Άλλη μια τσέχικη φωτοβολίδα…

Μετά Χριστόν, όλοι είναι προφήτες. Ένα σύντομο γκάλοπ σε Ανορθωσιάτικο στέκι, θα σας πείσει ότι όλοι στην οικογένεια της Ανόρθωσης πέρσι ήθελαν το Ρέζεκ να παραμείνει στο Αντώνης Παπαδόπουλος για πολλά χρόνια. Εντάξει, εντάξει, δεν θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, όλοι θέλαμε τον Τσέχο παιχταρά!

Η αλήθεια είναι, ότι φέτος βλέπουμε ένα άλλο Ρέζεκ. Διακρίνεται βέβαια από την ίδια αγωνιστικότητα και δίψα για μπάλα, του “βγαίνουν” όμως και περισσότερα πράγματα στο γήπεδο, πολλά περισσότερα. Πώς να μην του βγαίνουν άλλωστε, όταν πλαισιώνεται από παίχτες που ούτε κατά διάνοιαν μπορούν να συγκριθούν με το υλικό της περσινής χρονιάς. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν είναι λίγες οι φορές – ειδικά στις αντεπιθέσεις – που βλέπουμε τον Τσέχο διεθνή να προσπαθεί να βγάλει έξυπνες πάσες, τι οποίες οι συμποδοσφαιριστές του αδυνατούν να αντιληφθούν.

Δεν είναι όμως μόνο η εξυπνάδα. Το πρώτο προσόν που χαρακτηρίζει το Γιαν, είναι το αχαλίνωτο πάθος. Πάθος που αντισταθμίζει την αδυναμία στην ντρίμπλα. Τρέξιμο και πάλι τρέξιμο από τα αποδυτήρια μέχρι τη λήξη του αγώνα. Πολύ πιθανόν να πηγαίνει και τροχάδιν μέχρι το σπίτι! Είτε ο προπονητής τον εμπιστεύεται ως αιχμή της επιθετική γραμμής, είτε τον προτιμά σε κάποιο από τα άκρα, ο Γιαν δίνει τον καλύτερό του εαυτό και κάτι παραπάνω. Πολλές φορές παίζει για δυο, καλύπτει χώρους, πιέζει χωρίς την μπάλα, κλέβει, βγάζει αντεπιθέσεις, σερβίρει έτοιμα γκολ. Εσχάτως, έγινε και εκτελεστής φάουλ!

Πάνε χρόνια να μυρίσουν έτοιμο γκολ στημένες μπάλες στα 40 μέτρα. Το γκολ αλά Κετσπάγια, με τον πύραυλο στο ματς με τη Δόξα, δεν ήταν μια φωτοβολίδα. Έκτοτε, με περισσή αυτοπεποίθηση ο Γιαν ζητά να κτυπά τα στημένα και τα πλείστα είναι καλοχτυπημένα. Στο χθεσινό παιχνίδι με την ΑΕΛ, ο Ντεγκρά δεν είχε περιθώρια αντίδρασης, βλέποντας την μπάλα να σκάει μόλις μπροστά του και να καταλήγει στο πλεκτό. Εκεί που η Ανόρθωσις αδυνατούσε να φτιάξει κλασσική ευκαιρία – με το Ρέζεκ να έχει προηγουμένως σπαταλήσει μια καλή προϋπόθεση στο γύρισμα του Σιέλη – από το πουθενά βρέθηκε μπροστά στο σκορ. Ο Γιαν δουλεύει τις εκτελέσεις φάουλ στις προπονήσεις και είμαστε βέβαιοι πως θα σκοράρει ξανά με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Πλέον η ομάδα μας, πέραν του σπεσιαλίστα σε κοντινές αποστάσεις (Σπαντάτσιο) αποδεδειγμένα διαθέτει και σπεσιαλίστα για τις… μακρινές πτήσεις.

Ο Ρέζεκ δεν επαναπαύθηκε βέβαια στο γκολ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δυο φάσεις στο τελευταίο τέταρτο, με δράστη τον Μπαράκ Ιντζχάκι. Από δεξιά όπως επιτίθονταν η Μεγάλη Κυρία, στο 78ο λεπτό έστειλε μια μπαλιά με ακρίβεια μοιρογνωμονίου στον Ισραηλινό, ο οποίος έπιασε την κεφαλιά κατευθύνοντας την μπάλα λίγο έξω από την εστία του θεατή της φάσης Ντεγκρά. Τρία λεπτά αργότερα, ο Λαμπόρδε βρήκε στο δεξί άκρο το Ρέζεκ, ο οποίος θέλοντας να… σιγουρέψει το γκολ, κατηύθηνε με το κεφάλι την μπάλα στα πόδια του Ιντζχάκι, στο οπτικό πεδίο του οποίου ήταν η… εκκενωμένη προηγουμένως από τον Τσέχο εστία. Και αυτή η φάση ωστόσο έκανε φτερά, για να επιβεβαιωθεί ότι… “στο ποδόσφαιρο όλα χάνονται”!

Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, ο πεισματάρης φορ εκμεταλλεύτηκε την κάθετη μπαλιά-τρύπα του Λαμπόρδε και μπήκε με αξιώσεις στην περιοχή για να ανατραπεί από τον Καρλίτος. Η τηλεοπτική εικόνα επαλήθευσε την αίσθηση του κόσμου και εξέθεσε τον διαιτητή Τσαγγάρη αλλά και την βοηθό Αγγέλα Κυριάκου που δίστασαν – ή καλύτερα έκλεισαν τα μάτια – στην καθαρή παράβαση, δεύτερη στο παιχνίδι για την ομάδα μας…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ