Ο Ρόνι προελαύνει και… παρελαύνει (Αφιέρωμα «Ένας χρόνος Ρόνι Λεύι»)

Πώς νιώθει κάποιος που πέφτει από ουρανοξύστη και προσγειώνεται… όρθιος; Ο καταλληλότερος άνθρωπος για να υποβάλουμε το συγκεκριμένο ερώτημα, είναι μάλλον ο προπονητής της ομάδας μας, Ρόνι Λεύι. Το καλοκαίρι, έδιναν και έπαιρναν τα… στοιχήματα ανάμεσα στους οπαδούς μας, όσον αφορά στο μέλλον του Ισραηλίτη προπονητή. Οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του, καθώς η γενική πεποίθηση ήταν πως στο πρώτο στραβοπάτημα, η διοίκηση θα ξεκινήσει το ψάξιμο για τον αντικαταστάτη. Οι πιο… τολμηροί δε, είχαν και τη λίστα με τα ονόματα έτοιμη!

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Σεπτεμβρίου 2011 και το κλίμα στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” δεν σήκωνε άλλο τον Στάνιμιρ Στόιλοφ. Η ήττα από την Ομόνοια ήταν μεν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά στην πράξη το γυαλί είχε ραγίσει με το στραπάτσο κόντρα στη Ραποτνίσκι. Οι αποτυχημένες μεταγραφές, η φημολογία για μίζες και λαδώματα τόσο από πλευράς προπονητή, όσο και μελών της διοίκησης, το κακό κλίμα στα αποδυτήρια, όλα έδειχναν την έξοδο στο Βούλγαρο προπονητή. Ο Σάββας Κάκος αργά το απόγευμα ανακοινώνει σε διάσκεψη τύπου την αποδέσμευση του Στάνιμιρ Στόιλοφ και προαναγγέλλει την πρόσληψη προπονητή που θα γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα και την ελληνική γλώσσα.

Η πλοκή μεταφέρεται στην Αθήνα, όπου ο εκλεκτός της διοίκησης Νίκος Κωστένογλου λαμβάνει το μήνυμα να ετοιμάσει τις βαλίτσες για Κύπρο. Έρχεται μεν, αλλά μόνο ως επισκέπτης, αφού το ενδιαφέρον της ΑΕΚ αναγκάζει τον Καβαλιώτη προπονητή σε στροφή 180ο. Έντονος ο προβληματισμός στον κόσμο αλλά και τους διοικούντες την ομάδα, που για άλλη μια χρονιά μένει “ορφανή” στον πάγκο πριν τα Χριστούγεννα. Και ξαφνικά: “Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου ανακοινώνει την πρόσληψη του Ισραηλινού τεχνικού Ronny Levy, ο οποίος αναλαμβάνει άμεσα καθήκοντα προπονητή της ομάδας μας. Το συμβόλαιο που υπογράφτηκε ισχύει για 1 συν 1 χρόνια. Καλωσορίζουμε τον κ. Ronny Levy στη μεγάλη οικογένεια της Ανόρθωσης και του ευχόμαστε καλή αρχή στα νέα του καθήκοντα”.

Τα κριτήρια που τέθηκαν μπαίνουν στο περιθώριο για τα μάτια του Ρόνι! Ο Ισραηλινός, είχε επισκεφτεί λίγες μέρες πριν το νησί μας με την πρώην ομάδα του, της Ρουμανική Στεάουα, για να εξέλθει ισοπαλία με την ΑΕΚίτιον για το Europa League. Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης “George Becali” του είπε “να μείνεις εδώ!” και ο Λεύι τ’ άκουσε και το ‘κανε!

1η του Οκτώβρη η επίσημη ανακοίνωση που παραθέσαμε προηγουμένως, όμως το παιχνίδι της επομένης ο νέος προπονητής θα το… απολαύσει από τις εξέδρες του ΓΣΖ (αντίπαλος η Αλκή), χειροκροτώντας το Μίρκο Μίχιτς που θα πάρει τη νίκη με 1-3.  Το επίσημο ντεμπούτο ο κ. Λεύι θα το κάνει 16 μέρες μετά, την 17η του μηνός, μέσα στο “Αντώνης Παπαδόπουλος” κόντρα στον Άρη. Όλα στραβά κι ανάποδα με το καλημέρα, αφού δυο φορές η ομάδα μας θα πάρει προβάδισμα στο σκορ και δυο φορές θα ισοφαρίσει ο Άρης, με βλακώδη λάθη στην αμυντική μας συμπεριφορά. Σκληρή δουλειά περίμενε τον Ισραηλινό κόουτς…

Η χειμερινή μεταγραφική δημιουργεί προσδοκίες, αφού ο Μακρής είναι ο ποδοσφαιριστής που επαναφέρει τις ισορροπίες στη μεσαία γραμμή, ενώ ο Ζαουάντ Ζαϊρί δημιουργεί προσδοκίες τίτλου! Την αισιοδοξία μεγαλώνει η εκτός έδρας επιτυχία επί της Ομόνοιας με 0-1, αποτέλεσμα που φέρνει τη Μεγάλη Κυρία στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα – έστω και με συγκατοίκους – μετά από ένα σερί έξι τριπόντων!

Οι βάσεις όμως δεν ήταν στέρεες και η ομάδα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Μόλις ένας βαθμός στα παιχνίδια με Αλκή, Άρη και ΑΕΛ για να διαλυθεί η όποια δυναμική τίτλου. Ο Ρόνι μαζεύει τα κομμάτια και με τη νίκη εντός έδρας επί του ΑΠΟΕΛ φτιάχνει ξανά τη ψυχολογία, έστω κι αν οι δύσκολες νίκες επί αντιπάλων που όδευαν για διαβάθμιση έφεραν φυσιολογικά μουρμουρητά. Η αδιάφορη ΑΕΚ και ο επίσης αδιάφορος Απόλλωνας, με δυο ισοπαλίες με το ίδιο σκορ 1-1, θα βάλουν ταφόπλακα στα όποια δειλά όνειρα για τίτλο. Ο Ρόνι Λεύι δηλώνει πως ακόμα κι η τετράδα είναι πολλή γι’ αυτή την ομάδα, όμως αρκετοί φίλαθλοι διαφωνούν. Θεωρούν πως ο προπονητής αδίκησε τον εαυτό του, καθώς οι πιο κρίσιμοι βαθμοί χάθηκαν σε παιχνίδια όπου ο αντίπαλος ήταν αδιάφορος και μάλιστα με την Ανόρθωση να βρίσκεται μπροστά στο σκορ.  Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το πρωτάθλημα τελείωσε σ’ ένα κλίμα απογοήτευσης, αφού ακόμα και στα πλέι-οφ η ομάδα ξεκίνησε με ενθουσιασμό και κατέληξε να διασύρεται.

Οι εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, το “κλείδωμα” Ρέζεκ και Λαβόρδε, η βαθμολογική “προίκα” από τις παλιότερες επιτυχίες του Τιμούρ Κετσπάγια και η έμφυτη αισιοδοξία του προσφυγικού κόσμου, δημιουργούν εκ νέου προσδοκίες εισόδου στους ομίλους. Ρεαλιστικά, οι κληρώσεις ήταν τέτοιες που ο αποκλεισμός ήταν περίπου… απαγορευμένη λέξη. Η αρμάδα του Λεύι εντυπωσιάζει στα φιλικά, ενώ προβληματίζει στα επίσημα, κυρίως με την αμυντική της συμπεριφορά. Τρεις νίκες σε τρεις αγώνες όμως, δεν αφήνουν περιθώρια για γκρίνιες. Το “Αντώνης Παπαδόπουλος” είναι κατάμεστο με κόσμο στις 9 Αυγούστου και όλοι αναμένουν ένα υγιεινό περίπατο του Φοίνικα. Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, στον ύπνο φαίνεται να πιάνονται παίχτες και προπονητής, αφού μόνο… υγιεινό δεν ήταν το εφιαλτικό δεύτερο ημίχρονο. Τρίτος αποκλεισμός-σοκ σε τέσσερα χρόνια και η οργή του κόσμου ξεχειλίζει, ενώ η απογοήτευση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας. Ο Ρόνι Λεύι αποχωρεί αφού έχει δεχτεί στην πλάτη τη μισή καντίνα της Δυτικής. Τετέλεσται…

Όλοι θεωρούν τον προπονητή “τελειωμένο” αφού η ομάδα δεν κατόρθωσε να κάνει τα αυτονόητα. Ο Σάββας Κάκος και οι στενοί συνεργάτες του, έχουν αντίθετη άποψη. Κανείς δεν θα μάθει αν όντως υπήρχε τόση πίστη και εμπιστοσύνη στον προπονητή, ή αν ανασταλτικός παράγοντας για την εκδίωξη του ήταν το παχουλό συμβόλαιο που έσπευσαν να του υπογράψουν την προηγούμενη άνοιξη μετά το νικηφόρο ντέρμπι με την Ομόνοια, επεκτείνοντας τη μεταξύ των δύο μερών συνεργασία. Σημασία έχει ότι το πείραμα, για την ώρα, δουλεύει!

Έξι αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και η Ανόρθωσις βρίσκεται στο ρετιρέ της βαθμολογίας. Δεν ήταν εύκολοι οι δυο αυτοί μήνες. Η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Λεύι δεν απόλαυσε την παρέλαση της 1ης του Οκτώβρη, αφού μόλις στη δεύτερη αγωνιστική το Παραλίμνι και ο Τράττος μας στέρησαν από ένα βαθμό, εντός έδρας. Τέσσερις συνεχείς νίκες από τότε, με την ομάδα να μην έχει δεχτεί γκολ και αντίθετα, να έχει στείλει τους αντιπάλους στη σέντρα εννέα φορές. Καμιά νίκη δεν ήταν στο όριο, αφού το “στενότερο” σκορ ήταν το 2-0, αν και η αλήθεια είναι πως οι φίλοι της ομάδας καρδιοχτύπησαν αρκετές φορές.

Όπως παραδέχτηκε προ ημερών στη συνέντευξη τύπου και ο ίδιος ο Ρόνι Λεύι, ακόμα η ομάδα ούτε στο 50% των δυνατοτήτων της δεν έχει φτάσει. Αν και… ελέγχεται γι’ αυτό το γεγονός ο Ισραηλινός – αφού όφειλε να είχε έτοιμη την ομάδα μέχρι τώρα – η ουσία είναι πως πιστεύει σε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα. Αν καταφέρει να βγάλει όλα αυτά στο γήπεδο, τότε οι πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου  αυξάνονται κατακόρυφα.

Σε μια χώρα που οι προπονητές μετρούν παρελάσεις, κουραμπιέδες και φλαούνες, ο Ρόνι κέρδισε το στοίχημα της 28ης Οκτωβρίου. Ελπίζουμε να δοκιμάσει και φέτος όλη την… κυπριακή γαστρονομία και του χρόνου το καλοκαίρι επιτέλους να… μας ανάψει τα κάρβουνα στο δρόμο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ