Άμοιροι ευθυνών για την κατάντια του Κυπριακού ποδοσφαίρου δεν ήμαστε, όπως ούτε και καμία εκ των ομάδων που αγωνίζονται στην «μεγάλη» κατηγορία.
Αν θέλουμε να την ονομάζουμε πρώτη κατηγορία, ή μεγάλη ή οτιδήποτε άλλο ηχεί ωραία στα ώτα μας, θα πρέπει να προβούμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο σύστημα που νοσεί, στο σύστημα που θέλει το μικρότερο να παίζει με τους κανόνες του μεγαλύτερου σε ένα πρωτάθλημα οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων υπό την αιγίδα, την προστασία και την αμέριστη συμπαράσταση της αρμόδιας αρχής, της ΚΟΠ.
Ένα σύστημα στο οποίο όλοι διαμαρτύρονται αλλά στις εκλογές υπερψηφίζουν τα ίδια άτομα για να το ελέγχουν, κάθε χρόνο υπερψηφίζουν το ίδιο καταστατικό λες και είναι όλα τέλεια στους κανονισμούς που διέπουν τη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Παλαιότερα είχαμε κάνει αναφορά σε ένα απλό μέτρο – που αφορά τις κάρτες – για ένα μέτρο που θα μείωνε αρκετά την προκατάληψη, που θα βοηθούσε στο να παιζόταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας επί ίσοις όροις και θα πρόσφερε καλύτερο θέαμα αλλά … φωνή βοώντων εν τη ερήμώ.
Σήμερα μετά από όσα συνέβησαν χθες στο ΓΣΠ – με το καταλογισμό πέναλτι και κόκκινης σε βάρος της Ανόρθωσης – θα αναλώσουμε χρόνο στο να αναφέρουμε έστω και από αυτό το βήμα την αναγκαιότητα – εκ νέου – να μελετηθούν οι κανονισμοί, το καταστατικό της ΚΟΠ με την ευχή ότι οι αντιπρόσωποι των ομάδων που παρευρίσκονται στη Γενική συνέλευση της ΚΟΠ, να διαβάζουν πρώτα τι υπογράφουν και επικυρώνουν και να δούνε με πιο τρόπο μπορεί να βοηθήσουν αυτό το άθλημα στο να γίνει καλύτερο και πιο δίκαιο.
Στη φάση της αποβολής λοιπόν ο διαιτητής της συνάντησης τιμώρησε τον ποδοσφαιριστή της ομάδας μας Κωνσταντίνο Λαΐφη με κόκκινη κάρτα γεγονός το οποίο του στερεί το δικαίωμα να αγωνιστεί και να βοηθήσει την Ανόρθωση στα επόμενα δύο παιχνίδια – μιας και ήταν απευθείας – αλλά δυστυχώς θα η Απόφαση του διαιτητή της συνάντησης θα παραπέμψει αυτόματα το ποδοσφαιριστή στη δικαστική για να τιμωρηθεί με επιπρόσθετη ποινή ενός ή δυο αγωνιστικών.
Με αυτό τον τρόπο ο εκ των κορυφαίων της Ανόρθωσης σε αυτές τις 4 πρώτες αγωνιστικές, κινδυνεύει να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης μέχρι τις 08 Νοεμβρίου – 44 ημέρες δηλαδή – για μια φάση που ούτε καν φάουλ ήταν.
Έστω και για χάριν της συζήτησης, να ήταν ορθή η απόφαση, σε καμία περίπτωση δεν ήταν βάναυσο κτύπημα σε αντίπαλο που να δικαιολογεί την επιπλέον ποινή – τιμωρία από τη δικαστική επιτροπή. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως το ίδιο συνέβηκε σε βάρος του Ιντζχάκι στον αγώνα με το Παραλίμνι όπου για ένα απλό φάουλ στο κέντρο ο ποδοσφαιριστής τιμωρήθηκε με κόκκινη κάρτα από το Λεόντιο Τράττο.
Αυτά δεν ισχύουν μόνο για την Ανόρθωση. Πρόσφατα παράπονα εξέφρασε και η Ομόνοια στη φάση που αποβλήθηκε ο Στεπάνοφ με απευθείας κόκκινη κάρτα για ένα κτύπημα της μπάλας στο χέρι του, στον αγώνα με τη Σαλαμίνα στο στάδιο Αμμόχωστος.
Κύριοι στην ΚΟΠ, Κύριοι των σωματείων που υπογράφεται τα καταστατικά και τους κανονισμούς, αναλογιστείτε πως οι ομάδες μας με νύχια και με δόντια προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες της εποχής.
Για να μιλήσουμε στη γλώσσα που κατανοείται περισσότερο, όταν ένας ποδοσφαιριστής τιμωρηθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα τότε μιλάμε για αυτόματη απώλεια του 1/10 του συμβολαίου του. Στον κάλαθο λοιπόν αυτά τα ποσά για μια απόφαση κάποιου διαιτητή και χωρίς το δικαίωμα ο ποδοσφαιριστής ή η ομάδα του να αγορεύσει για ανάκλησή της.
Εκφράζουμε την ειλικρινή μας απορία αν οι ποδόσφαιρο – παράγοντες μπαίνουν στο κόπο να διαβάσουν αυτά που υπογράφουν.