Ο προπονητής Ζόρζε Κόστα

Με τον Ζόρζε Κόστα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να γίνεται ο 10ος προπονητής στην μετά Κετσπάγια εποχή, το anorthosis24.net σας παρουσιάζει τους μέχρι τώρα σταθμούς στην προπονητική καριέρα του Πορτογάλου.

Ο Ζόρζε Κόστα γεννήθηκε στις 14/10/1971, προϊόν των ακαδημιών της Πόρτο όπου και μεγαλούργησε με τα χρώματα της. Η ποδοσφαιρική του καριέρα αξιοζήλευτη καθώς κατέκτησε τα πάντα, πρωταθλήματα, κύπελλα, Champions League. Την προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε λίγους μήνες μετά που κρέμασε τα παπούτσια, για αρχή ως βοηθός και αμέσως μετά ως πρώτος προπονητής.

Από βοηθός σε τρεις μήνες πρώτος

 

Τον Δεκέμβριο του 2006 ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός στην Μπράγκα δίπλα από τον Ροτζέριο Γκονσάλβες, ενώ δύο και κάτι μήνες μετά  πήρε το βάπτισμα του πυρός ως πρώτος προπονητής στην Μπράγκα την οποία και οδήγησε στην τέταρτη θέση, πίσω από τις παραδοσιακές Πόρτο, Σπόρτιγκ και Μπενφίκα.  Από την Μπράγκα που ταλανιζόταν από την ασθένεια αλλαγής προπονητών, απολύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2007.

Από τα αλώνια στα σαλόνια

 

Αφότου έμεινε στο ταμείο ανεργίας για 10 μήνες, αποφάσισε τον Ιούνιο του 2008 να αναλάβει την Ολιανένσε, ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Μαζί της μεγαλούργησε και έτσι ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της Πορτογαλίας,  καθώς στα δύο χρόνια που ήταν εκεί την οδήγησε στα σαλόνια της Primeira Liga  μετά από 34 χρόνια και τη δεύτερη χρονιά εξασφάλισε σχετικά με άνεση την παραμονή της.

Ακαντέμικα και μετά εξαγγελία αποχώρησης

 

Τον Ιούνιο του 2010 αποφασίζει να κάνει ένα μικρό βήμα παραπέρα και να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασία με την Ακαντέμικα, μία μικρομεσαία ομάδα της Πορτογαλίας. Περί τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ την είχε στην 9η θέση μετά από 14 αγωνιστικές, λαμβάνει την απόφαση για προσωπικούς λόγους να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο!

Η περιπέτεια στην Ρουμανία

 

Αποχώρηση όμως που δεν διήρκεσε για πολύ, καθώς τον Ιούνιο του 2011 είχε δελεαστική πρόταση από τον πρόεδρο της γνώριμης μας Κλουζ για να δοκιμάσει την τύχη του έξω από τα σύνορα της Πορτογαλίας. Τα δεδομένα εκεί ήταν ιδιόμορφα καθώς το 2009 στο Κλουζ πανηγύρισαν τον τίτλο, ωστόσο το 2010 κατρακύλησαν στην 10η θέση και ο Ζόρζε Κόστα καλείτο να γίνει ο άνθρωπος που θα οδηγούσε την ανερχόμενη δύναμη του Ρουμανικού ποδοσφαίρου ξανά  στο δρόμο επιτυχιών. Μπορεί να περηφανεύεται πως εν μέρει τα κατάφερε, όμως μια ταπεινωτική ήττα από την Ραπίντ με 5-0 τον Απρίλιο του 2012 σε συνδυασμό με άλλα ανεπιτυχή αποτελέσματα οδήγησαν τον πρόεδρο της Κλουζ να απολύσει τον Κόστα. Στη  θέση του έφερε τον Ιοάν Αντόνε ο οποίος άλλαξε την ψυχολογία και με ένα σερί νικών πήρε τον τίτλο στο Κλουζ, ωστόσο η ομάδα ήταν φτιαγμένη από τον Πορτογάλο.

Η κάθοδος του στην Κύπρο

kosta

Άνεργος έμεινε για έξι μήνες μόνο καθώς στις 22 Οκτωβρίου ο Πορτογάλος ανακοινωνόταν από την ΑΕΛ ως ο αντικαταστάτης του Πάμπου Χριστοδούλου. Το πέρασμα του από την Λεμεσό στο τέλος όμως είχε αρνητικό πρόσημο, καθώς παρά το ευνοϊκό ξεκίνημα δεν τα κατάφερε και στο τέλος η ΑΕΛ έμεινε εκτός τετράδας και έχασε το κύπελλο από τον Απόλλωνα στην παράταση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ