Σταν Φαλξ στον «Ρεπόρτερ»: «Έχουμε νοοτροπία και χαρακτήρα νικητή»

Μακροσκελή και ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Σίμο Παφίτη για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ρεπόρτερ», παραχώρησε ο Ολλανδός Τεχνικός Διευθυντής της Ανόρθωσης Σταν Φάλξ. Εμείς την αντιγράψαμε και σας την δημοσιεύουμε!

Κύριε Φαλξ, στόχος της Ανόρθωσης παραμένει η κατάκτηση του πρωταθλήματος;
Πρώτος στόχος είναι να παίξουμε του χρόνου στην Ευρώπη. Και να παλέψουμε για το πρωτάθλημα, μέχρι το τέλος. Είναι δύσκολο να έρθουμε πρώτοι, όχι απίθανο. Έχει δρόμο η σεζόν. Πρέπει όμως να βελτιωθούμε.

Η σεζόν θα κριθεί ως πετυχημένη εάν βγείτε στην Ευρώπη και παλέψετε για τον τίτλο;
Βεβαία, ειδικά εάν βγούμε στην Ευρώπη κερδίζοντας το Κύπελλο, θα είναι επιτυχία. Μην ξεχνάμε ότι ο σύλλογος βαδίζει σε ένα τριετές πλάνο, διανύουμε τον δεύτερο χρόνο τώρα. Είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε πολλούς καλούς παίκτες, αλλά πρέπει να βελτιωθούμε.

Τι ακριβώς θέλετε να βελτιώσετε;
Ιδανικά πρέπει να κάνουμε 20 εύστοχες τελικές σε κάθε παιχνίδι και 15 σωστές σέντρες. Αυτό δεν είναι εύκολο. Στόχος είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο για μεγαλύτερα διαστήματα.

Είναι αρκετά έμπειροι οι παίκτες σας ώστε να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα;
Ο μέσος όρος ηλικίας μας είναι τα 25 χρόνια. Είμαστε λίγο νεαροί, αλλά πέρσι η Αϊντχόφεν κέρδισε το πρωτάθλημα με μέσο όρο τα 21 χρόνια. Εδώ όλοι το συγκρίνουν με τον ΑΠΟΕΛ που διαχρονικά έχει έναν μέσο όρο 28 χρόνων. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις ψηλό μέσο όρο ηλικίας, ούτε να διαθέτεις είκοσι έμπειρους παίκτες.

Που θεωρείτε ότι πλεονεκτεί η Ανόρθωσης, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες;
Πιστεύω ότι έχουμε νοοτροπία και χαρακτήρα νικητή. Δεν χάσαμε κανένα αγώνα μέχρι τώρα, τρεις φορές ήμασταν πίσω στο σκορ και αντιδράσαμε. Χωρίς νοοτροπία νικητή δεν κερδίζεις τίτλους.

Το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο είναι ψηλότερο ή χαμηλότερο απ’ ότι το περιμένατε;
Ήμουν αρκετά οικείος με το κυπριακό ποδόσφαιρο, είχα δει ολόκληρους αγώνες, διότι το 2011, όταν ήμουν στη Βίσλα Κρακοβίας, παίξαμε με τον ΑΠΟΕΛ. Τότε ο ΑΠΟΕΛ είχε μια φανταστική ομάδα, σίγουρα σήμερα δεν είναι τόσο καλός. Όμως πιστεύω ότι η Ανόρθωση σήμερα είναι καλύτερη από τη Βίσλα του 2011.

Ο σημαντικότερος λόγος που ήρθατε στην Κύπρο;
Έψαχνα μια νέα πρόκληση. Το ποδόσφαιρο δεν το αντιμετωπίζω ως δουλειά, αλλά ως χόμπι. Ήθελα να χτίσω μια νέα ομάδα, σε νέο περιβάλλον. Στη Κύπρο βρήκα μια οργανωμένη ομάδα, με καλή φιλοσοφία και ποιοτικούς παίκτες.

Συνήθως ο τεχνικός διευθυντής επιλέγει τον προπονητή. Εδώ ο προπονητής ήταν πριν από εσάς. Πως είναι η συνεργασία;
Εξαιρετική μέχρι τώρα, δουλεύουμε πολύ σκληρά, συζητάμε καθημερινά όλα τα θέματα. Είμαστε και οι δύο Ολλανδοί, για να είμαι ειλικρινείς τον θυμάμαι από την εποχή που παίζαμε ποδόσφαιρο, ίσως όμως είχα να τον συναντήσω από το 1992. Έπαιζε στην Τβέντε και εγώ στην Αϊντχόφεν.

Πως δουλεύει το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή στην Ανόρθωση;
Είμαι επικεφαλής του τεχνικού επιτελείου. Ψάχνω για παίκτες, αναλύω τους αγώνες μας και βλέπω τι μπορούμε να βελτιώσουμε, σχεδιάζω μακροχρόνια, ενώ οι προπονητές ασχολούνται με τις προπονήσεις και τα καθημερινά ζητήματα.

Παρακολουθείτε και τους αντιπάλους;
Όχι, γι αυτό έχουμε αναλυτές και προπονητές. Παρακολουθούν, αναλύουν, συζητούν και καταστρώνουν την τακτική για τους αγώνες. Η τακτική, το σύστημα, η ενδεκάδα, οι αλλαγές είναι θέματα των προπονητών. Μιλάμε καθημερινά, αλλά αυτά είναι δική τους ευθύνη.

Οι μεταγραφές είναι δική σας δουλειά;
Ναι.

Πως γίνονται;
Από τον Σεπτέμβριο δουλεύουμε για τις μεταγραφές του καλοκαιριού. Όλοι φέρνουν εισηγήσεις. Υπάρχει το σκάουτινγκ μας, ενώ θα δουλέψω εγώ με το δίκτυο μου στο εξωτερικό για να συλλέξω πληροφορίες, ώστε να καταρτίσουμε τη λίστα με 3-4 ονόματα για μια θέση, μέσα από την οποία θα επιλέξουμε τον παίκτη που θα έρθει. Πάντα μαζεύω όσο το δυνατό πιο πολλές πληροφορίες για έναν παίκτη. Πέρα από την ποδοσφαιρική ποιότητα, πρέπει να ξέρεις τον χαρακτήρα, την νοοτροπία, την συμπεριφορά του. Μιλάω πάντα μαζί τους, απευθείας και τους εξηγώ τι θέλουμε απ’ αυτούς και την φιλοσοφία της ομάδας.

Παίρνετε παίκτες από παντού…
Δεν με ενδιαφέρει αν ένας παίκτης έρχεται από Κίνα, Ν. Αφρική ή Ολλανδία, το σημαντικό είναι να διαθέτει ποιότητα. Σίγουρα κάποιες χώρες ταιριάζουν καλύτερα στην κυπριακή νοοτροπία. Για να παίξεις εδώ πρέπει να είσαι καλός τεχνικά, άνετος με την μπάλα και να παλεύεις. Αυτά τα στοιχεία τα βρίσκεις πολύ στην Πορτογαλία. Εκεί παίζουν για τη νίκη, όπως στην Κύπρο. Στην Ολλανδία δεν παίζουμε πάντα για να κερδίσουμε, στόχος είναι να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο, να το χαρούμε.

Τον Ιανουάριο πόσες μεταγραφές θα κάνετε;
Έχουμε μεγάλο ρόστερ με 24 πολύ καλούς παίκτες. Λείπει ένας αναπληρωματικός τερματοφύλακας, θα τον πάρουμε. Μετά θα ενισχύσουμε μια – δύο θέσεις, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα ποιες. Έχουμε καλό ρόστερ, καλή ομάδα, κοιτάμε να βελτιωθούμε και δεν θέλουμε να ρισκάρουμε προβλήματα στ’ αποδυτήρια. Αν έρθουν 3-4 χαρακτήρες που δεν ταιριάζουν, το κλίμα στ’ αποδυτήρια ίσως χαλάσει.

Λαΐφης και Μακρής, μπορούν να παίξουν εκτός Κύπρου;
Έχουν πολύ καλά προσόντα και σίγουρα μπορούν να παίξουν σε καλύτερο πρωτάθλημα, αλλά πρέπει να βελτιωθούν. Πρέπει να βελτιώσουν και τη νοοτροπία τους, να μην επηρεάζονται από τη γκρίνια του κόσμου.

Είστε υπεύθυνος για τις ακαδημίες της Ανόρθωσης;
Όχι ακριβώς. Σίγουρα θα πάω να δω ένα παιχνίδι, όμως έχουμε διευθυντή ακαδημιών και προπονητές.

Η Ολλανδία πως καταφέρνει να βγάζει τόσους παίκτες από τις ακαδημίες;
Τα παιδιά ξεκινούν από 5-6 χρόνων. Στην Ολλανδία βλέπουμε την τεχνική κατάρτιση, στην Κύπρο οι προπονητές θέλουν πάντα να κερδίζουν, σε όλες τις ηλικίες. Η νίκη δεν είναι σημαντική στις ακαδημίες, μέχρι 12 χρόνων. Σημαντικό είναι η ανάπτυξη του παίκτη.

Παίζουν όλες οι ακαδημίες στην Ολλανδία με το ίδιο στυλ;
Ναι, από τις ακαδημίες μαθαίνουν όλοι το 4-3-3, με πολύ επιθετικό προσανατολισμό και τα πλάγια μπακ πάρα πολύ ψηλά. Οι προπονητές αφήνουν τα παιδιά ελεύθερα, να νιώσουν άνετα με την μπάλα, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο. Δεν τους λένε συνέχεια τι να κάνουν. Αν έλεγαν συνέχεια πρέπει να κάνεις τούτο, εκείνο, το άλλο, πώς θα παίξουν οι μικροί; Πρέπει τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι.

Πόσο πιθανό μια Ολλανδική ομάδα να κερδίσει το Champions League όπως ο Άγιαξ το 1995;
Δεν είναι πιθανό διότι το χάσμα με τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μεγαλώνει. Οι μισθοί που προσφέρονται σε Γερμανία και Αγγλία δεν συγκρίνονται. Αν η Αϊντχόφεν περάσει στους «16» του Champions League θα έχει πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο. Αυτό είναι πλέον το ταβάνι μιας Ολλανδικής ομάδας.

Γιατί γίνατε διευθυντής και όχι προπονητής;
Πήρα δύο από τα τέσσερα διπλώματα προπονητικής μέχρι τα 23 μου. Ήθελα να μείνω στο ποδόσφαιρο, όμως κουράστηκα από το αυστηρό πρόγραμμα, την ρουτίνα. Έπαιξα 17 χρόνια μπάλα. Κάθε μέρα το ίδιο πρόγραμμα. Ήθελα μεγαλύτερη ελευθερία, να σχεδιάζω, έτσι έγινα τεχνικός διευθυντής.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σας ως ποδοσφαιριστής;
Η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 ήταν κάτι ξεχωριστό, μοναδικό. Το συνειδητοποιείς μετά που θα τελειώσεις το ποδόσφαιρο.

Τι θέλετε να πετύχετε ως τεχνικός διευθυντής;
Τώρα θέλω να πετύχω στην Ανόρθωση.

Επιτυχία θα είναι η συμμετοχή στους Ομίλους του Champions League;
Αυτό είναι όνειρο! Η Ανόρθωση έχει παίξει στους Ομίλους, όπως και ο ΑΠΟΕΛ, αλλά αυτό δεν είναι άμεσος στόχος.

Δηλαδή αν πάρετε το πρωτάθλημα φέτος, δεν θα είναι στόχος το Champions League;
Δεν είναι εύκολο. Ούτε απίθανο όμως. Σίγουρα θα ήταν υπέροχο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ