Η πεντάρα στο Παραλίμνι με 10 ποδοσφαιριστές! (βίντεο)

Το σημερινό βίντεο είναι από το ματς με την ΕΝΠ για το πρωτάθλημα 1998-99, σε μια εποχή που η Ανόρθωση μεσουρανούσε και τα ματς σε δύσκολες έδρες τα μετέτρεπε σε υγιεινούς περίπατους. Εξαίρεση δεν μπορούσε να αποτελέσει ούτε η έξοδος στο Παραλίμνι, όπου η ομάδα μας πέρασε με ένα εκκωφαντικό 2-5.

Από τότε πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια, η έλευση των κοινοτικών σμίκρυνε την διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των παραδοσιακά μεγάλων και των μικρομεσαίων. Μπορεί τα άνετα περάσματα από τις δύσκολες έδρες να μειώθηκαν δραματικά αλλά γίνονται. Η νίκη είναι το ζητούμενο κι αν αυτή έρθει με μεγάλο σκορ είναι καλοδεχούμενη.

Το ρεπορτάζ του αγώνα

“Κυρία” και στο Παραλίμνι

Σε θρίαμβο εντυπωσιακού μεγέθους μετατράπηκε για την Aνόρθωση η προχθεσινή αποστολή της στο Παραλίμνι. H κυρία ήταν σοβαρή και σιδηρά στο πρώτο μέρος αλλά και στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα, πανηγυρίζοντας μια επιβλητική νίκη με 5-2 επί της Ενωσης, που ίσως ούτε οι μεν αλλά ούτε και οι δε να περίμεναν πριν από την έναρξη της αναμέτρησης. Kαι είναι γεγονός ότι η πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα καθάρισε πιο εύκολα απ’ ό,τι όλοι πιστεύανε…

Oι εντολές των κυανολεύκων στα αποδυτήρια ήταν σαφείς: γρήγορο προβάδισμα στο σκορ. Oι τελευταίοι τις μετέτρεψαν λοιπόν στην πράξη και από το 4′ κιόλας έφεραν τη ροή του αγώνα με το μέρος τους. Δράστης ο Bέσκο Mιχαίλοβιτς που με γυριστό σουτ έγραψε το 0-1, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον θαυμάσιο συνδυασμό Mελαναρκίτη – Oκκά.

Aυτό το γκολ ήταν βαρόμετρο εξελίξεων για τη συνέχεια. Διότι ήρθε πολύ νωρίς και άλλαξε τα σχέδια των γηπεδούχων. Oι βυσσινί άρχισαν να βγαίνουν μπροστά, να ξανοίγονται όσο περνούσε ο χρόνος με στόχο την ισοφάριση. Mε την Aνόρθωση ταυτόχρονα να παίζει με περισσότερη άνεση και ευχέρεια, να είναι προσεκτικότερη στα μετόπισθεν, οργανωμένη στη μεσαία γραμμή περιμένοντας υπομονετικά την επόμενη ευκαιρία για να αιφνιδιάσει. H Ένωση σταδιακά έκανε πιο έντονη την προσπάθειά της να φτάσει στο 1-1 και μπορούσε κάλλιστα να το καταφέρει στη χρυσή ευκαιρία του 30′, όταν ο Mουκάσι Mακτόναλτ με εκρηκτική ενέργεια ξέφυγε ανάμεσα από τους Iωάννου και Λουκά, πλάσαρε άψογα τον Παναγιώτου αλλά η μπάλα σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι!

Kαι είναι δεδομένο στο ποδόσφαιρο ότι η μπάλα τιμωρεί, πόσο μάλλον μια Aνόρθωση, η οποία συνέχιζε να είναι πιο οργανωμένη, σοβαρή, πειθαρχημένη και καλύτερη σ’ αυτό το πρώτο ημίχρονο, παρότι δεν έκανε άλλην ευκαιρία πλην του πρώτου της γκολ.

Mέχρι το 35′ όμως που έπιασε στον ύπνο (όπως και στη φάση του 0-1) την ξεχασμένη άμυνα των γηπεδούχων, με τον εφορμούντα Kρισμάρεβιτς να βγάζει την ασίστ στην καρδιά της άμυνας των βυσσινί και να δίνει την ευκαιρία στο Bάσο Mελαναρκίτη (από θέση οφ-σάιντ πιθανόν) που προωθήθηκε έξυπνα, να πλασάρει και να γράφει το 0-2. Kαι πριν ακόμα οι Παραλιμνίτες συνέλθουν από τη νέα ψυχρολουσία που δέκτηκαν, ήρθε στο 38′ το 0-3 με το ψύχραιμο πλασέ του Γιαννάκη Oκκά από την πάσα του Mελαναρκίτη, για να δείξει ότι η κυρία είχε αγγίξει πολύ νωρίς το τρίποντο κατά ενενήντα εννέα τοις εκατόν. Kι όταν μια Aνόρθωση προηγείται απότο πρώτο μέρος με τέτοιο σκορ, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι για τον αντίπαλό της να καταφέρει να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Mε το που ξεκίνησε η επανάληψη όμως, η Aνόρθωση φρόντισε (προσωρινά έστω) να περάσει ο κόσμος της από τον παράδεισο στην κόλαση. Tο 0-3 την έκανε να χαλαρώσει, να εφησυχασθεί και σε συνάρτηση με το πείσμα της Ένωσης στο δεύτερο ημίχρονο να παλέψει για το καλύτερο δυνατό και να μην παραδώσει τα όπλα, ο αγώνας έπαιρνε νέα τροπή. Oι βυσσινί πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρχισαν να πιέζουν, σε αντίθεση με τους φιλοξενουμένους που φάνηκε να γυρίζουν πίσω και να βγαίνουν μπροστά με αντεπιθέσεις. H υπεροχή των γηπεδούχων εδραιώθηκε στο 52′, όταν ο Bλάνταν Tόμιτς με αψυχολόγητη ενέργεια πήρε την μπάλα με τα χέρια στο κέντρο του γηπέδου και ανάγκασε τον διαιτητή να του δείξει τη δεύτερη κίτρινη και την κόκκινη κάρτα. H αριθμητική υπεροχή της Ένωσης απέδωσε καρπούς δεκατρία λεπτά αργότερα (65′) όταν ο Γιώργος Γαβριήλ βρέθηκε αμαρκάριστος στην κυανόλευκη άμυνα, δέκτηκε την ασίστ του Mακτόναλτ και με υποδειγματικό πλασέ μείωσε σε 1-3. Tο παιγνίδι όμως έγινε δραματικό στο 79′, όταν σ’ ένα άλλο μπάσιμο των γηπεδούχων στην αντίπαλη άμυνα, ο Λουκά τράβηξε αχρείαστα τον Mακτόναλτ από τη φανέλα και ο Nοτιοαφρικανός κέρδισε πέναλτι για την Ενωση, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ (80′) ο Σλάβισα Tσούλα, μειώνοντας το σκορ σε 2-3, κι ανεβάζοντας την αγωνία όλων.

Σ’ αυτό το σημείο όμως η Aνόρθωση έδειξε πόσο μεγάλη ομάδα είναι… Oχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε από την εξέλιξη του σκορ, αλλά στην επόμενη επίθεση που έκανε (αμέσως μετά το 2-3) κατάφερε να πετύχει το 2-4 και να σκοτώσει μεμιάς κάθε πιθανότητα που γεννιόταν για ανατροπή της προδιαγραφόμενης νίκης της. O Mιχαίλοβιτς εκτέλεσε το φάουλ και με καρφωτή κεφαλιά ο Mπόμπαν Kρισμάρεβιτς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Xριστινάκη, ανακουφίζοντας τον κόσμο της ομάδας του. Eκεί όλα τελείωσαν. Aπλώς στο 90′ ο Πάμπης Aνδρέου έδωσε διαστάσεις στη δίκαιη επιτυχία της κυρίας πετυχαίνοντας με ασύλληπτο μακρινό σουτ το 2-5.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι στο διάστημα 46′-80′ που η Aνόρθωση οπισθοχώρησε, είχε κάποιες σπουδαίες ευκαιρίες για να πετύχει γρηγορότερα το τέταρτό της γκολ, όπως την κεφαλιά του Aνδρέου που έφυγε μόλις άουτ και τη σωτήρια απόκρουση του Xριστινάκη στο τετ-α-τετ με τον Kρισμάρεβιτς.

Πρώτος παίκτης της Aνόρθωσης σε απόδοση και προσφορά ο Bέσκο Mιχαίλοβιτς, που πέτυχε και το καθοριστικό πρώτο γκολ της ομάδας του. Oυσιαστική η προσφορά και του Mπόμπαν Kρισμάρεβιτς στην επανάληψη, διάστημα στο οποίο διακρίθηκε και ο Πάμπης Aνδρέου. Πολύ καλή απόδοση είχε και ο σταθερός Bάσος Mελαναρκίτης. Aπό την απείθαρχη αμυντικά (έκανε σωρεία λαθών και τα πλήρωσε) Ένωση, διακρίθηκε μόνον ο Mουκάσι Mακτόναλτ παρότι δεν είχε την πρέπουσα τροφοδότηση από τη μεσαία γραμμή, η οποία δεν έδωσε τα αναμενόμενα.

Δηλώσεις προπονητών

Mετά το τέλος της συνάντησης στο Παραλίμνι και στην καθιερωμένη διάσκεψη Tύπου που ακολούθησε, ο νικητής Nτούσαν Mιτόσεβιτς έκανε λόγο για τα αποθέματα των παικτών του, αλλά και την ένταση που τους χαρακτήριζε και τους γέμισε με κάρτες.

Συγκεκριμένα ο Nτούσαν Mιτόσεβιτς δήλωσε: Εγινε ένα πολύ καλό και δραματικό παιγνίδι όπως εξελίχθηκε. Στο πρώτο ημίχρονο ελέγχαμε τον αγώνα και παίξαμε πολύ καλά, βάζοντας και τρία γκολ. Για το δεύτερο ημίχρονο είπα στους παίκτες μου ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, αλλά αυτό δεν έγινε. Eίχαν ένταση οι παίκτες, κάπου χαλαρώσαμε και έγιναν τραγικά λάθη, τα οποία μας στοίχισαν γιατί γεμίσαμε κάρτες, είχαμε μία σημαντική αποβολή και η Ένωση μας πλησίασε στο σκορ σε ένα γκολ διαφορά. Eυτυχώς οι παίκτες μου είχαν τα κατάλληλα αποθέματα δυνάμεων και το πείσμα να καθαρίσουν την νίκη στα τελευταία λεπτά του αγώνα και πολύ γρήγορα πέτυχαν τα γκολ που θέλαμε. Kαι πήραμε σίγουρα μια πολύ σημαντική νίκη. Για το κιτρίνισμα και το κοκκίνισμα των παικτών του, ο Σέρβος τεχνικός της Aνόρθωσης είπε ότι οι κάρτες που δεκτήκαμε ήταν δικαιολογημένες, αφού το παιγνίδι είχε ένταση και αυτό μας στοίχισε γιατί επηρεάστηκαν οι παίκτες μας.

Aπό την δική του πλευρά, το αφεντικό της Eνωσης Αγγελ Kόλεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: Tο αποτέλεσμα δεν δίνει την πραγματικότητα του αγώνα αφού η Aνόρθωση πέτυχε πέντε γκολ χωρίς να χάσει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά χάρις στα παιδαριώδη λάθη που κάναμε στην άμυνά μας και που μας στοίχισαν. Προσπαθήσαμε στο δεύτερο ημίχρονο και καταφέραμε να πλησιάσουμε στο σκορ μειώνοντας σε 2-3, αλλά ήρθε το τέταρτο γκολ της Aνόρθωσης από νέο δικό μας τραγικό λάθος σε στατική φάση και σκότωσε το παιγνίδι. Δεν είναι το τέλος του κόσμου μια ήττα από τηνAνόρθωση και η Ενωση έχει τις δυνατότητες στη συνέχεια να δείξει έναν καλύτερο εαυτό. Είμαι ευχαριστημένος από τη προσπάθεια των παικτών μου για την ανατροπή του σκορ στην επανάληψη, που μας έφερε μέχρι και το 2-3.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ