ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η θρυλική ηρωική ομάδα που πήρε το πρώτο νταμπλ το 1975!

Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρησης, για την θρυλική ομάδα της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ που μέσα στη δίνη του ξεριζωμού και των χιλίων προβλημάτων, κατάφερε και κατέκτησε το νταμπλ το 1975 δημιουργώντας το δικό της μύθο στην κυπριακή πετόσφαιρα.

Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο γνωστός ιστορικός Γιώργος Στεφανίδης.

Αναλυτικά πιο κάτω

Τιμήθηκε η θρυλική ομάδα της Ανόρθωσης του 1975, πενήντα χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου ντάμπλ στην ιστορία.

Μεγάλες στιγμές έζησαν οι φίλοι της Ανόρθωσης στην εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025 στο Monte Caputo στη Λεμεσό, για τα 114α γενέθλια του ιστορικού σωματείου της Αμμοχώστου.

Σε μια αξέχαστη βραδιά τιμήθηκε μεταξύ άλλων και η περίφημη ομάδα βόλλεϋ της Ανόρθωσης του 1975. Αυτή η ομάδα κυριάρχησε στη δεκαετία του 70 πετυχαίνοντας ανεπανάληπτες επιτυχίες όπως αήττητη κατάκτηση πρωταθλήματος το 1973, κατάκτηση πανεπαρχιακού πρωταθλήματος της Ελλάδος την ίδια χρονιά γεγονός που της έδωσε το δικαίωμα να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα για να καταστεί έτσι η μοναδική κυπριακή ομάδα που το κατόρθωσε.

Μάλιστα η Ανόρθωσις πέτυχε και την παραμονή της στην Α’ Εθνική (5 αγώνες πριν να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα) αλλά η τουρκική εισβολή, η απώλεια της Αμμοχώστου και γενικά το 37% του εδάφους της Κύπρου, σταμάτησε τον θεσμό.

Έγινε δε η πρώτη ομάδα που κέρδισε το πρώτο κύπελλο στην ιστορία του κυπριακού βόλλεϋ κάνοντας ταυτόχρονα και το πρώτο ντάμπλ αφού πήρε ξανά το πρωτάθλημα το έτος 1975. Έτσι 50 χρόνια μετά, το σωματείο της Ανόρθωσης τίμησε την θρυλική αυτή ομάδα την οποία απάρτιζαν σπουδαίοι και αξέχαστοι παίκτες.

Στην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους ήταν και ο Πρόεδρος της ΚΟΠΕ Δρ Κώστας Κωνσταντίνου.

Σε μια συγκινητική τελετή των βραβεύσεων, η ομάδα βόλλεϋ της Ανόρθωσης παρατάχθηκε για άλλη μια φορά ενώπιον όλων των καλεσμένων, 50 χρόνια μετά. Όμως το πέρασμα του χρόνου τέσσερις από αυτούς (Πανίκος Θεοχάρους, Χριστοφής Χριστοφή, Άγγελος Αγγελίδης, Μάριος Ζορπής) καθώς και ο προπονητής Πάμπος Χατζήκυριακος έφυγαν από την ζωή, όμως για όλους τους Ανορθωσιάτες είναι αξέχαστοι.

Έτσι στη σκηνή ανέβηκαν ενώπιον όλων των παρευρισκομένων οι Φώτος Χατζηχαμπής , Στέλιος Καραφυλλίδης, Χρίστος Αγγελίδης, Πέτρος Πατσιάς, Βάσος Χριστοδούλου και Δημήτρης Παπάπιερης. Όλοι τους μεγάλες μορφές της Ανόρθωσης και του Κυπριακού βόλλεϋ. Ο Δημήτρης Παπάπιερης έφερε μαζί του και ένα σημαντικό κειμήλιο, την μπάλα του τελικού κυπέλλου όπου η Ανόρθωσις είχε νικήσει με 3-1 σετ (15-5, 15-10, 14-16, 15-10) τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Διαιτητής του τελικού ήταν ο Θανάσης Μπελιγράτης από την Ελλάδα. Την μπάλα στην συνέχεια υπέγραψαν οι εν ζωή πετοσφαιριστές της ομάδας του 1975.

Τις απονομές των αναμνηστικών έκανε ο Πρόεδρος της ΚΟΠΕ Δρ Κώστας Κωνσταντίνου ενώ το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων ήτανε παρατεταμένο. Προηγουμένως προβλήθηκε ένα μικρό ιστορικό βίντεο για την σπουδαία αυτή ομαδα της Ανόρθωσης.
Η συγκίνηση στα πρόσωπα όλων των τιμώμενων παικτών ήτανε μεγάλη αλλά η τιμή ανήκει και επίσης και σε αυτούς που έφυγαν από την ζωή, αφού όλοι μαζί συγκροτούσαν μια πανίσχυρη ομάδα στο βόλλεϋ που εκείνα τα δύσκολα χρόνια χάριζε τίτλους και χαρές στο σωματείο της Αμμοχώστου.

Στην κύρια φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά: Δημήτρης Παπάπιερης, Χρίστος Αγγελίδης, Βάσος Χριστοδούλου, Πέτρος Πατσιάς, Δρ Κώστας Κωνσταντίνου (Πρόεδρος ΚΟΠΕ), Στέλιος Καραφυλλίδης και Φώτος Χατζηχαμπής.

Τα τραγικά γεγονότα της εισβολής το 1974, έφεραν τους παίκτες της Ανόρθωσης σκορπισμένους κυρίως σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Όταν ανακοινώθηκε μέσα στο 1975 ότι θα διοργανωθεί το νέο πρωτάθλημα, ο αρχηγός Φώτος Χατζηχαμπής που διορίστηκε και προπονητής της ομάδας ανέλαβε να αναδιοργανώσει το τμήμα αρχίζοντας προπονήσεις στο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα και στο Πέμπτο Γυμνάσιο Λεμεσού. Τα προβλήματα που υπήρχαν ήταν πάρα πολλά, δεν υπήρχε αθλητικό υλικό. Η Ανόρθωσις παραχώρησε στον Άρη Θεσσαλονίκης τον Γιαννάκη Ευαγγέλου και σαν αντάλλαγμα πήρε ένα σετ μπλε στολών, παπούτσια και μπάλες. Έτσι ξεκίνησε η αναδιοργάνωσης της σπουδαίας αυτής ομάδας.

Η έδρα για τους αγώνες του πρωταθλήματος και του κυπέλλου ορίστηκε η Λεμεσός και το ανοικτό γήπεδο της ΑΕΛ. Εφορος της ομάδας ήταν ο ακούραστος Δρ. Τάκης Σολομωνίδης ο οποίος ήταν και ο εκπρόσωπος της Ανόρθωσης στο ΔΣ της ΕΟΠΕ Κύπρου.

Κέρδισε εύκολα τους 4 προκριματικούς αγώνες της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος και στην δεύτερη αγωνιστική της τελικής φάσης μια ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-0 και στη συνέχεια άλλη μια από το ΑΠΟΕΛ με 3-2, έφεραν τον Πάμπο Χατζήκυριακο στο πόστο του προπονητή, ώστε ο Φώτος Χατζηχαμπής να οδηγεί την ομάδα μέσα στο γήπεδο. Η Ανόρθωσις συνέχισε με μόνο νίκες και ανακηρύχθηκε πανηγυρικά πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της ξεπερνώντας το ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακό που είχαν από μία κατάκτηση.

Στο κύπελλο που ακολούθησε, συγκλονιστικός ήταν ο επαναληπτικός με την Αναγέννηση Δερύνειας. Η Ανόρθωση (είχε κερδίσει με 3-1 τον πρώτο αγώνα) έχανε με 2-1 σετ και 14-5 στο τέταρτο, η Δερύνεια ήθελε ένα πόντο για να προκριθεί. Ο αγώνας διεξήχθη στην καυτή έδρα της Αναγέννησης. Η παρουσία στην ομάδα του Πανίκου Θεοχάρους που πάντα ερχόταν από την Ελλάδα και ενίσχυε την κυανόλευκη ομάδα στα δύσκολα, βοήθησε τα μέγιστα και έγινε η μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας το σετ με 16-14 και στη συνέχεια επικράτησε με 3-2. Μέχρι σήμερα αυτός ο αγώνας θεωρείται ως ο καλύτερος της ιστορίας της και ακόμη τον θυμούνται στην Δερύνεια!!!

Στον τελικό που έγινε στο στάδιο ΓΣΠ, η Ανόρθωσις ενώπιον 3,000 φιλάθλων νίκησε με 3-1 τον Ολυμπιακό και έκανε το ντάμπλ. Ο αρχηγός Φώτος Χατζηχαμπής και καλύτερος παίκτης της χρονιάς (τιμήθηκε από την ΕΑΚ για το 1975) σήκωσε ψηλά το τρόπαιο της κυπελλούχου κάνοντας έτσι το πρώτο ντάμπλ.

Αυτή ομάδα θαυμάστηκε και συνέχισε να κερδίζει. Πρωταθλήτρια και το 1977 και με την ίδρυση της ΚΟΠΕ το 1978 κέρδισε και τους πρώτους τίτλους της ΚΟΠΕ πρωτάθλημα και κύπελλο ολοκληρώνοντας έτσι μια σπουδαία εποχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ