Πριν λίγο καιρό είχε αποφασιστεί η προσωρινή αύξηση των ομάδων σε 14, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις μικρές ομάδες να ανασάνουν οικονομικά και να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.
Τότε ευαισθητοποιήθηκαν όλοι, μαζί και η Ανόρθωση θέλοντας να στηρίξει την προσπάθεια και για να μην υπάρξει ξανά το παράδειγμα της Αλκής, που οδηγήθηκε σε κλείσιμο και άνοιγμα με νέο όνομα.
Μελετώντας τις οικονομικές προτάσεις του Χαράλαμπου Μανώλη, βλέπουμε πως τα οικονομικά μέτρα του προγράμματος του, είναι στοχευμένα και μπορούν να βοηθήσουν πολύ τα σωματεία για να καλύτερες μέρες στα οικονομικά τους.
Μέχρι και κάλυψη της καλοκαιρινής προετοιμασίας προσφέρει στο πρόγραμμα του ο Χαράλαμπος Μανώλη, ωστόσο για την ώρα κανένα από τα σωματεία που δυσπραγούν και διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, δεν φαίνεται πρόθυμο να σταθεί στο πλευρό Χαράλαμπου Μανώλη.
Πιο κάτω αναλυτικά όλα τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Χαράλαμπος Μανώλη.
1.1) Δημιουργία ταμείου διαχείρισης δικαιωμάτων ραδιοφωνικής μετάδοσης αγώνων. Αυτή τη στιγμή τα ραδιοφωνικά δικαιώματα είναι υπό την ευθύνη της ΚΟΠ, ενώ θα πρέπει να ισχύσει κάτι αντίστοιχο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
1.2) Αξιοποίηση όλων των χορηγιών της ΟΥΕΦΑ προς όφελος των ομάδων. Αυτό προϋποθέτει επαρκή ενημέρωση των ομάδων από τη διοργανώτρια αρχή και σχεδιασμό κριτηρίων με τα οποία οι ομάδες θα μπορούν να επωφελούνται. Ιδιαίτερη σημασία να δοθεί στην βελτίωση των γηπέδων και των γηπεδικών εγκαταστάσεων, των συστημάτων εισόδου και ασφάλειας των γηπέδων, των κλειστών κυκλωμάτων, της συντήρησης χλοοτάπητα κτλ. Ξεχωριστή μνεία για χορηγίες της ΟΥΕΦΑ που σχετίζονται με ακαδημίες και συμμετοχή παικτών σε εθνικές ομάδες.
1.3) Δημιουργία σχεδίου ασφαλιστικής κάλυψης όλων των Κύπριων διεθνών ποδοσφαιριστών ανεξάρτητα ηλικίας και να καλύπτεται οικονομικά από την ΚΟΠ. Αυτό να συνδυαστεί με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις Συλλόγων και αθλητών και θα προστατεύει ισότιμα όλους τους εμπλεκομένους.
1.4) Δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης εισιτηρίων αγώνων. Η κάθε ομάδα θα δικαιούται να επιλέξει ποια και πόσα εισιτήρια θα διαθέσει με κατώτατο όριο το 10% της χωρητικότητας του σταδίου που φιλοξενείται. Από τα έσοδα που θα προκύπτουν από την πλατφόρμα θα αποκόπτεται το 10% του συνόλου και το υπόλοιπο 90% θα επιστρέφεται στην κάθε δικαιούχο ομάδα ανάλογα πωλήσεων. Αυτό το 10% θα διανέμεται ως χορηγία προς όλες τις ομάδες, ανάλογα τελικής κατάταξης στη βαθμολογία (solidarity).
1.5) H ΚΟΠ θα αναλάβει το 100% του ετήσιου κόστους διαιτησίας και 100% του κόστους παρατηρητών αγώνων στο πρωτάθλημα. Τα οποιαδήποτε οδοιπορικά έξοδα θα καταργηθούν.
1.6) Η ΚΟΠ θα μειώσει τα τέλη εγγραφής ποδοσφαιριστών στα μητρώα της ΚΟΠ σε συμβολικό ποσό (πχ 50 Ευρώ).
1.7) Η ΚΟΠ θα μειώσει και άλλα τέλη όπως πχ: καταγγελία διαιτητή, έφεση στη Δικαστική επιτροπή. Θα καταργηθούν τα τέλη διαφημίσεων στις στολές των ποδοσφαιριστών.
1.8) Η ΚΟΠ θα αναλάβει πρωτοβουλία προς την Ένωση Δήμων για αναστολή οποιωνδήποτε υποχρεώσεων των Σωματείων προς τους Δήμους, υπό τη μορφή Φόρου Θεάματος, για διάστημα πέντε (5) χρόνων ή θα αναλάβει παρόμοια δέσμευση όπως και στο κόστος διαιτησίας. Ταυτόχρονα θα ενεργήσει έτσι ώστε αναδρομικά να επιστραφεί το ποσό του φόρου θεάματος στα Σωματεία από τις χορηγίες του ΚΟΑ (όπως προνοείται από το σχετικό νόμο και δεν τηρείται) ή τα λεφτά θα αξιοποιηθούν για πληρωμή κρατικών οφειλών.
1.9) Η ΚΟΠ θα αναλάβει εκστρατεία και σοβαρή προσπάθεια για επιμήκυνση του σχεδίου αποπληρωμής κρατικών οφειλών με στόχο την επέκταση σε δέκα χρόνια (από πέντε που είναι σήμερα) και θα συνεχίσει τη διασύνδεση μέσω των μηνιαίων κριτηρίων για να διασφαλίσει προς το κράτος την πιστή εφαρμογή του διακανονισμού.
1.10) Θα επανεξεταστεί η φιλοσοφία επιβολής προστίμων από τη Δικαστική Επιτροπή και θα περιοριστεί σε ρεαλιστικά πλαίσια. Θα επανεξεταστεί το ενδεχόμενο τιμωρίας έδρας και αντί κεκλεισμένων θυρών να διεξάγονται αγώνες σε ουδέτερη έδρα. Θα επιμηκυνθεί το περιθώριο πληρωμής προστίμων από 30 μέρες σε 90 μέρες. Θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο από τα πρόστιμα της Δικαστικής και μέρος των χρημάτων να επιστρέφεται στα Σωματεία υπό τη μορφή χορηγίας για καταπολέμηση της βίας, μέσω δημιουργίας πίνακα κριτηρίων και κινήτρων.
1.11) Η ΚΟΠ Θα οριστικοποιήσει την εκδίκαση διαφορών με μη γηγενείς ποδοσφαιριστές από τα αρμόδια ποδοσφαιρικά δικαστικά Σώματα της Κύπρου. Ταυτόχρονα θα συμφωνηθεί μέσω συλλογικής σύμβασης τρόπος εξόφλησης τυχόν καταδικαστικών αποφάσεων με δόσεις και μακροχρόνια. Τα δικαστικά έξοδα θα είναι βασισμένα στην Κυπριακή πραγματικότητα και ο νόμιμος τόκος δεν θα υπερβαίνει το 3%.
1.12) Δημιουργία εμπορικού τμήματος εντός της ΚΟΠ. Θα δημιουργηθεί σύμβαση μεταξύ ΚΟΠ και Σωματείων έτσι ώστε το εμπορικό τμήμα της ΚΟΠ να μπορεί να αξιοποιήσει εμπορικές δυνατότητες των ομάδων. Το χορηγικό πακέτο του πρωταθλήματος θα περιλαμβάνει έξι (6) χορηγούς. Τον κύριο χορηγό που θα διαφημίζεται στις φανέλες όλων των ομάδων (αριστερό μανίκι όπως και παλιά) και επιπλέον θα υπάρχουν άλλοι πέντε χορηγοί που θα πρέπει να παίρνουν από τις ομάδες προβολή που θα συμφωνηθεί συλλογικά (στα μέτρα των δυνατοτήτων των Συλλόγων και χωρίς να στερεί ευκαιρίες των Συλλόγων για περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση). Τα έσοδα από αυτές τις χορηγίες θα διανέμονται ετησίως στις ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη του πρωταθλήματος, σε ποσοστιαία βαθμίδα, έτσι ώστε να υπάρξει κίνητρο και για αύξηση του υγιούς ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα (solidarity).
1.13) Η ΚΟΠ θα θεσμοθετήσει εμπορική αξιοποίηση της εθνικής ομάδας αντρών, προς όφελος των Σωματείων. Να αφιερωθεί ποσοστό του πακέτου τηλεοπτικών δικαιωμάτων της εθνικής αντρών για οικονομική ενίσχυση του ταμείου ακαδημιών των ομάδων για ανάπτυξη ποδοσφαιριστών. Ταυτόχρονα η εμπορική αξιοποίηση της εθνικής θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία δύο καταστημάτων αποκλειστικά για προώθηση προϊόντων σχετικά με τις εθνικές ομάδες. Από τα έσοδα των καταστημάτων ένα ποσοστό θα ενισχύει και πάλι το ταμείο ακαδημιών που θα χορηγείται στις ομάδες ετησίως (solidarity).
1.14) Η ΚΟΠ θα συνεχίσει την πολιτική που αφορά την πληρωμή διαιτητών για τα αγωνιστικά τμήματα ακαδημιών και θα ισχύσει η ίδια ρύθμιση για παρατηρητές αγώνων και διαιτησίας όπως στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας.
1.15) Θα δημιουργηθεί κεντρικό ταμείο ενίσχυσης των ακαδημιών αντί να δίνεται χορηγία που αφορά τις ακαδημίες στα Σωματεία. Το ταμείο αυτό να τυγχάνει διαχείρισης από την ΚΟΠ και να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εξόφληση λειτουργικών εξόδων των αγωνιστικών τμημάτων, καθώς και ευκαιρίες επιμόρφωσης των στελεχών που απαρτίζουν τις ακαδημίες σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο.
1.16) Η ΚΟΠ σε συνεργασία με την αστυνομία και τον ΚΟΑ θα διευθετήσει πρόγραμμα ενίσχυσης των Σωματείων σε θέματα εξόδων που αφορούν την ασφάλεια αγώνων. Η Επιτροπή Κατά της Βίας του ΚΟΑ, εφόσον ήδη μειώθηκε το κυβερνητικό κόστος που αφορά την αστυνόμευση αγώνων, θα επιδιωχθεί να καθορίσει ετήσιο ποσό που η ΚΟΠ θα διανέμει προς τα Σωματεία για κάλυψη εξόδων ασφάλειας.
1.17) Η ΚΟΠ θα προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού που θα τοποθετηθεί σε όλα τα γήπεδα και θα αξιοποιείται δωρεάν από τους Συλλόγους για προβολή και διαφήμιση και άρα αύξηση των εσόδων τους (πχ γιγαντοοθόνη και ηλεκτρονικές πινακίδες διαφήμισης).
1.18) Η ΚΟΠ θα προχωρήσει σε εγκαθίδρυση ετήσιας καλοκαιρινής χορηγίας (πχ ύψους τριάντα χιλιάδων Ευρώ) προς κάθε ένα από τους Συλλόγους για κάλυψη βασικών αναγκών καλοκαιρινής προετοιμασίας. Το ποσό αυτό θα είναι διαθέσιμο από τον Αύγουστο 2015 και ένθεν.
1.19) Η ΚΟΠ θα μελετήσει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί προπονητικό κέντρο εντός Κύπρου για προετοιμασία των ομάδων μας όπου θα διασφαλιστούν και φιλικοί αγώνες μεταξύ των ομάδων και οι Σύλλογοι θα μπορέσουν να αποφύγουν μεγάλα έξοδα για προετοιμασία. Εάν ισχύσει αυτό το μέτρο, τότε η χορηγία που αναφέρεται στο άρθρο 1.18 θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα για να εξυπηρετεί ετησίως τις ανάγκες των Συλλόγων.
1.20) Η ΚΟΠ θα αξιοποιήσει όλα τα ενεργητικά και πάγια στοιχεία της με σκοπό την καλυτέρευση των οικονομικών συνθηκών που διέπουν τις διοργανώσεις, τους Συλλόγους που αποτελούν μέλη και συνεργάτες και όλες αυτές οι βελτιώσεις θα βοηθήσουν τη βελτίωση του αθλήματος και την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.