Ιτζάγκι: «Είμαστε μια γροθιά και κανείς δεν θα μας σπάσει»

Στην Sportday μίλησε ο Ισραηλίτης επιθετικός της Ανόρθωσης, Μπαράκ Ιτζάγκι, δίνοντας την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από την ημέρα που ήρθε στην Κύπρο. Ο Μπαράκ μίλησε για τις μέχρι τώρα εντυπώσεις του στην ομάδα, τονίζοντας πως ο βασικός λόγος που επέλεξε την ομάδα μας, ήταν ο Ρόνι Λέβι. Αναφέρθηκε επίσης στο εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στην Ανόρθωση, αλλά και για την Αμμόχωστο και για την προσφυγιά. Αναλυτικά η συνέντευξη του Μπαράκ Ιτζάγκι:

Μπάρακ, καταρχάς θα ήθελα να μας πεις πως προέκυψε η μεταγραφή σου στην Ανόρθωση, ποιοι ήταν οι λόγοι που έκανες αυτή την επιλογή;

«Ήθελα να συνεχίσω την καριέρα μου στο εξωτερικό, να πάω κάπου εκτός Ισραήλ έτσι ώστε να βρω ησυχία και ηρεμία που ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Ο βασικός λόγος που επέλεξα την Ανόρθωση είναι ο προπονητής. Μίλησα με τον Ρόνι Λέβι για δέκα λεπτά και ήταν αρκετά για να πάρω τη σωστή απόφαση. Έμαθα αρκετά πράγματα για τον σύλλογο αφού στην Κύπρο υπάρχουν ποδοσφαιριστές από το Ισραήλ. Όλοι μου είπαν ότι είναι μια μεγάλη ομάδα που κάθε χρόνο διεκδικεί το πρωτάθλημα. Το ίδιο μου είπε και ο κόουτς και για αυτό ήμουν σίγουρος για την επιλογή μου.

Ποιες οι εντυπώσεις σου από την μέχρι τώρα παρουσία σου στην ομάδα;

«Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που ήρθα ότι είναι μια μεγάλη ομάδα. Από την οργάνωση του συλλόγου, τα γήπεδα, τους πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές. Αυτό που ξεχώρισα είναι ότι όλοι στην Ανόρθωση είναι σαν μια οικογένεια. Ακόμα και ο πρόεδρος έρχεται 3-4 φορές την εβδομάδα στις προπονήσεις. Όλοι είναι κοντά στην Ανόρθωση, μας στηρίζουν και αυτό είναι πολύ καλό. Δεν βρίσκεις σε πολλές ομάδες αυτό τον τρόπο λειτουργίας, είναι κάτι το πολύ ξεχωριστό».

Περίμενες ότι η Ανόρθωση θα είναι σε τόσο ψηλό επίπεδο αγωνιστικά;

«Με προετοίμασε για αυτό ο κόουτς. Υπάρχει πολλή ποιότητα και σίγουρα έχει δύσκολη δουλειά ο Ρόνι Λέβι για την επιλογή της ενδεκάδας. Είναι πολλοί οι καλοί ποδοσφαιριστές και μεγάλος ο συναγωνισμός για μια θέση στο αρχικό σχήμα. Αυτό είναι δύσκολο για τον προπονητή αλλά πολύ καλό για την  ομάδα».

Η ομάδα είναι στην πρώτη θέση, αήττητη κάνει μια φανταστική πορεία πιστεύεις ότι είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Είμαστε σε μια πολύ καλή περίοδο. Είμαστε πρώτοι και με μια σημαντική διαφορά από το ΑΠΟΕΛ. Δεν μας έχει νικήσει κανένας και σίγουρα αυτό λέει κάτι. Είμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα με εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Για να έχει όμως αξία η προσπάθεια μας πρέπει να μείνουμε πρώτοι μέχρι τον Μάιο. Το να ανέβεις στην πρώτη θέση είναι δύσκολο όμως ακόμα πιο δύσκολο είναι να το κρατήσεις αυτό. Χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια γιατί θέλουμε πάρα πολύ αυτό το πρωτάθλημα έτσι ώστε να προσφέρουμε χαρά στον κόσμο».

Με ποιες φιλοδοξίες και στόχους ήρθες στην Ανόρθωση

«Θέλω το πρωτάθλημα ασφαλώς. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος. Ξέρω ότι ο κόσμος θέλει πάρα πολύ τον τίτλο και ότι η τελευταία φορά ήταν το 2008. Δεν μου αρέσει όμως να μιλάω και να λέω μεγάλα λόγια για αυτό. Στο γήπεδο είναι που πρέπει να «μιλάμε» και να δείξουμε αν αξίζουμε το πρωτάθλημα».

Η ομάδα βελτιώνει και την εικόνα της παιχνίδι με παιχνίδι. Παίζει πιο καλά σε σχέση με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος…

«Αυτό είναι αλήθεια. Υπήρχαν αγώνες που δεν παίξαμε τόσο καλά όμως πρέπει να καταλάβετε ότι είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα που το καλοκαίρι ήρθαν 15  νέοι ποδοσφαιριστές να βρει τη χημεία και να παίζει τέλεια από την αρχή. Προσπαθούμε πολύ στις προπονήσεις και θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Είμαστε μια καινούργια ομάδα, μαθαίνουμε κάθε μέρα ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Κάθε παιχνίδι βλέπουμε ότι η Ανόρθωση μπορεί να κάνει περισσότερα και διαφορετικά πράγματα. Και είμαι σίγουρος ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Θέλουμε όμως και τους βαθμούς, αυτό είναι το πιο σημαντικό αφού ο κόσμος θέλει πάση θυσία το πρωτάθλημα».

Ο περισσότερος κόσμος, θεωρεί ότι το πιο δυνατό όπλο της τη φετινή χρονιά είναι η επιθετικής της γραμμή. Πως το σχολιάζεις αυτό;

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η Ανόρθωση είναι μια δυνατή ομάδα γενικά. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές στην επίθεση. Αυτό που κάνει όμως την ομάδα να ξεχωρίζει είναι οι πολλές επιλογές, το βάθος. Όταν έχει δυνατό πάγκο, τότε μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα. Να μπορούν δηλαδή οι ποδοσφαιριστές που θα μπουν στο γήπεδο ως αλλαγή να κάνουν τη διαφορά, και αυτό το έχει η Ανόρθωση».

Από τη δική σου παρουσία μέχρι τώρα είσαι ευχαριστημένος;

«Ναι, αν λάβω υπόψη όλες τις παραμέτρους είμαι ευχαριστημένος. Με το τέλος της περσινής περιόδου υποβλήθηκα σε επέμβαση στο γόνατο. Ήρθα στην ομάδα τον Αύγουστο και δεν έκανα προετοιμασία. Με βοήθησε πολύ ο προπονητής αφού δεν με πίεσε. Προχωρούσαμε βήμα-βήμα και κατάφερε να επανέλθω σε ένα καλό επίπεδο σταδιακά».

Σε επηρέασε και η κόκκινη κάρτα που δέχτηκε στον αγώνα με την Ένωση;

«Ήταν μια κακιά στιγμή. Ήδη το έχω ξεχάσει. Με επηρέασε με την έννοια ότι έμεινα εκτός για άλλα τέσσερα παιχνίδια. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο, περίμενα την ευκαιρία μου και την πήρα. Δουλεύω πολύ στις προπονήσεις και σίγουρα μπορώ να παίξω καλύτερα. Μακάρι να είμαι καλά χωρίς τραυματισμούς γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο. Για μένα είναι μια νέα αρχή η Ανόρθωση και εδώ έχω όλες τις προϋποθέσεις να βγάλω τον καλύτερο μου εαυτό».

Όπως γνωρίζουμε ήρθες ως δανεικός στην Ανόρθωση από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Θα ήθελες αν μπορεί να βρεθεί κάποιος τρόπος να παραμείνεις και τα επόμενα χρόνια στην ομάδα;

«Έχω δύο χρόνια κλειστό συμβόλαιο με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, άρα δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Μου αρέσει πολύ στην Ανόρθωση, είναι μεγάλη ομάδα, έχει τους καλύτερους οπαδούς στην Κύπρο όμως δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει το καλοκαίρι. Θα δούμε, ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τότε. Το πιο σημαντικό για μένα τώρα είναι να κατακτήσω το πρωτάθλημα με την Ανόρθωση».

Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το καλύτερο σου παιχνίδι με την Ανόρθωση;

«Δεν ξέρω, δεν μου αρέσει να μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου. Ως ομάδα το καλύτερο μας παιχνίδι ήταν απέναντι στο ΑΠΟΕΛ. Ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι εκτός έδρας απέναντι στη 2η ομάδα. Πολύ δύσκολο από όλες τις απόψεις. Έγινε και αυτό το περιστατικό που οι οπαδοί μας πήραν πιο λίγα εισιτήρια. Θέλαμε πάρα πολύ τη νίκη και κάναμε αυτό που έπρεπε. Τους «σκοτώσαμε» στην τακτική σε εκείνο τον αγώνα. Ο τρόπος που επέλεξε ο προπονητής μου να παίξουμε ήταν αυτό που μας χάρισε τη νίκη. Θα μπορούσαμε να νικήσουμε ακόμα και 3-0. Χάσαμε ευκαιρίες, ήμασταν πολύ καλύτεροι».

Ήσουν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ισραήλ όμως μετά τον σοβαρό τραυματισμό σου, δεν κλήθηκες ξανά. Πιστεύεις ότι μέσω της παρουσίας σου στην Ανόρθωση μπορείς να επανέλθεις στην Εθνική;

«Είναι ένας από τους μεγάλους μου στόχους να επανέλθω στην Εθνική. Μετά το 2010 που τραυματίστηκα δεν έπαιξα ξανά. Είμαι σίγουρος ότι ο Έλι Γκούτμαν ασχολείται με το κυπριακό ποδόσφαιρο και αν καταφέρω να αποδείξω μέσα στο γήπεδο ότι αξίζω, τότε θα με καλέσει».

Η άποψη σου για τον προπονητή σου Ρόνι Λέβι;

«Δεν είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του στο Ισραήλ. Ξέρω όμως πολλούς ποδοσφαιριστές που ήταν προπονητής τους και μου είπαν τα καλύτερα. Φαίνεται και από την καριέρα του. Πήρε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα με την Μακάμπι Χάιφα, δούλεψε στη Στεάουα Βουκουρεστίου που είναι μια μεγάλη ομάδα. Είναι λάτρης της σκληρής δουλειάς στην προπόνηση και αυτό που λέει πάντα είναι ότι αν δουλεύουμε σωστά στην προπόνηση, τότε θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα στο γήπεδο».

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός προπονητής που δούλεψες μέχρι τώρα στην καριέρα σου;

«Έχω μεγάλη εκτίμηση στον Έλι Οχάνα, ένα μεγάλο θρύλο του ποδοσφαίρου στο Ισραήλ. Ήταν ο πρώτος προπονητής που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε θέση στην ενδεκάδα της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Η καλύτερη επιλογή όμως στην καριέρα μου είναι που ήρθα τώρα στην Ανόρθωση και δουλεύω με τον Ρόνι Λέβι. Αν δούλευα με αυτό τον προπονητή σε πιο νεαρή ηλικία θα έφτανα στο πιο ψηλό επίπεδο, θα κέρδιζα πάρα πολλά. Είναι πολύ ψηλό το επίπεδο που δουλεύουμε με αυτό τον προπονητή. Είμαι πολύ τυχερός που πήρα αυτή την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι θα γίνω καλύτερος ποδοσφαιριστής».

Είσαι παντρεμένος, έχεις οικογένεια;

«Όχι ακόμα, είμαι μόνος».

Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο στην Κύπρο;

«Περνώ πολλές ώρες με τους συμπαίκτες μου. Σε αυτή την ομάδα το ξεχωριστό στοιχείο που μας κάνει δυνατούς είναι ότι είμαστε μια οικογένεια. Δεν κάνουμε μόνο τη δουλειά μας στην προπόνηση και μετά τέλειωσε. Είμαστε μαζί και εκτός γηπέδου και αυτό είναι πολύ καλό για μια ομάδα. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές από πολλές και διαφορετικές χώρες κι όμως έχουμε δεθεί τόσο πολύ, είμαστε μια πραγματική οικογένεια. Είμαστε μια γροθιά και δεν μπορεί τίποτα να μας σπάσει. Σίγουρα είναι σημαντικό να έχει καλούς ποδοσφαιριστές σε μια ομάδα. Το πιο σπουδαίο όμως είναι να έχει καλούς χαρακτήρες και τότε φτάνεις μια πραγματική ομάδα με την έννοια της λέξης.

Τις ακριβώς κάνετε με τους συμπαίκτες σου;

«Βρισκόμαστε σε σπίτια, πάμε για καφέ, ακούμε μουσική, ανάλογα. Μου αρέσει πάρα πολύ να παίζω playstation και έχουμε μεγάλες μάχες με τον Άντιτς τον τελευταίο καιρό».

Ακούς και ελληνική μουσική;

«Μου αρέσει πάρα πολύ η ελληνική μουσική. Μοιάζουν οι μελωδίες με τη μουσική στην πατρίδα μου. Ξέρω τον Βέρτη, τον Χατζηγιάννη, τον Καρά, την Πάολα.  Κάποιες φορές μετά την προπόνηση όταν παίζει ελληνική μουσική, υπάρχουν τραγούδια που μπορεί να θυμάμαι κάποιους στίχους αφού τα άκουσα αρκετές φορές και τα ψιθυρίζω. Μία φορά με άκουσε ο Οκκάς που τραγουδούσα ελληνικά και τρελάθηκε, μου έλεγε είναι απίστευτο».

Κάτι που θα ήθελες να πεις στον κόσμο της Ανόρθωσης;

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η μεγάλη τους αγάπη προς την ομάδα και ο τρόπος που την εκφράζουν. Στον αγώνα με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο ήμουν τιμωρημένος και είδα το παιχνίδι από την κερκίδα. Έβλεπα τον κόσμο από κοντά και εντυπωσιάστηκα. Τραγουδούσαν συνέχεια, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήταν φανταστικοί.

Έχω ενημερωθεί για τον κόσμο της Ανόρθωσης. Ξέρω ότι οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες από την Αμμόχωστο για αυτό έχουμε οπαδούς σε όλες τις πόλεις της Κύπρο. Η Ανόρθωση συμβολίζει την κατεχόμενη πόλη και για αυτό όλοι είναι ενωμένοι τόσο κοντά στην ομάδα. Μέχρι τώρα δεν έχω επισκεφτεί ακόμα την Αμμόχωστο αλλά σίγουρα θα το κάνω. Αυτό που θέλω να τους πω είναι να μακάρι όλοι μαζί στο τέλος της χρονιάς να πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα».

Έχεις κάποιο ίνδαλμα, ποδοσφαιριστή που θαυμάζεις;

«Μου αρέσει πάρα πολύ ο Ινιέστα. Είναι απίστευτος παίκτης. Δεν τον βλέπεις ποτέ να κουράζεται. Είναι βιονικός και λες κι έχει μάτια παντού. Γενικότερα πάντως για μένα ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών είναι ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο που έχει παίξει σε Ίντερ, Ρεάλ. Ήταν ο τέλειος παίκτης, δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ