Από τον μάγο Σάβιο στον… υπέρβαρο Ζαρντέλ

Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές για όλα τα… γούστα φόρεσαν τη φανέλα με το φοίνικα, με τους πλείστους εξ αυτών να αφήνουν θετικό πρόσημο κατά το πέρασμά τους από την Ανόρθωση. Με αφορμή την απόκτηση του Γκιγιέρμε Σάντος, κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν για να θυμηθούμε τους ποδοσφαιριστές από τη χώρα του καφέ που φόρεσαν «κυανόλευκα».

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο όνομα που ίσως έπαιξε ποδόσφαιρο στην Κύπρο, είναι ο μάγος Σάβιο Μπορτολίνι. Ερχόμενος το καλοκαίρι του 2008, ο «χρυσός άγγελος» κουβαλούσε μαζί του μεταξύ άλλων τρεις κατακτήσεις Champions League, βάζοντας τη σφραγίδα του τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις, όσο και στην πορεία στους ομίλους. Αλησμόνητη η μαγική ασσίστ στον Ντοπρασίνοβιτς στο εντός έδρας 3-1 επί του Παναθηναϊκού, όπως και η εκπληκτική εκτέλεση φάουλ απέναντι στον Απόλλωνα στο «Τσίρειο».

Με πλούσιο παλμαρέ ήρθε στην Κύπρο και ο Μάριο Ζαρντέλ ο οποίος με τις φανέλες των Πόρτο και Γαλατάσαραι έκανε τα αντίπαλα δίκτυα να αναστενάζουν. Ο πάλαι ποτέ Βραζιλιάνος γκολεαδόρ έφερε όμως μαζί του και αρκετά παραπανίσια κιλά, μένοντας στην ιστορία ως μια από τις περιπτώσεις που θα χαρακτηρίζαμε «άνθρακα το χρυσό».

Μέρος της πρωταγωνιστικής πορείας της διετίας 2012-2013 ήταν οι Εβάντρο Ρονκάτο και Τζουλιάνο Σπατάτσιο. Ο μεν αποκτήθηκε από τον Ερμή μετά από εισήγηση του Στάνιμιρ Στόιλοφ, ενώ ο δε κουβαλούσε εμπειρίες ακόμα και από το Ελληνικό πρωτάθλημα και τη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Για 19 αγωνιστικές συνέβαλα σημαντικά σε μια σπουδαία πορεία που δεν έμελλε όμως να έχει και το αντίστοιχο φινάλε, μιας και η αγωνιστική καθίζηση έφερε την απώλεια του τίτλου, αλλά και την αποπομπή τους.

Κύπελλο με τη φανέλα της Ανόρθωσης πανηγύρισε ο Αλεσάντρο Σοάρες, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό της 12ης Μαϊου 2007 απέναντι στην Ομόνοια. Ο Βραζιλιάνος ακραίος επιθετικός που πριν τη «Μεγάλη Κυρία» είχε πέρασμα από την ΑΕΚ Αθηνών, συγκαταλέγεται στους ποδοσφαιριστές από τη Λατινική Αμερική με θετικό πρόσημο κατά το διάστημα που φόρεσαν τη φανέλα με το φοίνικα.

Δύο θητείες με τα «κυανόλευκα» πραγματοποίησε ο Ουίλιαμ Μποαβεντούρα, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά για την Ανόρθωση το 2006 και ακολούθως το 2012. Το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ήταν άδοξο αφού αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας μετά από αγώνα απέναντι στη Νέα Σαλαμίνα στις αρχές της χρονιάς, που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο.

Τη δική του σφραγίδα με τη φανέλα της Ανόρθωσης έβαλε και ο Φαμπίνιο ο οποίος έχει μια θέση ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς αγώνες που είναι άξιοι αναφοράς. Ο νεαρός τότε Βραζιλιάνος είχε δώσει τιμητική ισοπαλία απέναντι στην Τότεναμ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» με γκολ που αργότερα ισοφαρίστηκε σε 1-1.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ