«Υπήρξε πρωτεργάτης, ο βασικός θεμελιωτής, ο «πατέρας» της δημιουργίας των αθλητικών τμημάτων του συλλόγου…»

Σε ανάρτηση για τον εμβληματικό πρόεδρο των χρόνων του αγώνα της ΕΟΚΑ,  Αναστάσιο Οικονομίδη, που σαν σήμερα το 1974 «έφυγε» για το αιώνιο ταξίδι προχώρησαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Παν.Συ.Φι.

Αναλυτικά πιο κάτω

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Αναστάσιος Οικονομίδης αποτελεί εξ ορισμού την ιστορικότερη διοικητική μορφή της Ανόρθωσης. Ιδανικός ηγέτης, εργάστηκε με ανυπόκριτη αγάπη, απροσμέτρητη αφοσίωση και ανιδιοτέλεια για το μεγαλείο της Ανόρθωσης. Διακρινόταν για τον άμεμπτο και αδαμάντινο χαρακτήρα του , το ήθος, τις αρχές και τα υψηλά ιδανικά του, την πατριδολατρία του και την προσήλωση του στα εθνικά ιδανικά.

Υπήρξε πρωτεργάτης, ο βασικός θεμελιωτής, ο «πατέρας» της δημιουργίας των αθλητικών τμημάτων του συλλόγου. Από τις αρχές του 1920 ασχολήθηκε με ζέση με την οργάνωση ομάδων ποδοσφαίρου, πετόσφαιρας, θαλάσσιων αγωνισμάτων και κλασικού αθλητισμού. Ολάκερες γενιές πέρασαν από τα στιβαρά του χέρια. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές και επέτρεπε σε αυτούς να αθλούνται παίζοντας ποδόσφαιρο σε εποχές που η ενασχόληση με αυτό απαγορευόταν στα σχολεία.

Στις 8 Ιουλίου του 1958, μετά την ανατίναξη του οικήματος θα εκστομίσει τα συγκινητικά και προφητικά εκείνα λόγια, που θα στιγματίσουν για πάντα την Ανόρθωση.

“Πλανάσθε, το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται, και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ που είναι το έμβλημα της, θα αναγεννηθεί και πάλιν, διά να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορείαν της. ”

Λίγες μέρες μετά, συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και φυλακίζεται στα κρατητήρια Πύλας μαζί με άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Μωησή Μάντζαλο και Σπύρο Ηλία για διάστημα 3-4 μηνών.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1961 η Γενική Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας και απαράμιλλης προσφοράς του.

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου 1974, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών και τάφηκε στη Λεμεσό όπου κατοικούσε από το 1958 και έπειτα. Ο Αναστάσιος Οικονομίδης κατατάσσεται στην ξεχωριστή εκείνη κατηγορία ανθρώπων των ευλογημένων ανθρώπων, οι οποίοι υπηρέτησαν την Ανόρθωση επί μακρόν, άοκνα και πιστά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ – ΑΘΑΝΑΤΟΣ
𝐌𝐀𝐗𝐇𝐓𝐄𝐂 𝟏𝟗𝟗𝟒 🔵⚪

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ