Τα λάθη της Α.Ε.Κ. να γίνουν διδαχές

@”Α.Ε.Κ είσαι, δεν πέφτεις”, αυτό ήταν το σύνθημα-παρηγοριά κατά την διάρκεια της φετινής περιόδου για την ιστορική ομάδα της Α.Ε.Κ. Ωστόσο η Α.Ε.Κ έπεσε, ή αν θέλετε καλύτερα την έριξαν. Την έριξαν τα κοράκια που την αφαίμασσαν εδώ και χρόνια, την έριξαν τα λάθη επί λαθών από δήθεν σωτήρες.

@Η Α.Ε.Κ ιδρύθηκε από Κωνστατινουπολίτες πρόσφυγες που οι πλείστοι εκδιώχθηκαν το 1922  για να κρατά ψηλά την σημαία της προσφυγιάς και τον άσβεστο πόθο για επιστροφή. Ο λόγος ίδρυσης της Α.Ε.Κ αποτελεί από το 1974 τη μοίρα της Ανόρθωσης. Εξάλλου η Ανόρθωσις είναι ότι πιο πολύτιμο φέραμε μαζί μας από την θαλασσοφίλητη πόλη.

@Όμοια, πολύ όμοια η σύγχρονη ιστορία των δύο συλλόγων, με το χωνεμένο πια ένδοξο παρελθόν να αντικαθίσταται από το μίζερο παρόν και το δυσοίωνο μέλλον.

@Αγωνιστικά, αμφότερες πέτυχαν πρώτες το θαύμα να αγωνιστούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να χτίσουν σε εκείνη την επιτυχία.

@Το παραμύθι του πρίγκιπα από το Νερέτβα μοιάζει τόσο όμοιο με το παραμύθι του Στρατηγού από το Γκάλι της Γεωργίας. Αμφότεροι διετέλεσαν ποδοσφαιριστές, αγαπήθηκαν αλλά ήταν της μοίρας του γραφτό  να δοξαστούν ως προπονητές, οπότε λατρεύτηκαν ως θεοί. Μόνη διαφορά ο πρίγκιπας τους πρόδωσε, ενώ τον Στρατηγό τον πρόδωσαν. Το αποτέλεσμα όμως το ίδιο, η θέση του προπονητή να παραμένει στοιχειωμένη από τις επιτυχίες των πιο πάνω.

@Διοικητικά εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο όμοια. Η μαγιά της χρυσής τριετίας της Α.Ε.Κ  από το 1992-94 ανατινάζεται εν μια νυκτί καθώς οι Μελισανίδης – Καρράς λόγω οικονομικών και νομικών προβλημάτων πουλάνε την ΠΑΕ στον Τροχανά. Η μαγιά διαλύθηκε, ο Τροχανάς αναλαμβάνει πρόεδρος ωστόσο επεμβαίνει στο έργο του Μπάγεβιτς κάτι το οποίο δεν αντέχει ο Σέρβος και ως εκ τούτου ο κόσμος στρέφεται ενάντια στον Τροχανά. Για μια οκταετία ο προεδρικός θώκος της Α.Ε.Κ έμοιαζε με πουκάμισο, σταθερότητα πουθενά. Ο Ψωμιάδης πήγε να κάνει κάτι, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε πως ρήμαξε απλά τα ταμεία για ίδιον όφελος. Το 2004 ξεκίνησε μια προσπάθεια με τον Ντέμη μπροστάρη, αλλά έμεινε ημιτελής καθώς το 2008 διαλύθηκε και δώσ’ του και πάλι από την αρχή. Η ομάδα να διοικείται από διορισμένος και ανίκανους να ανταπεξέλθουν στο μέγεθος της, κάτι το οποίο οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Οι λανθασμένοι χειρισμοί σε συνδυασμό με την ανικανότητα, οδήγησαν την ομάδα στην οικονομική εξαθλίωση.

@Όπως αντιλαμβάνεστε, παρόμοιες καταστάσεις έχουμε και στην Ανόρθωση. Ο Παντελή μέσα σε μια νύχτα για τους γνωστούς και χιλιοειπωμένους λόγους φεύγει από πρόεδρος, τους υπόλοιπους τους ξεμπροστιάζει ο Τιμούρ και ο κόσμος τάσσεται στο πλευρό του. Φεύγουν οι υπόλοιποι – προσωρινά – και αναλαμβάνει ο Γεωργιάδης. Φεύγει ο Τιμούρ, έρχονται πίσω οι ξεμπροστιασμένοι, μένουν ένα χρόνο, έρχονται άλλοι άφθαρτοι μα δεν ήταν  ωραίοι καθώς δεν αντέχουν, μένουν έξι μήνες και εξαφανίζονται, έρχεται ο Κίκης ως επίτιμος πια να φέρει την ηρεμία, την φέρνει προσωρινά,  μένει οκτώ μήνες  πριν αφήσει το πηδάλιο στον Κάκο. Ωστόσο η συνταγή που χάθηκε εκείνο το καταραμένο βράδυ του Νιόβρη του 2008 δεν βρέθηκε ακόμη…

@Τόσο η Α.Ε.Κ όσο και η Ανόρθωση κάθε καλοκαίρι γίνονται η χαρά του κάθε μάνατζερ που πουλά την σάπια πραμάτεια του ως πρώτης διαλογής. Παίκτες που υπό κανονικές συνθήκες ούτε απ’ έξω δεν θα περνούσαν χρίζονται ηγέτες, μα στην τελική φαίνονται πολύ μικροί να σηκώσουν το βάρος της φανέλας.

@Ανεπαρκείς ποδοσφαιριστές που δεσμεύονται με μακροχρόνια συμβόλαια, αποδεσμεύονται και τα πάντα χρεώνονται στα ρημαγμένα ταμεία, τα οποία οδηγούνται προς τη διάλυση.

@Ο κόσμος τους, η βάση τους έχει όμοια νοοτροπία: πρόσφυγες μα περήφανοι και αισιόδοξοι. Ψάχνουν και βρίσκουν την ελπίδα κι ας ξέρουν πως το τέλος θα είναι φρούδα, δεν απογοητεύονται όμως. Δεν χάνουν την περηφάνια τους ούτε την λατρεία για την ιδέα. Αναζητούν την αλήθεια και τους λόγους. Μπορεί να διχαστούν, αλλά προσωρινά. Στα δύσκολα συμπορεύονται.

@Τα λάθη της Α.Ε.Κ γίνονται στην Ανόρθωση μας. το μοντέλο των επιτυχιών χάθηκε, η αμφισβήτηση είναι πλέον επί καθημερινής βάσης. Όμως το πάθημα της Α.Ε.Κ είναι εκεί, οφείλουμε και έχουμε την ιστορική υποχρέωση να διδαχθούμε.

@Μόνη διαφορά το γήπεδο. Στην Ανόρθωση έχουμε το δικό μας σπίτι, τη δικιά μας προσφυγική γωνιά και – πιο ψυχρά – ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο. Στην Α.Ε.Κ αυτό το γκρέμισαν και έμειναν άστεγοι. Τώρα υπάρχει πανστρατιά γιατί συνειδητοποίησαν πως οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται την δική τους στέγη.

@Τα λάθη που έγιναν στην Α.Ε.Κ είναι εκεί, γίνονται και στην Ανόρθωση μόνο που εμείς έχουμε ακόμη την πολυτέλεια να τα μελετούμε και τον χρόνο να τα διορθώσουμε.

@Καλή Ανάσταση σε όλους εσάς, τις οικογένειές σας, το σωματείο και την πατρίδα μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ