Μια ανώτερη δύναμη

Επιστολή στο Anorthosis24 – Οι επιστολές που δημοσιεύονται αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων τους και όχι κατ’ ανάγκην του Anorthosis24. Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας επιστολή, στο [email protected]

Το πλέον σημαντικό στο ποδόσφαιρο (όπως και στις άλλες δουλειές) είναι η … χημεία. Τι είναι η χημεία; Αυτό που λέμε «δέσιμο». Το να μπορεί να αντιλαμβάνεται ο κάθε παίκτης τι θα ήθελε να κάνει ο εμπλεκόμενος στη φάση συμπαίκτης του, και αυτό να κάνει.

Ο προπονητής με τις κινήσεις του, απλώς καλείται να καλύψει τα όποια ελλείμματα συνεννόησης προκύπτουν. Ο δε τεχνικός διευθυντής, οφείλει να μελετά και να προβλέπει (εκτός των άλλων) και την προοπτική της εγκεφαλικής συναυτουργίας των παικτών, προς αποφυγή δυσλειτουργιών. Αυτές δεν είναι εύκολες δουλειές να τις κάνει ο οποιοσδήποτε.

Η χημεία προϋποθέτει την ταυτόχρονη ταύτιση δύο αλληλένδετων συστατικών στοιχείων σε μια ομάδα: Tης ποδοσφαιρικής λογικής και του συναισθήματος της αλληλοϋποστήριξης.

Η ταυτισμένη λογική, οδηγεί στην μη απογοήτευση, γιατί, αν ο παίκτης αντιλαμβάνεται ως λογική την κάθε ενέργεια του συμπαίκτη του, έστω και αν αυτές αποτυγχάνουν, δεν απογοητεύεται από αυτόν. Διότι ακριβώς εκείνη την ενέργεια περίμενε, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της. Έτσι επιμένουν, συνεχίζουν απτόητοι, συντηρώντας από κοινού, προστατεύοντας και προωθώντας περαιτέρω, ως φυσική αντίδραση, το δοκούν τους.

Η ταυτισμένη λογική αποτελεί (όπως η κότα για το αυγό) τη μητέρα του συναισθήματος της αλληλοϋποστήριξης. Όσο πιο ταυτισμένη είναι η πρώτη ανάμεσα στους παίκτες, σε τόσο πιο μεγάλη έξαρση βρίσκεται το δεύτερο ανάμεσα στην ομάδα. Οι όποιες «παραφωνίες» τυχόν ξεφύγουν της λογικής αυτής, τρέφουν το εν λόγω συναίσθημα, και, αν αυτό είναι ήδη ανεπτυγμένο, το κάνουν πιο ανθεκτικό. Αυτό οδηγεί στην υπέρβαση, στο κάτι τις παραπάνω, σε αυτό που λέγεται ότι μια ομάδα … «έπιασε το 100%». Ο λόγος είναι ότι το συναίσθημα αλληλοϋποστήριξης της ομάδος δεν άφησε να ευδοκιμήσει κανένα ίχνος παρέμβασης στην ποδοσφαιρική της λογική.

Εντούτοις, κατά τη γνώμη μου, τα δύο συστατικά στοιχεία της χημείας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, δηλαδή αντίστροφα. Το οικογενειακό κλίμα, όσο καλό και να είναι, η αγάπη μέσα σε μία ομάδα, όσο μεγάλη και να είναι, μπορούν να λειτουργήσουν σαν αγωγός μετάδοσης της ποδοσφαιρικής λογικής στον συμπαίκτη μόνο ως ένα σημείο. Είναι απλά το … αυγό.

Η χημεία τώρα, είναι το 85% μιας νίκης. Ως «νίκη» νοείται η επίτευξη ενός ποδοσφαιρικού στόχου με διάρκεια, π.χ η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Με άλλα λόγια, ο αντίπαλος, η τύχη, οι απρόβλεπτες περιστάσεις, μπορούν να στερήσουν μια τέτοιου είδους νίκη σε φορές, 1.5 στις 10. Με άλλα λόγια, εάν η χημεία όλων των ομάδων μπορούσε να μετρηθεί επακριβώς και να καταγραφεί σε μια γραφική παράσταση, θα μπορούσε και όποιος ήθελε να ποντάρει στον μη πρωταθλητή με απόδοση τουλάχιστον 8.5 προς 1.5.

Η νίκη επιφέρει την εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό του παίκτη, όσο και στις δυνάμεις του συμπαίκτη του. Η εμπιστοσύνη επιφέρει με τη σειρά της την ψυχική ισορροπία και αυτή με τη σειρά της την κατ’ έθος ψυχική δύναμη. Αυτή είναι η απόλυτη βάση για τις νίκες «μακράς διαρκείας».

Η ομάδα μας έχει αρκετή χημεία. Θα έλεγα μάλιστα με έκπληξη, ότι δείχνει να υπερβαίνει τις χημείες πολλών άλλων ομάδων. Ελπίζω πως τώρα που νικούμε, θα αποκτήσουμε και την ομαδική ψυχική δύναμη, ώστε να πιάσουμε τον στόχο της τέταρτης θέσης, ή ψηλότερα. Εύχομαι από καρδιάς σε όλους, περιλαμβανομένων των προπονητών και του τ. διευθυντή, καλή επιτυχία ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ.

Σε σένα θκιέ ΝΙΟ εύχομαι περαστικά .

Χ.Κ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ