Ρόνι Λέβι: «Φαβορί γίνεσαι με την προσπάθεια»

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΠ, έδωσε συνέντευξη ο προπονητής της ομάδας μας Ρόνι Λέβι. Ο Ισραηλίτης τεχνικός, αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση στην ομάδα, στον αποκλεισμό από την Ντίλα Γκόρι, τις ακαδημίες της ομάδας αλλά και για το Κυπριακό ποδόσφαιρο γενικότερα. Τόνισε πως φαβορί γίνεσαι με την προσπάθεια και όχι με τις δηλώσεις, ενώ τόνισε πως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά σαν ομάδα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αναλυτικά η συνέντευξη του Ρόνι Λέβι:

Κύριε Λέβι, βάσει της εικόνας που προκύπτει από τις αγωνιστικές που έχουν γίνει ως τώρα αλλά και βάσει της βαθμολογίας, θεωρείτε ότι η ομάδα σας είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο;

«Πήρα τρία πρωταθλήματα στο Ισραήλ και ποτέ δεν είπα ότι η ομάδα μου ήταν φαβορί. Δεν μου αρέσει να μιλώ για φαβορί και αουτσάιντερ. Φαβορί γίνεσαι με την προσπάθεια στο γήπεδο και όχι με τις δηλώσεις. Είναι αλήθεια πως για να πετύχεις κάτι, πρέπει να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα, όμως, αυτή την στιγμή βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο».

Είστε στην πρώτη θέση, χωρίς να χάσετε κάποιο παιχνίδι, με το ΑΠΟΕΛ να είναι δεύτερο. Το ΑΠΟΕΛ θα είναι ο βασικός ανταγωνιστής σας για τον τίτλο;

«Ναι, θεωρώ πως το ΑΠΟΕΛ θα είναι ο βασικός ανταγωνιστής της ομάδας μου, κάτι που φαίνεται και στη βαθμολογία, όμως, δεν μπορώ να ξεγράψω τις άλλες ομάδες. Η ΑΕΛ είναι η περσινή πρωταθλήτρια και δείχνει ότι μπορεί να επανέρθει, η Ομόνοια έδειξε πως έχει καλή ομάδα, βλέπουμε την ΑΕΚ που βρίσκεται, άρα, όλα μπορούν να συμβούν».

Άρα, αφού θεωρείτε βασικό ανταγωνιστή σας για τον τίτλο το ΑΠΟΕΛ,  το γεγονός ότι το έχετε κερδίσει πρόσφατα στην έδρα του, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία…

«Αυτό το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό όσον αφορά την αυτοπεποίθηση της ομάδας, όμως, από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται βήμα με βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι, νίκη με νίκη. Δεν πρέπει να μας παρασύρουν κάποια αποτελέσματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να πατάμε γερά στο έδαφος και αυτό είναι κάτι που λέω συνέχεια και στους ποδοσφαιριστές μου. Χρειάζεται να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά για πετύχουμε αυτό που θέλουμε».

H πορεία της Ανόρθωσης στη φετινή σεζόν πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες. Κυρίως το καλοκαίρι με τον αποκλεισμό από την Ντίλα. Πηγαίνοντας λίγο πίσω και συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της σεζόν, τι πήγε λάθος στην Ευρώπη;

«Καταρχήν κάναμε πολύ σύντομη προετοιμασία αφού έπρεπε να αρχίσουμε νωρίς τις υποχρεώσεις μας. Αυτό μας επηρέασε γιατί ήμασταν τότε μια νέα ομάδα με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές. Μπορεί να κρατήσαμε κάποιους από πέρσι, όμως, στο ρόστερ εντάχθηκαν πολλοί νέοι. Η ομάδα δεν ήταν έτοιμη. Αν θέλεις να έχεις επιτυχία στην Ευρώπη το καλοκαίρι, πρέπει να διατηρείς την ομάδα με την οποία τελείωσες τη σεζόν. Δουλέψαμε πολύ σκληρά στην προετοιμασία, ενισχύσαμε την ομάδα με καλούς, ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με προοπτική, όμως δεν καταφέραμε να είμαστε στο επίπεδο που θα θέλαμε».

Η αποτυχία του καλοκαιριού δεν δημιούργησε σε εσάς κάποιες αμφιβολίες για την ποιότητα της ομάδας;

«Ήμουν σίγουρος από τότε ότι είχαμε πολύ καλή ομάδα. Κάναμε καλή δουλειά στην προετοιμασία και φτιάξαμε ένα πολύ δυνατό ρόστερ. Όμως μια καλή ομάδα γίνεται ακόμη καλύτερη μέσα από τους αγώνες και μέσα από τα επιτυχημένα αποτελέσματα τα οποία της δίνουν αυτοπεποίθηση».

Πόσο δύσκολο για εσάς να διαχειριστείτε τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί τον Αύγουστο;

«Διαχειριστήκαμε εκείνες τις δύσκολες καταστάσεις όλοι μαζί, σαν ομάδα για αυτό και βγήκαμε πιο δυνατοί. Στην Ανόρθωση είμαστε όλοι ένα. Είμαι τυχερός γιατί έχω πολύ καλούς συνεργάτες, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν και με βοηθούν. Ο  Σίμος Ταραπουλούζης, ο Ιούλιος Κονναρής, ο Αριάν Μπεκιάι ο Γιώργος Γεωργίου, ο Μπάρακ (σ.σ. εργοφυσιολόγος της ομάδας) είναι συνεχώς δίπλα μου.

Είμαστε ομάδα μαζί με το ιατρικό τιμ, τους φυσιοθεραπευτές, τους μασέρ, τους φροντιστές. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες στιγμές όπως ήταν αυτές μετά τον αποκλεισμό. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα στην ομάδα το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως όταν υπάρχουν δυσκολίες.

Δίπλα μας ήταν και ο Πρόεδρος με τον οποίο έχω πολύ καλή σχέση. Ποτέ δεν μου λέει όχι, πάντα στα λογικά πλαίσια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, μας βοήθησε να βγούμε από τις δύσκολες καταστάσεις».

Μετά την αμφισβήτηση στο ξεκίνημα, είναι φυσιολογικό τη δεδομένη χρονική στιγμή να έχετε αρχίσει να νιώθετε την αναγνώριση του κόσμου για την ομάδα σας…

«Το σημαντικό είναι πως νιώθω εγώ. Και νιώθω πως η Ανόρθωση είναι στο σωστό δρόμο. Ξέρω την ποιότητα της ομάδας μου όμως πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί και να κερδίζουμε τους αγώνες παίζοντας με σωστή τακτική. Ξέρω επίσης πως είναι πολύ σημαντικό μέσω των επιτυχιών να χαρίζουμε αυτοπεποίθηση και περηφάνια στον κόσμο μας και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».

Πόσα περιθώρια βελτίωσης έχει η ομάδα που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι στιγμής;

«Είχα πει σε προγενέστερο στάδιο, μετά τα πρώτα παιχνίδια πως η Ανόρθωση ήταν έτοιμη κατά 40%. Αυτή στην στιγμή έχουμε βελτιώσει σημαντικά αυτό το ποσοστό και μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο. Αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στην ομάδα, όμως αν αφήσουμε την ποιότητα χωρίς τακτική, δεν θα πάμε πουθενά. Χρειάζεται να βρούμε ισορροπία μεταξύ των στοιχείων που είναι απαραίτητα σε  μια ομάδα για να πάει μπροστά. Και πέρσι είχαμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, όμως υστερούσαμε στη δύναμη, στην τακτική. Τώρα, είμαστε σε πολύ καλύτερα επίπεδα, έχουμε περισσότερη ισορροπία και θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο».

Σε μια ομάδα σαν τη δική σας, μοιραία κάποιοι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές σε κάποιους αγώνες δεν θα αγωνιστούν λόγω των πολλών επιλογών. Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστείτε αυτούς που μένουν εκτός ενδεκάδας;

«Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστείς τόσους καλούς ποδοσφαιριστές και μοιραία, δεν μπορούν να παίζουν όλοι κάθε εβδομάδα στην ενδεκάδα. Όμως, είμαι καθαρός απέναντι τους: Το πρώτο μου ενδιαφέρει είναι το καλό της ομάδας. Όλοι ξέρουν πως θα πάρουν την ευκαιρία να δείξουν την ποιότητα τους και να προσφέρουν στην ομάδα. Δεν θα αδικηθεί κανένας και στο τέλος όλοι θα είναι χρήσιμοι».

Ως προπονητής πήρατε τίτλους στο Ισραήλ, διεκδικήσατε τίτλο στη Ρουμανία με την Στεάουα, συμμετείχατε σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μπορείτε να συγκρίνετε την πίεση που είχατε στις προηγούμενες ομάδες σας με την πίεση που έχετε εδώ στην Κύπρο;

«Πιστεύω ότι η πίεση στο ποδόσφαιρο είναι παντού η ίδια αφού πρόκειται για ένα άθλημα γεμάτο συναισθήματα και ένταση. Όλοι οι φίλαθλοι, κυρίως των μεγάλων ομάδων, είναι απαιτητικοί και είναι δύσκολο να συμβιβαστούν με την αποτυχία. Βίωσα παρόμοιες συνθήκες στο Ισραήλ, στη Ρουμανία, στην Κύπρο και η εμπειρία μου, μου λέει πως το ποδόσφαιρο είναι παντού το ίδιο. Για εμένα, η πιο δύσκολη πίεση είναι αυτή που εγώ βάζω στον εαυτό μου. Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου και θέλω να πετυχαίνω σε ότι κάνω. Αυτή είναι για εμένα η μεγαλύτερη πίεση. Η πίεση που εγώ βάζω σε εμένα».

Γίνεται μεγάλη κουβέντα στην Κύπρο για τους λίγους Κύπριους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό το θέμα;

«Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει πολλές πτυχές. Πρώτα από όλα χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι Ακαδημίες στις ομάδες. Χρειάζεται προσεκτική και σκληρή δουλειά για να βγουν ποδοσφαιριστές αλλά και περισσότερη σημασία από τις ομάδες. Επίσης, από την στιγμή που δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρησιμοποίηση ξένων ποδοσφαιριστών, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα για τους Κύπριους.

Τον προπονητή, δεν τον ενδιαφέρει από ποια χώρα είναι ο ποδοσφαιριστής που θα χρησιμοποιήσει, φτάνει να κάνει καλά τη δουλειά του στο γήπεδο. Πρέπει να μπει ένα όριο στον αριθμό των ξένων, αν θέλουμε να διαφοροποιηθεί η κατάσταση. Στο Ισραήλ, η κάθε ομάδα δικαιούται να έχει μέχρι πέντε μη Ισραηλινούς ποδοσφαιριστές.

Για αυτό και το πρωτάθλημα είναι γεμάτο ντόπιους ποδοσφαιριστές οι οποίοι βγαίνουν μέσα από τις Ακαδημίες οι οποίες δουλεύουν με εξαιρετικό τρόπο. Επίσης, στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει υπομονή. Όλοι θέλουν αποτελέσματα εδώ και τώρα και άρα και οι ομάδες ψάχνουν έτοιμους ποδοσφαιριστές».

Αυτή στην στιγμή υπάρχουν έτοιμοι ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες της Ανόρθωσης να ενισχύσουν την πρώτη ομάδα;

«Ο Αδάμος Ανδρέου και ο Παναγιώτης Λοϊζίδης είναι καλοί ποδοσφαιριστές και είναι πρόθυμοι να μάθουν. Προπονούνται με την πρώτη ομάδα και αν συνεχίσουν την σκληρή δουλειά και βελτιωθούν, θα μπορέσουν βοηθήσουν την Ανόρθωση. Το έχω ήδη συζητήσει και με τον Πρόεδρο πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στην ομάδα μας Κύπριους ποδοσφαιριστές και θα προσπαθήσουμε σταδιακά να το κάνουμε και αυτό γιατί είναι και διαφορετική η σύνδεση που υπάρχει με τον κόσμο».

Εδώ και δύο εβδομάδες αγώνες του Κυπριακού Πρωταθλήματος μεταδίδονται ζωντανά τηλεοπτικά στη χώρα σας, στο Ισραήλ. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

«Αυτό είναι πολύ καλό για το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Ανοίγει πόρτες σε όλους, ποδοσφαιριστές και προπονητές. Εύχομαι να τους προσφέρουμε καλά παιχνίδια, να τους ικανοποιήσει αυτό που θα βλέπουν, ούτως ώστε να έχουν λόγους να παρακολουθούν το πρωτάθλημα της Κύπρου στο Ισραήλ».

Ποια είναι η άποψη σας για την Κυπριακή διαιτησία;

«Υπάρχουν πολύ καλοί διαιτητές στην Κύπρο. Όμως, μιας και μου δίνετε την ευκαιρία, θεωρώ πως για μια ομάδα σαν τη δική μας, με τον τρόπο παιχνιδιού που έχει, οι σχεδόν 40 κίτρινες κάρτες που δέχτηκαν οι παίκτες μας, μου φαίνονται κάπως πολλές, από όποια πλευρά και αν το δω».

Ποδόσφαιρο και οικονομική κρίση. Τελικά η κρίση γεννά ευκαιρίες ή μειώνει την ποιότητα του αθλήματος;

«Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Για αυτό και μέσα από την κρίση, θα βρει τον τρόπο να επιβιώσει και να συνεχίσει να είναι συναρπαστικό για όλους μας. Υπάρχει μεν η κρίση, όμως θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο δεν θα επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, έστω και αν θα υπάρξουν κάποιες δύσκολες στιγμές για όλους».

Φεύγοντας κάποια στιγμή από την Ανόρθωση, τι θα θέλατε να είχατε πετύχει;

«Ασφαλώς πάντα κυνηγώ το καλύτερο δυνατό. Όμως, πρέπει να προχωρούμε προσεκτικά, βήμα με βήμα. Δεν ονειροβατώ, είμαι ρεαλιστής. Το σημαντικό είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να είναι ευχαριστημένος ο κόσμος μας. Η Ανόρθωση έχει πολλούς φιλάθλους και είναι πολύ σημαντικό για εμένα να καταφέρνουμε κάθε εβδομάδα να τους κάνουμε περήφανους. Παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε το πρωτάθλημα και μετά, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στην Ευρώπη. Όμως, όλα πρέπει να γίνουν με το σωστό τρόπο».

Η ομάδα σας, πέραν των βαθμών, παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά το σκοράρισμα αλλά και όσον αφορά τα τέρματα που έχετε δεχτεί. Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για εσάς;

«Σαν προπονητής , η φιλοσοφία μου είναι να υπάρχει ισορροπία στις ομάδες που δουλεύω. Από όλες τις απόψεις. Θέλω η ομάδα μου να είναι αποτελεσματική στην επίθεση και δυνατή στην άμυνα. Να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των γραμμών. Χρειάζεται επίσης ισορροπία μεταξύ ποιότητα και δύναμης. Και όταν βλέπεις τα αποτελέσματα ότι είναι καλά, σημαίνει ότι η δουλειά που γίνεται αποδίδει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ