Τα ερωτήματα, τα παράδοξα και τα ποσά της υπόθεσης Στόιλοφ

Το πρόσωπο των ημερών, Στάνιμιρ Στόιλοφ, ήρθε στη νήσο των Αγίων στις 27 Δεκεμβρίου 2010, κερδίζοντας στο νήμα τους ανθυποψηφίους του, παραλαμβάνοντας μια ομάδα που μετρούσε 9 σερί μη νικηφόρα αποτελέσματα.

Το αρχικό συμβόλαιο  που υπογράφηκε προνοούσε συνεργασία 6 μηνών με μονομερή προοπτική (option) ανανέωσης στην Ανόρθωση για ακόμη 1 χρόνο.  Η εξάμηνη συνεργασία προνοούσε συνολικές αποδοχές 100.000 ευρώ και μπόνους 20.000 ευρώ στην περίπτωση που η Ανόρθωση κέρδιζε ένα από τα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια.  Στην περίπτωση που  ενεργοποιείτο η ανανέωση, ο Στόιλοφ στον  επόμενο χρόνο συνεργασίας θα λάμβανε το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το παράδοξο της ανανέωσης

Στις 31 του Μάρτη 2011 έπεφταν οι υπογραφές από τον Κίκη Κωνσταντίνου και τον Στάνιμιρ Στόιλοφ στο νέο συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ στις 5 του Απρίλη, η επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου ανακοίνωνε:

«Η Ανόρθωση Αμμοχώστου ανακοινώνει ότι έχει επέλθει συμφωνία για μακρόχρονη επέκταση της συνεργασίας με τον προπονητή της ομάδας μας κ. Στάμινιρ Στοΐλοφ και το βοηθό προπονητή κ. Τζάνκο Τζβετάνοφ. Η οικογένεια της Ανόρθωσης εύχεται στους προπονητές μας καλές επιτυχίες, τίτλους και νίκες.»

stoilov

Το παράδοξο στην υπόθεση που γεννά εύλογα ερωτήματα γύρω από την συμφωνία είναι το γεγονός ότι η Ανόρθωση προέτρεξε και ακύρωσε το δικό της δικαίωμα για ανανέωση και δέθηκε με ένα συμβόλαιο μακροχρόνιο. Το εν λόγω παράδοξο πέρα από ύποπτο είναι πέρα από κάθε λογική.

Ποιός επιχειρηματίας, ποιό σαΐνι δίχως να έχει συμφέρον από τη συμφωνία θα πήγαινε να την αλλάξει;  Δηλαδή υπάρχει κανένας επιχειρηματίας που θα το έκανε στις επιχειρήσεις του; Για παράδειγμα η εταιρεία Χ συμφωνεί με την εταιρεία Ψ στην αγορά ενός ακινήτου έναντι 100.000 ευρώ, δίνει η Χ τα 10.000 μπροστά και πρέπει εντός ενός χρονικού πλαισίου να δώσει τα άλλα 90.000 ούτως ώστε να το αποκτήσει. Ωστόσο η Χ αποφασίζει αντί 90.000 να δώσει 150.000, γιατί ανέβηκε η αξία του ακινήτου. Θα τα πάρει η όχι η Ψ; Φυσικά και θα τα πάρει και θα πει και ευχαριστώ!

Διίστανται οι μαρτυρίες για τα ποσά και τη διάρκεια

Στην πορεία ψάξαμε για τα ποσά. Παράγοντας που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία μας ανέφερε πως η αύξηση που δόθηκε στον Βούλγαρο ήταν πολύ χαμηλή. Ωστόσο, άλλος παράγοντας που ασχολείτο ενεργά με το ποδοσφαιρικό τμήμα τον διαψεύδει κατηγορηματικά και μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ύψος της συμφωνίας έκλεισε στις 330.000 ευρώ!

Δηλαδή 130.000 αύξηση για ένα προπονητή που ανέλαβε μια ομάδα παραπαίουσα η οποία παραδοσιακά διεκδικούσε πρωτάθλημα, πραγματοποίησε 7 μεταγραφές το Γενάρη (Λουμπίνκοβιτς, Σπρόκελ, Αγγέλοφ, Κόλιν, Περόνε, Ερομόιγκμπε, Κοβαλέφσκι) με συμβόλαια μεταξύ 200 και 300 χιλιάδων το χρόνο. Ο απολογισμός του στην αδιάφορη και δίχως άγχος Ανόρθωση μέχρι την 5η Απριλίου ήταν 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, ο οποίος ωστόσο για τους ειδήμονες ήταν αρκετός για να του προσφερθεί συμβόλαιο με αύξηση στις απολαβές κατά 65%!

Όσο για τη διάρκεια υπήρχε και εδώ μια διαφωνία, αν και μικρή. Όπως μας εξήγησε  ο πρώτος παράγοντας, ο Βούλγαρος τεχνικός αξίωνε είτε ενός χρόνου συμβόλαιο και να αποχωρήσει (τήρηση της αρχικής συμφωνίας δηλαδή), είτε τριετές συμβόλαιο. Τελικά, η χρυσή τομή βρέθηκε στα δυο χρόνια. Ο δεύτερος παράγοντας μας ανέφερε με επιφύλαξη  ότι το συμβόλαιο ήταν τριετές. Το φως της δημοσιότητας είδαν μόνο οι δύο από τις τρεις σελίδες του συμβολαίου στις οποίες όμως δεν αναγράφεται η χρονική διάρκεια της συμφωνίας.

Κλειστό μεν, με όρους για ανοιχτό δε

stoilof-oros

Ο επίμαχος όρος  που οι νομικοί σύμβουλοι της Ανόρθωσης (ακόμα παραμένει άγνωστο ποιοι τελικά έδωσαν γνωμάτευση και αν αυτή ήταν γραπτή) πίστευαν πως θα ήταν ικανός να απαλλάξει το σωματείο από τον Βούλγαρο τεχνικό, ήταν αντικρουόμενος με το υπόλοιπο συμβόλαιο.

Από την μια υπέγραφες κλειστό συμβόλαιο και ακύρωνες το όψιον του μονοετούς, από την άλλη είχες μια υποπαράγραφο  πως μπορούσες να τον διώξεις οποιαδήποτε στιγμή δίχως να τον αποζημιώσεις. Δεν μπορείς να έχεις κλειστό συμβόλαιο με όρο που μπαίνει στα ανοιχτά συμβόλαια!

Πέραν από το ύψος των απολαβών, ένα άλλο επιπρόσθετο και αδιανόητο ρίσκο που γεννά υποψίες  ήταν η  διάρκεια του συμβολαίου. Παραδείγματος χάρη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο οποίος μεγαλούργησε στον ΑΠΟΕΛ δεσμευόταν με το ΑΠΟΕΛ με βραχυπρόθεσμες συμφωνίες και αυτές επιτυγχάνονταν  προς τα τέλη της περιόδου και όχι άρον άρον όπως στην υπόθεση Στόιλοφ.

Το διφορούμενο του συμβολαίου σε συνδυασμό με την άνευ λογικής χρονική επέκταση και αύξηση των απολαβών του Στόιλοφ αναπόφευκτα γεμίζει υποψίες το μέσο Ανορθωσιάτη…

Ψώνιζε μόνο από συγκεκριμένο μάνατζερ

Ο Βούλγαρος ήταν εκλεκτικός στις επιλογές του και αλλεργικός στα ψώνια από άλλους μάνατζερ πέραν ενός συγκεκριμένου. Υποστήριζε ανεπιφύλακτα συγκεκριμένο  μάνατζερ κι ας έπαιρνε ποδοσφαιριστές τρίτης διαλογής.

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από τις συμφωνίες που έγιναν εκείνο το διάστημα που πιθανώς να μην είναι καθόλου άσχετες με το παράλογο της συμφωνίας Στόιλοφ. Παραδείγματος χάρην, ο Ιγκορ Τόμασιτς 35 ετών πήρε από την Ανόρθωση ίσως το ψηλότερο συμβόλαιο της καριέρας του και μάλιστα κλειστό διετές! Λογικό;  Όχι, αντιθέτως κάτι παραπάνω από ύποπτο.

perone

Μια άλλη περίπτωση που βαραίνει αποκλειστικά τις πλάτες του Βούλγαρου τεχνικού και του συγκεκριμένου μάνατζερ είναι αυτή του Εμανουέλε Περόνε. Ο Αργεντίνος φορ αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από τον Ατρόμητο έναντι 150.000 ευρώ,  είχε  κλειστό συμβόλαιο για 2 ½ χρόνια με ετήσιες απολαβές που άγγιζαν τις 250.000. Στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε συνολικά 306 λεπτά καταγράφοντας 9 συμμετοχές εκ των οποίων οι 8 ως αλλαγή  και πήρε και κάποια λεπτά συμμετοχής στις τέσσερις αναμετρήσεις του κυπέλλου.  Ο Περόνε αποδεσμεύτηκε από την Ανόρθωση κατόπιν προτροπής Στόιλοφ πέντε μήνες αργότερα και ο Αργεντίνος ενάγει την Ανόρθωση στην ΦΙΦΑ ζητώντας αποζημίωση 350.000 ευρώ!  Στην περίπτωση που δικαιωθεί – πολύ πιθανόν – ο Περόνε θα στοιχίσει στην Ανόρθωση 625.000 ευρώ!  Στη θέση του εν τέλει αποκτήθηκε ο Εμίλ Αγγέλοφ ο οποίος έκατσε στην Ανόρθωση λιγότερο απ’ότι ο Περόνε!

Επί ημερών Στόιλοφ αποκτήθηκαν οι κάτωθι ποδοσφαιριστές:

Σπρόκελ, Στανισλαβ Αγγέλοφ, Κόλιν, Περόνε, Ερομόιγκμπε, Κοβαλέφσκι, Τόμασιτς, Βουτσίσεβιτς, Ιβάνκοφ, Άντιτς, Ρέζεκ, Μαρκίνιος, Σταχόβιακ, Ρόνκάτο, Εμίλ Αγγελοφ.

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι κατεγραμμένα και μπορεί ο σύλλογος να τα χρησιμοποιήσει στα ελαφρυντικά  της απόλυσης Στόιλοφ ούτωε ωστε να επιτύχει μετριασμό της ποινής του. Επιπρόσθετα προστίθεται και το γεγονός ότι ακόμη ψωνίζει από το ίδιο μαγαζί.

Υπερεκτιμημένα συμβόλαια και άνευ λογικής σπατάλη

markinios

Η Ανόρθωση επί ημερών Στόιλοφ προσέφερε στους ποδοσφαιριστές συμβόλαια κατά πολύ ψηλότερα από την αξία τους και κυρίως πολύ ψηλότερα από αυτά που είχαν στις ομάδες τους.  Επιπρόσθετα προέβη και σε μεταγραφικές κινήσεις για τις οποίες έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε ικανοποιήσει τις ορέξεις του Βούλγαρου τεχνικού.  Απέκτησε τον Ρέζεκ και τον Μαρκίνιος πληρώνοντας ένα ποσό γύρω στις 600.000.

Η θέση της επίσημης Ανόρθωσης

Στην εποχή της χρηστής διαχείρισης και της διαφάνειας η στάση που τηρεί  μέχρι στιγμής η επίσημη Ανόρθωση προκαλεί ερωτηματικά. Η ανακοίνωση που εξέδωσε  κάλυπτε παραπάνω το Σάββα Κάκο για την μονομερή αποδέσμευση του Βούλγαρου και δίνει προς τα έξω την εικόνα ότι λάθη έγιναν από όλους τα τελευταία χρόνια. Ήταν μια ανακοίνωση  που προσέγγιζε περισσότερο λογική Θεόδωρου Πάγκαλου της ατάκας  «μαζί τα φάγαμε» . Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ικανοποιεί κανένα αγνό Ανορθωσιάτη που βλέπει την επιβίωση του σωματείου να τίθεται εν αμφιβόλω.

Μια νέα διοίκηση με όραμα και φιλοδοξίες έχει υποχρέωση προς τον κόσμο να βγει έξω και να μιλήσει με ειλικρίνεια, να κατονομάσει όλους εκείνους που αφαίμαξαν την Ανόρθωση την τελευταία πενταετία και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες που χρειάζεται για το συμφέρον του σωματείου. Όσο αυτό δε γίνεται, τότε είναι παραδοχή  συνενοχής στα εγκλήματα που διαπράττονται επί της Ανόρθωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ