Μανώλη: «Η θέση της Ανόρθωσης ήταν και είναι πρωτάθλημα με 12 ομάδες»

Στο balla.com.cy μίλησε ο πρόεδρος της εταιρείας, Χαράλαμπος Μανώλη. Ο πρόεδρος στις τοποθετήσεις του ανέφερε ότι η θέση της Ανόρθωσης ήταν ότι το πρωτάθλημα με 12 ομάδες ήταν και είναι η καλύτερη λύση, ωστόσο δεν μπορούσε να κωφεύσει στις εκκλήσεις των μικρότερων ομάδων. Για αυτό εξάλλου συναίνεσε σε πρωτάθλημα 14 ομάδων για τα επόμενα τρία χρόνια μόνο.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Μανώλη

Πρόεδρε, υπαναχώρησε ή όχι η Ανόρθωση στις θέσεις της;

Καταρχάς θέλω να πω το εξής, η θέση της Ανόρθωσης είναι ότι με 12 ομάδες έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα, κάτι το οποίο είναι αποδεδειγμένο. Ένα το κρατούμενο. Η θέση της Ανόρθωσης ήταν και είναι πως το πρωτάθλημα με 12 ομάδες είναι πιο ανταγωνιστικό, ωστόσο δεν έπρεπε να κωφεύσουμε στην έκκληση των μικρότερων ομάδων για οικονομική βοήθεια και για θέματα επιβίωσης. Ως Ανόρθωση δεν θέλουμε να δούμε άλλη Αλκή Ορόκλινης και για αυτό το λόγο είπαμε πως είμαστε ανοιχτοί για να ακούσουμε τις εισηγήσεις και τις απόψεις των μικρότερων ομάδων και να αποφασίσουμε ανάλογα.

Άρα μπορούμε να πούμε πως η Ανόρθωση συναίνεσε;

Η Ανόρθωση συναίνεσε για το ευρύτερο καλό και την επιβίωση των μικρότερων σωματείων.

Το γεγονός πως μόνο ο Απόλλωνας ήταν ενάντια, για πολλούς φίλους της ομάδας εκλήφθηκε ως επικοινωνιακή ήττα;

Το γεγονός πως ο Απόλλωνας ήταν ενάντια, εμάς δεν μας προκαλεί πρόβλημα. Εμείς ακούσαμε και ενώ υπήρχε κίνηση από τα μικρότερα σωματεία να γίνουν 14 ομάδες και στο τέλος των δύο γύρων να συνεχίζουν να παίζουν οι 8 και οι 2 να υποβιβάζονται και οι υπόλοιπες 4 να σταματήσουν να αγωνίζονται, δηλαδή από τις αρχές του Μάρτη, ούτως ώστε να μειώσουν τα έξοδα τους.

Αυτό το πράμα, όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα μπορούσε να γίνει, δια το λόγο ότι οι πρώτες ομάδες θα αγωνιζόταν περίπου 40 παιχνίδια και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τις ομάδες που θα συμμετείχαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επίσης θα δημιουργείτο και ένα σύνολο με αδιάφορες ομάδες, το οποίο θα ήταν ενάντια στο ευρύτερο καλό και θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα του ποδοσφαίρου. Είχαμε συναινέσει μαζί με τον ΑΠΟΕΛ, την ΑΕΛ και την Ομόνοια, ναι μεν να συναινέσουμε με τις εισηγήσεις των μικρότερων ομάδων, αλλά ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος να είναι δύο γύροι, στο τέλος των δύο γύρων να υποβιβάζονται αυτόματα δύο ομάδες και ακολούθως να ακολουθείται η υφιστάμενη δομή. Δηλαδή 2 γκρουπ των έξι και αντί να πέφτουν δύο ομάδες να πέφτει μία. Για εμάς το γκρουπ των δυνατών, παραμένει το ίδιο άρα και η ανταγωνιστικότητα.

Είναι προσωρινές οι αλλαγές;

Οι αλλαγές είναι προσωρινές για τρία χρόνια, ούτως να δοθεί χρόνος στα μικρά σωματεία που έχουν θέματα επιβίωσης, έχουν χρέη και παλιές οφειλές. Να μπορέσουν να τα εξοφλήσουν σε αυτό το διάστημα, ούτως ώστε με το πέρας του χρόνου να ξαναπάμε στις 12 ομάδες όπως είμαστε τώρα, που είναι αποδεδειγμένα το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Η εισήγηση δύο γκρουπ των έξι και δύο να υποβιβάζονται ήταν από την Ανόρθωση;

Όχι ήταν μέσα στις εισηγήσεις μας. Είχαμε προετοιμαστεί για αυτό, ωστόσο πρώτα την είπε ο ΑΠΟΕΛ. Όμως εντούτοις επειδή ήταν στις σκέψεις μας, το αποδεχθήκαμε και εμείς.

 

Άρα η Ανόρθωση συναίνεσε για το ευρύτερο καλό και προσωρινά;

Σε μακροχρόνια βάση οι 14 ομάδες δεν μας εξυπηρετούν το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε. Όμως για τα επόμενα τρία χρόνια, δεν θα μας χαλάσει αν οι ομάδες είναι 14 και εάν υποβιβάζεται μια ομάδα από το γκρουπ των αδυνάτων. Το πρώτο γκρουπ παραμένει αναλλοίωτο.

Υπάρχει δέσμευση ότι η αλλαγή αυτή είναι για τρία χρόνια;

Είναι ειλημμένη απόφαση, η οποία θα εγκριθεί απόψε ούτως ώστε το πλάνο να είναι εξαετές και να είναι δεσμευτικό και να μην αλλάζουμε κάθε δύο χρόνια. Υπάρχει μια διαδικασία με το καταστατικό της ΚΟΠ, η οποία θα γίνει ούτως ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να γίνει αλλαγή θέσεων.

Το εξαετές πλάνο λέει 3 χρόνια με 14 ομάδες και τα υπόλοιπα 3 χρόνια οι ομάδες θα είναι 12.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει, πως δεν ήρθε το τέλος επειδή θα γίνεται πρωτάθλημα 14 ομάδων. Επί της ουσίας, στο γκρουπ των δυνατών δεν έχει αλλάξει κάτι.

Τέλος τι γίνεται με τις ανανεώσεις

Ήδη ξεκινήσαμε τις συζητήσεις. Από βδομάδας θα έχουμε νέα και ενδεχομένως ανακοινώσεις. Έχουμε ακόμη 6 παιχνίδια. Έχουμε κάνει επαφές με αρκετούς και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ