Η ΚΟΠ υιοθετεί το αντιρατσιστικό ψήφισμα της UEFA

Όπως είχαμε αναφέρει προ μηνός, η UEFA με ψήφισμά της υιοθέτησε νέο αντιρατσιστικό κώδικα, με εξαιρετικά αυστηρές ποινές για Σωματεία των οποίων οι ποδοσφαιριστές, παράγοντες και φιλάθλοι εμπλέκονται σε παρόμοιου τύπου συμπεριφορές.

Το συγκεκριμένο κώδικα έχει υιοθετήσει πλέον και η ΚΟΠ και θα ισχύσει από τη νέα χρονιά. Ο κώδικας, προβλέπει μεταξύ άλλων για ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες ποινές αποκλεισμού από τα γήπεδα μέχρι και δέκα αγωνιστικών! Στην περίπτωση που οι οπαδοί αναφωνήσουν ρατσιστικά συνθήματα ή προσβάλουν κρατικά και εθνικά σύμβολα, τα σωματεία θα κινδυνεύουν με χρηματικά πρόστιμα σε πρώτη φάση και αν οι συμπεριφορές επαναληφθούν, με κεκλεισμένων των θυρών αγώνες, αποκλεισμό της έδρας, αφαίρεση βαθμών ή και αποκλεισμό από τη διοργάνωση!

Αυτό που απομένει να δούμε τώρα, είναι κατά πόσον θα εφαρμοστεί όντως, ή θα μείνει απλά… στα χαρτιά, με τους παρατηρητές ούτε να βλέπουν, ούτε να ακούνε οτιδήποτε.

Αναλυτικά το Άρθρο:

ΑΡΘΡΟ 11 – Ρατσιστική ή παρόμοια συμπεριφορά, μετάδοση μηνυμάτων, ιδεολογική και πολιτική προπαγάνδα
11.1 Ρατσιστική ή παρόμοια συμπεριφορά.
(α) Οποιοσδήποτε ο οποίος προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προβαίνει σε ανάρτηση ή επίδειξη ή αναφώνηση ή αναγραφή φυλετικών, ρατσιστικών, υβριστικών ή θρησκευτικών και γενικά μηνυμάτων που θίγουν ή μειώνουν την αξιοπρέπεια του ατόμου ή των Εθνικών και Κρατικών συμβόλων, λαβάρων ή την ιστορία ή την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα στάδια όπου διεξάγονται οι αγώνες θα τιμωρείται με αποβολή για δέκα αγώνες τουλάχιστον, πλέον πρόστιμο.
(β) Οποιοδήποτε σωματείο του οποίου οι οπαδοί, μέλη, υπάλληλοι, μέλη της διοίκησης, αξιωματούχοι, οργανωμένοι σύνδεσμοι φιλάθλων ή πρόσωπα που ενεργούν κατ’ εντολή ή για λογαριασμό του θα επιδείξουν τέτοια συμπεριφορά όπως καθορίζεται ανωτέρω πριν και/ή κατά τη διάρκεια και/ή μετά το τέλος αγώνα, θα τιμωρείται με πρόστιμο το οποίο κατ’ ελάχιστον θα είναι 5,000 ευρώ.
(γ) Σε περίπτωση που το ίδιο Σωματείο τιμωρηθεί για παράβαση του παρόντος άρθρου (αναφορικά όμως με ρατσιστικά μηνύματα) πέραν της μια περίπτωσης, ακολούθως για κάθε νέα παράβαση θα τιμωρείτε με διεξαγωγή αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000,00 ευρώ. Η Δικαστική Επιτροπή σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο αδίκημα (πέραν των δύο που προβλέπονται πιο πάνω), τιμωρεί το Σωματείο με περισσότερους από ένα αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και/ή απαγόρευση χρήσης σταδίων και/ή κατακύρωση αγώνα και/ή αφαίρεση βαθμών και/ή αποκλεισμό από την διοργάνωση.
(δ) Εάν οι συνθήκες της υπόθεσης το απαιτούν, το πειθαρχικό σώμα μπορεί να επιβάλει περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα στο υπεύθυνο σωματείο, όπως διεξαγωγή ενός ή περισσοτέρων αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, απαγόρευση χρήσης σταδίου, κατακύρωση αγώνα, αφαίρεση βαθμών ή αποκλεισμό από την διοργάνωση.
(ε) Εάν ο αγώνας διακόπτεται από τον διαιτητή γιατί υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά, ο αγώνας μπορεί να κατακυρωθεί υπέρ του Σωματείου που δεν ευθύνεται για την διακοπή.
(στ) Τα πιο πάνω πειθαρχικά μέτρα μπορούν να συνδυαστούν και με συγκεκριμένες οδηγίες που έχουν σαν στόχο να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές.
(ζ) Όλες οι μορφές της ιδεολογικής, πολιτικής και θρησκευτικής προπαγάνδας απαγορεύονται. Αν η διάταξη αυτή παραβιάζεται, οι παράγραφοι (α) μέχρι (στ) εφαρμόζονται κατά αναλογία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ