Τι καλείται να αλλάξει ο Κόστα

Με το Ζόρζε Κόστα να είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο νέος προπονητής της ομάδας, έχει μπροστά του δύο εβδομάδες όχι για να σουλουπώσει την ομάδα, αλλά για να τη βάλει σε νέο δρόμο καθώς κάπου στην πορεία… παραστρατήσαμε. Η ομάδα είναι χρονικά με την πλάτη στον τοίχο, και σε δύο εβδομάδες καλείται να παρουσιάσει μία εντελώς διαφορετική Ανόρθωση, όχι σε πρόσωπα αλλά σε φιλοσοφία. Όπως φάνηκε και με την Γκέφλε αλλά και στα φιλικά που ακολούθησαν, η Ανόρθωση βρίσκεται πολύ πίσω σε θέμα αγωνιστικότητας και πολλά πρέπει να αλλάξουν στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ψυχολογία

Η ψυχολογία της ομάδας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο. Ιδιαίτερα μετά και τον αποκλεισμό από την Γκέφλε, αν και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες, όπως φάνηκε και στα φιλικά οι ποδοσφαιριστές καταβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς αυτοπεποίθηση, κάτι που φαίνεται και στη συμπεριφορά τους αλλά και στις κινήσεις τους μέσα στο γήπεδο. Καθόλου ενθουσιασμός από τους ποδοσφαιριστές μας, κάτι το επόμενο μετά τον αποκλεισμό καθώς και για το γεγονός ότι για τρεις εβδομάδες έβλεπαν ότι δεν άλλαζε τίποτε αγωνιστικά, αφού όλα ήταν στη σκιά των διοικητικών και επικρατούσε μία αβεβαιότητα. Πάντα μία αλλαγή προπονητή είναι ευεργετική, όταν προηγούνται άσχημες καταστάσεις φυσικά, και η αλλαγή του Χριστάκη Κασσιανού από τον Ζόρζε Κόστα, από μόνη της συνηγορεί στο ανέβασμα της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών. Η αλλαγή όμως από μόνη της δεν φτάνει, και ο Πορτογάλος προπονητής πρέπει να δουλέψει αρκετά με τους ποδοσφαιριστές του και να παρουσιάσει με την έναρξη της χρονιάς μία ομάδα απαλλαγμένη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Αμυντική συμπεριφορά

Στα αγωνιστικά τώρα, η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας ήταν για κλάματα, και στα επίσημα παιγνίδια αλλά και στα φιλικά. Όσο καλή και να είναι η επιθετική σου γραμμή, αν η άμυνα σου είναι παιδική χαρά τότε δεν μπορείς να ελπίζεις σε κάτι το θετικό. Και με την αμυντική συμπεριφορά που παρουσιάσαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδες για κάτι το καλό. Και όταν λέμε αμυντική συμπεριφορά δεν εννοούμε μόνο τους αμυντικούς αλλά πως αμύνεται η ομάδα στο σύνολό της. Το ότι ο Ζόρζε Κόστα είναι γνώστης της Κυπριακής πραγματικότητας, είναι θετικό καθώς δεν αναμένεται να του πάρει αρκετό καιρό για να διαπιστώσει ότι το αμυντικό δίδυμο, από όποιους και να αποτελείται, είναι αρκετά αργό. Αν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι, τότε δεν αποκλείεται να εισηγηθεί μεταγραφική ενίσχυση στη θέση αυτή.

Στημένες φάσεις

Ένα από τα αδύνατα σημεία της ομάδας, από πέρσι που δεν διορθώθηκε φέτος, είναι η συμπεριφορά μας στις στατικές φάσεις και ιδιαίτερα όταν αμυνόμαστε. Πέρσι χάσαμε αρκετούς βαθμούς δεχόμενοι τέρματα από στατικές φάσεις, ενώ ούτε φέτος δείξαμε να έχουμε κάνει μεγάλη βελτίωση. Η ΑΕΛ του Ζόρζε Κόστα ήταν μία ομάδα ιδιαίτερα ικανή στις στημένες φάσεις όταν βρισκόταν στην επίθεση και μέτρια όταν αμυνόταν. Θα πρέπει ο κ. Κόστα να βρει την ισορροπία στην ομάδα σε ότι αφορά τις στημένες φάσεις και επιτέλους να δούμε την ομάδα να βελτιώνεται στον τομέα αυτό.

Ισορροπία στη μεσαία γραμμή

Περνάμε τώρα στην κρισιμότερη γραμμή στο άθλημα του ποδοσφαίρου, τη μεσαία. Αν παρουσιάσουμε μία ομάδα, όπου οι κεντρώοι ποδοσφαιριστές είναι ικανοί και ανασταλτικά αλλά και επιθετικά, τότε οι πιθανότητες να τα πάμε καλά στις εγχώριες διοργανώνεις αυξάνονται. Στον επαναληπτικό με την Γκέφλε είδαμε μία Ανόρθωση που ούτε έκοβε ούτε μοίραζε, με αποτέλεσμα να κυνηγάμε τους ποδοσφαιριστές της Σουηδικής ομάδας συνεχώς ενώ επιθετικά δεν μπορούσαμε να γίνουμε επικίνδυνοι. Η ΑΕΛ του Ζόρζε Κόστα, ήταν μία ομάδα με καλή κυκλοφορία της μπάλας και με συνεχές πρέσσινγκ. Φυσικά άλλους ποδοσφαιριστές θα βρει στην Ανόρθωση ο Πορτογάλος προπονητής, και με αυτούς καλείται να βρει την ισορροπία στη μεσαία γραμμή.

Η χημεία στην επίθεση

Τέλος, σε ότι αφορά την επιθετική συμπεριφορά της ομάδας, ότι είδαμε και στα φιλικά και στα επίσημα παιγνίδια δεν ήταν κάτι το ενθαρρυντικό. Ποιοτικοί ποδοσφαιριστές υπάρχουν στο ρόστερ μας, το σημαντικό είναι να τους αξιοποιήσουμε σωστά. Όχι για παράδειγμα να βλέπουμε τον Γκαρσία να αγωνίζεται στα φτερά, όπως έγινε στον επαναληπτικό με την Γκέφλε. Μετά και τη λύση συνεργασίας με τον Τόνι Κάλβο, ίσως μία μεταγραφή στα επιθετικά άκρα να ήταν αναγκαία, αλλά αυτό θα διαφανεί από τις διαπιστώσεις που θα κάνει ο Ζόρζε Κόστα για το ρόστερ της ομάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ