Όταν ο Τιμούρ δείχνει το Φεγγάρι…

Η ποδοσφαιρική Κύπρος, είναι ιδιαιτέρως τυχερή, αφού διαθέτει στο δυναμικό της ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι. Ένα άνθρωπο που έχει φάει τα γήπεδα με το κουταλάκι ως ποδοσφαιριστής, ενώ τώρα διαπρέπει ως προπονητής. Ευθύς, εύστροφος, με άποψη, γεμάτος καινοτόμες ιδέες, ποτέ δεν αρνείται να τις μοιραστεί με όσους τείνουν ευήκοον ους.

Αναφερόμαστε βέβαια στον Τιμούρ Κετσπάγια και το κάνουμε με αφορμή τη συνέντευξη της μεγάλης αυτής μορφής της ομάδας μας, στο Ανόρθωσις24. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, ο Τιμούρ καταπιάνεται με το μέλλον του κυπριακού ποδοσφαίρου και θέτει επί τάπητος το φλέγον θέμα των Κύπριων ποδοσφαιριστών, των συμμετοχών στις ομάδες τους και φυσικά των ακαδημιών.

Ο Κετσπάγια εισηγείται την δημιουργία ποδοσφαιρικών σχολείων. Σχολές, όπου το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει βέβαια τα μαθήματα, αλλά και την καθημερινή προπόνηση. Θα επιβλέπεται η σωστή διατροφή των παιδιών και η κατανομή του ελεύθερου χρόνου τους. Υπεύθυνοι για τον καταρτισμό του προγράμματος προπονήσεων, αλλά και την επιλογή του αντικειμένου, θα είναι προπονητές προερχόμενοι από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες οι οποίοι διαθέτουν τακτική παιδεία, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτοί, με λίγα λόγια, θα είναι οι διευθυντές του αθλητικού τμήματος των σχολείων.  Απ’ εκεί και πέρα, τις προπονήσεις θα διεξάγουν προπονητές από την Κύπρο. Διπλωματούχοι όμως – όπως σημειώνει ο Τιμούρ – κι όχι απλά παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές. Αν ο διδάσκων δεν έχει ιδέα από τακτική κι απλά είχε παίξει κάποτε ποδόσφαιρο, πώς θα περάσει αυτή την απαραίτητη για το σύγχρονο ποδόσφαιρο γνώση στα παιδιά;

Ο παλιός μας άσσος και προπονητής δεν μένει μέχρι εδώ. Εξηγεί και πως θα γίνουν βιώσιμα αυτά τα σχολεία. Μιλά για επενδυτές, οι οποίοι θα διαθέσουν ένα αρχικό κεφάλαιο για τη δημιουργία των υποδομών, τις προσλήψεις δασκάλων και προπονητών και τα όποια άλλα έξοδα χρειάζονται. Σύντομα, οι πρώτοι έτοιμοι ποδοσφαιριστές θα αρχίσουν να ξεμυτίζουν από τα σχολεία, θα πωλούνται, το κεφάλαιο θα επιστραφεί στον επενδυτή με κέρδος και τα σχολεία θα γίνουν αυτοσυντήρητα.

Ο Τιμούρ είναι μια κινητή εγκυκλοπαίδεια ποδοσφαίρου. Ένας εγκέφαλος που κοιμάται και ξυπνά, σκεπτόμενος πως θα βοηθήσει, πως θα προσφέρει, πως θα συνδράμει ώστε ο αθλητισμός σε χώρες όπως η Γεωργία και η Κύπρος να κάνει άλματα μπροστά. Πλην όμως, οι υπεύθυνοι κωφεύουν. Σκορπούν χρήματα δεξιά κι αριστερά για έρευνες και μελέτες, ενώ ο θησαυρός της γνώσης είναι κυριολεκτικά στο σπίτι μας. Πότε όμως καλέσαμε τον Κεσπάγια σε ένα συνέδριο να μιλήσει; Πότε του ζητήσαμε να προσφέρει τα φώτα του στην Ομοσπονδία; Στον ΚΟΑ;

Δυστυχώς, όταν ο Τιμούρ δείχνει το Φεγγάρι… ορισμένοι κοιτούν το δάχτυλο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ