Τα τραγικά λάθη του Κασσιανού

Ο τρόπος που παρέταξε την ομάδα ο Χριστάκης Κασσιανός, ήταν κυρίως αυτός που έφερε ουσιαστικά τον αποκλεισμό.

Ξεκινώντας όμως από τα ελαφρυντικά πρώτα, θα πρέπει να τονίσουμε πως η Ανόρθωση φάνηκε άτυχη σε δύο κυρίως γεγονότα. Πρώτον, με την απώλεια του Μάρκο Άντιτς. Το κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας ήταν τεράστιο και ο νεαρός Λαΐφης, φάνηκε ανέτοιμος να αντεπεξέλθει της κρισιμότητας της κατάστασης. Χαρακτηριστική μια ενέργειά του να βγάλει σέντρα παράλληλα της γραμμής μας σε προσπάθειά του να βρει τον Παβίσεβιτς που ήταν στο άλλο άκρο της άμυνας. Μια κίνηση που είναι απαγορεύεται ρητά και θυμίζει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και σε αυτό το τονίζουμε δεν φταίει ο ποδοσφαιριστής. Εξάλλου πάλεψε όσο μπορούσε και το έδειχνε. Απλά δεν μπορούσε. Φταίει ο προπονητής του, ο οποίος μετά και τα φιλικά, τουλάχιστον αυτά που είχαμε την ευκαιρία να δούμε κόντρα σε ΠΑΟ και Απόλλωνα δεν κατάφερε να διαπιστώσει πως οι αντίπαλες ομάδες έκαναν… πάρτι από την πλευρά που αγωνιζόταν.

Η δεύτερη ατυχία ήταν η απώλεια του Μάθιου Βαλβέρδε. Ο Γάλλος πορτιέρο τραυματίστηκε λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα και κλήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση της εστίας μας ο Χρίστος Μάστρου. Ο οποίος είχε την χειρότερη βραδιά στην καριέρα του με τη φανέλα της Ανόρθωσης. Κακές εξόδοι, καμιά σιγουριά στις επεμβάσεις του, μερικές φορές δεν μπορούσε να κάνει τα αυτονόητα (του ξέφευγε η μπάλα μέσα από τα χέρια του).

Από εκεί και πέρα, η ενδεκάδα που πήγε να… εξασφαλίσει ουσιαστικά και τυπικά την πρόκρισή της, ήταν ένα μαύρο χάλι. Το πιο λογικό θα ήταν ο Χριστάκης Κασσιανός να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την ίδια ενδεκάδα που είχε στο νικηφόρο αποτέλεσμα της περασμένης εβδομάδας. Αντί αυτού όμως, προτίμησε να αφήσει στον πάγκο τον Οχαγιόν, ο οποίος είχε μοιράσει δύο ασίστ στο πρώτο παιχνίδι και είχε και συμβολή ακόμη και στο πέναλτι που κερδίσαμε με τον Μαραγκό.

Επίσης, προτίμησε να μετακινήσει τον Γκονζάλο Γκαρσία στο δεξί άκρο, την ώρα που ο ποδοσφαιριστής αποδίδει καλύτερα ως επιτελικός. Στο πρώτο ματς ο Ουρουγουανός ήταν… μαγεία ενώ χτες απλά χάθηκε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Αποτέλεσμα, να παραμείνει και ο Ρομπέρτο Κολαούτι μπροστά απελπιστικά μόνος, χωρίς οποιοδήποτε στήριγμα.

Η έμπνευση να χρησιμοποιηθεί ο αμυντικός χαφ Χρίστος Μαραγκός σε ρόλο 10ριού απέβηκε μοιραία, αφού πραγματικά το κέντρο μας με την επιθετική μας γραμμή ήταν ασύνδετα. Ο Γρηγόρης Μάκος ήταν εκτός ομάδας, ο Νταν Αλέξα προσπαθούσε να μαζέψει ό,τι μπορούσε και από και πέρα… η “άμυνα”, που έμοιαζε να έχει μεγαλύτερη τρύπα από αυτήν που προκάλεσε το παγόβουνο στον Τιτανικό.

Εκτός από τον Λαΐφη που γράψαμε πιο πάνω, Ζόρζε και Γκάλαμαζ παρά το ύψος που έχουν δεν κατάφεραν να κερδίσουν κεφαλιές, δεν μπορούσαν να διώξουν σωστά την μπάλα, δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν το κέντρο και δεν προσέφεραν την απαιτούμενη ηρεμία. Ο δε Παβίσεβιτς στο δεξί άκρο είχε κάποιες προσπάθειες, κάποιες καλές ενέργειες, όμως θα ήταν προτιμότερο να παίξει ως κεντρικός αμυντικός.

Τέλος, θα σταθούμε στις αλλαγές του Χριστάκη Κασσιανού. Σωστά αποφάσισε να βγάλει έξω τον Μαραγκό στο β’ ημίχρονο. Αλλά τραγική ήταν η επιλογή του να βγάλει τον Φοφανά, ο οποίος προσπαθούσε όσο μπορούσε και ήταν ίσως ο μοναδικός επικίνδυνος παίκτης της ομάδας μας, παρά το γεγονός ότι είχε παρακράτημα της μπάλας. Αν μη τι άλλο, τα φάουλ που κέρδιζε μας κέρδιζαν χρόνο.

Επίσης, μέγα σφάλμα ήταν η αργοπορημένη αλλαγή του Οκκά, στη θέση του Μάκου, μόλις λίγα λεπτά πριν το τέλος. Ο αρχηγός της ομάδας μας θα μπορούσε άνετα με την εμπειρία του να παίξει στο δεξί άκρο, δίνοντας την ευκαιρία στον Γκαρσία να παιξει στη φυσική του θέση. Θα μπορούσε με το κράτημα της μπάλας και την τεχνική του να κερδίσει κάποια λεπτά.

Προπονητές δεν είμαστε, αλλά ούτε θα γίνουμε ποτέ. Όμως ουδείς μπορεί να αμφιβάλει για την ικανότητα ενός προπονητή, να διαφυλάξει το υπέρ του 3-0, σκορ το οποίο θεωρείται από τα σίγουρα που σου δίνουν την πρόκριση. Και μάλιστα, να χάνεις από μια ομάδα η οποία παλεύει για τη σωτηρία της στο πρωτάθλημα της χώρας της, η οποία αγωνιζόταν μακριά από την έδρα της και η οποία κατά μέσο όρο είχε μόλις ένα γκολ υπέρ ανά αγώνα, με μια ήττα και εννέα ισοπαλίες στα τελευταία δέκα της παιχνίδια…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ