Η επικοινωνιακή τους τακτική και η δική μας αντίδραση

Επιστολή από τον αναγνώστη μας Θ.Ε.. Στείλτε τις δικές σας επιστολές, στο [email protected]

Εδώ και λίγο καιρό είμαι μόνιμος και καθημερινός αναγνώστης της ιστοσελίδας σας. Εκτιμώ ότι γίνεται καλή δουλειά από παιδιά τα οποία ζουν και αναπνέουν για την ομάδα μας και αυτό με γεμίζει χαρά και αισιοδοξία.

Επικοινωνώ μαζί σας σήμερα επειδή θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για ένα θέμα το οποίο έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες  και που αφορά την ομάδα μας, την αντιμετώπιση που τυγχάνει από συγκεκριμένους τρίτους αλλά πιο σημαντικά, την αντίδραση του δικού μας απλού κόσμου. Είμαι σίγουρος πως καταλάβατε όλοι πως αναφέρομαι στα τερτίπια του αισχρού εκπροσώπου τύπου του ΑΠΟΕΛ και μερικών άλλων ατόμων/ιστοσελίδων/ΜΜΕ που παίρνουν κατευθυντήρια γραμμή από τον συγκεκριμένο.

Κατ’αρχάς, η δική μου άποψη για το θέμα είναι  πολύ απλή. Ειδικά η φετινή Ανόρθωση δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή να την αμφισβητήσει κανένας νοήμων άνθρωπος, είτε είναι υποστηρικτής της, είτε είναι υποστηρικτής άλλης ομάδας, είτε είναι ουδέτερος. Η ομάδα μας έχει αποδείξει εντός γηπέδου πως είναι τουλάχιστον μια κλάση ανώτερη από τους αντιπάλους της, και το γεγονός ότι πήγαμε στην έδρα του βασικού μας συνδιεκδικητή  και ‘αναγκάσαμε’ τον προπονητή τους (τον οποίο δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς στην Κύπρο, ούτε για τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις, αλλά ούτε και για το ήθος του και την ποιότητα του χαρακτήρα του) να βγει και να πει πως τους κέρδισε η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, αυτό τα λέει όλα, τουλάχιστο σε μένα.

Ως εκ τούτου, έχοντας αναγνωριστεί η ανωτερότητα μου από τον αντίπαλο, μου είναι αδιανόητο να λάβω στα σοβαρά τα υποκινούμενα λεγόμενα τόσο ενός αποτυχημένου δημοσιογράφου όσο και κάποιου ανώνυμου ερειστικού ο οποίος γράφει στην βασική οπαδική ιστοσελίδα του βασικού μας αντιπάλου. Δυστυχώς το παρελθόν μας έχει διδάξει πως η προσφιλής επικοινωνιακή τακτική του ΑΠΟΕΛ είναι να έχει έναν εκπρόσωπο τύπου ο οποίος προσπαθεί να στρέψει τα πυρά της κοινής γνώμης επάνω του, ειδικά σε περιόδους όταν η ομάδα του δεν είναι στα καλύτερα της, με σκοπό να αφήσει ανεπηρέαστο το τρίπτυχο διοίκηση – τεχνική ηγεσία – παίχτες. Να θυμίσω την εποχή που το κύριο θέμα προς συζήτηση ήταν ο Τάκης Αντωνίου και οι απαράδεκτες τοποθετήσεις του όταν ευνοούταν η ομάδα του όπου επιχειρηματολογούσε πως όχι μόνο δεν ευνοηθήκαν, αλλά αδικήθηκαν από πάνω. Φυσικά ο καιρός περνούσε και ο κύριος αυτός καθιερώθηκε στην συνείδηση του υπόλοιπου φίλαθλου κοινού ως μια τηλεκατευθυνόμενη καρικατούρα την οποία δεν ελάμβανε κανένας στα σοβαρά πλέον. Για αυτό τον λόγο πραγματοποίησαν μεταγραφή και προσλάβανε τον σημερινό τους εκπρόσωπο τύπου. Είναι ολοφάνερο πως χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς τακτική για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Όσον αφορά την οπαδική τους ιστοσελίδα, μια επίσκεψη είναι αρκετή για να δείτε πως 2-3 ανώνυμοι αρθρογράφοι τους έχουν αφιερώσει τις στήλες τους τον τελευταίο καιρό (που συνεπάγεται με την εποχή που φάνηκε βαθμολογικά και ποιοτικά εντός γηπέδου ότι αντιμετωπίζουν μια σαφώς ανώτερη ομάδα) να λασπολογούν και να κάνουν ολόκληρη εκστρατεία προπαγάνδας για να πείσουν τον δικό τους κόσμο ότι η Ανόρθωση ευνοείται από τη διαιτησία, ελέγχει το κυπριακό παρασκήνιο, είναι τυχερή πέραν του φυσιολογικού, εμπλέκεται σε παράνομα ποδοσφαιρικά στοιχήματα και εξαγοράζει αντιπάλους να παίζουν φιλικά εναντίον της και τελικούς κυπέλλου εναντίων του ΑΠΟΕΛ.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως όλα αυτά λέγονται από τους υπεύθυνους επικοινωνίας της ομάδας που έχει συνδέσει το όνομα της με όλα τα είδη διαφθοράς που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο κόσμος δεν είναι βλάκας. Τα βλέπει και τα αναγνωρίζει όλα αυτά. Ναι, αρκετοί οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, τυφλωμένοι από αγάπη προς την ομάδα τους και υπέρμετρο φανατισμό, πείθουν τους εαυτούς τους να πιστεύουν τόσο τον Χατζιλιασή όσο και το apoelnet. Πάντα θα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, είτε είναι αποελίστες, είτε ομονοιάτες, είτε αελίστες, είτε ακόμη και ανορθωσιάτες.

Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του ΑΠΟΕΛ προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο τους ότι πολεμούν εναντίων του άδικου. Με αυτό τον τρόπο τους φανατίζουν για να πιστέψουν στην ομάδα με σκοπό να συνεχίσουν να πηγαίνουν γήπεδο, ασχέτως αν ξέρουν κατά βάθος ότι αντιμετωπίζουν καλύτερους αντιπάλους και ότι το πρωτάθλημα είναι πιθανών να χαθεί (σημειώστε πως το πρωτάθλημα ΔΕΝ έχει κριθεί ακόμη. Το ΑΠΟΕΛ μπορεί στο τέλος ακόμη και να το κατακτήσει – το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι πως αυτό το μήνυμα προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο τους).

Δυστυχώς η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία υποφέρει από έλλειψη κουλτούρας και ο κόσμος έχει μάθει να γίνεται το δικό του και να είναι εν ολίγοις κακομαθημένος. Όλα αυτά είναι για μια άλλη συζήτηση αλλά το νόημα που απορρέει από την πιο πάνω τοποθέτηση είναι πως ο Κυπραίος δεν ξέρει να χάνει και να παραδέχεται την ανωτερότητα του αντιπάλου του. Για να μην νικήσει το ΑΠΟΕΛ σημαίνει πως όλα ελέγχονται από την Ανόρθωση, όχι επειδή η Ανόρθωση ήταν καλύτερη φέτος. Το τρανταχτό παράδειγμα ήταν τα δύο τελευταία παιγνίδια του Ολυμπιακού. Στο παιγνίδι με το ΑΠΟΕΛ ήταν ολοφάνερο ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε με σβηστές τις μηχανές ενώ με την Ανόρθωση όχι. Και όμως, το επικοινωνιακό τημ του ΑΠΟΕΛ προσπαθεί να πείσει τον κόσμο του ότι ήταν με την Ανόρθωση που έπαιξε φιλικό και όχι με το ΑΠΟΕΛ. Λένε για τον παίκτη πως έγινε αλλαγή στο 60′ ΜΕΤΑ που έβαλε 2 τέρματα, σκοπίμως παραλείποντας να αναφέρουν πως ο παίκτης αυτός είναι μόλις 19 χρονών, ανέτοιμος να βγάλει 90λεπτο ειδικά εναντίων ομάδας στην οποία θα έπρεπε να τρέχει ασταμάτητα 90 λεπτά σαν μοναδικός προωθημένος, σκοπίμως παραλείποντας να αναφέρουν πως ο ίδιος παίκτης έγινε αλλαγή ακριβώς στο ίδιο χρονικό σημείο εναντίων της ΑΕΚ πριν 3 μέρες και επίσης σκοπίμως παραλείποντας να αναφέρουν πως μια πολύ λογική τακτική μικρής ομάδας που προηγείται μεγάλης ομάδας εκτός έδρας είναι η αλλαγή επιθετικογενούς παίκτη για πιο αμυντικογενή. Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορήσουμε τον αντίπαλο παρά να παραδεχτούμε πως έχει την ποιότητα και την θέληση να κάνει τέτοια ανατροπή. Έτσι μάθαμε από μικροί και αυτό απαιτούμε κάθε φορά που δεν πάνε τα πράγματα όπως θα θέλαμε.

Τέλος, και απολογούμαι αν μακρηγόρησα,  δεν μου αρέσει να βλέπω την ιστοσελίδα σας να πέφτει στην παγίδα του επικοινωνιακού πολέμου αυτών των ανθρώπων. Η ομάδα μιλά εντός γηπέδου – δεν το αμφισβητεί κανείς νοήμων αυτό το πράγμα. Οι φανατικοί οι οποίοι θέλουν να πιστέψουν πως αδικείται το ΑΠΟΕΛ, θα το πιστέψουν είτε τους απαντάμε είτε όχι. Εσείς, σαν υπεύθυνη ιστοσελίδα που μεταφέρει μηνύματα στον κόσμο μας, πρέπει να ρίξετε τους τόνους. Εγώ σας λέω αγνοείστε να τους απαντάτε στις προκλήσεις. Να το αναφέρνετε στον κόσμο μας ναι, να γράφετε κανένα σχόλιο σε μορφή αστείου ναι, να απαντάτε και να τους βρίζετε και προπάντων να τους δείχνετε πως επηρεάζεστε από τα λεγόμενα τους, αυτό δεν αρμόζει στο επίπεδο του Ανορθωσιάτη.

Σαν καταληκτικό σχόλιο, βλέποντας το τελευταίο άρθρο του διάσημου πλέον Ακροβολιστή τους, υπάρχει κανείς σοβαρός στην Κύπρο που πραγματικά να πιστεύει πως η Ανόρθωση είτε ευνοήθηκε είτε έπαιξε φιλικά σε ΟΛΑ τα παιγνίδια τα φετινά και ότι το ΑΠΟΕΛ είτε αδικήθηκε είτε έπαιξε τελικούς σε ΟΛΑ τα δικά του παιγνίδια. Όταν τυφλώνεσαι από φανατισμό, τόσο πιο δύσκολα γίνεσαι πιστευτός. Αφήστε τους να γράφουν και να λένε ότι θέλουν. Κατά βάθος ακόμη και οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι όλα μαλακίες.
Σας χαιρετώ

Θ.Ε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ