Έτσι κερδίσαμε τη Γκέφλε (ανάλυση)

Μία αρκετά καλύτερη εικόνα, σε σχέση με το φιλικό απέναντι στον Απόλλωνα, παρουσίασε η ομάδα μας χθες απέναντι στη Γκέφλε, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από το τελικό αποτέλεσμα (3-0). Παρά την ανετοιμότητα της ομάδας, καθώς ήταν το πρώτο της επίσημο παιγνίδι απέναντι σε μία ομάδα που αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα που βρίσκεται στη μέση της διάρκειάς του, με έξυπνη τακτική και γρήγορα τέρματα πήραμε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση. Με μία ανάλογη εμφάνιση την ερχόμενη Πέμπτη, θα κλείσουμε το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου θα αντιμετωπίζουμε μία εκ των Καραμπάκ Αζερμπαϊτζάν ή Πιάστ Πολωνίας. Πως όμως αναλύεται τακτικά το χθεσινό μας παιγνίδι;

Η ύπαρξη τριών κεντρικών αμυντικών

Στο φιλικό με τον Απόλλωνα, παρουσιάσαμε μία άμυνα για… κλάματα, καθώς το κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Παβίσεβιτς-Γκάλαμαζ) αλλά και οι ακραίοι (Λαίφης, Άντιτς) έκαναν πάρα πολλά ατομικά λάθη, ενώ ομαδικά η τετράδα δεν είχε καθόλου συνοχή. Ο Χριστάκης Κασσιανός αναγνώρισε τα λάθη του φιλικού, και χθες παρέταξε εντεκάδα την οποία αποτελούσαν τρεις κεντρικοί αμυντικοί, με τον Παβίσεβιτς να πηγαίνει δεξιά και το Ζόρζε να παίρνει θέση στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Γκάλαμαζ, και τον Άντιτς να πηγαίνει αριστερά. Στο πρώτο ημίχρονο η άμυνα μας δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα εκτός από μία φάση που η αμυντική γραμμή «κοιμήθηκε» και λίγο έλειψε να έρθει η ισοφάριση, όταν το σκορ ήταν 1-0 υπέρ μας. Ο Παβίσεβιτς ανταποκρίθηκε καλά στη θέση του δεξιού ακραίου με αρκετά ανεβάσματα αλλά και κερδισμένες μάχες, όμως οι σέντρες του ήταν απογοητευτικές. Η Γκέφλε είναι μία ψηλή ομάδα που βασίζεται στις στατικές φάσεις, και χθες ο αμυντικός μηχανισμός μας στις στατικές ήταν άψογος και δεν επέτρεψε στους Σουηδούς να απειλήσουν. Ζόρζε και Γκάλαμαζ καθάρισαν αρκετές φάσεις στον αέρα, το ίδιο και ο Βαλβέρδε ο οποίος είχε καλές εξόδους όταν χρειάστηκε.

Τα κλειδιά στον Γκαρσία

Σίγουρα, ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε χθες ήταν ο Γκονζάλο Γκαρσία ο οποίος έδειξε με το καλημέρα την τεράστια κλάση του. Ήταν ο κινητήριος μοχλός της ομάδας μας και αυτός που οργάνωνε τις περισσότερες επιθέσεις μας. Ο Ουρουγουανός αγωνίστηκε στη θέση του επιτελικού μέσου και έμενε ψηλά και δεν γύριζε να πάρει μπάλα, αλλά αντιθέτως έβαζε πίεση στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου μας. Είναι ο ποιοτικότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας μας και έδειξε τι να περιμένουμε από αυτό μέσα στη χρονιά. Με το Γκαρσία να μένει ψηλά, φάνηκε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως η ομάδα μας, στη μεσαία γραμμή.

Μικρή συνεισφορά από τους μέσους

Το πρόβλημα που αναφέραμε, είναι η μικρή συνεισφορά από τους μέσους στο οργανωτικό κομμάτι, κάτι που φάνηκε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο όταν μας πίεσε περισσότερο αλλά και πιο ψηλά η Γκέφλε. Αλέξα και Μαραγκός δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλα, ο Γκαρσία ήταν πιο ψηλά, και αντιμετωπίσαμε δυσκολίες να περάσουμε τη μπάλα στους επιθετικούς και να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη. Τις λίγες φορές που καταφέραμε και περάσαμε τη μπάλα, γίναμε αρκετά απειλητικοί για τον αντίπαλό μας. Φυσικά ήταν το πρώτο επίσημο παιγνίδι της χρονιάς και είναι ακόμη νωρίς για να δούμε την ομάδα στο 100% των δυνατοτήτων της, αλλά χθες φάνηκε ότι χρειαζόμαστε έναν κεντρικό μέσο που θα μεταφέρει γρήγορα και σωστά τη μπάλα στο αντίπαλο μισό, ιδιαίτερα όταν σε κάποια παιγνίδια τα οργανωτικά μας χαφ θα βραχυκυκλωθούν από τον αντίπαλο. Ίσως τη λύση δώσει ο Γκριγκαλαβίλι του οποίου η κανονική θέση είναι πίσω από τον οργανωτικό μέσο και μπροστά από τον κόφτη, αλλά αυτό θα διαφανεί όταν επανέλθει από τον τραυματισμό του.

Το κεφάλαιο Κολαούτι…

Χθες, ο Αργεντίνος έδειξε γιατί ο Ρόνι Λέβι επέμενε τόσο πολύ στην απόκτησή του. Είναι ο επιθετικός που θα απασχολήσει την αντίπαλη άμυνα στα δικά της τετράγωνα και ο επιθετικός που ξέρει να παίρνει εξαιρετικές θέσεις μπροστά από το τέρμα. Το έδειξε και στις φάσεις των δύο τερμάτων που πέτυχε, το έδειξε και στη φάση του πέναλτι με την κεφαλιά του να αποκρούεται από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Ακόμη είναι πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης και χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να παρουσιαστεί όπως πρέπει. Όταν όμως οι συμπαίκτες του μάθουν τις κινήσεις του και τον τροφοδοτούν όταν και όπου πρέπει, τότε θα ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα.

…αλλά και οι ακραίοι επιθετικοί

Ο Κολαούτι βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα, αλλά πέραν του τρίτου τέρματος η ομάδα δεν πήρε ουσιαστικές βοήθειες από τους ακραίους επιθετικούς. Ο Φοφανά βρέθηκε σε κακή ημέρα, είχε διάθεση αλλά δεν του έβγαιναν οι προσπάθειες, ενώ ο Οχαγιόν δεν είναι ακραίος επιθετικός. Για να εκμεταλλευτείς τον Οχαγιόν στη θέση του ακραίου επιθετικού, θα πρέπει να γίνεται συνεχώς η φάση του τρίτου τέρματος. Δηλαδή οι υπόλοιποι να τραβούν την αντίπαλη αμυντική γραμμή στο τετράγωνό της και να δίνεται έτσι η ευκαιρία στον Οχαγιόν να έχει χώρο μπροστά του δεξιά και να περιμένει τη μπάλα. Όπως έγινε και στο τρίτο τέρμα, όπου μετά από μία εξαιρετική μπαλιά έδωσε μισό τέρμα τον Κολοαύτι. Ο Ισραηλίτης δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα τρέξει στη γραμμή με τη μπάλα, αλλά θα κινηθεί στο κενό χώρο και θα εκμεταλλευτεί το πολύ καλό του πόδι για να βρει ποδοσφαιριστές μας στην αντίπαλη περιοχή. Καλή παρουσία είχε ο Αβραάμ στα λεπτά που αγωνίστηκε στα αριστερά της επίθεσης, και αν επανέλθει στις εμφανίσεις που έκανε στη θέση αυτή όταν αγωνιζόταν στον Απόλλωνα τότε η ομάδα μας θα ισχυροποιηθεί στα επιθετικά άκρα. Είναι και ο Σουσιάν ο οποίος χθες ήταν εκτός αποστολής, αλλά και ο Κάλβο το μέλλον του οποίου είναι αβέβαιο στην ομάδα μας.

Τα υπόλοιπα

Αναφερθήκαμε εκτενώς σε κάποιες πτυχές του παιγνιδιού που έκαναν «αίσθηση» από το χθεσινό παιγνίδι. Μπορούμε να πούμε επίσης ότι ο Χριστάκης Κασσιανός διάβασε πολύ καλά το παιγνίδι της Γκέφλε και παρουσίασε μία ομάδα που χτύπησε στις αδυναμίες των Σουηδών, ενώ δεν τους επέτρεψε να γίνουν επικίνδυνοι εκεί που είναι πιο καλοί, όπως για παράδειγμα τις στημένες φάσεις. Στο πρώτο ημίχρονο ειδικά είχαμε την κατοχή αλλά δεν είχαμε τη γρήγορη ανάπτυξη που χρειάζεται για να διασπάσεις την άμυνα ομάδων που αγωνίζονται με διπλή ζώνη, όπως χθες η Γκέφλε. Είχαμε υπομονή, είχαμε όρεξη στο παιγνίδι μας και τελικά πετύχαμε τρία τέρματα που μας δίνουν μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση. Αλέξα και Μαραγκός έκοψαν αρκετές φορές τις επιθετικές προσπάθειες του αντιπάλου, στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο όπως είπαμε δεν κράτησαν μπάλα και δεν ηρέμησαν το παιγνίδι μας. Φυσικά οι Σουηδοί είναι πολύ πιο έτοιμοι από εμάς και είχαν πολύ περισσότερες δυνάμεις, για αυτό και στο δεύτερο ημίχρονο είχαν περισσότερα τρεξίματα, αλλά χωρίς ουσία, καθώς μίλησε η εμπειρία κάποιων ποδοσφαιριστών μας.

Εν κατακλείδι

Επιγραμματικά, να πούμε ότι η ομάδα έκανε τα απαραίτητα για να πάρει τη νίκη που ισοδυναμεί με πρόκριση. Ήταν το πρώτο μας επίσημο παιγνίδι και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα. Αυτά θα έρθουν στη συνέχεια όταν η ομάδα αποκτήσει περισσότερη ομοιογένεια και όταν επανέλθουν οι τραυματίες και παρουσιαστούν φρέσκοι οι ποδοσφαιριστές που είναι ανέτοιμοι. Η ανετοιμότητα είναι επακόλουθο των μεγάλων αλλαγών που έγιναν στη φετινή Ανόρθωση, καθώς για να αρχίσει ο προγραμματισμός έπρεπε πρώτα να φύγουν κάποιοι ποδοσφαιριστές έτσι ώστε να γνωρίζουμε τα οικονομικά πλαίσια που θα μπορούσαμε να κινηθούμε. Ευελπιστούμε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιάσουμε ακόμη καλύτερη εικόνα και να κλειδώσουμε την πρόκριση με δεύτερη νίκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ