Γιώτης Εγκωμίτης: Ένα τραίνο δίχως στάσεις (βίντεο)

Στις 3 Αυγούστου, συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από τη μεταγραφή του Γιώτη Εγκωμίτη στην Ανόρθωση. Μια μεταγραφή, η οποία είχε γίνει σήριαλ, είχε νικητή, είχε και χαμένο.

Από τις αρχές Ιουνίου, η Ομόνοια έβλεπε στο Γιώτη Εγκωμίτη τον ποδοσφαιριστή που θα επένδυε ότι είχε και δεν είχε, προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά. Στην Ανόρθωση, ο Κίκης Κωνσταντίνου και οι συνεργάτες του, παρακολουθήσαν διακριτικά τις εξελίξεις.

Ο Γιώτης Εγκωμίτης ήθελε όσο τίποτα άλλο να φύγει από το Δασάκι. Το άστρο του εξάλλου, ήταν πολύ μεγάλο για να χωρέσει για την ομάδα της Άχνας. Από τους ποδοσφαιριστές που την ανέβασαν στην πρώτη κατηγορία και ένα από τα σπάνια ταλέντα που ήθελαν να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους σε πιο ανταγωνιστικό επίπεδο.

Παρασκευή, 2 Αυγούστου νωρίς το απόγευμα και η πληροφορία πως ο Γιώτης Εγκωμίτης κλέινει στην Ομόνοια, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ηχεί σαν εφαλτήριο στους διοικούντες της Ανόρθωσης.

Ο Κίκης Κωνσταντίνου ετοίμασε το κόλπο γκρόσο, διευθέτησε συνάντηση με τον ποδοσφαιριστή αλλά και με τον Κίκη Φιλίππου. Η πρόταση στον Εθνικό ήταν για υποσχετική ενός έτους, με ανταλλάγματα τους Ασσιώτη και Νεοκλέους και όψιον αγοράς που θα άγγιζε και τις 300 χιλιάδες λίρες.

Τα διαμορφωθείσα δεδομένα ανατράπηκαν και ο ποδοσφαιριστής μαζί και η ομάδα του, υπόγραφαν στην Ανόρθωση. Στην Ομόνοια τον περιμένουν ακόμα…

giotis-egkomitis
Υπογραφή συμβολαίων. Η φωτογραφία πάρθηκε από τη σελίδα στο Facebook – Pride of Famagusta – Glory Days

Το πέρασμα του από την Ανόρθωση, διήρκεσε 3 χρόνια. Πανηγύρισε 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο, δηλώνοντας παρών στις ευρωπαϊκές εμπειρίες της εποχής. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, πως αγωνίστηκε σε όλες τις θέσεις εκτός από αυτή του τερματοφύλακα. Δεξί μπακ-χαφ, εξτρέμ αριστερό ή δεξί, επιτελικός σε ελεύθερο ρόλο και στην άμυνα ήταν οι θέσεις που αγωνίστηκε ένας από τους πιο πολυσύνθετους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Ανόρθωσης. Αεικίνητος να καταπίνει συνεχώς τα χιλιόμετρα, δυνατό σουτ, καλή μεταβίβαση, μυαλωμένος και ιδιαίτερα διεισδυτικός, ήταν τα στοιχεία που συνέθεταν το αγωνιστικό προφίλ του Εγκωμίτη.

Το επίσημο ντεμπούτο του στις εγχώριες διοργανώσεις, ήταν απέναντι στον Ευαγόρα Πάφου για την πρεμιέρα της περιόδου 1997-98, με τον αεικίνητο ποδοσφαιριστή να πετυχαίνει χατ-τρικ. Ενώ αλήστου μνήμης αποτελεί και το τέρμα που σημείωσε απέναντι στη Λέγκια Βαρσοβίας.

Την πρώτη του χρονιά, αν και αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού, το κοντέρ έγραψε 21 συμμετοχές και 9 τέρματα. Τη δεύτερη χρονιά φόρεσε τη φανέλα με το Φοίνικα στο στήθος 20 φορές ενώ την τελευταία του χρονιά, έκανε πραγματικά όργια εντός γηπέδου σημειώνοντας 16 τέρματα σε 20 συμμετοχές.

giotis-egkomitis2

Με τον Οκκά να τελεί υπό παρακολούθηση από τον ΠΑΟΚ, ο Μπλάτεν Φορτούλα ήρθε πολλές φορές στην Κύπρο για λογαριασμό των «ασπρόμαυρων» της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο τον σαγήνεψε ο Γιώτης Εγκωμίτης, αναγκάζοντας τον ΠΑΟΚ να εκταμιεύσει ένα ποσό της τάξης των 900 εκατομμυρίων δραχμών, για να κάνει κάτοικους Θεσσαλονίκης τους δύο ποδοσφαιριστές.

Στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ, έμεινε για 6 χρόνια με το όνομα του να γίνεται τραγούδι από τους οπαδούς του δικέφαλου του Βορρά. Επαναπατρίστηκε στην Κύπρο το 2006, με την καριέρα του να λαμβάνει το καλοκαίρι του 2009.

Παρακάτω ένα μικρό και λιτό βίντεο που φτιάξαμε, με τέρματα του Γιώτη Εγκωμίτη με τη φανέλα της Ανόρθωσης.

 

Γιώτης Εγκωμίτης from Anorthosis Eikosi Tessera on Vimeo.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ