Ζωντανά η πρώτη εμφάνιση των Ολλανδών

Παρακολουθήστε σε λίγο ζωντανά την παρουσίαση των Λέουβεν και Πάους με ήχο και εικόνα από το anomedia και σχολιασμό από το anorthosis24.net

Xρίστος Πουλλαϊδης:

“Καλημέρα σας. Πάντοτε ως Ανόρθωση θεωρούμε αυτές τις συναντήσεις ευκαιρία να ανοίξουμε διάλογο με τους δημοσιογράφους και τον κόσμο. Θα έχετε την ευκαιρία να υποβάλετε ερωτήσεις.

Η σημερινή διάσκεψη τύπου αφορά την παρουσίαση όλου του τιμ που θα στελεχώσει την Ανόρθωση. Ο νέος τεχνικός διευθυντές Τεντ Φαν Λέουβεν έχει μεγάλη τεράστια πείρα στα ποδοσφαιρικά. Εμένα μου αρέσει η ολλανδική σχολή επειδή εκτός από το ωραίο ποδόσφαιρο είναι πειθαρχημένη και της αρέσει η θετική ψυχολογία. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα βοηθήσουν την Ανόρθωση. Προερχόμαστε από κακή αγωνιστική χρονιά. Αισθανόμαστε ότι πιάσαμε το πρωτάθλημα στην επιβίωση.

Βλέπουμε τις επιτυχίες του στα τελευταία χρόνια, έχει τις διασυνδέσεις σε όλον τον κόσμο και η φιλοσοφία του ταιριάζει με τη δική μας. Θέλει να δουλέψει με τις ακαδημίες και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Έχει επιλέξει ο ίδιος όλο το τιμ που θα δουλέψει μαζί του και μόλις τελειώσω θα του δώσω τον λόγο για να παρουσιάσει ο ίδιος το τιμ. Του είπαμε από την αρχή πως θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει ο ίδιος τους ανθρώπους που θα τον πλαισιώσουν.

Θα αναλύσει και ο ίδιος το όραμα της Ανόρθωσης. Από την πρώτη στιγμή που είχαμε γνωριστεί του είπαμε για την ιστορία της Ανόρθωσης, για το όραμα που όλοι συμμεριζόμαστε και βάλαμε ένα τριετές πλάνο με βάση πάντοτε τους προϋπολογισμούς που έχουμε θέσει σαν σωματείο και σαν εταιρεία.

Φέτος περάσαμε μια δύσκολη περίοδο και του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα, δεν θα υποσχεθούμε όμως, όσο και αν όλοι θέλουμε, να πάρουμε πρωταθλήματα και διακρίσεις. Του χρόνου θα είναι μεταβατικό στάδιο. Του χρόνου θα είμαστε στις κορυφαίες 3-4-5 ομάδες, μην ξεχνάμε πως δεν παίζουμε μόνοι μας, παίζουν και άλλες ομάδες και εξαρτάται τι θα κάνουν και αυτές.

Βλέποντας και αναλύοντας τα δεδομένα στην Κύπρο ο κύριος Τεντ έχει βγάλει τα συμπεράσματά του στους δύο μήνες που είναι εδώ. Θα συνεχίσει να αναλύει τους παίκτες, την ομάδα, τα νεαρά παιδιά. Ασχολείται με τις ακαδημίες που μπαίνουν και αυτές σε μεταβατικό πλάνο.

 Συμφωνήσαμε στα τρία βασικά στοιχεία που χρειάζεται μία ομάδα. Η διοικητική σταθερότητα είναι το ένα. Το δεύτερο είναι η οικονομική σταθερότητα, να πληρώνονται οι παίκτες στην ώρα τους. Το τρίτο είναι η αγωνιστική σταθερότητα.

Θέλουμε να έχουμε μια νεαρή ομάδα, με μέλλον και βάθος. Παίκτες σταθεροί που να μπορούν να κρατήσουν την ομάδα στους ώμους τους στα δύσκολα. Στα εύκολα όλοι είναι καλοί. Χρειάζονται στα δύσκολα, να μπορεί η ομάδα να μην καταρρέει με την πρώτη αποτυχία.

Η Ανόρθωση δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα. Πρώτη μας μέριμνα είναι να πάει ψηλά και να μείνει ψηλά. Πικραθήκαμε όλοι φέτος και πρώτος εγώ παίρνω την ευθύνη για τα κακά αποτελέσματα που είχαμε. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε τώρα αλλά μας πείσμωσε και μας δυνάμωσε, για να δούμε το μέλλον διαφορετικά. Η Ανόρθωση έχει την ιστορία της και είναι καταδικασμένη να είναι ψηλά.

Πρέπει να υπογραμμίσω πως η Ανόρθωση δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι ιστορία, είναι κοινωνικό πρόσωπο. Να αναφερθώ στην περίπτωση της Διαμάντως. Θέλω να συγχαρώ τον ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ που με τόσο ζήλο προσπάθησε να βοηθήσει τον κοπέλα που έχει καρκίνο. Και εμείς ως Ανόρθωση βάλαμε το λιθαράκι μας και ζητώ από τον κόσμο να βοηθήσει όσο μπορεί.

Η Ανόρθωση είναι η συμμετοχή στους αγώνες του Έθνους, όλα όσα έχουμε καταφέρει.

Η Ανόρθωση είναι το βόλεϊ, το φούτσαλ, όλα αυτά”.


Τεντ Φαν Λέουβεν:

“Ευχαριστώ πρόεδρε. Θέλω να πω δύο λόγια. Γνωρίζουμε το όραμα 2020. Αυτό το όραμα με σαγήνευσε από τον κύριο Πουλλαϊδη και τον κύριο Φραντζέσκο για να έρθω στην Κύπρο και την Ανόρθωση Αμμοχώστου, που προσωρινά βρίσκεται στη Λάρνακα.

Ήταν περισσότερο από ένα όνειρο, ήταν ένα όραμα, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στο ποδόσφαιρο. Τα περισσότερα σωματεία διοικούνται από το συναίσθημα και όχι τον ορθολογισμό. Όλοι θέλουν γρήγορα αποτελέσματα λίγοι όμως ξέρουν πως να τα φέρουν άμεσα.

Πρώτος στόχος είναι να κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα και να φτιάξουμε ένα οικονομικά υγιές σωματείο. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα θεμέλια για να το κάνουμε αυτό και όραμά μας είναι να φτιάξουμε την Ανόρθωση σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι Ολλανδοί ξέρουμε να δουλεύουμε με χαμηλούς προϋπολογισμούς. Οι βελτιώσεις που θέλουμε να κάνουμε χρειάζονται κάποιον χρόνο. Ασχολούμουν πριν χρόνια με την Τσέλσι και μετά που ανέλαβε ο Αμπράμοβιτς χρειάστηκαν τρία χρόνια να δουν αποτέλεσμα, ακόμη και με τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Το ίδιο έγινε και με τη Σίτι. Δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να γίνει επανεκκίνηση. Χρειάζεται χρόνος.

Πρέπει να σεβαστούμε κάποια πράγματα όπως είναι το παρελθόν.

Δεν θέλουμε να κάνουμε πρόγραμμα βραχυπρόθεσμο. Υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσελκύσουμε παίκτες, να τους αναπτύξουμε και να τους πωλήσουμε. Αυτό είναι το όραμά μας που θέλουμε να κάνουμε. Θέλω να δώσω έναν ορισμό για το αποτέλεσμα. Αυτό θα είναι να έχουμε οικονομική υγεία, ψηλή θέση στον βαθμολογικό πίνακα και να παίξουμε στην Ευρώπη. Θέλουμε να πετύχουμε και το οικονομικό και το αγωνιστικό, και για αυτό θα χρειαστούμε λίγη “μαγεία”.

Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, να αυτοσχεδιάζουμε, αλλά θέλουμε να σκεφτόμαστε τις λύσεις και όχι τα προβλήματα. Για να αναπτύξουμε ποδοσφαιριστές πρέπει να τους περιτριγυρίσουμε από ένα υγιές περιβάλλον. Όλα πρέπει να είναι σε ισορροπία, όπως η ποιότητα του προσωπικού. Το γυμναστήριο, ο διαχειριστής της ομάδας, ο τεχνικός διευθυντής, τα γραφεία, τα πάντα. Ο καθένας από το πόστο του να αποδίδει έτσι ώστε να έχουμε αποτέλεσμα.

Θέλω με περηφάνια να παρουσιάσω τον νέο μας τεχνικό τον κύριο Αντρέ Πάους.

Επίσης το τιμ, τον Σίμο Ταραπουλούζη, τον Αριάν Μπεκιάι, τον Γιώργο Γεωργίου, τον Κώστα Κωνσταντίνου, τον Χάρη Χαραλάμπους.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος που τους έχω. Είναι κομμάτια από το παρελθόν της Ανόρθωσης, είναι το παρόν και το μέλλον. Θα παίξουν σημαντικό ρόλο πίσω από την σκηνή σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και ευχαριστώ τον κύριο Φραντζέσκο που μου τους σύστησε.

Όσον αφορά τον κύριο Πάους, του ζήτησα μια φορά να έρθει στη Φίτεσε και να ετοιμάσει παίκτες της δεύτερης ομάδας για να μπουν στην πρώτη. Αργότερα τον προσκάλεσα στην Βαλέτα όπου κέρδισε το νταμπλ, ξεκινώντας εφτά πόντους πίσω. Ξέρει ποια είναι η δουλειά του. Είναι πολύ κατάλληλος για αυτό το περίπλοκο πρότζεκτ που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η δουλειά του είναι κάτι περισσότερο από το να προπονεί απλά την πρώτη ομάδα. Πρέπει με τη βοήθεια του τιμ να αναπτύξει και τα ταλέντα. Οι κύριοι εδώ είναι η τεχνική καρδιά της Ανόρθωσης. Έχουμε την γνώση, την εμπειρία, τη νέα ιδέα, και την ιστορία του συλλόγου. Αυτό είναι το “software”.

Για να έχουμε ποιοτικό αποτέλεσμα πρέπει να προσφέρουμε στους παίκτες ποιοτικό περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εγκαθίσταται ένα νέο γήπεδο. Ανοικοδομείται το προπονητικό κέντρο “Αντώνης Καρράς”. Η φυσική κατάσταση και η κινητικότητα είναι τα πιο σημαντικά στο ποδόσφαιρο σήμερα.

Να εισάγουμε επιστήμη και τεχνογνωσία στον σύλλογο. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών μέσα από λογισμικό σε υπολογιστή. Στο κοντινό μέλλον θα θέλαμε να το επεκτείνουμε αυτό και γιατί όχι να κάνουμε ένα εργαστήριο της Ανόρθωσης.

Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό.  Αναμένουμε ότι θα αλλάξει η νοοτροπία στα αποδυτήρια και οι ποδοσφαιριστές να έχουν άλλη στάση. Τα μηχανήματα και η τεχνολογία θα βοηθήσουν στο να δούμε βελτίωση.

Ας μιλήσουμε για παίκτες. Θα δημιουργήσουμε ένα τμήμα ανίχνευσης. Πέραν από εμένα θα υπάρχουν δύο πλήρους απασχόλησης ανιχνευτές ταλέντων, τον κύριο Κώστα Κωνσταντίνου και τον κύριο Γιάκομπσον, που δεν είναι εδώ, τον στείλαμε να εργαστεί.

Η Ανόρθωση είναι όπως ξέρετε κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος. Γνωρίζω για το 1974. Όπως είπε και ο πρόεδρος η διαδικασία θα πάρει αρκετό καιρό αλλά η Ανόρθωση είναι πολύ μεγάλος σύλλογος για να βρίσκεται στη σκιά.

Εσείς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα παίξετε σημαντικό ρόλο. Επηρεάζεται το έργο. Θα μας δώσετε χρόνο; Είμαστε προπονητές, δεν είμαστε μάγοι. Αν γνωρίζετε την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που απαιτούνται για κάτι τέτοιο σε έναν σύλλογο, τότε θα μας δώσετε χρόνο. Η ανοικοδόμηση ενός συλλόγου είναι ένα πράγμα, η ανοικοδόμηση μιας ομάδας είναι κάτι διαφορετικό.

Δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαιο ακόμη με κάποιον ποδοσφαιριστή. Παρακολουθούμε πέραν από 400 ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή. Έχει γίνει μια μικρή λίστα. Πρέπει να είμαστε και εμείς υπομονετικοί. Ψάχνουμε ποδοσφαιριστές με ταλέντο, να είναι φυσικά και πνευματικά δυνατοί, να είναι νικητές, να επενδύουν στους εαυτούς τους. Οι ομαδικοί παίκτες θέλουν να δουλεύουν περισσότερο. Πρέπει να έχουν μια στάση ότι δεν χρειάζεται να είσαι άρρωστος για να γίνεις καλά.

Εφόσον ο προϋπολογισμός μας είναι περιορισμένος πρέπει να κοιτάξουμε και για πολυθεσίτες. Φυσικά έχουμε και τους δικούς μας παίκτες. Όλες αυτές τις ιδέες πρέπει να τις βάλουμε σε ένα πλαίσιο. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χαρακτήρες αφού οι ποδοσφαιριστές αλληλοεπηρεάζονται.

Είχα το προνόμιο να κάνω κάτι παρόμοιο ακόμη δύο φορές. Αυτό όμως που με έκανε να θέλω να το κάνω τώρα αυτό είναι η πολυπλοκότητά του. Εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε αυτό το όνειρο να πραγματοποιηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει διότι όλοι μοιραζόμαστε ένα όραμα. Να φέρουμε την Ανόρθωση στην κορυφή. Μη σκέφτεστε τα προβλήματα. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι θα επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο”.

Αντρέ Πάους:

“Τα περισσότερα έχουν λεχθεί. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Μιλώντας για τον εαυτό μου είμαι πολύ ευχαριστημένος που έλαβα προσφορά από την Ανόρθωση. Γνωρίζω από το παρελθόν ότι έχουν τη μεγαλύτερη ιστορία. Ξέρω την ομάδα από τότε που αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι για μένα μια μεγάλη πρόκληση που είμαι εδώ και να κάνω την Ανόρθωση να κάνει το ίδιο στα επόμενα χρόνια.

Ο κύριος Τεντ ανέφερε πως το σημαντικό είναι τα αποτελέσματα. Και αυτή είναι η φιλοδοξία, να φτάσουμε στο ψηλότερο επίπεδο. Θέλουμε να βελτιώσουμε και την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές ατομικά. Θα χρειαστεί πολύ δουλειά τεχνικά, τακτικά, από πλευράς φυσικής κατάστασης. Ο σύλλογος δημιουργεί ένα επαγγελματικό περιβάλλον και στους ποδοσφαιριστές αρέσει αυτό.

 Όπως ανέφερε ο τεχνικός διευθυντής θέλουμε ανθρώπους με κίνητρο, με πνεύμα, να δουλεύουν σκληρά ώστε να ενταχθούν στο σύστημα που θέλουμε και το περιβάλλον”.

Τεντ Φαν Λέουβεν:

“Αυτό που κάνουμε είναι πολύ σύνθετο. Αν θέλαμε δύο ή τρεις παίκτες αυτό θα ήταν εύκολο. Έχει φύγει μια ολόκληρη ομάδα. Για παράδειγμα παίρνουμε παίκτη που αγωνίζεται στο κέντρο. Αυτός επηρεάζει τον παίκτη που αγωνίζεται μπροστά του στην επίθεση ή στην άμυνα. Άλλος περιορισμός είναι ότι δεν έχουμε υψηλό μπάτζετ. Θέλουμε να διαθέσουμε μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού στο τεχνικό κομμάτι και στην υποδομή, να φτιάξουμε ένα “εργαστήριο”.

Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις γρήγορα. Όπως είπα και έδωσα παραδείγματα, μπορεί να πάρει 2-3 χρόνια. Αν όμως το πετύχεις μπορείς να το κρατήσεις για 15 χρόνια.

Οι πλείστοι ποδοσφαιριστές που έχουν συμβόλαιο είναι νεαροί. Βλέπουμε πρώτα την ποιότητα, μετά τις δυνατότητες, χρειαζόμαστε όμως και κάποιους έμπειρους ποδοσφαιριστές να οδηγήσουν τους υπόλοιπους. Με τη Φίτεσε οι ποδοσφαιριστές ήταν οι περισσότεροι κάτω των 21 και τερματίσαμε τέταρτοι.

Τώρα τί είναι επιτυχία; Να πάρουμε την πρώτη θέση ή να βγάλουμε ένα υγιές οικονομικά πλάνο; Ο καθένας θέτει διαφορετικά τον όρο επιτυχία.

Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Μπορεί για παράδειγμα να φέρεις έναν ποδοσφαιριστή. Αυτού να του αρέσει εδώ, αλλά να μην αρέσει στη γυναίκα του.

Το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικά, σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις, ασχολείσαι με ανθρώπους και τα συναισθήματά τους.

Χρίστος Πουλλαϊδης:

“Εμείς πάντοτε θέλουμε να είμαστε σήμερα καλύτεροι από χθες και αύριο να είμαστε καλύτεροι από σήμερα. Πιστεύω αυτό θα το πετύχουμε. Πρόσεξα και στην καριέρα μου πως όποιος έχει υπομονή και επιμονή πετυχαίνει. Είναι αυτοί που δουλεύουν σκληρά, είναι γνώστες του αντικειμένου και τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πετύχεις. Έτσι πιστεύω πως και η Ανόρθωση σε δύο χρόνια θα πάει ψηλά”.

Τεντ Φαν Λέουβεν:

“Έχω μια πολιτική να μην μιλώ ατομικά για ποδοσφαιριστές. Για το μέλλον τος, για συμβόλαια. Και εσείς όταν πάτε σε μια καινούρια δουλειά δεν θα κοινοποιήσετε πληροφορίες. Σε ότι αφορά τον Γκαρσία, γνωρίζω για τις δυνατότητές του. Είναι ένας από τους παίκτες που αναπτύσσονται γρηγορότερα. Θεωρώ ότι χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Aυτοί οι παίκτες έχει ο καθένας το κουμπί του. Σε άλλους είναι φυσικά τα χαρίσματα, σε άλλους είναι πνευματικά.

 

Δεν θέλω να σχολιάσω το παρελθόν. Θέλω να γίνει μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος.

 

Οι παίκτες που θα έρθουν εδώ θα έχουν συγκεκριμένη νοοτροπία. Πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον”.

 

Χρίστος Πουλλαϊδης:

“Oτιδήποτε παραβάσεις γίνουν και έρθουν στην προσοχή μας θα υπάρξουν οι κατάλληλες επιπτώσεις. Ο κύριος Τεντ είναι της σχολής ότι όταν δημιουργήσεις το κατάλληλο περιβάλλον, αυτό θα είναι από μόνο του αποτρεπτικό. Ξέρω προσωπικά πως σκέφτεται και πως εννοεί την πειθαρχία”.

 

Αντρέ Πάους:

“Θέλουμε να βελτιώνουμε ατομικά τους ποδοσφαιριστές. Ακόμη δεν ξέρουμε ποιοι ποδοσφαιριστές θα είναι μαζί μας αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώνουμε ατομικά τον κάθε ποδοσφαιριστή”.

Τεντ Φαν Λέουβεν:

“Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιους ποδοσφαιριστές θα φέρουμε και τότε θα έχουμε την πλήρη εικόνα. Εμείς θέλουμε να τους αναπτύξουμε. Ήταν για συγκεκριμένο λόγο που εγώ και ο κύριος Πάους ταξιδέψαμε στην Ελβετία για να δούμε το elite πρωτάθλημα κάτω των 19”.

“Θα προσαρμόσουμε το σύστημα στους ποδοσφαιριστές που θα έχουμε, αλλά ως αρχή θα χρησιμοποιήσουμε το 4-2-3-1. Μπορούμε ανάλογα με τους επιθετικούς που θα έχουμε να παίξουμε 4-4-2, δεν είναι μεγάλη η διαφορά. Δεν υπάρχει απάντηση στην ερώτηση “οι παίκτες κάνουν το σύστημα ή το σύστημα τους παίκτες”.

Θέλουμε να αξιολογήσουμε τους ποδοσφαιριστές. Μπορεί για παράδειγμα στη θέση 6 να μην υπάρχει διαθέσιμος ποδοσφαιριστής άρα αυτό αλλάζει τις τιμές.

Στο τέλος του μεταγραφικού παραθύρου υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ποδοσφαιριστές. Τώρα αυτή τη στιγμή η αγορά είναι αργή. Συμβαίνει συχνά αυτό σε χρονιά Μουντιάλ. Θα δούμε όμως. Και αύριο αν έρθει ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να τον πάρουμε.

Μπορεί να υπάρχουν ποδοσφαιριστές που να μην μπορούμε να τους φέρουμε. Μπορούμε όμως να φέρουμε άγνωστους και να φτιάξουν εδώ όνομα. Σίγουρα υπάρχει το ρίσκο της αποτυχίας. Αν όμως στους πέντε άγνωστους σου βγουν οι τρεις θα είναι εξαιρετικό.

O τρόπος που αντιδρούν οι παίκτες στην πίεση είναι καθοριστικός. Υπάρχουν παίκτες που παίζουν εκπληκτική μπάλα και όταν έρθουν σε ομάδα με πίεση δεν αποδίδουν. Αν ο σκοπός μας είναι να πάρουμε παίκτες, να τους αναπτύξουμε και να τους πουλήσουμε σε καλύτερο πρωτάθλημα, τότε αν δεν μπορούν να αντέξουν εδώ, δεν θα μπορούν ούτε εκεί.

Χρίστος Πουλλαϊδης:

“Φτάσαμε στο τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Ήταν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Ο κύριος Φαν Λέουβεν μίλησε με ειλικρίνεια όπως συνηθίζει. Να ευχαριστήσω το “ντριμ τιμ”, όπως το χαρακτηρίζω, που ήταν εδώ. Καλή συνέχεια, ευχαριστούμε”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ