Φάκελος άδειες κερκίδες

Το Anorthosis24 ανοίγει εκ νέου σήμερα τον καυτό φάκελο “άδειες κερκίδες”. Μπορεί η ευχή και ελπίδα όλων μας να είναι το φαινόμενο να μην παρουσιαστεί στο παιχνίδι της Κυριακής, οπότε και η ομάδα θα θέλει την ώθηση από τον κόσμο που θα την σπρώξει στη νίκη, ωστόσο με το να αγνοούμε το πρόβλημα, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Στη σφυγμομέτρηση που “έτρεξε” στη σελίδα μας προ καιρού, θέσαμε υπό ψηφοφορία τα τρία κυριότερα αίτια που κατά τη γνώμη μας μπορεί να κρατούν τον κόσμο μακρυά από το γήπεδο: Την τιμή του εισιτηρίου, την απογοήτευση του κόσμου από το νέο ευρωπαϊκό διασυρμό και την ημέρα ή και ώρα διεξαγωγής των αγώνων.

323 αναγνώστες της σελίδας μας ανταποκρίθηκαν – τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά – δίνοντας τη γνώμη τους. “Πρωταθλήτρια” αναδείχτηκε η ευρωπαϊκή σφαλιάρα. Συγκεκριμένα, 188 άτομα, ή ποσοστό 58%, θεωρεί τη βαριά ήττα από την Ντίλα Γκόρι, ως την αιτία που ο κόσμος απογοητεύτηκε και γύρισε την πλάτη στην ομάδα. Αν κάποιος προσπαθήσει να αναγνώσει… αντίστροφα τη συγκεκριμένη αιτία, εύλογα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, αν η ομάδα δώσει δείγματα γραφής στο γήπεδο, ο κόσμος θα επιστρέψει. Οι φίλαθλοι που απέχουν συνεπεία του αποκλεισμού, δεν είναι κατ’ ανάγκη οι λεγόμενοι “glory hunters”. Είναι άνθρωποι που βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια και θέλουν επιτέλους να δουν έργα. Αξιολογούν ως πιο σημαντικό τον πολύτιμο χρόνο του Σαββατοκύριακου με την οικογένειά τους, παρά τον εκνευρισμό και την πίκρα στο γήπεδο. Όταν η ομάδα αποδείξει πως… γύρισε σελίδα, θα επιστρέψουν στα γήπεδα. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, την Κυριακή!

Στη δεύτερη θέση, οι ψηφοφόροι μας κατέταξαν τις τιμές των εισιτηρίων. Διόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό του 38%, ή 124 ψήφοι αν προτιμάτε, που αξιολογούν ως ακριβό το αντίτιμο των €20. Πόσο μάλλον όταν τα εισιτήρια… καπελώνονται κιόλας, όπως στο επερχόμενο παιχνίδι με την Ομόνοια. Μεγάλη μερίδα του κόσμου μας, ιδιαίτερα της νεολαίας, είναι άνεργοι. Όσοι δε εργάζονται, ως επί το πλείστον συμπληρώνουν το εισόδημά τους με γονικές παροχές. Οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι οικογενειάρχες ιεραρχούν τις προτεραιότητές  τους. Αν τα εισιτήρια είναι ακριβά, πολύ πιθανόν να προτιμήσουν την τηλεόραση και να πηγαίνουν στο γήπεδο μόνο σε επιλεγμένα παιχνίδια. Είναι ακόμα πιο τραγικό όταν τα επιλεγμένα παιχνίδια είναι εκτός έδρας, αφού αρκετές ομάδες έχουν κοστολογήσει το εισιτήριο φτηνότερο απ΄ότι εμείς στο “Αντώνης Παπαδόπουλος”.

Το ποσοστό που πήρε η μέρα και ώρα διεξαγωγής των αγώνων χαρακτηρίζεται ως αμελητέο – κάτω από 4%  – και προφανώς πρόκειται για σεβαστές μεν, μεμονωμένες δε περιπτώσεις.

Εκεί που πρέπει να εστιάσει η διοίκηση την προσοχή της, είναι στις τιμές των εισιτηρίων. Για την εικόνα που θα παρουσιάσει η ομάδα απ’ εδώ και μπρος δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Εναπόκειται στο Ρόνι Λεύι και την παρέα του να ξεπλύνουν το καλοκαιρινό ρεζιλίκι. Τα εισιτήρια όμως είναι θέμα διοίκησης. Κι αν δεν μπορεί να μειώσει πλέον τις τιμές, αν μη τι άλλο να μην επιβάλλονται επιπλέον καπέλα. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι η μεγάλη μάζα του κόσμου που έρχεται στο γήπεδο είναι νέοι άνθρωποι τους οποίους έπληξε πρώτους η οικονομική κρίση. Είναι οικογενειάρχες με πολλές και ποικίλες υποχρεώσεις. Πρόκειται για συμπολίτες μας που ξεκινούν να έρθουν στα παιχνίδια πολλές φορές κυριολεκτικά από την άλλη άκρη της Κύπρου. Πώς θα πειστεί κάποιος που διαμένει στην Πάφο και ενδεχομένως επιλέγει 10 παιχνίδια τον χρόνο να έρθει στο “ΠΑΠ”, να βάλει το παιχνίδι με την Ομόνοια στις επιλογές του. Κι όμως, τον έχουμε ανάγκη!

Πλήρες γήπεδο, συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη. Είναι πρώτα απ’ όλα η στήριξη προς την ομάδα. Έπειτα, η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών μας να βλέπουν κερκίδες ασφυκτικά γεμάτες και ταυτόχρονα το πλήγμα στους αντιπάλους. Ο κόσμος που θα έρθει, έστω και με φτηνότερο εισιτήριο, θα αγοράσει προϊόντα από την καντίνα, θα κάνει τα ψώνια του στο κατάστημα αναμνηστικών. Μπορεί το κέρδος να μην είναι άμεσο, αλλά είναι προς το συμφέρον του Σωματείου όσοι συνεργάζονται μαζί του να έχουν κέρδη. Περισσότερος κόσμος, σημαίνει περισσότερα μάτια και αυτιά για όσους επιλέγουν να διαφημίζονται στο Αντώνης Παπαδόπουλος. Περισσότερος κόσμος, σημαίνει αυξημένη ασφάλεια από σφαγιαστικές διαιτησίες και άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Φέρτε τον κόσμο στο γήπεδο και το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα το μετανιώσετε. Άλλωστε, το φετινό μας σλόγκαν είναι… “μαζευόμαστε”!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ