως τη δυνατότητα όποτε κληθεί να παίξει, να κάνει αν μη τι άλλο τα… βασικά. Ο πρώτος τερματοφύλακας, θέλουν να αισθάνεται αυτοπεποίθηση, πως δεν απειλείται η θέση του με το πρώτο λάθος που θα κάνει.

Είναι αντιληπτό, ότι ο Βαλβέρδ έφυγε από τη Λυών και ήρθε στην Κύπρο για να παίζει βασικός. Οπότε η λογική μ’ αυτό ως δεδομένο λέει ότι αναζητούμε δεύτερο τερματοφύλακα. Οι συχνοί τραυματισμοί όμως κατά την περσινή περίοδο αποτελούν παρελθόν ή θα έχουμε πάλι τα ίδια; Εάν δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με βεβαιότητα το ερώτημα, τότε οδηγείται στην επιλογή ενός ισάξιου τερματοφύλακα, που θα είναι στην ουσία πρώτη επιλογή…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ