Ίλιτς: «Οι καλύτερες μου στιγμές στην Ανόρθωση»

Συνέντευξη στο balla έδωσε ο Σλοβένος αμυντικός της ομάδας μας Μπράνκο Ίλιτς. Ο Σλοβένος, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις φέτος στην Ανόρθωση με την παρουσία του, τόνισε ότι στην Ανόρθωση ζει τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους. Αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, τον αποκλεισμό από την Ντίλα Γκόρι, για την Εθνική Σλοβενίας και για πολλά άλλα. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Το 2012 φεύγει με την Ανόρθωση στην κορυφή. Θα την βρει εκεί το τέλος της σεζόν το Μάιο;

Είναι δύσκολο να το πω. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, κάνουμε καλά τη δουλειά μας και το σκεφτόμαστε. Δεν θέλω να πω ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά κάνουμε τα πάντα και έχουμε ομάδα για να το πάρουμε. Προχωράμε όμως βήμα-βήμα, αυτό είναι το πιο σημαντικό στο πρωτάθλημα.

Τι περίμενες όταν έφτανες στην Κύπρο;

Οταν ήρθα, για μένα ήταν δύσκολο, γιατί ήμουν 2-3 μήνες χωρίς ομάδα, επειδή είχα πρόβλημα στη Μόσχα. Οταν έψαχνα ομάδα, αυτός ο προπονητής κάπου με είδε και με ήθελε. Για μένα αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Είχα μία πρόταση και από τη Ρωσία, αλλά δεν ήθελα να πάω εκεί. Και πιστεύω ότι έκανα την πιο σωστή επιλογή.

Εχεις συναντήσει ό,τι περίμενες και ό,τι σου είχε υποσχεθεί η Ανόρθωση;

Ναι, για την Ανόρθωση ως ομάδα έχω μόνο καλά λόγια να πω. Μπορώ να πω ότι το απολαμβάνω τώρα και ότι είμαι πολύ χαρούμενος εδώ, όπως και η οικογένειά μου.

Εχετε προσαρμοστεί εδώ με την οικογένειά σου;

Ναι, προσαρμοστήκαμε πολύ γρήγορα. Εξάλλου πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να προσαρμοστείς στην Κύπρο, ειδικά στο κλίμα και στον καιρό. Είναι παρόμοια με τη Σεβίλλη όπου ήμουν στην Ισπανία.

Πες μας λίγα λόγια για την οικογένειά σου…

Μένω εδώ με την οικογένειά μου και τα δύο μας παιδιά. Είναι σημαντικό ότι είναι και αυτοί πολύ χαρούμενοι.

Είσαι ένας πολύ σημαντικός παίκτης της ομάδας, σχεδόν δεν χάνεις αγώνα. Πώς αισθάνεσαι;

Μπορώ να πω πως είμαι πολύ καλά τώρα. Κάθε παίκτης της Ανόρθωσης, τουλάχιστον για φέτος που μπορώ να μιλήσω γιατί πριν δεν ήμουν εδώ, έχουμε πολύ καλούς παίκτες. Ακόμη και παίκτες που δεν έχουν παίξει πολύ έδειξαν όταν ο κόουτς Λέβι τους έδωσε την ευκαιρία ότι τα κατάφεραν. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν έχουμε ένα πρόβλημα και δεν παίζει ένας παίκτης, έρχεται ένας άλλος που δεν έχει αγωνιστεί πολύ. Ετσι κάθε παίκτης για εμάς είναι πολύ σημαντικός. Αυτό είναι πολύ καλό.

Είπες ότι βρίσκεσαι εδώ, επειδή αποτελείς επιλογή του προπονητή. Τώρα, μερικούς μήνες μετά αισθάνεσαι ότι έχεις την εμπιστοσύνη του προπονητή;

Ναι, επίσης αισθάνομαι αυτοπεποίθηση, επειδή παίζω τώρα. Πιστεύω πως δεν παίζω, επειδή με έφερε π.χ. ο προπονητής, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το δείχνεις στο γήπεδο και κάνω το καλύτερο αυτή τη στιγμή και θέλω μόνο να βοηθήσω την ομάδα, όπως όλοι μας. Και ελπίζω να είμαστε μέχρι το τέλος της σεζόν όπως μέχρι τώρα.

Ηρθες ως δεξί μπακ, αλλά παίζεις ως στόπερ εδώ. Είχες παίξει στην καριέρα σου σ’ αυτή τη θέση, ως στόπερ;

Ηρθα εδώ και για τις δύο θέσεις, γιατί ο προπονητής το γνώριζε ότι μπορώ να παίξω και ως κεντρικός αμυντικός και ως δεξί μπακ. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έπαιξα περισσότερο ως δεξί μπακ και όταν ήρθα εδώ έπαιξα στην Ευρώπη δεξιά. Αλλά μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, στα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος δεν έπαιξα, δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν είναι σημαντικό αυτό. Προπονήθηκα μετά ως στόπερ, ο προπονητής είδε ότι παίζω καλά και με δοκίμασε από το παιχνίδι με τη Δόξα. Και πλέον παίζω εκεί.

Προτιμάς κάποια από τις δύο θέσεις;

Τώρα προτιμώ να παίζω ως στόπερ, γιατί πραγματικά αισθάνομαι πολύ καλά και με αυτοπεποίθηση. Ισως με βοηθά και η ομάδα, γιατί έχουμε καλή ομάδα και όλοι στην ομάδα είναι πολύ σημαντικοί. Αν όμως ο προπονητής με χρειαστεί κάποια στιγμή ως δεξί μπακ, είμαι πάντα στη διάθεσή του.

Μπορείς να παίξεις και σε κάποια άλλη θέση, στο κέντρο ίσως;

Στο κέντρο έπαιζα όταν ήμουν πολύ νέος. Από τότε όμως που έγινα επαγγελματίας παίκτης δεν έπαιξα ξανά στο κέντρο.

Είχες ξεκινήσεις ως μέσος δηλαδή;

Οταν ήμουν νέος, ήμουν μέσος. Μετά ένας προπονητής που είχα στα 18 μου με έβαλε δεξί μπακ και έκτοτε παίζω στην άμυνα. Είναι ένας προπονητής που είχα στη Σλοβενία.

Συνήθως παίζεις με τον Πάουλο Ζόρζε στην άμυνα. Πώς αισθάνεσαι μαζί του;

Αισθάνομαι πολύ καλά με τον Πάουλο Ζόρζε. Είναι πολύ καλός παίκτης, παίζει πολύ καλά σ’ αυτή τη θέση, είναι η θέση του. Και επίσης αισθάνομαι καλά μαζί του, γιατί είναι σαν να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Καταλαβαίνω πορτογαλικά και συνήθως μιλάμε… ισπανοπορτογαλικά.

Πιστεύεις ότι σήμερα οι παίκτες που παίζουν σε περισσότερες από μία θέσεις είναι πιο χρήσιμοι στο ποδόσφαιρο;

Πιστεύω πως ναι. Γιατί ίσως κάποιες φορές δεν χρειάζεται να πάρεις έναν παίκτη σε μία θέση και να πάρεις σε άλλη. Είναι η άποψή μου, αλλά αυτή είναι ερώτηση περισσότερο για τον προπονητή.

Εχετε μία από τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος. Είναι αυτός λόγος για να είσαι περήφανος;

Νομίζω ότι είμαστε περήφανοι, αλλά δεν το σκεφτόμαστε τώρα. Ολοι κάνουμε τη δουλειά μας και πιστεύω ότι είναι σημαντικό αυτό, γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι άμυνα δεν είναι μόνο οι τέσσερις παίκτες πίσω, αλλά όλοι οι παίκτες στο γήπεδο, ακόμη και οι επιθετικοί, οι οποίοι μας βοηθούν στην άμυνα και αντίστοιχα τους βοηθάμε εμείς στην επίθεση.

Ο τραυματισμός του Βαλβέρντ αποτελεί πρόβλημα για εσάς;

Είναι πρόβλημα, αλλά ο δεύτερος τερματοφύλακάς μας, ο Χρίστος, κάνει πολύ καλή δουλειά, έχει κάνει πολύ καλά παιχνίδια, τον αναπλήρωσε καλά. Μπορώ να πω ότι και οι δύο είναι πολύ καλοί παίκτες. Ο Βαλβέρντ έπαιζε συνέχεια και για τον Χρίστο ήταν δύσκολο να έρχεται ως δεύτερος γκολκίπερ, όχι μόνο στην Ανόρθωση, αλλά και σε όλες τις ομάδες. Γιατί μετά από 15 παιχνίδια παίζεις το πρώτο σου ματς και δεν είναι εύκολο. Αλλά τον βοηθήσαμε και μας βοήθησε κι αυτός και τώρα όλα πάνε καλά.

Στην αρχή της σεζόν είχες παίξει και με τον Μποαβεντούρα. Πώς σας βοηθά τώρα;

Μπορώ να πω για την κατάσταση αυτή ότι ήταν πολύ δύσκολη για εμάς. Οταν συνέβη κανείς δεν το γνώριζε. Μετά από ένα παιχνίδι, ήταν με τη Δόξα όταν συνέβη και κανείς δεν το γνώριζε. Την άλλη μέρα μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι ο Μποαβεντούρα ήταν στο νοσοκομείο. Μείναμε έκπληκτοι. Κανείς μας δεν το γνώριζε. Και μπορώ να πω ότι ήταν πολύ δύσκολο, πρώτα από όλα γι’ αυτόν και την οικογένειά του, και μετά και για εμάς. Γιατί είναι πολύ καλός παίκτης και πριν από αυτό γιατί είναι πολύ καλός άνθρωπος. Το σημαντικό είναι ότι είναι όλα καλά και μπορεί να ζει και να είναι με την οικογένειά του.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για εσάς. Περίμενες αυτά τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα μετά την ευρωπαϊκή αποτυχία;

Δεν το σκεφτόμασταν. Εδώ στην Κύπρο όταν ξεκινάς, στην αρχή έχεις την Ευρώπη. Οταν ήρθα, ήξερα ότι όλοι περίμεναν από την ομάδα μας να μπει στους ομίλους. Αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο, γιατί όλες οι ομάδες παίζουν μπάλα και προπονούνται. Θέλαμε, αλλά στο δεύτερο γύρο με την Ντίλα Γκόρι από τη Γεωργία, κάναμε ένα λάθος, γιατί χάσαμε στο γήπεδό μας, κανείς δεν το περίμενε αυτό. Αντιλαμβανόμουν ότι οι οπαδοί μας ήταν απογοητευμένοι, μας το έδειξαν, αλλά το ξέραμε ούτως ή άλλως. Νομίζω ότι κανείς από εμάς δεν ήθελε να χάσει. Είναι ποδόσφαιρο και μπορεί να συμβεί, συνέβη σε εμάς. Ισως κι αυτό να βοήθησε να έχουμε αυτή την πορεία στο πρωτάθλημα, όπου είμαστε πρώτοι κι ελπίζω να είμαστε μέχρι το τέλος.

Περιμένετε να διορθώσετε αυτό το “λάθος” του χρόνου στην Ευρώπη;

Δεν το σκεφτόμαστε τώρα. Οπως είπα και πριν βλέπουμε κάθε βήμα ξεχωριστά.

Κερδίζοντας πάντως το πρωτάθλημα, θα διεκδικήσετε την είσοδό σας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι επιπλέον κίνητρο αυτό;

Ναι, φυσικά, για κάθε παίκτη είναι όνειρο. Και για μένα επίσης, αφού δεν έχω παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τι έχει αλλάξει από το καλοκαίρι και η ομάδα είναι βελτιωμένη;

Ισως επειδή η Ανόρθωση έφερε πολλούς νέους παίκτες και δεν ήμασταν τόσο δεμένοι, δεν γνωριζόμασταν καλά. Τώρα ολοένα και περισσότερο γνωριζόμαστε, το βλέπουμε στο γήπεδο και εκτός αυτού. Νομίζω πως αυτό μας βοήθησε. Επίσης το γεγονός ότι προπονούμαστε πολύ καλά μ’ αυτό τον προπονητή και δείχνουμε στα παιχνίδια ό,τι δοκιμάζουμε στις προπονήσεις.

Οπότε η άποψή σου για τον προπονητή είναι θετική…

Ναι, φυσικά. Αλλωστε αν είσαι πρώτος, όλα είναι καλά.

Οι οπαδοί ήταν απογοητευμένοι μετά από αυτό τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και δεν έρχονταν στο γήπεδο στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος, αλλά τώρα έχουν επιστρέψει. Ηταν εύκολο να τους ξανακερδίσετε;

Αυτό είναι φυσιολογικό. Οταν δεν έχεις καλά αποτελέσματα, οι φίλαθλοι δεν έρχονται στο γήπεδο. Αλλά γνωρίζαμε ότι μόνο αν κερδίζαμε τα παιχνίδια, θα έρχονταν πίσω. Το κάναμε και αν η ομάδα κερδίζει και παίζει καλά, όπως κάνουμε τώρα, θα είναι μαζί μας. Θέλω να τους ευχαριστήσω που έρχονται σε κάθε παιχνίδι και μας βοηθούν. Και στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Ποιο είναι το μυστικό της ομάδας και βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα;

Νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην πω τώρα το μυστικό, αλλά μετά τον Μάιο, ώστε να μην τον μάθουν οι άλλοι.

Πιστεύεις ότι ο καλύτερος και πιο ποιοτικός παίκτης του πρωταθλήματος είναι ο Λαβόρδε, όπως λέγεται;

Μπορώ μόνο να πω ότι ο Λαβόρδε είναι ένας πολύ καλός παίκτης, πολύ νέος, πρώτος και για εμάς πολύ σημαντικός παίκτης, όπως θα ήταν σε κάθε κυπριακή ομάδα ή και σε άλλες του εξωτερικού που θα ήθελαν να τον έχουν. Επίσης είναι τόσο καλός, γιατί έχει γύρω του κι άλλους καλούς παίκτες. Οπως είπα, κάθε παίκτης στην Ανόρθωση είναι σημαντικός. Εχουμε πολύ καλούς παίκτες, πολύ καλή ομάδα. Οταν παίζεις καλά, μπορείς να βρεις πολλούς διακριθέντες στα παιχνίδια. Επίσης είναι ευκολότερο να ξεχωρίζεις στις νίκες.

Ξεχωρίζουν και κάποιοι παίκτες, όπως ο Ρέζεκ και ο Σπαντάτσιο, λόγω των γκολ που πετυχαίνουν;

Ναι, βέβαια, αφού σκοράρουν, όπως και οι αμυντικοί πίσω δεν αφήνουν τους επιθετικούς των άλλων ομάδων να σκοράρουν. Κάθε παίκτης είναι πολύ σημαντικός για εμάς και δεν μπορώ ότι ο Ρέζεκ είναι ο καλύτερος ή ο Λαβόρδε είναι ο καλύτερος. Είναι πολύ καλοί παίκτες και πολύ καλοί χαρακτήρες, αλλά το σημαντικό είναι ότι είμαστε καλοί ως ομάδα.

Η νίκη επί του ΑΠΟΕΛ μπορεί να αποδειχτεί κλειδί στο πρωτάθλημα;

Δεν το πιστεύω, γιατί μπορεί να κερδίσαμε τον ΑΠΟΕΛ, αλλά μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος υπάρχουν πολλά παιχνίδια. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος υπάρχουν και τα πλέι οφ όπου θα παίξουμε μαζί τους άλλες δύο φορές. Τώρα είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Η άποψή σου για τους αντιπάλους για το πρωτάθλημα;

Μπορώ να πω για φέτος και να πω ότι από τότε που ήρθα είμαι έκπληκτος, θετικά, γιατί είναι πολύ καλή η διοργάνωση, υπάρχουν πολύ καλές ομάδες, όχι 2-3, αλλά 7. Επίσης και οι άλλες ομάδες δεν είναι εύκολες. Και με τον τελευταίο της βαθμολογίας να παίζεις, θα πρέπει να παίξεις καλά για να τον κερδίσεις. Εχω πολύ καλή και θετική εικόνα για το πρωτάθλημα.

Ο καλύτερος επιθετικός που έχεις αντιμετωπίσει εδώ στην Κύπρο;

Υπάρχουν πολλοί. Οταν παίξαμε με τον Απόλλωνα, είχαν πολύ δυνατή ομάδα και καλούς επιθετικούς, όπως και η ΑΕΚ, ο ΑΠΟΕΛ. Είναι πολλοί… Με όποιον κι αν παίζεις πρέπει να δίνεις το καλύτερό σου για να μην σου βάλει γκολ.

Ο πιο επικίνδυνος επιθετικός που έχεις αντιμετωπίσει στην καριέρα σου γενικά;

Ηταν όταν έπαιζα στην Ισπανία, γιατί σε αυτό το πρωτάθλημα παίζουν οι καλύτεροι στον κόσμο. Μπορώ να πω όταν είχα παίξει απέναντι σε Ετό, Μέσι, Ανρί, Σνάιντερ… Είναι πολλοί παίκτες που ίσως δεν θυμάμαι.

Είναι δύσκολο να τους σταματήσεις;

Είναι δύσκολο φυσικά, γιατί είναι οι καλύτεροι στον κόσμο και δεν είναι εύκολο.

Ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες στην καριέρα σου;

Είναι πολλοί. Είμαι σε επαφή με αρκετούς από όσους παίζαμε στην Ισπανία, στη Ρωσία. Εχω πολλούς φίλους.

Εχεις ξεχωρίσει κάποιον με τον οποίο έχεις παίξει;

Κάποιος με τον οποίο είμαι και σε επαφή τώρα, ίσως ο Μάρμο Μπάμπιτς από τη Γερμανία, ήμασταν στην Μπέτις.

Σε ποια ομάδα έχεις ζήσει τις καλύτερες στιγμές σου; Στη Μπέτις; Στη Λοκομοτίβ;

Οταν έπαιζα στη Μπέτις και στη Λοκομοτίβ δεν παλεύαμε για το πρωτάθλημα, δεν ήμασταν στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Οταν ήμουν στη Μπέτις συνήθως παίζαμε για να μην υποβιβαστούμε στη δεύτερη κατηγορία. Μπορώ να πω ότι οι καλύτερες στιγμές μου είναι τώρα στην Ανόρθωση, γιατί είμαστε πρώτοι, κερδίζουμε. Δεν θυμάμαι πότε είχα κερδίσει τόσα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια.

Και η χειρότερη στιγμή στην καριέρα σου;

Δεν ξέρω… Ισως όταν ήμουν σε μία ομάδα στη Ρωσία. Γιατί είχα δύο προτάσεις από Σπαρτάκ Μόσχας και Λοκομοτίβ Μόσχας. Στην Σπαρτάκ ήταν προπονητής ο Βαλερί Κάρπιν και με ήθελε στην ομάδα. Αλλά μετά επέλεξα την Λοκομοτίβ, γιατί μου είπαν και αυτοί ότι με ήθελαν. Μετά όμως δεν έπαιζα πολύ για 1-1,5 χρόνο. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το χειρότερο που μου έχει συμβεί.

Θα είχες πάρει διαφορετική απόφαση αν το γνώριζες…

Φυσικά! Αν με ρωτούσαν τώρα γι’ αυτό, θα έκανα άλλη επιλογή.

Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος φέτος;

Να παίξω πολύ καλά για να βοηθήσω την ομάδα μου και να παλέψουμε όλοι μαζί για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο στόχος μου, όπως και όλων στην Ανόρθωση.

Θα ήθελες να μείνεις για πολλά χρόνια;

Φυσικά! Γιατί όχι; Αισθάνομαι πολύ καλά εδώ, όπως και η οικογένειά μου, το είπα και πριν. Είμαστε χαρούμενοι εδώ και θέλω να μείνω.

Η Εθνική ομάδα είναι πάντα στο μυαλό σου;

Βέβαια, γιατί πριν έρθω στην Ανόρθωση έπαιζα οχτώ χρόνια στην Εθνική. Αλλά άλλαξε ο προπονητής και δεν με καλεί. Είναι απόφαση του προπονητή, τι μπορώ να πω; Καθήκον μου είναι να δουλεύω σκληρά και αν με καλέσει, ΟΚ, αν όχι, είναι απόφασή του.

Πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις ξανά τη θέση σου στην Εθνική ομάδα παίζοντας στο κυπριακό πρωτάθλημα ή είναι πιο δύσκολο;

Ναι, γιατί όχι; Είπα και πριν ότι το κυπριακό πρωτάθλημα είναι καλό. Είναι απόφαση του προπονητή. Ο Ρέζεκ, για παράδειγμα, παίζει στην Εθνική Τσεχίας, επειδή ρωτάς για το ότι παίζω στην Κύπρο. Και ο Ρέζεκ παίζει στην Ανόρθωση και τον καλούν. Αλλά αυτά είναι επιλογές των προπονητών. Τι μπορώ να κάνω;

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους φιλάθλους της Ανόρθωσης;

Μπορώ να τους πω ότι μέχρι τώρα είμαι πολύ χαρούμενος μ’ αυτούς, τους στέλνω τα χαιρετίσματά μου και τους ζητώ να συνεχίσουν να μας στηρίζουν όπως μέχρι τώρα και θα κάνουμε τα πάντα για να τους κάνουμε χαρούμενος όταν τελειώσει η σεζόν.

Δεν είπες τη λέξη πρωτάθλημα…

Πρωτάθλημα (σ.σ. γέλια).

Τους το υπόσχεσαι;

Δεν μπορώ να το υποσχεθώ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις, αλλά μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ