Ανταγωνιστικότητα + Βιωσιμότητα = Μείωση ομάδων

Επιστολή από φίλο του Anorthosis24 – Οι επιστολές που δημοσιεύονται αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων τους και όχι κατ’ ανάγκην του Anorthosis24. Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας επιστολή, στο [email protected]

Όπως και να το κάνουμε , από όποια πλευρά και να το δούμε το ποδόσφαιρο στη Κύπρο νοσεί σε θέματα οργάνωσης , ανταγωνισμού, προκατάληψης αλλά και με τα “καινούργια” δεδομένα υπάρχει και θέμα βιωσιμότητας του. Δεν είναι λογικό να μην γίνεται η παραμικρή προσπάθεια βελτίωσης του πρωταθλήματος και παρά μόνο οι “υπεύθυνοι” να αναλώνονται σε δευτερεύοντα πράγματα. Οι κινήσεις-αλλαγές έπρεπε ήδη να είναι έτοιμες από καιρό και άμεσα να έμπαιναν σε στάδιο εφαρμογής. Οικονομική κρίση, χρωματιστοί φάκελοι, άδεια γήπεδα και ποιότητα θεάματος (ειδικά στα γελοία play-off) προβληματίζουν ακόμη περισσότερο και πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες το συντομότερο αν όλοι επιθυμούμε να βλέπουμε ποδόσφαιρο και στα επόμενα χρόνια.

Μείωση ομάδων

Μια χώρα η οποία έχει πάνω κάτω 800 χιλιάδες πληθυσμό δεν μπορεί να έχει πρωτάθλημα με 14 ομάδες , την στιγμή που άλλες χώρες με περισσότερο πληθυσμό διεξάγουν τα πρωταθλήματα τους με 10-12 ομάδες και στις πλείστες περιπτώσεις να υπάρχει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Τα παραδείγματα πολλά, όπως η Αυστρία, η Ελβετία, η Δανία, η Σκωτία και άλλες πολλές.
Στις τέσσερις κατηγορίες του Κυπριακού πρωταθλήματος υπάρχουν συνολικά 56(!) ομάδες. Στις δύο πρώτες κατηγορίες αγωνίζονται οι μισές (δηλ. 28) από τις οποίες μόνο οι 6-8(;) μπορούν να διεκδικήσουν κάποια διάκριση (συμπεριλαμβανομένου και του θεσμού του Κυπέλλου) , αφού οι εκπλήξεις ολοένα και μειώνονται λόγω της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος.

Πρωτάθλημα

Ένα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα θα είναι πιο εφικτό με την δημιουργία μιας λίγκας και την συμμετοχή 10 ομάδων το οποίο θα διεξάγεται με τέσσερις γύρους σε σύνολο 36 αγωνιστικών(χωρίς τα γελοία play-off). Επίσης θα υπάρχει μόνο απευθείας διαβάθμιση των τελευταίων 2 ομάδων. Έτσι με συνδυασμό το ότι οι 3 πρώτες θέσεις θεωρούνται προνομιούχες(μπορεί υπό συνθήκες και η 4η) μικραίνει το φάσμα αποστάσεων και μειώνονται αισθητά οι αδιάφορες ομάδες (όπως και οι χρωματιστοί φάκελοι).
Αμέσως δημιουργείται και μια πιο δυνατή κατηγορία, η(νέα) 1η, με πάλι 10 ομάδες όπου θα υπάρχει ακριβώς το ίδιο σύστημα με μόνη διαφορά στον υποβιβασμό όπου θα πρέπει να υποβιβάζονται 3 και να ανεβαίνουν 2.Το ίδιο να συμβαίνει και με την (νέα) 2η κατηγορία με 12 ομάδες όπου θα πηγαινοέρχονται 3 ομάδες σε σύστημα τριών γύρων.
Με τις υπόλοιπες 24 ομάδες που απομένουν ας κάνουν ενοποιήσεις ή κάτι σαν το περιφερειακό αφού λίγο πολύ αυτές δεν ξέρουμε κατά πόσο θα καταφέρουν να υπάρχουν και στα επόμενα χρόνια.

Συνοπτικά

Cyprus League : 10 ομάδες , 4 γύροι, 36 αγωνιστικές
1η κατηγορία : 10 ομάδες , 4 γύροι, 36 αγωνιστικές
2η κατηγορία : 12 ομάδες , 3 γύροι, 33 αγωνιστικές

Κύπελλο

Στο κύπελλο δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές αφού ευτυχώς για κάποιους το σκέφτηκαν νωρίς και σταμάτησαν τους γελοίους ομίλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αυξήσουμε τις πιθανότητες έκπληξης με το να καταργήσουμε εντελώς τα διπλά παιχνίδια(όπως γίνεται και στην Αυστρία βλέποντας φέτος ομάδα της 3ης κατηγορίας σε τάξη να το κατακτά και να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα- SV Pasching). Με το νέο σύστημα πρωταθλήματος θα συμμετέχουν όλες οι ομάδες από τις πρώτες τρεις κατηγορίες (Cyprus League, 1η κατηγορία, 2η κατηγορία). Δηλαδή 32 ομάδες, χωρίς εξαιρέσεις, θα αρχίζουν τον θεσμό με μονούς αγώνες μέχρι και τον τελικό. Δηλαδή θα υπάρχουν μόνο 5 γύροι-αγώνες για να κατακτήσεις τον τίτλο. Αυξάνονται ή όχι οι πιθανότητες έκπληξης;

Ημερολογιακό Πρόγραμμα

Με τα σημερινά δεδομένα το ημερολογιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει 32 αγώνες πρωταθλήματος + 8 αγώνες για το θεσμό του κυπέλλου αν μια ομάδα φτάσει μέχρι και τον τελικό. Δηλαδή έχουμε σύνολο 40 αγώνων. Με το πιο πάνω σχέδιο όπου αναλύσαμε το πρόγραμμα αυξάνεται κατά μία αγωνιστική υποχρέωση (36+5= 41) αλλά δεν πιστεύουμε να αποτελεί πρόβλημα για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Τηλεοπτικά

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο χρίζει μεγαλύτερης ανάλυσης αλλά να θίξουμε και εδώ 2-3 σημαντικά προβλήματα. Ουσιαστικά τα τηλεοπτικά μπήκαν στη ζωή μας και των ομάδων για να διευκολύνουν τον κόσμο που δυσκολευόταν να παρακολουθήσει από το γήπεδο τους αγώνες. Έτσι λοιπόν πληρώνοντας ουσιαστικά τα χαμένα εισιτήρια (αυτοί το λένε τηλεοπτικά δικαιώματα) στις ομάδες πάντα βάση με το μέγεθος τους τα τηλεοπτικά έγιναν από τους πιο μεγάλους αιμοδότες για τους προϋπολογισμούς των ομάδων. Το πρόβλημα (εκτός του ότι μείωσαν τον κόσμο στα γήπεδα) είναι ότι υπάρχουν 2-3 διαφορετικές πλατφόρμες-εταιρείες και η κάθε μια σπονσάρει και διαφορετικές ομάδες. Δηλαδή για για να μπορεί κάποιος να βλέπει από το σπίτι τους αγώνες θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον €150. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα την ομοσπονδία και πρέπει με την δημιουργία της νέας τάξης πραγμάτων όσον αφορά το σύστημα να μπει ένα φρένο , να γίνει μια ενοποίηση όλων αυτών και να σπονσάρουν τις ομάδες μέσω της λίγκας βάση της βαθμολογικής τους θέσης. Έτσι θα βοηθήσουν και τον τηλεθεατή που του έκοψαν το γήπεδο να βλέπει ΟΛΟ το πρωτάθλημα από μια εταιρεία(π.χ. όπως στην ΕΛΛΑΔΑ).

Εισιτήρια

Αυτό νομίζω θα γίνει πράξη από φέτος γιατί αν μην γίνει βλέπω τα γήπεδα άδεια και τους ποδοσφαιριστές να παραμένουν οι μοναδικοί -μοναχικοί πρωταγωνιστές στα γήπεδα. Στην Κύπρο το εισιτήριο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €10-12 το κανονικό ούτε τα €5-6 το μαθητικό. Με το θέαμα που βλέπουμε δεν αξίζει περισσότερα.

Προφανώς όλα αυτά δεν υλοποιούνται, κάπου σκαλώνουν γιατί πολύ απλά για κάποιους δεν είναι ένα απλό ποδοσφαιρικό γεγονός το άθλημα. Για κάποιους σημαίνει κάτι διαφορετικό, έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και εις βάρος του οπαδού και των Σωματείων επιτυγχάνουν πολλούς απ’αυτούς. Είναι καιρός τα Σωματεία (με τον κόσμο τους) να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους γιατί δεν ξέρουμε αν θα έχει αύριο αυτό το θέατρο που παρακολουθούμε.

Ένας οπαδός που βλέπει το άθλημα διαφορετικά και καθαρά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ