Νταν Αλέξα: «Ελπίζω να μας συγχωρέσουν»

Συνέντευξη στην αθλητική ιστοσελίδα kerkida.net και τον Ηλία Πονηρό έδωσε ο εκ των αρχηγών της ομάδας μας, Νταν Αλέξα. Στη συνέντευξη, όπως είναι φυσικό κάνει εκτενή αναφορά στον αποκλεισμό από την Γκέφλε, ενώ μιλά και για τα νέα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο. Η συνέντευξη:

Νταν, μία εβδομάδα μετά και έχοντας πλέον πιο «καθαρό» μυαλό τι νομίζεις ότι έφταιξε και χάσατε με 4-0 από τη Γκέφλε, με αποτέλεσμα να γνωρίσετε τον πρόωρο αποκλεισμό;

“Ακόμα και τώρα είναι δύσκολο να πεις κάτι. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλές δικαιολογίες, οι οποίες ωστόσο είναι και… πραγματικότητες. Από τους 11 που ξεκινήσαμε στο αρχικό σχήμα, μόνο δύο ήταν και πέρυσι στην ομάδα. Εγώ και ο Πάουλο Ζόρζε. Είναι δύσκολο να παίξεις καλό ποδόσφαιρο τέτοια εποχή, ιδιαίτερα όταν είσαι μία νέα ομάδα. Παράλληλα, είχαμε τις μεγάλες ατυχίες με τους τραυματισμούς των Άντιτς και Βαλβέρδε που μας επηρέασαν και αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά καθώς κάπως φοβηθήκαμε τον αγωνιστικό χώρο. Σίγουρα δεν μπορεί καμία ομάδα να παίξει γρήγορα καλό ποδόσφαιρο, αλλά σαφώς και θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα και να μην υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα. Θα ήταν λογικό αν χάναμε, αλλά όχι με τέτοιο σκορ. Είναι ντροπή και μοναδικοί υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ποδοσφαιριστές. Εμείς ευθυνόμαστε για αυτή την ντροπιαστική ήττα και κανείς άλλος, ούτε η διοίκηση ούτε η τεχνική ηγεσία και είναι κρίμα και άδικο που τους αποδίδεται η ευθύνη. Ούτε ο συνθετικός χλοοτάπητας, ούτε η ζέστη, ούτε ο ήλιος, ούτε και κανένας άλλος. Όταν δέχεσαι μία ήττα με 4-0 δεν.. χωρούν δικαιολογίες και αυτή είναι η «ψυχρή» αλήθεια. Τα λάθη και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά δικά μας. Θα μπορούσαμε να το δεχθούμε εάν χάναμε με 1-0 ή με 2-0, αφού είναι ένα σκορ που μπορεί να εξηγηθεί, αλλά όχι και το 4-0. Επαναλαμβάνω ότι είναι δική μας η ευθύνη”.

Υπήρξε, ωστόσο, και η… προειδοποίηση με την ήττα 5-0 από τον Απόλλωνα. Μήπως η δουλειά που έγινε στην προετοιμασία δεν ήταν αυτή που έπρεπε;

“Κάναμε μία εξαιρετική προετοιμασία κάτω από πολύ καλές συνθήκες και σ’  ένα μέρος, όπου βρέθηκε και η Σταντάρ Λιέγης και παλαιότερα η Εθνική Ολλανδίας και η Μπαρτσελόνα του Φαν Χάαλ. Δώσαμε καλά φιλικά με τον Παναθηναϊκό και τη Γάνδη και είχαμε παίξει πάρα πολύ καλά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι λογικό στο ποδόσφαιρο να μην είσαι απόλυτα έτοιμος και να έχεις άμεσα την απόδοση που θέλεις, ιδιαίτερα όταν είσαι μία νέα ομάδα, όπως είμαστε εμείς. Έφυγαν και ήρθαν παίκτες και όλοι χρειάζονται το χρόνο τους. Με αυτά που λέω, όμως, δεν θέλω όπως προανέφερα να βρω δικαιολογίες. Ήταν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα”.

Πολλά, ωστόσο, ακούγονται και για τα οικονομικά της Ανόρθωσης. Τι έχεις να πεις γι’  αυτό;

“Οικονομικά προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα παντού στον κόσμο. Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που εξακολουθώ να αγωνίζομαι στην Ανόρθωση και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχει η ομάδα. Όλοι στα αποδυτήρια είναι χαρούμενοι με τις συνθήκες που υπάρχουν στην Ανόρθωση και τις οικονομικές. Είναι καλύτερα να «ζυγίζεις» τα δεδομένα και να ρίξεις τις απαιτήσεις σου, αντιλαμβανόμενος αφενός την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Κύπρο ή τη Ρουμανία, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη, κι αφετέρου για να βοηθήσεις την ομάδα σου. Αυτό είναι το λογικό και στο κάτω κάτω δεν θα υπέγραφαν τις μειώσεις που πρότεινε η διοίκηση. Όπως και να ’χει, αυτό δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα στο ποδόσφαιρο. Όλοι είμαστε ικανοποιημένοι από το οικονομικό και όποιος πει το αντίθετο είναι εκτός πραγματικότητας και πρέπει να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στο στόχο που είναι το πρωτάθλημα. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με το δεξί τις υποχρεώσεις μας, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε δύο πολύ μεγάλα παιχνίδια με Ομόνοια και Απόλλωνα. Το ξεκίνημα στο νέο πρωτάθλημα είναι πολύ σημαντικό”.

Φόρεσες το περιβραχιόνιο και στα δύο παιχνίδια με τη Γκέφλε. Ως αρχηγός αυτής της ομάδας ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις προς τους συμπαίκτες σου, τον κόσμο, αλλά και γενικότερα όλους όσους αγαπούν την Ανόρθωση;

“Σ’ ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Κατ’  αρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι αρχηγός είναι ο Γιάννος Οκκάς, ενώ την τετράδα των αρχηγών συμπληρώνουν ο Μαραγκός, εγώ κι ο Άντιτς. Θέλω να απολογηθώ στον κόσμο μας, που είναι εκπληκτικός και γνωρίζω ότι πάντοτε είναι δίπλα μας και μας δίνει έξτρα ώθηση. Παράλληλα, θέλω να απολογηθώ στον πρόεδρο, τον κύριο Σάββα Κάκο και τη διοίκηση. Έκαναν τα πάντα για την ομάδα και λυπάμαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα, γιατί δεν το άξιζαν. Γενικότερα, θέλω να απολογηθώ σε όλους όσους αγαπούν την Ανόρθωση. Είναι ντροπή και ελπίζω να μας συγχωρέσουν. Τους χρειαζόμαστε όλους κοντά μας, ιδιαίτερα τώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν μετά το παιχνίδι. Πάντοτε αγωνιζόμουν σε ομάδες που είχαν τους καλύτερους φίλαθλους, τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Κύπρο. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στην Ανόρθωση, η οποία διαθέτει φιλάθλους που αγαπούν τόσο πολύ την ομάδα. Ήδη, ξέρω τι σημαίνει Αμμόχωστος και Ανόρθωση για όλους και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μία ομάδα χωρίς φιλάθλους, δεν είναι ομάδα. Σέβομαι όλους και απολογούμαι και πάλι στον πρόεδρο, τον κύριο Σάββα Κάκο, που είναι πολύ σωστός και κοντά μας σε ότι χρειαστούμε και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί φταίνε τον πρόεδρο και τη διοίκηση. Τον σέβομαι και μας βοήθησε για να δουλεύουμε σε πολύ καλές συνθήκες”.

Ευθύνες έχετε μόνο οι ποδοσφαιριστές ή και η τεχνική ηγεσία που ήδη υπέβαλε την παραίτησή της, αλλά και ο πρόεδρος που επίσης παραιτήθηκε;

“Όπως σας είπα και νωρίτερα, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εμάς τους ποδοσφαιριστές. Πλέον, πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα και να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά στις προπονήσεις. Σίγουρα, περνάμε πραγματικά δύσκολες στιγμές, αλλά πρέπει να δούμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στις εγχώριες διοργανώσεις. Δεν μας παίρνει να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η δουλειά μας. Παράλληλα, ελπίζω να μην φύγει ο κύριος Κάκος. Είναι ένας πάρα πολύ καλός πρόεδρος. Το ίδιο ισχύει και για την τεχνική ηγεσία. Η δουλειά που κάναμε ήταν πολύ καλή και εμείς οι ποδοσφαιριστές με την απόδοσή μας τους «προδώσαμε». Είναι δύσκολες στιγμές και πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ελπίζω να πάνε όλα καλά για την ομάδα”.

Είχες και στη Ρουμανία παρόμοια τραυματική εμπειρία;

“Ναι, είχα κάποια ανάλογη εμπειρία, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Πιστεύω ότι γνωρίζω από ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι επιστήμη, ούτε μπορεί να αλλάξει κάτι με μαγικά. Κάτι ανάλογο συνέβη και πέρυσι, όταν και αποκλείσαμε την ομάδα από την Εσθονία, αλλά στη συνέχεια αποκλειστήκαμε από την Ντίλα Γκόρι. Ακολούθως, όμως, η ομάδα έδειξε τις πραγματικές της δυνατότητες στο πρωτάθλημα. Είχαμε καλή ομάδα και χρειαζόμασταν χρόνο. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Θα είμαστε όλο και καλύτεροι χρόνο με το χρόνο. Το ίδιο συνέβαινε όταν ήμουν και στη Ρουμανία, όπου κι εκεί θέλουν αποτελέσματα άμεσα. Δεν είναι εύκολο, όμως. Από την άλλη, όμως, και για να μην πει κάποιος ότι ψάχνω για δικαιολογίες γνωρίζω πολύ καλά πως Το 4-0 δεν ήταν θέμα επιλογών του προπονητή, ούτε του προέδρου. Μας βαραίνει όλους τους ποδοσφαιριστές. Δεν γινόταν να χάσουμε με τέτοιο σκορ και πρέπει τώρα να επανορθώσουμε κι άμεσα μάλιστα μέσω του θεσμού του πρωταθλήματος”.

Πηγή: Κερκίδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ