Οι τρεις δαίμονες… του Χρίστου Πουλλαΐδη

Μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση της Ανόρθωσης στη Λευκωσία, ο νέος πρόεδρος Χρίστος Πουλλαΐδης έκανε μια αναφορά στα τρία βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μεγάλη Κυρία, χαρακτηρίζοντάς τα ως τους «τρεις δαίμονες της Ανόρθωσης»

Το πρώτο κομμάτι, είναι τα συσσωρευμένα παλαιά χρέη του Συλλόγου. Η αναφορά δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρέη προς παράγοντες, όσο με αυτά προς το κράτος. Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι οι τρεις κρατικές υπηρεσίες με τις οποίες έχουν γίνει μεν διακανονισμοί, ωστόσο τεράστια είναι τα ποσά που τους καταβάλλουμε – ή οφείλουμε να τους καταβάλλουμε – κάθε μήνα. Τα κριτήρια άλλωστε στο μεγαλύτερο κομμάτι τους, πέραν από το μισθολόγιο των ποδοσφαριστών, έχουν να κάνουν με αυτές τις υπηρεσίες.

Στον τομέα των χρεών, εμείς θα προσθέταμε και το χρέος προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου). Μπορεί φαινομενικά να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο οι κρατικές υπηρεσίες, ωστόσο στην πράξη, είναι ακόμα χειρότερο. Πρόκειται για το χρέος της Κτηματικής, ένα ποσό που αγγίζει τις 700 περίπου χιλιάδες. Μια οφειλή που έπρεπε να ήταν η πρώτη – κατά την άποψή μας – προτεραιότητα.

Ο δεύτερος δαίμονας, είναι οι προσφυγές στη ΦΙΦΑ. Ο κ. Πουλλαΐδης δεν κρύφτηκε και μίλησε ανοιχτά με αριθμούς. Το σύνολο των αξιώσεων όπως είπε είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ, με κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο να έχει ήδη επιδικαστεί εναντίον μας!

Οι προσφυγές είναι ένα λεπτό σημείο, στο οποίο αξίζει να σταθούμε. Ναι, ο κ. Πουλλαΐδης έχει δίκαιο ότι πολλοί παίχτες και προπονητές αδίκως αξιώνουν χρήματα από την Ανόρθωση. Αρκετοί εξ αυτών έχουν προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων με την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους ή δεν έχουν καν δουλέψει αυτά τα χρήματα. Πλην όμως, η ευθύνη ανήκει σε μας. Είναι οι παράγοντες της Ανόρθωσης που έκλειναν τα μάτια και αγόραζαν γουρούνια στο σακί, είναι οι δικές μας διοικήσεις που ανανέωναν πλουσιοπάροχα συμβόλαια, ο Σύλλογος τους έδιωχνε δίχως να υπολογίζει το μελλοντικό κόστος. Όλα εδώ πληρώνονται όμως. Το ζήτημα είναι… από ποιόν;

Το Σωματείο οφείλει να εξετάσει τους τρόπους να κινηθεί νομικά εναντίον ανθρώπων που με τις πράξεις, τις αποφάσεις ή παραλείψεις τους το ζήμιωσαν. Είτε πρόκειται για παράγοντες, είτε για δικηγόρους, είτε για αθλητές, είτε οποιουσδήποτε άλλους. Αν μη τι άλλο, για να μπει μια τελεία στα όσα συνέβαιναν μέχρι τώρα και να δοθεί το μήνυμα ότι παρόμοιες πράξεις δεν θα μείνουν ατιμώρητες.

Τέλος, ο Χρίστος Πουλλαΐδης αναφέρθηκε στον τρίτο δαίμονα, που δεν είναι άλλος από την οικονομική κατάσταση του τόπου και του κόσμου. Δυστυχώς η οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται αρκετοί εκ των παραδοσιακών και γενναιόδωρων χορηγών της Ανόρθωσης ως επίσης και διαφημιζομένων, αλυσιδωτά έχει επιπτώσεις και στο Σωματείο. Η μόνη σανίδα σωτηρίας είναι η εισφορά του επίσης δοκιμαζόμενου από την κρίση κόσμου. Ένας κόσμος, ο οποίος εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει, φτάνει να βλέπει από τη μια προσπάθεια μέσα στα γήπεδα σε αθλητικό επίπεδο και από την άλλη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση σε διοικητικό.

Αναμφίβολα, θα απαιτηθεί να καταβληθεί τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου οι τρεις αυτοί δαίμονες να… εξορκιστούν και να μην επιτρέψουμε να καταλάβουν το Σύλλογο…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ