Συνέχεια με το Βαρωσιώτικο ντέρμπι

Ανεξάρτητα της βαθμολογικής θέσης των δυο ομάδων της κατεχόμενης “Βασιλεύουσας” το Βαρωσιώτικο ντέρμπι, ιδιαίτερα μετά τον ξεριζωμό του μαύρου 74′, έχει ξεχωριστό άρωμα και ξεχωριστή αύρα.

Στο παρελθόν οι κοινωνικές και πολιτικές διαφορές των οπαδών των δυο ομάδων έδιναν άλλη πνοή σε αυτό τον αγώνα. Από την μια ήταν οι “εθνικόφρονες” της Αμμοχώστου και της ευρύτερης επαρχίας που στην πλειοψηφία τους υποστήριζαν την Ανόρθωση και από την άλλη οι “αριστεροί”, η εργατιά του Βαρωσιού που στήριζε την Νέα Σαλαμίνα.

Άλλοι καιροί, περασμένες εποχές που το μόνο που τις θυμίζει είναι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των αγώνων των δυο ομάδων στην φυσική τους έδρα, το Γ.Σ.Ε στη περιφραγμένη από τους Αττίλες σήμερα Αμμόχωστο.

Η προσφυγιά κτύπησε τις ομάδες της Αμμοχώστου ανελέητα. Τόσο η Ανόρθωσις όσο και η Νέα Σαλαμίνα έδωσαν πραγματικούς αγώνες επιβίωσης.

Η Ανόρθωση ευτύχησε το 1975, πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος στη προσφυγιά να πετύχει το ακατόρθωτο και να πανηγυρίσει το Κύπελλο της περιόδου εκείνης. Αυτό ήταν και το πρώτο τρόπαιο που ύψωναν οι Αμμοχωστιανοί μακριά από την πόλη τους.

Οι δυο ομάδες προσπάθησαν να κρατήσουν το λάβαρο της Αμμοχώστου ψηλά προσπαθόντας παράλληλα να διατηρήσουν και αξιοπρεπή παρουσία στα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα της Κύπρου. H Σαλαμίνα ευτύχησε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου και της Ασπίδας το 1990, όμως η ομάδα που θα κατάφερνε να υπερνικήσει τα εμπόδια της προσφυγιάς για τα καλά και να καθιερωθεί ως υπερδύναμη του Κυπριακού Ποδοσφαίρου ήταν η Ανόρθωσις.

39 σχεδόν χρόνια μετά την εισβολή του 74΄και την συνεχιζόμενη κατοχή της Πόλης μας από τους Αττίλες, αφού τα πολιτικά μίση και αντιπάθειες σε μεγάλο βαθμό ανήκουν στο παρελθόν και ειλικρινά, αφού το όνειρο για Επιστροφή στην Μάνα – Αμμόχωστο είναι πλέον ο σημαντικότερος λόγος ύπαρξης των δυο Σωματείων ας είναι αυτός ο αγώνας ένα Βαρωσιώτικο συλλαλητήριο, στο κέντρο της πόλης που μας φιλοξενεί προσωρινά.

Σε ότι αφορά τα αγωνιστικά, η νίκη για την Ομάδα μας είναι μονόδρομος, και με βάση το τι μας έδειξε μέχρι σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη ότι επιστρέφει το βαρύ πυροβολικό ελπίζουμε σε μια εύκολη επικράτηση σε ένα γήπεδο που φέρει το όνομα της Πόλης μας.

σ.σ. Διαφορετικό το ύφος μου σήμερα. Πάντα οι αγώνες με τους συμπολίτες για μένα, όπως ελπίζω και για κάθε Συνειδητοποιημένο Αμμοχωστιανό, έχουν διαίτερη σημασία.

Κόρες του Ευαγόρα, ζώ για την μέρα που θα σας δώ και τις δυο στο Γ.Σ.Ε …

Διατελώ,

Ο Δικηγόρος του Διαβόλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ