Όπως τότε με Ρονκάτο! (βίντεο)

Ανόρθωση και Ομόνοια, διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα πλαίσια της 17ης αγωνιστικής ακόμη τρεις φορές τα τελευταία 25 χρόνια.

Πρώτη χρονικά φορά ήταν το 1992-93, μια κακή χρονιά για την Ανόρθωση, η οποία ούτε Ευρώπη δεν κατάφερε να βγει. Τότε στο Μακάρειο η Ανόρθωση γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Ομόνοια, που μετέπειτα τερμάτισε πρώτη.

Επόμενη φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν κατά τη 17η αγωνιστική, ήταν ένας χρόνος αργότερα και συγκεκριμένα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ανόρθωση και Ομόνοια μετά από ένα επεισοδιακό παιχνίδι, εξήλθαν ισόπαλες 1-1. Στο σκορ προηγήθηκε η Ομόνοια με τον Ευαγόρα στο 39′ για να ισοφαρίσει για λογαριασμό της Ανόρθωσης ο Κετσπάγια. Αξίζει να σημειωθεί πως το παιχνίδι σημειώθηκαν επεισόδια, με είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Παράλληλα οι δύο ομάδες τελείωσαν το παιχνίδι με 10, μετά από αποβολή των Χρούπες για την Ανόρθωση και του Κιζιλασβίλι για την Ομόνοια, ενώ η Ανόρθωση έχασε και πέναλτι με τον Γκόγκιτς στο 51′.

Nϊκη για την ομάδα μας είχαμε την τελευταία χρονικά αναμέτρηση και συγκεκριμένα το 2011-12, με την Ομόνοια να φιλοξενεί την ομάδα μας στο ΓΣΠ. Με κόντρα την παράδοση και με τον Τρύφωνος να αφήνει αναίτια την Ανόρθωση με 10 από το ημίχρονο, η «Μεγάλη Κυρία» με μια αρχοντική εμφάνιση έφυγε από το ΓΣΠ με το διπλό, κερδίζοντας την Ομόνοια με 0-1.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της αναμέτρησης όπως καταγράφηκε από την ιστοσελίδα balla.com.cy

Έπαιζε με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο, είχε κόντρα την παράδοση στο ΓΣΠ, όμως η Ανόρθωση κατάφερε να πάρει τη μεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στην Ομόνοια. Χρυσός σκόρερ ο Ρονκάτο στο 84ο λεπτό…

Μία ψυχωμένη και εξαιρετική σε τακτικό επίπεδο Ανόρθωση έβαλε τέλος στην αρνητική παράδοση στην έδρα της Ομόνοιας και με το γκολ του Εβάντρο Ρονκάτο (85’) πήρε την νίκη με 1-0. Με δέκα από το πρώτο μέρος η «μεγάλη κυρία», μετά την δεύτερη κίτρινη στον Άντιτς, υστέρησαν σε σχέση με προηγούμενα ντέρμπι οι «πράσινοι».

Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου
Με καλό ρυθμό ξεκίνησε η αναμέτρηση, με τις δύο ομάδες να εναλλάσονται την υπεροχή. Στην πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι ο Κοζάτσικ πρόλαβε και απομάκρυνε με τα πόδια προ του Αβραάμ (4’), ενώ ο Οκκάς καθυστέρησε χαρακτηριστικά σε μία αντεπίθεση της Ανόρθωσης (14’). Ο Λαβόρδε (19’) επιχείρησε το σουτ, στέλνοντας την μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια. Κλειστό παιχνίδι στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, με τις δύο ομάδες να παρουσίαζουν αρκετά καλή ανασταλτική λειτουργία, με συνέπεια να απουσιάζουν οι μεγάλες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Ο Εφραίμ (33’) απείλησε με σουτ που δεν βρήκε στόχο, ενώ ο Οκκάς με αδύναμη κεφαλιά είδε την μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του Γιωργαλλίδη (42’). Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου οι αριθμητικές ισορροπίες άλλαξαν στην αναμέτρηση, όταν ο Άντιτς μετά από φάουλ στον Εφραίμ, αντίκρυσε… κίτρινη, την δεύτερη του στο παιχνίδι και αποβλήθηκε. Ο Βόσνιος αμυντικός δεν έπρεπε να χρεωθεί την πρώτη κίτρινη, αφού δεν φάνηκε να κάνει θέατρο, όπως θεώρησε ο Στέλιος Τρύφωνος.

Η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου
Από τα αρχικά στάδια του δευτέρου ημιχρόνου η Ομόνοια προσπάθησε να πιέσει εκμεταλλευόμενη το αριθμητικό πλεονέκτημα της, ωστόσο την πιο μεγάλη ευκαιρία μέχρι εκείνο το σημείο του αγώνα την απώλεσε ο Ρονκάτο (51’), που με σουτ από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα έξω. Ο Κβιρκβέλια (61’) λίγο μετά την είσοδο του στο παιχνίδι Από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση έστειλε την μπάλα πάνω στον Γιωργαλλίδη. Η απάντηση της Ομόνοιας ήλθε με το οριζόντιο δοκάρι στο απευθείας φάουλ του Αβραάμ (63’), ενώ η κεφαλιά του Σάλατις (64’) πέρασε ελάχιστα έξω. Ακόμη και με παίκτη λιγότερο η Ανόρθωση με καλή ανασταλτική λειτουργία δεν επέτρεψε στην Ομόνοια να γίνει ιδιαίτερα απειλητική, ενώ βγήκε και πάλι στην επίθεση με το φάουλ του Λαβόρδε να καταλήγει στην αγκαλιά του Γιωργαλλίδη. Το λάθος του Κοζάτσικ δεν στοίχισε στην Ανόρθωση, αφού το σουτ του Ντα Σίλβα (80’) πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Ο Ρονκάτο (85’) κατάφερε να βρει στόχο μετά από εξαιρετική ενέργεια που προηγήθηκε από τον Λαβόρδε και έβαλε μπροστά στο σκορ την Ανόρθωση. Στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Αβραάμ επιχείρησε το σουτ, με την μπάλα να κοντράρει και να τα καταλήγει κόρνερ.

MVP: Ρικάρντο Λαβόρδε. Ο Κολομβιανός τα έκανε όλα στον αγωνιστικό χώρο. Ταλαιπώρησε τους αμυντικούς της Ομόνοιας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την φάση του γκολ, ενώ βοήθησε πάρα πολύ και στην άμυνα με τις γρήγορες επιστροφές του σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

UP: Εβάντρο Ρονκάτο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός τα πήγε εξαιρετικά και στα άκρα, αλλά και στην κορυφή της επίθεσης, με αποκορύφωμα την φάση του γκολ που έκρινε την έκβαση της αναμέτρησης.

DOWN: Η Ομόνοια δεν μπόρεσε να επαναλάβει την εμφάνιση του ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΛ και μοιραία ηττήθηκε από την Ανόρθωση. Οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν ούτε το αριθμητικό τους πλεονέκτημα σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στην εξαιρετική τακτική της Ανόρθωσης, που παρά το αριθμητικό μειονέκτημα έκλεισε όλα τα ατού της Ομόνοιας, απείλησε όποτε της δινόταν η ευκαιρία και έβαλε τέλος στην αρνητική παράδοση στο ΓΣΠ.

Ομόνοια (Νεόφυτος Λάρκου): Γιωργάλλιδης, Καρυπίδης, Σπούνγκιν, Αβραάμ, Εφραίμ, Αλαμπί, Μακρίδης (75’ Ντα Σίλβα), Σάλατιτς (80’ Αγκουιάρ), Κασέκε, Σερφά (66’ Αλωνεύτης), Φρέντι
Στον πάγκο: Γέβριτς, Αγκουιάρ, Μαργκάσα, Μπουθόν, Ντα Σίλβα, Αλωνεύτης, Χριστοφή

Ανόρθωση: Κοζάτσικ, Ανγκέλοφ, Άντιτς, Οκκάς (70’ Ράμος), Ρονκάτο, Λαμπάν, Λαβόρδε (88’ Σιέλης), Ζανίσιο, Μαρκίνιος (56’ Κβιρκβέλια), Κόλιν, Σπρόκελ.
Στον πάγκο: Σταχόβιακ, Τόμασιτς, Κβιρκβέλια, Βουτσίτσεβιτς, Ράμος, Κωνσταντίνου, Σιέλης.

Διαιτητές: Στέλιος Τρύφωνος (Μιχάλης Σωτηρίου, Στέλιος Νικήτα, Δημήτρης Χρυσοστόμου)
Κίτρινες: Σπούνγκιν, Σερφά / Άντιτς, Μαρκίνιος, Ανγκέλοφ, Λαβόρδε
Κόκκινες: Άντιτς,

*44’ Ο Μάρκο Άντιτς φάνηκε να βρίσκει από πίσω τον Εφραίμ και τιμωρήθηκε με την δεύτερη κίτρινη. Ωστόσο, στην πρώτη κάρτα που αντίκρυσε στο 35ο λεπτό ο Βόσνιος αμυντικός δεν φάνηκε να κάνει θέατρο και αδίκως μπήκε στο ποινολόγιο του Στέλιου Τρύφωνος.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ