100+1 Ευρωπαϊκοί αγώνες

Ο αγώνας με την Γκέφλε την περασμένη Πέμπτη, έχει την δική του ιστορική σημασία μιας και αποτελεί τον 101ο Ευρωπαϊκό αγώνα της Ανόρθωσης. Η ομάδα μετρά 101 συμμετοχές σε Champions League, Europa League, κύπελλο Uefa και Intertoto, με απολογισμό 34 νίκες, 15 ισοπαλίες και 51 ήττες. Μετρούμε από 36 συμμετοχές σε Champions League και κύπελλο Uefa, ενώ μετρούμε από 12 νίκες σε Champions League και Europa League.

Παρθενική εμφάνιση της Ανόρθωσης στα Ευρωπαϊκά κύπελλα ήταν το καλοκαίρι του 1963 απέναντι στην Παρτιζάν, από την οποία χάσαμε με συνολικό σκορ 6-1, με τον Κοκκινή (φώτο) να γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής με τον φοίνικα στο στήθος που σκοράρει σε μη-εγχώριες διοργανώσεις.

Kokkinis

Έπρεπε να περάσουν 31 ολόκληρα χρόνια προκειμένου η ομάδα μας να ξεφύγει από το ρόλο του κομπάρσου και να επιτύχει την πρώτη της πρόκριση απέναντι στην Σούμεν Βουλγαρίας το 1994 για το κύπελλο UEFA, με συνολικό σκορ 4-1 και με σκόρερ τους Χαραλάμπους, Νίκολιτς, Γκόγκιτς και Ασσιώτη. Την ίδια χρονιά η ομάδα μας έφτασε μια ανάσα από το έπος, μιας και στο επαναληπτικό του 2-0 απέναντι στην Μπιλμπάο, λύγισε στο 89ο λεπτό στο «Σαν Μαμές» παρουσία 40000 Βάσκων.

Ένα χρόνο αργότερα η Ανόρθωση των Παναγιώτου, Κιριάκοφ και Γκόγκιτς αποδεικνύει ότι δεν είναι ένα πυροτέχνημα, κοιτώντας στα μάτια την πανίσχυρη Rangers των Γκάσκοϊν, Φέργκιουσον και Λάουντρουπ από την οποία αποκλείεται με το στενό 1-0.

Την διετία 1997-1998 η ομάδα μας έχει ραντεβού με την ιστορία αφού η Βελγική Λιρς είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν τους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League. Το επιβλητικό 2-0 του «Αντώνης Παπαδόπουλος» με γκολ των Οκκά και Μιχαήλοβιτς δεν ήταν αρκετό μιας και ο περιβόητος διαιτητής Λούμπος Μίχελ κάνει ό,τι περνά από το χέρι υποδεικνύοντας πέναλτι στο 21ο λεπτό και αποβάλλοντας τον Δημήτρη Ιωάννου στο 69ο. Την ίδια χρονιά στο θεσμό του κυπέλλου UEFA, δύο γκολάρες με απευθείας κτυπήματα φάουλ από τους Χαραλάμπους και Μιχαήλοβιτς έφεραν την ομάδα μας μια ανάσα από την πρόκριση επί της Γερμανικής Καλρσρούη.

Ένα χρόνο αργότερα το σκηνικό επαναλαμβάνεται με την ομάδα μας να παίρνει σκορ πρόκρισης απέναντι στον Ολυμπιακό με 45 λεπτά να απομένουν στο κατάμεστο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Δυστυχώς ούτε αυτή την φορά η ομάδα μας πετυχαίνει την υπέρβαση, ωστόσο η ιστορία έμελε να μας δικαιώσει σχεδόν μιαν δεκαετία αργότερα.

Η ιστορικότερη στιγμή της ομάδας μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για την πλειοψηφία του κόσμου, είναι η πρόκριση την περίοδο 2005-2006 απέναντι στην Τουρκική Τραμπζονσπόρ, για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Στο πρώτο παιγνίδι, στο ΓΣΠ, η ομάδα μας επιβλήθηκε με 3-1 με σκόρερ τους Νικολάου, Φρούσσο και Τσιταισβίλι, ενώ στο ενδιάμεσο είχε ισοφαριστεί. Στον επαναληπτικό της Τραπεζούντας, η Ανόρθωση δέχθηκε την πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία της, με 1-0, αλλά εξασφάλισε το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο, όπου αποκλείστηκε ένα βήμα πριν τους ομίλους από την Ρέιντζερς, παρότι συνολικά η ομάδα μας ήταν καλύτερη στα δύο παιγνίδια (δύο ήττες με 1-2 και 2-0).

Αναμφίβολα η λαμπρότερη σελίδα στην Ευρωπαϊκή ιστορία του σωματείου ήταν η είσοδος στους ομίλους του Champions League και αφού αποκλείσαμε ομάδες μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως η Ραπίντ Βιένης και ο Ολυμπιακός Πειραιώς.

Τις επόμενες ημέρες, το Anorthosis24 θα επανέλθει στις λαμπρότερες σελίδες της ομάδας μας στην Ευρώπη με άλλα άρθρα, μέσα από τα οποία θα ασχοληθεί εις βάθος με τις Ευρωπαϊκές πορείες της ομάδας μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ