MAXHTEC σε οπαδικό περιοδικό της Ουγγαρίας: «Ιδεολογία μας η ΑΝΟΡΘΩΣΗ, πολιτική μας άποψη η Αμμόχωστος»

Συνέντευξη στο οπαδικό περιοδικό της Ουγγαρίας, Vendégszektor, το οποίο επικοινώνησε μαζί μας θέλοντας να μάθει περισσότερα για το οπαδικό μας κίνημα, τον σύλλογο μας, την οπαδική κουλτούρα αλλά και γενικότερα την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί έδωσαν οι οργανωμένοι μας οπαδοί.

Ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκληση μας για συνέντευξη! Είστε η πρώτη κυπριακή ομάδα που εμφανίζεται στο περιοδικό μας. Παρακαλώ πείτε μας λίγα λόγια για το Σωματείο σας. Η Ανόρθωσις ιδρύθηκε στην Αμμόχωστο, ωστόσο χρειάστηκε να εγκατασταθεί στη Λάρνακα, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα. Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τους λόγους και την ιστορία αυτού του ασυνήθιστου περιστατικού; Πώς είναι η κατάσταση στην Αμμόχωστο;

«Η Ανόρθωσις ιδρύθηκε στην Αμμόχωστο στις 30 Ιανουαρίου 1911. Εκείνη την εποχή, το νησί της Κύπρου βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Ανόρθωσις ιδρύθηκε από Ελληνοκύπριους, που ζητούσαν την ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Το όνομα του συλλόγου είναι εμπνευσμένο από τη φράση «ανόρθωση του έθνους». Την τότε εποχή, κύριος σκοπός της ίδρυσης του συλλόγου ήταν η εκπαίδευση των μελών του. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα κατά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (1955 έως 1959), η Ανόρθωσις είχε μεγάλη ανάμειξη σε σημείο που Βρετανοί κατακτητές ανατίναξαν και κατεδάφισαν το κεντρικό κτίριο του συλλόγου στις 8 Ιουλίου 1958, μετά από κάποιες βίαιες ταραχές. Τελικά, το 1960 η Κύπρος καθιέρωσε την ανεξαρτησία της αλλά λίγο μετά, το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και μέχρι σήμερα κατέχει παράνομα το 37% της χώρας. Μετά την εισβολή, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της πόλης της Αμμοχώστου μαζί με το βόρειο τμήμα του νησιού, η Ανόρθωσις έχασε το σπίτι της μαζί με 180 χιλιάδες πρόσφυγες. Επι του παρόντος, μόνο το 15% της Αμμοχώστου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ζούμε για την ημέρα που θα επιστρέψουμε στη γενέτειρα μας και γι’ αυτό αποκαλούμε τον σύλλογο μας πρώτα Αμμόχωστος και μετά Ανόρθωσις, καθώς είμαστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της πόλης. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ρίζες μας και δεν θα δεχθούμε ποτέ καμία αλλαγή στο όνομα ή το έμβλημα του συλλόγου μας, που συμβολίζει την Ελληνική εθνική σημαία με τις εννιά κάθετες ρίγες.»

O σύνδεσμος σας ιδρύθηκε το 1994. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τις συνθήκες αυτής της ίδρυσης; Πώς ήταν η ζωή των οπαδών γύρω από την Ανόρθωση πριν από την ίδρυσή σας και πώς άλλαξε από τότε; Ποιος σας ενέπνευσε τις πρώτες μέρες και ποιος ήταν ο σκοπός του ιδρύματος;

«Μερικά χρόνια μετά τον πόλεμο και την κατοχή το 1974, που έκανε τους γονείς και τους παππούδες μας να χάσουν τα σπίτια τους και τους μετέτρεψαν σε πρόσφυγες στη χώρα τους, μια ομάδα υποστηρικτών δημιούργησε τον πρώτο «Σύλλογο Υποστηρικτών Ανόρθωσις» το 1980 με την επωνυμία “ΠΑ.ΣΥ.ΦΙ. ΑΝΟΡΘΩΣΕΩΣ” με στόχο να συγκεντρωθούν ξανά τα μέλη της Ανόρθωσις που ζούσαν τώρα διασκορπισμένα στο υπόλοιπο μέρος του νησιού.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ποδοσφαιρόφιλοι στην Κύπρο άρχισαν να οργανώνουν ομάδες Ultras. Στη συνέχεια, το 1994, τη χρονιά που η Ανόρθωσις Αμμοχώστου κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά την τουρκική εισβολή, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο σύνδεσμος μας με την επωνυμία ΜΑΧΗΤΕC. Είχε σκοπό να στηρίξει την Ανόρθωση και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στους αγώνες με φωτοβολίδες, πανό και συνεχή παλμό. Από τότε, ο σύνδεσμος μας, πέρασε πολλά αντέχοντας πολλές δύσκολες στιγμές που μας έκαναν πιο δυνατούς και σοφότερους όλα αυτά τα χρόνια! ΜΑΧΗΤΕC σημαίνει “Πολεμιστές” στα αγγλικά και αντιπροσωπεύει τον συνεχή αγώνα και την ιδεολογία μας για την επιστροφή στην πατρίδα μας την Αμμόχωστο.

Ισχυρή απήχηση στην κερκίδα μας είχε η υποομάδα με το όνομα Ultras Famagusta που δημιουργήθηκε το 2008 με κύριο σκοπό να αναδιαμορφώσει και να αναμορφώσει τον σύνδεσμο μας με τη νοοτροπία των ultras και να οργανώσει την κερκίδα μας κατά την υποστήριξη των αγώνων της Ανόρθωσις. Αμέσως, η οργάνωση και ο ενθουσιασμός στο πέταλο μας άρχισε να γίνεται πιο παθιασμένος και πιο δημιουργικός, παιχνίδι με παιχνίδι, για πολλά χρόνια. Τώρα έχουμε πολυάριθμα οργανωμένα κλιμάκια και υποομάδες σε όλο το νησί, υπό τον κύριο οργανισμό MAXHTEC.

Ο απώτερος στόχος μας είναι επιτέλους, μια μέρα να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο και να έχουμε δικό μας σπίτι και βασικούς υποστηρικτές στη ΔΙΚΗ μας ΠΟΛΗ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ! Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε τη μνήμη της Αμμοχώστου και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά της Ανόρθωσις να γνωρίσει την ιστορία μας και τι πραγματικά αντιπροσωπεύει η Ανόρθωση!»

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι σας; Ποιοι αγώνες είναι οι πιο αξέχαστοι για εσάς από την ύπαρξη του συνδέσμου σας;

«Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι είμαστε πρόσφυγες στη χώρα μας και δεν έχουμε μόνιμη κατοικία. Ο αγώνας για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι ο βασικός μας αντίπαλος και είναι ταυτόχρονα αυτό που μας κάνει καλύτερους και πιο δυνατούς.

Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές μας στον αθλητισμό ήταν κυρίως οι δύο μεγάλοι σύλλογοι της Λευκωσίας. Υπάρχουν πολλά αξιομνημόνευτα παιχνίδια χάρη στην Ανόρθωση που μας χαρίζει μεγάλες στιγμές. Το πιο σημαντικό που μπορούμε να θυμηθούμε είναι τους ευρωπαϊκούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένης της νίκης επι μιας τουρκικής ομάδας μετά από ένα δραματικό παιχνίδι στην τουρκία και που έγινε η πρώτη Ελληνοκυπριακή ομάδα που το κατάφερε και συνεχίζει αυτό να υφίσταται. Επίσης το παιχνίδι όπου γίναμε η πρώτη ομάδα από την Κύπρο που προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League, έχοντας μερικά πολύ καλά παιχνίδια στους ομίλους της διοργάνωσης.

Οι οπαδοί της Ανόρθωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας της ομάδας και σε πολλές δύσκολες στιγμές για τον σύλλογο, εντός και εκτός γηπέδου, οι φίλαθλοι έχουν βοηθήσει να ξεπεραστούν τεράστιες δυσκολίες και να πετύχουν σπουδαία πράγματα για την ιστορία του συλλόγου και του Έλληνες της Κύπρου.»

Αν έχουμε δίκιο, έχετε φιλία με τη Ντιναμό Μόσχας και την ΟΦΚ Βελιγραδίου. Πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι φιλίες και πώς μπορείτε να τις διατηρήσετε παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση μεταξύ του καθενός σας; Υπάρχουν καλές επαφές στην Κύπρο;

«Η ιστορία μας ξεκίνησε όταν τυχαία ανακαλύψαμε την ιστορία της OFK Beograd (πρώην BCK – Belgrade Sports Club) και τις απίστευτες ομοιότητες που έχουμε μεταξύ μας: οι σύλλογοι μας ιδρύθηκαν το 1911, τα οπαδικά μας σύνολα (MAXHTEC και Blue Union) οργανώθηκαν το 1994, τα χρώματά μας είναι το γαλανόλευκο αλλά εκτός αυτών, μοιραζόμαστε μια παρόμοια ιστορία συλλόγων με πολλές δυσκολίες και αδικίες (Δυστυχώς η ΟΦΚ έχει χάσει την αίγλη της τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων). Έτσι το 2013, κάποια παιδιά από το σύνδεσμο μας ταξίδεψαν στο Βελιγράδι για έναν αγώνα της ΟΦΚ για τους ημιτελικούς, όπου ήταν η πρώτη μας προσωπική επαφή. Μετά από λίγο καιρό, εκπρόσωποι της Blue Union ήρθαν στην Κύπρο για να επισημοποιήσουν την αδελφότητα. Από την άλλη, ΟΦΚ Βελιγραδίου και Ντιναμό Μόσχας είχαν ήδη ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους. Τότε, κατά σύμπτωση, η Ντιναμό χρειάστηκε να παίξει στην Κύπρο δύο σερί παιχνίδια για το Γιουρόπα Λιγκ. Υποστηρίξαμε τη Ντιναμό και στα δύο παιχνίδια μαζί με τους Ρώσους και το γιορτάσαμε μαζί στα οικήματα μας. Έτσι ιδρύθηκε η αδελφική τριάδα και έκτοτε έχουμε πολλές συναντήσεις παρά τη μεγάλη απόσταση μεταξύ μας. Η αδελφότητά μας αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από το ποδόσφαιρο! Γίνεται όλο και πιο δυνατή και είμαστε περήφανοι που δημιουργήσαμε αυτόν τον δεσμό μεταξύ μας και αυτό το τιμούμε και το προωθούμε σε κάθε ευκαιρία που έχουμε.»

Η ομάδα σας έχει κάποια επίσημη πολιτική άποψη ή ιδεολογία;

«Η ιδεολογία μας είναι η ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ, η «πολιτική» μας άποψη η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ.»

Εμείς οι Ούγγροι το μόνο που γνωρίζουμε για τη χώρα σας είναι ότι το βόρειο τμήμα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και ότι είναι ένα ωραίο μέρος για διακοπές. Αυτό δεν είναι αρκετό. Μοιραστείτε μαζί μας περισσότερες πληροφορίες που αναμφίβολα θα έπρεπε να γνωρίζουμε για την Κύπρο. Ποια είναι τα συναισθήματα σας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό και τι πιστεύετε για την τουρκική επιρροή;

«Η Κύπρος εποικίστηκε από Μυκηναίους Έλληνες τη 2η χιλιετία π.Χ. Από τότε και παρά τους πολυάριθμους κατακτητές και την ξένη καταπίεση στο νησί, οι άνθρωποι διατήρησαν την Ελληνική ταυτότητα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της κυριαρχίας τους στο νησί από το 1571 έως το 1878, εγκαταστάθηκαν πολλοί Τούρκοι και ταυτόχρονα πολλοί ντόπιοι αναγκάστηκαν να εξισλαμιστούν. Αυτό δημιούργησε την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο, μια μειονότητα στον σημερινό πληθυσμό.

Μετά τον απελευθερωτικό αγώνα κατά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που έληξε με την «ανεξαρτησία» της Κύπρου, ξεκίνησαν συγκρούσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και της μειονοτικής κοινότητας των Τουρκοκυπρίων, καθοδηγούμενοι από τους Βρετανούς με την περίφημη στρατηγική τους, του διαίρε και βασίλευε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να έχουν στρατιωτικές βάσεις στο νησί, και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Τέλος πάντων, μετά από αυτές τις συγκρούσεις, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία και εισέβαλε για άλλη μια φορά στην Κύπρο! Ο κύριος πληθυσμός του νησιού το 1974 (έτος εισβολής) ήταν 78% Ελληνοκύπριοι και 18% Τουρκοκύπριοι.

Άρα το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι ένα παράνομο κράτος και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία η οποία παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, δεν είναι σωστό να ακούμε ότι το υποστηρίζετε είτε οικονομικά είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, καθώς υπάρχει μόνο ένα αναγνωρισμένο δημοκρατικό κράτος στην Κύπρο και αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.»

Τι θα μπορούσατε να μας πείτε για την κουλτούρα των οπαδών της Κύπρου γενικότερα; Ποια πέταλα/σύνολα είναι οι πιο δυνατοί και τι είναι μοναδικό σε καθένα από αυτά;

«Η πιο δυνατή κερκίδα είναι το Νότια μας πέταλο και είμαστε περήφανοι που ο σύνδεσμος μας κατάφερε να δημιουργήσει μερικές από τις καλύτερες ατμόσφαιρες στην κυπριακή οπαδική σκηνή, με πολλές κορεογραφίες και πρωτότυπες ιδέες όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε επίσης περήφανοι για τον μεγάλο αριθμό πρωτότυπων συνθημάτων και τα δυνατά pyro show.

Αλλά αυτό που είναι πραγματικά μοναδικό για την ομάδα και την οργάνωση μας είναι ότι ο σκοπός και οι ενέργειες μας δεν σχετίζονται μόνο με μια ποδοσφαιρική ομάδα και τις προσπάθειες να κερδίσουμε ένα πρωτάθλημα ή ένα κύπελλο κ.λ.π. Αυτό που είναι μοναδικό για εμάς είναι ότι ο σκοπός και οι ενέργειες μας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό για την εκπαίδευση των μελών μας της ιστορίας μας που ήταν και ο κύριος ιδρυτικός σκοπός της Ανόρθωσης το 1911. Έτσι, εκτός από τη οργάνωση της κερκίδας στους αγώνες της Ανόρθωσης, η δράση του συνδέσμου μας εξαπλώνεται έξω από τα γήπεδα, στους δρόμους με πολλές διαμαρτυρίες ενάντια στην παράνομη κατοχή των εδαφών μας από την Τουρκία, τιμώντας τους Εθνομάρτυρες του Συλλόγου μας αλλά και σε κλειστές αίθουσες διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και προβολές για τα μέλη μας για την ιστορία της Ανόρθωσης, της Αμμοχώστου και της Κύπρου.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους οπαδούς στην Κύπρο, στην πρώτη 5άδα περιλαμβάνονται οι δύο συνδέσμοι από τις ομάδες της πρωτεύουσας Λευκωσίας (απόελ και ομόνοια) και οι άλλοι δύο από τη Λεμεσό (αέλ και απόλλων). »

Πόσο ανέχονται την ύπαρξη σας οι τοπικές αρχές; Πόσο ελεύθεροι είστε στις κερκίδες και στους δρόμους;

«Τα τελευταία 3 χρόνια, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε κανέναν από τους αγώνες της ομάδας μας, σε κανένα αθλητικό χώρο, λόγω νόμου που ψήφιστηκε ο οποίος υποχρεώνει όλους τους φιλάθλους να παρουσιάζουν τη δική τους μοναδική Κάρτα Οπαδού για να μπουν στα γήπεδα. Κατά την άποψη μας, αυτό είναι αντισυνταγματικό και έχει πολλά σημεία που είναι πολύ σκληρά και άδικα προς όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Ως εκ τούτου, όλοι τα οπαδικά σύνολα της Κύπρου, μποϊκοτάρουν όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος. Γενικά, ως Ultras και ως οργανωμένα σύνολα δεχόμαστε πάντα μεγάλη καταπίεση από το κράτος.

Το αποκορύφωμα ήταν όταν διακόψαμε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι επειδή ήταν στημένο (0-2 κερδίσαμε εκτός έδρας και χάναμε 0-3 μέχρι να αναλάβουμε δράση). Για πρώτη φορά στην ιστορία και μετά από μερικές μόλις εβδομάδες, 7 μέλη από την οπαδικό μας σύνολο πήγαν στη φυλακή χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Ωστόσο, καταφέραμε και πάλι να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί ως σύνολο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και τα μέλη μας έγιναν περισσότεροι και πιο παθιασμένοι από ποτέ και προσπαθούμε να το δείχνουμε με κάθε ευκαιρία! Ο τελικός του κυπέλλου την περασμένη σεζόν ήταν ένα μικρό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ο οργανισμός μας.»

Τι πιστεύετε για τον σύγχρονο κόσμο του σήμερα; Αυτό επηρεάζει επίσης τους ultras χωρίς αμφιβολία.

«Ο κόσμος προχωρά πάντα μπροστά και πάντα ο παλιός φαίνεται πιο ρομαντικός και απλός. Όμως κάθε γενιά είχε τις δικές της δυσκολίες, το ίδιο ισχύει και για τη δική μας γενιά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας δυσκολίες στον σύγχρονο κόσμο μας. Οι καιροί αλλάζουν γρήγορα και η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας τώρα και δυστυχώς αυτό επηρεάζει την οπαδική νοοτροπία και τις βασικές αρχές. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και σοφότεροι και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές χωρίς να θυσιάσουμε τις αρχές και τις πεποιθήσεις μας.

Βασικό σημείο για την ομάδα μας αυτής της μετάβασης στον σύγχρονο κόσμο και το σύγχρονο ποδόσφαιρο ήταν η μετάβαση της ποδοσφαιρικής μας ομάδας σε εταιρεία, όπου συνολικά αντισταθήκαμε και καθυστερήσαμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Δυστυχώς, όμως, το σύγχρονο ποδόσφαιρο, καθώς και η κακή διαχείριση της ομάδας και τα οικονομικά του συλλόγου τα τελευταία χρόνια, έκαναν αναπόφευκτη αυτή τη μετάβαση. Αν και αυτή η μετάβαση πέρασε, καταφέραμε επίσης να πετύχουμε κάποιους καλύτερους όρους για τον σύλλογό μας, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου ποσοστού των μετοχών της εταιρείας να ανήκει στην Ανόρθωση για να έχουμε τον έλεγχο της ποδοσφαιρικής εταιρείας που διαχειρίζεται την ποδοσφαιρική ομάδα.

Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα παρακολουθούμε στενά κάθε βήμα της εταιρείας και συνεχίζουμε να δηλώνουμε ως αντίπαλοι αυτού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ομάδας μας. Δεν θέλουμε τα ηνία της ομάδας να πέσουν ποτέ στα χέρια ενός ξένου μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος θα μετατρέψει τον σύλλογο μας σε εμπορική ποδοσφαιρική ομάδα και για χάρη των χρημάτων να αλλάξει για παράδειγμα το όνομα του συλλόγου, το όνομα του το γήπεδο κλπ. Ο σύλλογος μας δεν μοιάζει με κανέναν σύλλογο καθώς αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα πράγματα από το ποδόσφαιρο και τα χρήματα. Τα τρόπαια και οι διακρίσεις στον αθλητισμό για εμάς έρχονται σε δεύτερη μοίρα μετά το μεγαλείο αυτού του συλλόγου εκτός γηπέδων. Τρανό παράδειγμα η περσινή πρόταση της διοίκησης της εταιρείας, για εκσυγχρονισμό του εμβλήματος της ομάδας, που μας βρήκε απέναντι και μετά από μεγάλη πίεση από την πλευρά μας καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτή την απόφαση.»

Πόσο ενδιαφέρονται οι νέοι να γίνουν οπαδοί; Πώς μπορεί ένας νεαρός υποστηρικτής να ενταχθεί στον οργανισμό σας, που είναι οι πιο βασικές απαιτήσεις και προσδοκίες;

«Παρά την τεράστια καταπίεση των τελευταίων ετών και το γεγονός ότι δεν παρακολουθούμε ποδοσφαιρικούς αγώνες καθώς αυτή τη στιγμή μποϊκοτάρουμε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, έχουμε μια ισχυρή νεολαία. Οι απαιτήσεις είναι απλές: Πάθος για το παιχνίδι, οπαδική νοοτροπία και η πιο σημαντική, άνευ όρων αγάπη για τον σύλλογο, την ιστορία του και αυτά που αντιπροσωπεύει! Εκτός από τη στήριξη και τη βοήθεια για την οργάνωση της ομάδας μας, περιμένουμε από τους νέους να μεταδώσουν αυτή την ιδεολογία στις νέες γενιές, ώστε το πνεύμα της Ανόρθωσης να επιβιώσει στους αιώνες. Η Ανόρθωση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και είναι πάνω από ένα αθλητικό σωματείο, οπότε η δουλειά μας είναι να τη διατηρήσουμε ζωντανή ό,τι κι αν γίνει. Είναι το μόνο που κρατήσαμε από την αγαπημένη μας πατρίδα Αμμόχωστο, οπότε αυτό σημαίνει πολλά.»

Φέτος συμμετείχατε στη φάση των ομίλων του Conference League. Κατάφερατε να είστε παρών σε εκτός έδρας αγώνες και αν ναι, πώς ήταν αυτές οι εκδρομές; Πώς προετοιμαστήκατε για τους εντός έδρας αγώνες, είχε κάποια αντίπαλη ομάδα φίλαθλους με οργανωμένη υποστήριξη;

«Μετά από τόσα χρόνια χωρίς ποδόσφαιρο, αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία για εμάς να ζήσουμε τη στιγμή, αν και ήμασταν άτυχοι με τόσους περιορισμούς και με λιγότερα εισιτήρια λόγω της πανδημίας. Πρώτον, ταξιδέψαμε στη Βιέννη για έναν αγώνα πρόκρισης πριν από τη φάση των ομίλων. Μετά από συμφωνία που είχαμε με τους Ultras Rapid (δεν επιτρεπόταν σε αυτό το στάδιο οι οπαδοί εκτός έδρας), 150 από εμάς ταξιδέψαμε την τελευταία στιγμή. Το να είμαστε σε νησί μας κάνει πιο δύσκολο και ακριβό να ταξιδέψουμε σε οποιονδήποτε προορισμό, ειδικά με πτήσεις της τελευταίας στιγμής. Στη συνέχεια, παίξαμε στο Ισραήλ όπου δεν μπορούσαμε να πάμε γιατί χρειαζόμασταν καραντίνα δύο εβδομάδων πριν και μετά το ταξίδι εκεί. Μετά την πρόκρισή μας, για το πρώτο παιχνίδι στο Βέλγιο αγοράσαμε όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια. Ξεκινήσαμε την πορεία μας από το κέντρο της Γάνδης και είχαμε 1,5 ώρα περπάτημα και τραγούδι μέχρι το γήπεδο. Στην πρώτη μας χορογραφία δείξαμε πανό «Λευτεριά στην Κύπρο» και «Αγώνας για την Αμμόχωστο» ενώ στο δεύτερο ημίχρονο δείξαμε ένα μεγάλο πανό με τη σημαία της Ελληνοκυπριακής Ένωσης, που συμβολίζει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έναν από τους ιστορικούς στόχους του Συλλόγου από την ίδρυσή του το 1911. Για το επόμενο παιχνίδι έπρεπε να ταξιδέψουμε στην Εσθονία, αλλά λόγω των περιορισμών και των περιορισμών, έτσι ώστε μόνο εμβολιασμένα και άτομα με ανάρρωση μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα, δεν ήμασταν διατεθειμένοι να οργανώσουμε επίσημη περιοδεία καθώς οι περισσότεροι στο σύνολο μας δεν αποδέχονται τους νόμους περί εμβολιασμού. Τελευταίο και καλύτερο, ήταν το παιχνίδι στη Σερβία κόντρα στην Παρτιζάν με την αξέχαστη φιλοξενία και την σθεναρή υποστήριξη των αδελφών μας από την OFK Beograd και την Dynamo Moscow. Αυτό το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε από την UEFA ως το νούμερο ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου στην Ευρώπη για ταραχές μεταξύ όλων των άλλων αγώνων αυτής της ημέρας. Για αυτό το παιχνίδι οργανώσαμε τα δικά μας αεροπλάνα και λεωφορεία και μαζευτήκαμε στο γήπεδο του ΟΦΚ για το pregame party. Στο παιχνίδι κάναμε ένα μεγάλο pyro show, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τραγουδούσαμε μαζί με τους οπαδούς της Παρτιζάν, «Kosovo is Serbia» και «Cyprus is Greek», όπως είχαμε συμφωνήσει με τους Grobari πριν το παιχνίδι. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λόγια τα συναισθήματά μας από αυτό το παιχνίδι. Η παράστασή μας ήταν το πρώτο θέμα παντού.»

Τέλος, τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούσετε για την Ουγγαρία; Παρακολουθείτε το ουγγρικό κίνημα;

Όταν ακούμε για την Ουγγαρία, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι η πολύ δυνατή οπαδική υποστήριξη της εθνικής ομάδας. Γνωρίζουμε ότι όλα τα γκρουπ ultras της χώρας ενώνονται όταν παίζει η Ουγγαρία και αυτό είναι πραγματικά κάτι μοναδικό και δείχνει μεγάλη νοοτροπία να ενωθείς με τον αντίπαλο σου για έναν κοινό σκοπό!

Με εκτίμηση,

Vendégszektor fanzine

www.vendegszektor.com

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ