Λονδρέζικη συνταγή για νίκη

Ιδιαίτερο παιχνίδι το αυριανό και κατα την άποψη μου. Ο Λέβι πρέπει να ανακατέψει λίγο την τράπουλα για μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να έρθει η νίκη

1) Αλλαγή στα πρόσωπα: Οι 4 της άμυνας δεν αλλάζουν, κυρίως διότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές (- Κόλιν). Στην επίθεση πάλι, οι Λαβόρδε – Κάλβο και Ρέζεκ σίγουρα μας άφησαν ευχαριστημένους, ενώ μάλλον αποτελούν τον πιο επικίνδυνο συνδιασμό για την άμυνα του απόλλωνα. Στο κέντρο όμως κατα την άποψη μας ο Ρόνι πρέπει να ανακατέψει την τράπουλα. Είναι παιχνίδι που θέλεις παίκτες με πολλά τρεξίματα για να σου κερδίσουν το κέντρο. Να κερδίζουν την μπάλα εύκολα στην μεσαία γραμμή για να δώσουν την ευκαιρία στους 3 να επιτεθούν απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα. Ταυτόχρονα το κέντρο πρέπει να αποτελείται απο παίχτες που δεν χάνουν την συγκέντρωση τους και δεν κάνουν το εύκολο λάθος. Οι επιλογές για τις 5 θέσεις είναι Λαμπαν, Αλέξα, Οχαγιόν, Σκόπε, Σπαντάτσιο. Η άποψη μου είναι ότι Λαμπάν και Σκοπελίτης είναι “must” λόγω ηγετικής φυσιογνωμίας και φυσικής κατάστασης. Απο κει και πέρα ο Λέβι έχει την επιλογή να.. “κατεβεί” με 3ο χαφ ή με επιτελικό. Η άποψη μου είναι οτι τα “πατήματα” του Σπαντάτσιο στην περιοχή είναι σημαντικά και πρέπει να αρχίσει. Παρόλα αυτά ίσως με το να θωρακίσει το κέντρο ο Λέβι με ένα παίκτη στυλ Οχαγιόν που έχει και καλή τεχνική κατάρτιση μπορεί να μην είναι κακή ιδέα. Το σίγουρο (για μένα) είναι οτι λιγότερο απο όλους ταιριάζει ο Αλέξα στο συγκεκριμένο ματς, για τους λόγους που προάναφερα. Επίσης, είναι στο όριο και καλύτερα να είναι στις επιλογές για τον επόμενο αγώνα με την ομόνοια, αφού αν τυχόν κιτρινιστεί και έχουμε και κάποια άλλη απώλεια αμέσως μένουμε με περιορισμένες επιλογές απο βδομαδας.

2) Αλλαγή στις οδηγίες: Η ομάδα δεν πρέπει να προσπαθήσει να παίξει παιχνίδι κατοχής. Ο Απόλλωνας είναι γρήγορη ομάδα που μπορεί έυκολα να μας χτυπήσει στην αντεπίθεση. Το έδειξε και με το αποελ αυτό. Απο την άλλη δεν θεωρώ ότι έχει στο κέντρο και στα άκρα της επίθεσης, την ποιότητα να δημιουργήσει φάσεις απέναντι σε οργανωμένη αμυντική διάταξα και διπλά μαρκαρίσματα. Αντιθέτως θεωρώ οτι θα.. “πουλά” εύκολα την μπάλα στο κέντρο αν πιεστεί σωστά σε αυτό το χώρο (και ιδανικοί για να το κάνουν αυτό είναι σίγουρα Σκοπε και Λαμπάν). Έτσι θα βγουν εύκολα καλές αντεπιθέσεις με τους γρήγορους ακραίους, τα ξεπετάγματα του Ρέζεκ και τα συχνά μπασίματα του Σπαντάτσιο (ή τα λιγότερα συχνά του Οχαγιόν) στην περιοχή. Θεωρώ ότι η οδηγία του Λέβι πρέπει να είναι στους Λαβόρδε, Κάλβο και Σπαντάτσιο να κάνουν “track back” σωστά έτσι ώστε ο απολλωνας να δυσκολευτεί στην ανάπτυξη. Οι ακραίοι πρέπει να έχουν πρώτα στο νου το μαρκάρισμα των προσωπικών αντιπάλων τους (Μιγκελίτο, Λόπεζ) και μετά την κίνηση στο χώρο με το που έχουμε την μπάλα στην κατοχή μας. Ο Σπαντάτσιο (ή ο Οχαγιόν) πρέπει να έχει πρώτα στο νου την πίεση στον πρώτο χαφ που πάει στην μπάλα (συνήθως είναι ο Σέτι) για να κάνει παιχνίδι, έτσι ώστε να αναγκάζονται να στείλουν την μπάλα στους ακραίους μπακ πίσω απο το κέντρο που είναι ο πιο ακίνδυνος τρόπος να επιτεθεί μια ομάδα. Στο επιθετικό κομμάτι τα πράγματα είναι πιο απλά. Στην αντεπίθεση πρεπει να βγαίνει η μακρινή στο άκρο με στόχο τα πόδια του Λαβόρδε και του Κάλβο. Αυτοί ξέρουν τι θα κάνουν μετά. Στην οργανωμένη επίθεση πρέπει να γυρέψουμε το κάτι διαφορετικό και γρήγορο. Ενα αυτοματισμο σε τρίγωνο Σπαντάτσιο-ακραίος-Ρέζεκ μετά απο κάθετη που θα βγεί είτε από τα χαφ, είτε απο μπακ. Γρήγορα και με φαντασία. Αν βγεί κενό στην άμυνα του απόλλων έτσι καλώς, αλλιώς θα το γυρέψουμε στην αντεπίθεση.

Τι να αποφύγουμε:

α) την παρακράτηση της μπάλας στο κέντρο με σκοπό την οργανωμένη επίθεση. Σε κάποια φάση θα χαθεί η μπάλα κάπου που δεν πρέπει να χαθεί και θα βρεθούμε προ εκπλήξεως.

β) τις καθυστερημένες επιστροφές των ακραίων επιθετικών. Αν δεν μας βγεί μια αντεπίθεση και χαθεί η μπάλα, το πιο πιθανό είναι να δεχτούμε αντεπίθεση. Οι ακραίοι μπακ του απόλλωνα είναι επιθετικά μπακ και γρήγορα, παρόλο που στα αμυντικά τους καθήκοντα δεν είναι κατι σπουδαίο. Λαβόρδε και Κάλβο πρέπει να κάνουν περισσότερα χιλιόμετρα απότι συνήθως και να έχουν (και) ένα πιο άχαρο ρόλο στο γήπεδο.

γ) το αργό passing game χωρίς φαντασία. Με άλλα λόγια το παιχνίδι του αποελ στην περασμένη αγωνιστική που νίκησε ΕΝΤΕΛΩΣ καταλάθος. Να γυρνάει η μπάλα στο κέντρο χωρίς να “προσπερνά” αμυνόμενο παίχτη. Αυτή η συνταγή μπορεί να δουλέψει με μια μικρή ομάδα όταν παίζεις εντος,  που σιγά σιγά θα φτάσεις έξω απο την περιοχή και θα κάνει το λάθος ελεω τις πίεσης. Με τον απολλων στην έδρα του, που έχει κάποια ποιότητα μάλλον δεν θα δουλέψει.. αν είσαι τυχερός θα νικήσεις 1-0, όπως το αποελ.

Κλείνοντας, το πιο σημαντικό είναι να γίνει η απαραίτητη προεργασία για να εντοπιστούν οι αδυναμίες του απόλλωνα σε πολύ συγκεκριμένο βαθμό. π.χ ο τάδε παίχτης δεν μπορεί να σεντράρει με το αριστερό, ο τάδε εκνευρίζεται εύκολα και βλέπει κάρτες, ο τάδε είναι αργός στο 1 εναντίον 1 κτλπ. Επίσης η.. πρόβλεψη στο πλάνο του αντίπαλου προπονητή δεν βλάφτει. Ακόμα και αν μας εκπλήξει ο Νίκκι, ο Λέβι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο coachάρισμα του και την ικανότητα του να αλλάξει την ροή του παιχνιδιού μέσα στο 90λεπτο. Οταν γίνουν αυτά θα βγεί πιο εύκολα το αγωνιστικό πλάνο του Λέβι, τόσο οσο άφορα τις επιλογές, όσο και τις οδηγίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ