Ρέζεκ στο Anorthosis24: «Ήταν συγκινητικό όταν είδα την Αμμόχωστο»

Το απόγευμα της Πέμπτης, 13 Δεκεμβρίου 2012, o Γιαν Ρέζεκ καλωσόρισε με πλατύ χαμόγελο την ομάδα του Anorthosis24.net, όπου φιλοξενήθηκε μια συνέντευξη που αφορούσε όλους και όλα. Προσφωνώντας μας ως «champ(ion)s», ο Τσέχος διεθνής απάντησε με ιδιαίτερη άνεση και ευχαρίστηση στις ερωτήσεις μας, δείχνοντας πολύ προσιτός και ταπεινός παρά το γεγονός ότι οι προβολείς των ΜΜΕ έχουν πέσει για τα καλά πάνω του μετά τον εξαιρετικό πρώτο γύρο που διένυσε. Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιαν Ρέζεκ:

Anorthosis24: Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να σε συγχαρούμε για την γέννηση της κόρης σου. Θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή σου; Της έχεις αφιερώσει κάποιο τέρμα μέχρι στιγμής;

Ρέζεκ: Σίγουρα η γέννηση της κόρης μου ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου μέχρι τώρα αν και δυστυχώς δεν ήμουν εκεί. Όλα τα τέρματα που σκόραρα μετά τη γέννηση της, της τα αφιέρωσα γιατί όντως αυτή ήταν η πιο σπουδαία στιγμή της ζωής μου.

Anorthosis24: Μετά το παιχνίδι με την Ομόνοια στο Αντώνης Παπαδόπουλος, άκουσες τους οπαδούς να φωνάζουν το όνομα σου. Πως ένιωσες όταν είδες τις προσπάθειές σου να αναγνωρίζονται από τον κόσμο;

Ρέζεκ: Είναι πραγματικά καταπληκτικό, όταν οι οπαδοί φωνάζουν το όνομα σου αλλά είμαι άτομο που δεν δίνω μεγάλη σημασία στην προσωπική μου επίδοση. Όλη η ομάδα αξίζει να γιορτάζει όταν γίνεται κάτι καλό. Εγώ είμαι απλά ένα μέλος της ομάδας.

Anorthosis24: Παρά το ότι έχουμε πολλούς νέους ποδοσφαιριστές αυτή τη σεζόν, το περιβάλλον στην ομάδα είναι εξαιρετικό. Συνέβαλαν στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος τα προβλήματα του Μπόα και του Τόνι;

Ρέζεκ: Αυτές οι δύο καταστάσεις ήταν πολύ δύσκολες για όλους στην ομάδα. Φυσικά για τον Μπόα και τον Τόνι ήταν περισσότερο, αλλά τους καταλαβαίνουμε, είναι φίλοι μας και η ζωή είναι πέραν από οτιδήποτε ποδοσφαιρικό. Η κατάσταση του Μπόα ήταν πολύ σοβαρή, θα μπορούσε να πεθάνει αν δεν πήγαινε έγκαιρα στο νοσοκομείο. Αυτό το γεγονός ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας και πιστεύω πως όντως συνέβαλε στο να γίνει η ομάδα ακόμη πιο δυνατή.

Anorthosis24: Φέτος σε είδαμε δύο φορές να σκοράρεις από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Είναι κάτι για το οποίο προπονήθηκες πρόσφατα ή είχες την ευκαιρία να σκοράρεις από στημένες φάσεις και στις προηγούμενες ομάδες που αγωνίστηκες;

Ρέζεκ: Εκτελούσα χτυπήματα φάουλ και πριν αλλά όταν ήμουν σε άλλες μεγάλες ομάδες όπως η Βικτόρια Πλζεν ή στην Σπάρτα, οι παλαιότεροι παίκτες είχαν το προβάδισμα. Είναι όντως ένα στοιχείο στο οποίο προπονούμαι από τότε που θυμάμαι να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο.

Anorthosis24: Πόσο δύσκολο ήταν να είσαι σε φόρμα αυτή τη σεζόν χωρίς να ξεκουραστείς καθόλου λόγω της συμμετοχής σου στο Euro και χωρίς να συμμετέχεις στην προετοιμασία της ομάδας;

Ρέζεκ: Αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος χωρίς ξεκούραση επειδή τον περασμένο χρόνο πριν έρθω στην Ανόρθωση, συμμετείχα σε ένα τουρνουά στην Ιαπωνία με την Εθνική ομάδα. Έτσι είχα μόνο 4 με 5 μέρες να ξεκουραστώ. Δεν με επηρεάζει στον ψυχολογικό τομέα αλλά πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να αισθάνομαι το σώμα μου κουρασμένο. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο όταν δεν προχωρήσαμε στο Γιουρόπα Λιγκ και χάσαμε τον αγωνιστικό μας ρυθμό.

Anorthosis24: Θεωρείς τη συμμετοχή σου στο Euro ως την καλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής σου καριέρας μέχρι στιγμής;

Ρέζεκ: Ναι σίγουρα. Ήταν αναμφίβολα ο πιο ωραίος μήνας της ζωής μου. Η ατμόσφαιρα, οι ομάδες, είναι κάτι το οποίο δε θα ξεχάσω ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Anorthosis24: Μετά από την πιο επιτυχημένη σεζόν στην καριέρα σου με την Βικτόρια Πλζεν, αποφάσισες να φύγεις από την ομάδα κι έτσι να χάσεις την ευκαιρία να παίξεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ποιος ήταν ο λόγος; Ονειρεύεσαι μια διεθνή καριέρα;

Ρέζεκ: Την θεώρησα την τελευταία ευκαιρία μου για να δοκιμάσω κάτι καινούργιο μιας και ήμουν σχεδόν 30 χρονών. Ήμουν εκεί για 4 χρόνια και αγαπούσα την ομάδα. Ήταν καταπληκτική ομάδα. Κερδίσαμε κύπελλα, σούπερ καπ, πρωτάθλημα, παίξαμε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και σκοράραμε πολλά τέρματα. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό αλλά έφυγα γιατί ήθελα να δοκιμάσω κάτι άλλο. Η Ανόρθωση ήταν η μεγάλη ευκαιρία για μένα και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Ένιωθα έτοιμος!

Anorthosis24: Έχεις κάποιο αντικείμενο ή διαδικασία που σου φέρνει τύχη πριν το παιχνίδι;

Ρέζεκ: Προσπαθώ να κάνω τα ίδια πράγματα κάθε φορά επειδή είμαι μόνος μου εδώ. Η γυναίκα μου και η κόρη μου είναι στη Τσεχία. Έτσι προσπαθώ να τρώω στα ίδια ωράρια χωρίς να αλλάζω τίποτα μιας και αυτό δουλεύει μέχρι στιγμής. Πριν από κάθε αγώνα φορώ πρώτα την δεξιά κάλτσα, το δεξί παπούτσι και μετά την αριστερή κάλτσα και το αριστερό παπούτσι.

Anorthosis24: Ας μιλήσουμε για τον περασμένο χρόνο. Πόσο δύσκολο ήταν να επανέλθεις από τον ένα μήνα που ήσουν εκτός εξαιτίας της τιμωρίας σου με κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και γενικά, πόσο δύσκολο είναι να επανέλθει κάποιος παίκτης στο γήπεδο μετά από τραυματισμό;

Ρέζεκ: Ήταν πολύ δύσκολο επειδή έμεινα μακριά από το γήπεδο για περισσότερο από ένα μήνα και μετά από αυτό είχα ένα μυϊκό τραυματισμό. Έτσι έχασα έξι με επτά παιχνίδια και για μένα ήταν δύσκολη περίοδος μιας και πριν την κόκκινη ήμουν σε καλή φόρμα, σκόραρα κάποια γκολ και ο κόσμος είχε απαιτήσεις από εμένα. Γενικά η επάνοδος στα γήπεδα είναι δύσκολη για κάθε ποδοσφαιριστή.

Anorthosis24: Την περασμένη σεζόν ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο, έδειχνες πολύ απογοητευμένος όταν δεν σκόραρες ή έχανες μια ευκαιρία, ενώ αυτή τη σεζόν φαίνεται να ξεχειλίζεις από αυτοπεποίθηση. Που οφείλεται αυτή η μεταμόρφωση;

Ρέζεκ: Το Euro με βοήθησε, μου έδωσε πολλή αυτοπεποίθηση. Επίσης αυτό το χρόνο παίζουμε πιο πολύ επιθετικά. Σκοράρουμε πολλά τέρματα. Όχι μόνο εγώ αλλά και οι άλλοι παίκτες έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρουμε. Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεις τις δύο χρονιές. Φυσικά πάντα προσπαθώ στο γήπεδο να δίνω το 100% του εαυτού μου. Κάποιες φορές είσαι τυχερός και σκοράρεις και κάποιες όχι. Πάντα προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και υποθέτω ότι κάποιες φορές πετυχαίνει, κάποιες όχι.

Anorthosis24: Νομίζεις ότι ο τρόπος που παίζει φέτος η ομάδα ή ακόμη και οι νέοι συμπαίκτες σου σε βοηθούν να αποδώσεις τόσο εσύ, όσο γενικότερα η ομάδα, καλύτερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά; Συμφωνείς ότι φέτος έχουμε παίκτες που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι παίζεις χωρίς μπάλα με τρεξίματα σε κενούς χώρους;

Ρέζεκ: Πιστεύω ότι αυτό το χρόνο υπάρχουν πολλοί παίκτες που κάνουν την διαφορά στον επιθετικό τομέα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε σοβαροί και στην άμυνα ή ότι όλο το παιχνίδι χτίζεται γύρω μου. Έτσι νομίζω ότι ακόμα κι αν δε παίζουμε καλά σε όλα τα παιχνίδια, νομίζω ότι αξίζουμε τους τρεις βαθμούς της νίκης, επειδή σκοράρουμε πιο πολλά γκολ από τους αντιπάλους. Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με το ότι έχουμε πιο επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές σε σχέση με πέρσι.

Anorthosis24: Σημαίνει κάτι για σένα ο αριθμός 17 ή είναι τυχαίος;

Ρέζεκ: Ο αριθμός 17 ήταν ο πρώτος στην επαγγελματική μου καριέρα, έτσι όταν είδα ότι ήταν ελεύθερος στην Ανόρθωση, τον πήρα.

Anorthosis24: Βλέπεις την Ανόρθωση ως κάτι που θα σε βοηθήσει να πάς σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα; Είσαι ευχαριστημένος στην Κύπρο;

Ρέζεκ: Φυσικά και είμαι ευχαριστημένος. Διάβασα κάποια δημοσιεύματα και το καλοκαίρι και πρόσφατα που αναφέρονταν σε καλύτερες προτάσεις αλλά όλα αυτά θεωρώ ότι είναι απλά φήμες μιας και δεν μου έχει αναφέρει πότε οτιδήποτε ο ατζέντης μου. Είμαι χαρούμενος στην  Κύπρο και γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι υπέγραψα για 3 χρόνια.


Anorthosis24: Γενικά διαβάζεις τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Δίνεις προσοχή σε διάφορα άρθρα;

Ρέζεκ: Για να είμαι ειλικρινής όχι. Αλλά πάντα υπάρχει κάποιος που μου λέει ότι κάποιος γράφει κάτι καλό ή κακό. Όταν προσπαθώ να τα διαβάσω τα παρατώ γρήγορα μιας και η μετάφραση δεν είναι τόσο καλή (γέλια).

Anorthosis24: Ένας επιπλέον λόγος που σε αγαπούν οι οπαδοί είναι και το ότι ενδιαφέρθηκες να μάθεις για την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Ποια ήταν τα αισθήματα σου όταν επισκέφτηκες την Αμμόχωστο και ποιος ήταν ο λόγος που έδειξες ενδιαφέρον;

Ρέζεκ: Έχω επισκεφτεί την Αμμόχωστο 3 φορές. Διάβασα πολλές ιστορίες για την Ανόρθωση και το Βαρώσι ενώ κάθε αγωνιστική οι οπαδοί μας τραγουδάνε για την πόλη τους. Ήταν συγκινητικό όταν είδα την Αμμόχωστο δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Anorthosis24: Είσαι δύο τέρματα μακριά από το ρεκόρ σου με τα περισσότερα τέρματα σε μια χρονιά. Θεωρείς ότι παίζεις το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας σου αυτή τη σεζόν;

Ρέζεκ: Δεν το σκέφτομαι αυτό απλά προσπαθώ να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο. Αν έμπαινα στη διαδικασία να βλέπω τα στατιστικά, κάτι θα μπορούσε να πάει λάθος. Έτσι προσπαθώ απλά να συγκεντρωθώ σε κάθε παιχνίδι.

Anorthosis24: Νομίζεις ότι η Ανόρθωση είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο;

Ρέζεκ: Θεωρώ ότι είμαστε ένα από τα φαβορί για τον τίτλο αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας. Εξαρτάται και τι θα κάνουμε στα play-off και πόσους βαθμούς θα πάρουμε. Αυτή τη στιγμή η Ανόρθωση είναι ένα από τα φαβορί για τον τίτλο αλλά ήταν και πριν ξεκινήσει η σεζόν. Έτσι τίποτα δεν αλλάζει.

Anorthosis24: Έχεις κάποιο προσωπικό στόχο για το πόσα γκολ θέλεις να σκοράρεις;

Ρέζεκ: Απολύτως κανένα. Δεν με απασχολούν ιδιαίτερα τα προσωπικά στατιστικά, προτεραιότητα έχει το καλό της ομάδας όπως και αν επιτυγχάνεται αυτό.

Anorthosis24: Ποιο από τα τέρματα που σκόραρες θεωρείς καλύτερο ως προς την ομορφιά του ή ως προς τη σημασία του; Ποιο γκολ θυμάσαι από αυτά που σκόραρες με την Ανόρθωση;

Ρέζεκ: Από πλευράς ομορφιάς θυμάμαι το γκολ εναντίον της Αλκής όταν πέρασα την μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα. Από πλευράς τεχνικής το τέρμα εναντίον της ΑΕΛ και από πλευράς σημαντικότητας φυσικά αυτό με τον ΑΠΟΕΛ καθώς ήταν και το νικητήριο τέρμα.


Anorthosis24: Αυτό το χρόνο σκόραρες και στα πέντε ντέρμπι που παίξαμε. Νιώθεις ένα έξτρα κίνητρο να σκοράρεις όταν παίζουμε ένα ντέρμπι;

Ρέζεκ: Όταν παίζουμε ένα ντέρμπι επειδή το γήπεδο είναι γεμάτο και η ατμόσφαιρα καταπληκτική. Aυτό από μόνο του λειτουργεί ως το μεγαλύτερο κίνητρο για όλους τους παίκτες.

Anorthosis24: Μπορείς να συγκρίνεις τους οπαδούς της Ανόρθωσης με τους οπαδούς των προηγούμενων ομάδων που έπαιζες πριν;

Ρέζεκ: Φυσικά. Αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Στην Τσεχία οι οπαδοί είναι πιο συγκρατημένοι ενώ στην Κύπρο είναι εκδηλωτικοί αλλά και ανυπόμονοι. Αυτό φάνηκε πέρσι όταν δεν παίζαμε καλά. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο όμως. Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι η μεγαλύτερη υπομονή που δείχνει ο κόσμος φέτος.

Anorthosis24: Ένα μήνυμα για τους οπαδούς της ομάδας από τον Γιαν Ρέζεκ.

Ρέζεκ: Χρειαζόμαστε τους οπαδούς μας. Χωρίς αυτούς δεν είμαστε τίποτα. Μας δίνουν δύναμη στις δύσκολες στιγμές, γιατί δύσκολες στιγμές θα έρθουν, και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας. Αυτή τη χρονιά είναι η δύναμη μας στο γήπεδο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ