Ο «μεθύστακας» πρώην προπονητής

Ψάχνοντας το φωτογραφικό αρχείο, πετύχαμε την πιο πάνω φωτογραφία με τους Γιάνους Βούιτσικ και τον Στέργιο Φωτόπουλο. Ακολούθως αναζητήσαμε στο διαδίκτυο στοιχεία για τον πρώην προπονητή της Ανόρθωσης και μείναμε με το στόμα ανοιχτό, μιας και η ζωή του είναι κάτι παραπάνω από ταραχώδης.

Ο Πολωνός διετέλεσε προπονητής της Ανόρθωσης για μερικούς μήνες. Ήταν ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Ντούσαν Μιτόσεβιτς το καλοκαίρι του 2001. Στην Ανόρθωση έμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2001, όταν και αποδεσμεύθηκε μετά από δύο σερί ήττες από Ομόνοια και Ολυμπιακό. Κατά την παρουσία του στην Κύπρο, τα σχόλια για τη ζωή του εκτός γηπέδου έδιναν και έπαιρναν. Με τους περισσότερους να τονίζουν εμφαντικά, πως τις περισσότερες ώρες τις περνούσε στις μπυραρίες παρά στο γήπεδο και στη μελέτη αντιπάλων. Εξάλλου δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον φώναζαν μεθύστακα.

Κοσμογύριστος ποδοσφαιριστής

Ως ποδοσφαιριστής ο Βούιτσικ αγωνίστηκε σε ομάδες της χώρας του, αλλά η χάρη του έφθασε μέχρι την Πακιστανική Ravalpandi αλλά και την Τορόντο Φάλκονς του Καναδά.

Μέχρι και τη Συρία ως προπονητής

Στο ίδιο μοτίβο ξεκίνησε και η προπονητική του καριέρα. Πέρασε από τα χέρια του μια χρυσή φουρνιά Πολωνών ποδοσφαιριστών, με τους οποίους κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης. Διετέλεσε και προπονητής στη Λέγκια Βαρσοβίας και έχασε το πρωτάθλημα μετά από απόφαση της ομοσπονδίας, που αφαίρεσε από την ομάδα τους βαθμούς που κέρδισε στο παιχνίδι με την Βίσλα. Από τη Λέγκια έφυγε το 1994, για να ξενιτευτεί προς Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πλεύρες. Εκεί προπόνησε την Al-Khallej αλλά και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ενόψει Ολυμπιακών αγώνων.

Το 1997 ανέλαβε την Εθνική Πολωνίας, όμως η αποτυχία του να εξασφαλίσει θέση στο Euro 2000 τον έστειλε στο ταμείο ανεργίας. Περιπλανήθηκε για 2 χρόνια σε ομάδες της Πολωνίας, πριν κατηφορίσει το καλοκαίρι του 2001 στο νησί, για λογαριασμό της ομάδας μας. Το πέρασμα του από την Ανόρθωση δεν διήρκεσε πολύ, καθώς αρχές Νοεμβρίου κούνησε μαντήλι. Στα αξιοσημείωτα πως το 2003 πήγε στην Εθνική Συρίας.

Για μια τριετία 2004-07 ο Πολωνός πρώην προπονητής, εντάχθηκε στο τμήμα εκπαίδευσης της Πολωνικής ομοσπονδίας. Με την απορία που μας γεννιέται, είναι το τι δίδασκε…

Η προπονητική του καριέρα του, τελείωσε το 2008 καθώς μετά από τρία παιχνίδια απολύθηκε από την Βίτσεβ Λοτζ

Πολιτική καριέρα

Η ζωή του όμως δεν περιορίζεται ούτε εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου ούτε λίγο έξω από αυτές. Ο Γιάννους Βούιτσικ στα νιάτα του ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αριστερή πτέρυγα, εκεί όπου το 2005 εκλέχθηκε βουλευτής. Θέση την οποία δεν κατάφερε να διατηρήσει, καθώς το 2008 είχε πάρει πολύ λιγότερους ψήφους.

Θετικός σε δείγμα αλκόλτεστ

Και όσοι νομίζετε πως του άρεσε το αλκοόλ στην Κύπρο, λόγω ήλιου και παραλιών είστε γελασμένοι. Ο Πολωνός τον Ιανουάριο του 2006, πιάστηκε θετικός σε δείγμα αλκότεστ.

Και διεφθαρμένος…

Τον Οκτώβριο του 2008, συλλήφθη από την αστυνομία αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Πολωνικό ποδόσφαρο. Στο Βούιτσικ απαγγέλθηκαν 11 κατηγορίες που αφορούσε το στήσιμο 8 παιχνιδιών.

Χρηματικό πρόστιμο, ποινή φυλάκισης με αναστολή και απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος για 2 χρόνια ήταν το μενού των ποινών που του επιβλήθηκαν, από την ανάμειξη του στο σκάνδαλο διαφθοράς.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ