Τώρα που το πρωτάθλημα έχει χαθεί κατά 99% και η μόνη μας έγνοια είναι να περισώσουμε την 2η θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, κάτι που ασφαλώς δεν αποτελεί επιτυχία για το μέγεθος της Ανόρθωσης, ειδικότερα αν αναλογιστούμε την πορεία των πρώτων 20 αγωνιστικών και τις προσδοκίες που δημιούργησε, αναπόφευκτα στριφογυρίζουν στο μυαλό μας σκέψεις για το τί πήγε λάθος, αλλά και για το πώς πρέπει να στελεχωθεί η ομάδα τη νέα χρονιά για να διεκδικήσει με όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις τον τίτλο της επόμενης χρονιάς. Λογικό είναι, ένεκα και των οικονομικών δεδομένων της εποχής και της σίγουρης μείωσης του προϋπολογισμού, να θυμόμαστε το άκρως επιτυχημένο “μοντέλο μεταγραφών Τιμούρ Κετσπάγια”. Μοντέλο στο οποίο βασικό πυλώνα αποτελούσε η ενίσχυσε με ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην Κυπριακή αγορά, με μερικές ποιοτικές πινελιές από το εξωτερικό. Ενδεικτές περιπτώσεις αυτού του τύπου μεταγραφών, αποτελούν οι Κατσαβάκης, Πουρσαϊτίδης, Λαμπάν και αρκετοί άλλοι, ποδοσφαιριστές με τεράστια και αδιαμφισβήτητη προσφορά στις επιτυχίες εκείνων των χρόνων, με κόστος μηδαμινό σε σχέση με την απόδοση και την προσφορά τους και με πάθος και διάθεση για ποδόσφαιρο πολύ μεγαλύτερο από κάποιους ακριβοπληρωμένους που βλέπουν την Ανόρθωση και την Κύπρο σαν ένα καλό προορισμό για luxury διακοπές επί πληρωμή.
Δίχως να γνωρίζουμε ποιοί θα φύγουν και ποιοί όχι (πλην του Ιτζχάκι), υπολογίζοντας όμως ότι κάποιοι είτε θα πωληθούν είτε θα αποχωρήσουν για καλύτερους οικονομικά προορισμούς, επιχειρούμε να κάνουμε μία λίστα με παίκτες που ξεχώρισαν στο φετινό πρωτάθλημα και θα μπορούσαν να αποδειχτούν καλές επιλογές για μία θέση στο γαλανόλευκο ρόστερ, είτε σαν “11αδάτοι” είτε σαν δεύτερες λύσεις. Κάποιοι (π.χ. Ντα Σίλβα, Χαμντανί) ίσως να φαίνονται ακριβοί εκ πρώτης όψεως, όμως ενόψει και των αποχωρήσεων πιθανότατα να είναι φτηνότεροι από αυτούς που ενδεχομένως να αντικαταστήσουν. Σε καμία περίπτωση η λίστα αυτή δεν σχετίζεται με μεταγραφικούς στόχους του προπονητή μας, πρόκειται μόνο για μία δημοσιογραφικού τύπου ανάλυση.
Άλεξ Ντα Σίλβα: Μετά από μία σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, που συνήθως συνόδευονται από γκολ ή/και ασσίστ, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός (του οποίου το συμβόλαιο λήγει) λογικά θα αποτελέσει το μήλον της έριδος των μεγαλύτερων ομάδων του νησιού αλλά και συλλόγων του εξωτερικού.
Τζέισον Δημητρίου: Άλλος ένας παίκτης της Άεκ που ξεχώρισε με τη φετινή του παρουσία, στάθηκε όμως άτυχος με τον σοβαρό τραυματισμό του. Κύπριος, σε καλή ηλικία, και αγωνίζεται σε θέση (δεξί μπακ) που “πονά” τα τελευταία χρόνια η ομάδα μας, ενώ μπορεί να αγωνιστεί και σαν αμυντικός μέσος.
Αγγελής Χαραλάμπους: Ο νεαρός αμυντικός του Απόλλωνα κέρδισε με την αξία του θέση βασικού, στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα μάλιστα. Σταθερός, ειδικά σε σχέση με τη νεαρή του ηλικία και σχετική απειρία, δείχνει να ωριμάζει ποδοσφαιρικά και να αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή για το κέντρο της άμυνας. Ανδρωμένος ποοδοσφαιρικά στην Ανόρθωση, δεν γνωρίζουμε όμως κατά πόσον θα τον ενδιέφερε να επιστρέψει μετά που του γύρισε 2 φορές την πλάτη η ομάδα μας.
Ρασίντ Χαμντανί: Ο 28χρονος μέσος αποτελεί το βαρόμετρο στην απόδοση του φετινού Απόλλωνα. Ικανότατος μέσος, με ευχέρεια τόσο στο αμυντικό όσο και στο δημιουργικό σκέλος του παιχνιδιού, σηκώνει πολλές φορές την ομάδα στις πλάτες του. Διαθέτει στοιχεία που ίσως να λείπουν από το κέντρο της ομάδας μας.
Νικόλας Εγγλέζου: Βρέθηκε στο μικροσκόπιο του Ρόνι Λέβι το περασμένο καλοκαίρι, όμως τελικά κατέληξε στη Νέα Σαλαμίνα. Είναι συχνά από τους διακριθέντες της ομάδας του, αγωνιζόμενος στη θέση του αριστερού μπακ, ενώ έχει πετύχει και μερικά ωραία τέρματα από απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Ανήκει στην ΑΕΚ Αθηνών και ίσως η απόκτηση του να είναι εφικτή, λόγω και της κατάστασης του ιστορικού συλλόγου. Ήδη αθλητικές ιστοσελίδες έχουν αναφέρει ενδιαφέρων 3-4 μέγαλων ομάδων της Κύπρου για την απόκτησή του (ανάμεσα τους και η Ανόρθωση).
Κωστάκης Αρτυματάς: Παρ’ ολίγον ποδοσφαιριστής της ομάδας πριν 1μιση χρόνο, κατέληξε όμως στην ΕΝΠ (μετά από θητεία στην αγγλική Νότιγχαμ Φόρεστ), από όπου προέρχεται, μετά από μία παράξενη ιστορία. Φέτος καθιερώθηκε στη βασική 11άδα του Παραλιμνίου, στη μεσαία γραμμή. Παρά το νεαρό της ηλικίας του (20 χρονών), αγωνίζεται σαν έμπειρος, αποτελώντας έναν εκ των πολυτιμότερων παικτών της ομάδας του.
Άντριου Χογκ: Ο τερματοφύλακας της ΕΝΠ ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Α’ Κατηγορία κατά τη φετινή σεζόν. Ξεχώρισε με τις εμφάνισεις του και έδωσε πολλούς βαθμούς στην ομάδα του, “κατεβάζοντας τα ρολά” σε αρκετούς αγώνες. Έχει ήδη λύσει το συμβόλαιό του με την Ένωση, αφού όπως είπε επιθυμεί να αγωνιστεί σε μεγαλύτερη ομάδα.
Δημήτρης Μουλαζίμης: Ο 21χρονος δεξιός μπακ της Ένωσης είναι ένας παίκτης φιλότιμος, “μαχητής”, με πολλές αντοχές. Δεν είναι ιδαίτερα τεχνίτης, αρκετά αξιόπιστος όμως στα αμυντικά του καθήκοντα, ενώ μπορεί να δώσει και βοήθειες επιθετικά.
Γκαϊτάνο Μονατσέλο: Ο 18χρονος επιθετικός ήρθε στον Ολυμπιακό το Γενάρη και έκανε τεράστια διαφορά στην επίθεση της ομάδας, πετυχαίνοντας αρκετά γκολ. Τον θυμόμαστε και από το μεταξύ μας άγωνα, όπου έκανε άνω κάτω την άμυνα μας, σκοράροντας και δύο τέρματα. Η περίπτωση του είναι περίεργη όμως, μιας και τα δικαιώματα του ανήκουν στον γνωστό Ουκρανό μάνατζερ Ντιμίτρι Σέλουκ.
Πάβελ Κάπσα: Τα ίδια με τον Χογκ ισχύουν και για τον Κάπσα. Από τους τερματοφύλακες που ξεχώρισαν στη φετινή χρονιά, δίνοντας αρκετούς βαθμούς στην ομάδα του. Με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Ολυμπιακού, λογικά η απόκτηση του δεν αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση.
Αυτοί λοιπόν είναι ορισμένοι ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ομάδα μας, σε σχέση πάντοτε και με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Λαμβάνοντας υπόψην ότι όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες στην Κύπρο θα μειώσουν τα μπάτζετ τους, με την μείωση του μισθολογίου να είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, οι πιο πάνω ποδοσφαιριστές δεν θα αποτελούν, σε καμία περίπτωση, ποδοσφαιριστές “δεύτερης διαλογής” στο ερχόμενο πρωτάθλημα. Επαναλαμβάνουμε, ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι καθαρά φιλολογικό και δεν έχει να κάνει με πληροφόρησει για μεταγραφικούς στόχους της ομάδας μας.