Χάρμα ιδέσθαι η Σελεσάο (video)

Το τίκι-τάκα της Ισπανίας «πέθανε» στο Μαρακανά από το «Jogo Bonito» των Βραζιλιάνων.  Καλύτερη ευκαιρία για τους «Σελεσάο» να πανηγυρίσουν το τέταρτο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και τρίτο συνεχόμενο δεν υπήρχε. Αφού βρήκαν μπροστά τους μια αγνώριστη Ισπανία και εντελώς απροετοίμαστη για τέτοιου επιπέδου αγώνες εθνική, οι Βραζιλιάνοι σκόρπισαν στους «3 ανέμους»  τους Ισπανούς.

Με την ενδεκάδα του ημιτελικού κόντρα στην Ουρουγουάη παρέταξε τη Βραζιλία ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Η «σελεσάο» είχε κάτω από τα δοκάρια τον Ζούλιο Σέζαρ και τους Μαρσέλο, Νταβίντ Λουίς, Τιάγκο Σίλβα και Ντάνι Άλβες από αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή πήρε θέση ο Λουίς Γκουστάβο, έχοντας δίπλα του τον Παουλίνιο, ενώ πιο μπροστά τους κινήθηκαν σε ελεύθερο ρόλο οι Όσκαρ και Χουλκ, οι οποίοι έβγαιναν και στα άκρα. Επιθετικό δίδυμο ο Νεϊμάρ με τον Φρεντ, με τον πρώτο βέβαια να κάνει… ότι θέλει στο χορτάρι.

Όσο για τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε, είχε μια αλλαγή σε σχέση με τον ημιτελικό απέναντι στην Ιταλία. Αντί του Νταβίντ Σίλβα, έβαλε στην ενδεκάδα των «φούριας ρόχας» τον Χουάν Μάτα. Έτσι, η Ισπανία είχε κάτω από τα δοκάρια τον Ίκερ Κασίγιας με τους Ζόρντι Άλμπα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ και Αρμπελόα να παίρνουν θέσεις από αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα. Η τριάδα στη μεσαία γραμμή αποτελούταν, όπως πάντα, από τους Ινιέστα, Τσάβι και Μπουσκέτς, ενώ οι Μάτα και Πέδρο ήταν τα στηρίγματα του Τόρες στην επίθεση.

Τα γκολ:
Ο Χουλκ έκανε την σέντρα από δεξιά, η μπάλα χτύπησε στο σώμα του Φρεντ που έπεσε στο έδαφος, αλλά ευνοήθηκε από τις νέες κόντρες στους Ισπανούς αμυντικούς και από κοντά έκανε το 1-0.
Η Βραζιλία διπλασίασε τα τέρματά της στο 44′, με τον Νεϊμάρ να κάνει το 2-0 με πανέμορφο δυνατό αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή, στην κλειστή γωνία του Κασίγιας (ψηλά), έπειτα από την ασίστ του Οσκαρ.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν όταν η «Σελεσάο» έκανε το 3-0 στο 47′ (ξανά στο 2ο λεπτό δηλαδή).Ο Χουλκ έκανε την προσπάθεια και την ασίστ από δεξιά, ο Νεϊμάρ άφησε την μπάλα να περάσει και ο Φρεντ με φανταστικό πλασέ την έστειλε στα δίχτυα του Κασίγιας για τρίτη φορά.

Οι φάσεις της Ισπανίας: ότι έχει να θυμάται η Ισπανία από αυτό το ναυάγιο ήταν οι δύο σπουδαίες ευκαιρίες που έχασε με Πέδρο και Ράμος στο 41 και 55 αντίστοιχα. Αρχικά ο Μάτα έβγαλε τετ-α-τετ τον Πέδρο με τον Ζούλιο Σέζαρ από δεξιά, ο άσος της Μπαρτσελόνα πλάσαρε σωστά τον τερματοφύλακα της ΚΠΡ, αλλά πριν περάσει η μπάλα τα δίχτυα ο Νταβίντ Λουίζ με φοβερό τάκλιν την έδιωξε.

Η δεύτερη ευκαιρία για να μπεί στο παιχνίδι ήταν από τα 11 μέτρα. Στην πρώτη του επαφή με την μπάλα ο Χεσούς Νάβας κέρδισε πέναλτι από τον Μαρσέλο στο 54′, ο Σέρχιο Ράμος ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά αστόχησε, με την μπάλα να περνά άουτ δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ζούλιο Σέζαρ.

Κόκκινη ο Πικέ: Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που συνέβαιναν για την Ισπανία, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα όταν ο Ζεράρ Πικέ αποβλήθηκε στο 68′ με απευθείας κόκκινη κάρτα για φάουλ στον συμπαίκτη του πλέον στην Μπαρτσελόνα, Νεϊμάρ.

Δηλώσεις Φελίπε Σκολάρι
«Κανείς δεν περίμενε τόσο εμφατικό αποτέλεσμα απέναντι στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Αλλά ας μην παρασυρόμαστε. Αυτός είναι περισσότερο από ένας τίτλος, γιατί δείξαμε πως είμαστε στο σωστό δρόμο και πως μπορούμε τώρα να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση για το μέλλον», είπε αρχικά ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να δώσετε μεγάλη προσοχή στη στήριξη που είχε η ομάδα εκτός γηπέδου. Είναι ένα μήνυμα για όλη τη Βραζιλία. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι για να σιγουρευτούμε πως τα πράγματα θα πάνε μπροστά».

Δηλώσεις Βιθέντε Ντελ Μπόσκε
«Προφανώς αυτή η ήττα μας πονάει, αλλά αν σκεφτούμε καλύτερα θα δούμε πως είχαμε ένα καλό τουρνουά και προτιμώ να κρατήσω τα θετικά από όλη τη διοργάνωση σήμερα. Ήμασταν εδώ μ’ ένα εξαιρετικό γκρουπ παικτών που έδωσαν τα πάντα σ’ αυτές τις φανταστικές 28 ημέρες που ήμασταν μαζί», είπε αρχικά ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και πρόσθεσε: «Η επέμβαση του Νταβίντ Λουίζ πάνω στη γραμμή στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου δεν μας επέτρεψε να ισοφαρίσουμε κι αμέσως μετά έγινε το 2-0, δεν έχει σημασία να συζητήσουμε για τις μικρές λεπτομέρειες. Συνολικά η Βραζιλία ήταν η καλύτερη ομάδα σήμερα».

Παρακολουθήστε τα στιγμιότυπα του τελικού Βραζιλία – Ισπανία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ