Ο Marcin Bratkowski σκιαγραφεί αποκλειστικά στο anorthosis24 τον Αϊράμ Λόπεζ Καμπρέρα!

Στις 3:00 τα ξημερώματα της 10ης Αυγούστου έφτασε στην Κύπρο το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της «Μεγάλης Κυρίας» Αϊράμ Λόπεζ Καμπρέρα, ο οποίος την περσινή σεζόν αγωνιζόταν στο Πολωνικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας. Η σελίδα μας anorthosis24.net επικοινώνησε με τον συνεργάτη της αθλητικογράφο στην χώρα, Marcin Bratkowski, για να σκιαγραφήσει τον ποδοσφαιριστή που έφερε στην Κύπρο ο Αλμπέρτο Μπενίτο για να ηγηθεί της φετινής επιθετικής γραμμής.

Marcin όπως γνωρίζεις η Ανόρθωση Αμμοχώστου είναι πολύ κοντά στο να εντάξει στην δύναμή της, τον πρώην επιθετικό της Κορόνα, Αϊράμ Λόπεζ Καμπρέρα. Μπορείς να μας τον σκιαγραφήσεις;

Κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ, πολύ καλή μεταγραφή. Είναι ένα τυπικό εννιάρι, με καλή τεχνική και το σκοράρισμα είναι πολύ εύκολο για αυτόν. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, αλλιώς είναι πολύ αργός. Ήρθε στη Πολωνία μετά από 2 μήνες διακοπές στην πατρίδα του, τα Κανάρια νησιά και ήταν υπέρβαρος… πολύ χοντρός.

Έτσι, όταν ήρθε στην Πολωνία, ακριβώς πριν ένα χρόνο, στον πρώτο γύρο δεν έπαιξε τόσο καλά. Όταν του πήρα συνέντευξη, μου είπε πως ένιωθε τους αμυντικούς να τον προσπερνούν σαν να ήταν αεροπλάνα, ότι το Πολωνικό πρωτάθλημα ήταν πολύ γρήγορο για αυτόν. Άρχισε να παίζει καλά στα τελευταία παιχνίδια του πρώτου γύρου και τότε ήταν που ήρθε η διακοπή του πρωταθλήματος.

Δούλεψε σκληρά στη διακοπή, βρήκε την φόρμα του και τον δεύτερο γύρο ήταν χωρίς καμία υπερβολή, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Πολωνικής λίγκας. Αν θυμάμαι καλά, σκόραρε 12 τέρματα, μέσα σε αυτό τον χρόνο (2016) και είναι ένα εξαιρετικό στατιστικό για ένα ποδοσφαιριστή από την Κορόνα Κιέλτσε, μια από τις πιο αδύνατες ομάδες του πρωταθλήματος.

Απλά αναρωτιέμαι αν θα στην ίδια κατάσταση στην Ανόρθωση, επειδή ήταν σε διακοπές από τα τέλη Μαΐου μέχρι σήμερα. Είδα τις φωτογραφίες του από τα Κανάρια νησιά και έκανε πολύ καιρό διακοπές. Είμαι σίγουρος πως έκανε λίγο τρέξιμο αλλά δεν είναι το ίδιο με το να προπονείσαι με την υπόλοιπη ομάδα.

Στην Κύπρο επίσης αγωνίζεται ο Αρκάδιους Πίεχ. Αρχικά ήρθε για λογαριασμό της ΑΕΛ και τώρα βρίσκεται στον Απόλλωνα. Αϊράμ και Πίεχ είναι του ίδιου στιλ ποδοσφαιριστές;

Ο Αρκάδιους Πίεχ; Χμμμμ…. Νομίζω πως είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής ο Καμπρέρα για να είμαι ειλικρινής. Σε πιο μικρές ομάδες ήταν καλύτερος αλλά έστω και έτσι, στην Πολωνία, ο Πίεχ ήταν ένας από τους πολλούς επιθετικούς που υπάρχουν. Ο Καμπρέρα ήταν ο καλύτερος. Αλλά το στυλ παιχνιδιού τους είναι παρόμοιο.

cabrera2Μπορεί αυτός ο ποδοσφαιριστής να γίνει ο ηγέτης της Ανόρθωσης ή έστω ένας πολύ σημαντικός παίκτης για αυτήν;

Έτσι νομίζω. Όταν έπαιζε στην Ισπανία είχε το παρατσούκλι “Ο στρατηγός”. Στην συνέντευξη μου είπε ότι μετρά πολύ για αυτόν τι γίνεται στα αποδυτήρια, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο. Έχει την προοπτική να εξελιχθεί σε ηγέτη, τόσο μέσα στο γήπεδο αλλά και στα αποδυτήρια. Πρέπει να θυμάται ένα πράγμα, δεν είναι στην Κύπρο για διακοπές, πρέπει να δουλέψει σκληρά. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι οπαδός της σκληρής δουλειάς, αλλά έχει πολύ ταλέντο.

Πριν από μερικά χρόνια, λίγο έλειψε να παίξει στο Τσάμπιονς Λίγκ με την Βιγιαρεάλ εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι. Οι επιθετικοί της πρώτης ομάδας ήταν τραυματίες και ο προπονητής πήγε στη Βιγιαρεάλ Β’ για να αποφασίσει ποιος παίχτης θα παίξει.

Δυστυχώς για αυτόν, δεν έπαιξε καλά και ο παρτενέρ του στην επίθεση σκόραρε 2 τέρματα, έτσι δεν υπήρξε Τσάμπιονς Λιγκ για τον Αιράμ. Αλλά έκανε προπόνηση με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Σάντι Καθόρλα και ο Καπτεβίγια.

Όπως ανέφερες προηγουμένως, η Κορόνα είναι μια μικρή ομάδα στην Πολωνία κάτι που σημαίνει ότι οι αντίπαλοι της, της έδιναν χώρο και ο Αϊράμ τους έβρισκε για να σκοράρει. Τι μπορεί να συμβεί όταν αγωνίζεται στην Ανόρθωση που ως μεγάλη ομάδα οι μικρομεσαίες ομάδες θα την αντιμετωπίζουν με κλειστές άμυνες; Θα μπορεί να τις σπάσει για να σκοράρει επίσης;

Έτσι νομίζω, πρέπει να είναι πιο εύκολο για αυτόν. Δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα βγάλει αντεπίθεση, δεν είναι πολύ γρήγορος. Αλλά μπορεί να κάνει το καλύτερο δυνατό μέσα στην περιοχή, έτσι σε μια καλή ομάδα, που θα περνά περισσότερη ώρα κοντά στο αντίπαλο τέρμα, νομίζω πως θα είναι καλό για αυτόν. Έχει πολύ καλό ένστικτο και δεν χρειάζεται πολύ χώρο για να σκοράρει.

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο στον ΑΠΟΕΛ βρέθηκε ένας άλλος γνώριμος σου από το Πολωνικό πρωτάθλημα, ο Πιατκόφσκι. Πιστεύεις πως μπορεί να συμβεί το ίδιο με τον Αιράμ; Δηλαδή να έχει ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Κύπρο;

Για τον Αιράμ, όπως είπα και πριν, το πιο σημαντικό είναι η προετοιμασία στη φυσική κατάσταση. Αν είναι δυνατός, θα είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Κύπρο. Ο Πιατκόφσκι είναι μια διαφορετική ιστορία. Σκόραρε πολλά τέρματα σε μια χρονιά στο Πολωνικό πρωτάθλημα, αλλά κανείς δεν ήξερε, πραγματικά το γιατί.

Απλά, είχε πολύ τύχη και το ένα τέρμα έφερνε το άλλο. Δεν ήταν γρήγορος, δεν είχε καλή τεχνική. Ο Καμπρέρα, για μένα, είναι ένας πολύ καλύτερος ποδοσφαιριστής και παίζοντας στην Πολωνία θα συνήθισε να παίζει εκτός της πατρίδας του. Για τον Πιατκόφσκι ήταν η πρώτη του ευκαιρία να παίξει στο εξωτερικό και νομίζω πως και η γλώσσα και η προσαρμογή ήταν πρόβλημα για αυτόν. Ο Αιράμ συνήθισε το Κιέλτσε πολύ γρήγορα και είμαι σίγουρος πως θα προσαρμοστεί και στην Κύπρο.

cabreraΟ Καμπρέρα είναι αυτό που λέμε… ποδοσφαιριστής ψυχολογίας ή είναι από τους ποδοσφαιριστές που δεν επηρεάζονται από τέτοια;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Το ξεκίνημα του στην Πολωνία δεν ήταν πολύ καλό, αλλά όταν άρχισε να σκοράρει τα έκανε όλα μεμιάς. Είπε πως στην αρχή, στην Πολωνία, φοβόταν πως δεν ήταν αρκετά καλός, αλλά προπονείτο πιο σκληρά κάθε φορά και στο τέλος έγινε ένας από τους καλύτερους.

Έτσι, πιστεύω πως το δύσκολο ξεκίνημα τον ώθησε να δουλέψει πιο σκληρά. Αλλά στο Κιέλτσε (ένα από τα πιο ανιαρά μέρη στην Πολωνία) δεν υπήρχε τίποτα το ενδιαφέρον πέρα από την προπόνηση.

Στην Κύπρο, υπάρχουν ωραίες παραλίες, ο καιρός είναι πολύ καλύτερος, έτσι μπορεί να μην είναι τόσο συγκεντρωμένος στη σκληρή δουλειά. Άλλα, έστω και έτσι, αν θέλει να παίξει καλά και να δουλέψει σκληρά, θα το κάνει. Ίσως χρειαστεί κάποιο χρόνο γιατί στην αρχή μπορεί να μην είναι σε καλή φυσική κατάσταση.

Και κάτι τελευταίο… Για ποιο λόγο πιστεύεις πως ο Καμπρέρα δεν αγωνίστηκε σε μεγαλύτερη ομάδα στην καριέρα του, έστω γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ομάδες στην Πολωνία αφού έκανε ένα εντυπωσιακό πέρασμα από την Κορόνα;

Είμαι σίγουρος πως οι μεγάλες ομάδες της Πολωνίας ενδιαφέρθηκαν για να τον αποκτήσουν. Ίσως η Λέγκια όχι, αλλά όλες οι άλλες θα τον έπαιρναν χωρίς καν να ρωτήσουν και την επόμενη μέρα θα έπαιζε στο πρωτάθλημα.

Πιστεύω για 2 λόγους: τα λεφτά (νομίζω πως είχε ψηλές οικονομικές απαιτήσεις μετά από μια τόσο καλή σεζόν) και δεύτερο: την κοπέλα του, τη Φλάβια. Είναι πολύ σημαντική για αυτόν, τον βοηθά να πάρει αποφάσεις για την καριέρα του, που να παίξει. Πιστεύω πως τον συμβούλεψε να φύγει από την Πολωνία και να ψάξει την τύχη του κάπου αλλού. Αλλά αυτά είναι απλά δικές μου υποθέσεις.

Γιατί δεν έπαιξε σε μεγάλες ομάδες;

Επειδή στην Ισπανία είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή. Έπαιξε στην Καντίθ για πολλά χρόνια, έπαιξε καλά αλλά κανένας δεν σε προσέχει στην Ισπανία, που έχουν, δεν ξέρω, 300 καλούς επιθετικούς.

Σε ευχαριστούμε Μάρτσιν
Ευχαριστώ. Καλή επιτυχία στον Καμπρέρα και στην Ανόρθωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ