Δείτε πιο κάτω όλη την εκπομπή «ΧΩΡΙΣ VAR» εκεί όπου καλεσμένος ήταν ο Τιμούρ Κετσπάγια.
Για τη χρονιά που τελείωσε και την κατάκτηση του κυπέλλου: «Ήταν δύσκολη χρονιά για αυτά που προηγήθηκαν. Διεκδικούσαμε δύο τίτλους και για ανεξήγητους λόγους διεκόπη το πρωτάθλημα. Το ότι ήταν λάθος φάνηκε φέτος που είχαμε περισσότερα κρούσματα και θανάτους, αλλά τελειώσαμε το πρωτάθλημα χωρίς πρόβλημα. Δεν ήταν εύκολο για μας ψυχολογικά γιατί πήρε άλλη ομάδα το δικαίωμα να συμμετάσχει στο Champions League. Δεν ήταν εύκολο να το χωνέψουμε και δεν μας βοήθησε. Παρά τα προβλήματα, νομίζω ότι είχαμε δύο καταπληκτικά χρόνια παρότι στο πρωτάθλημα στο τέλος μας έλειπε κάτι. Ειδικά στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τελείωσαν όλα και συγκεντρωθήκαμε στο κύπελλο, όπου κερδίσαμε όλα τα παιχνίδια».
Για την πικρία για τη διακοπή της περσινής σεζόν: «Έγινε ποδοσφαιρικό έγκλημα. Δεν προσπαθώ να προσβάλω κάποιον, αλλά πήραν απόφαση άνθρωποι που δεν ξέρουν τι είναι το ποδόσφαιρο. Οι ομάδες δεν έχουν καμία σχέση, ήταν 10 άτομα που πήραν την απόφαση για προσωπικούς λόγους. Όλοι πέρασαν κορωνοϊό και δεν σταματήσαμε. Εσείς δεν καταλαβαίνετε γιατί δεν κάνατε πολλά για το ποδόσφαιρο. Δεν καταλάβετε τι επιτυχία είναι να έχει η Κύπρος δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Χώρες που έχουν κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ ονειρεύονται να είναι στη δική μας θέση. Φωνάζουν ότι θέλουν 14 ή 16 ομάδες, ενώ δεν έχουν γήπεδα για πέντε».
Για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση: «Υπάρχουν άλλες χώρες που δουλεύουν σωστά, να ρωτήσουν αυτό. Εμείς δεν ξέρουμε και παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Δεν είναι ντροπή να ρωτήσεις αλλού για να μάθεις».
Για την επιστροφή του στην Κύπρο: «Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να αποδείξω σε αυτό τον τόπο. Αν έχει γίνει κάτι καλό, ήμασταν πρωταγωνιστές εγώ με τον Γιοβάνοβιτς. Αλλάξαμε τη μοίρα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Δεν ήρθε κάποιος να επενδύσει εκατομμύρια, το πετύχαμε με αυτά που είχαμε και σε πιο δύσκολες εποχές. Τρεις φορές γύρισα στην Κύπρο και πήραν τίτλο. Άλλοι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μπορούσαμε να μπούμε Τσάμπιονς Λιγκ. Αν μου ζητήσεις να πάρω Τσάμπιονς Λιγκ, δεν μπορώ. Δεν φταίνε άλλοι που είναι η Κύπρος σε αυτή την κατάσταση, φταίνε οι Κύπριοι».
Για τους επικριτές του: «Δεν με πάνε γιατί δεν έχω μαλλιά ή γιατί είμαι Γεωργιανός; Υπάρχει το ρατσιστικό. Το έζησα στην Ελλάδα όταν πήγα στον Ολυμπιακό. Λέγανε να έρθει τώρα ένας από την Κύπρο ή τη Γεωργία… Δεν άξιζα την ευκαιρία, να ήμουν εκεί για 10 παιχνίδια; Γενικά στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα με τους Κυπρίους, παρότι όσες φορές παίξαμε τους ταπεινώσαμε. Όταν παίξαμε με τον Ολυμπιακό που είχε παικταράδες περάσαμε δίκαια, παρά τα όσα περάσαμε πριν το παιχνίδι. Εμείς δεν έχουμε το περιθώριο να υποτιμήσουμε κάποιους. Άλλοι υποτιμούν και το εκμεταλλευόμαστε».
Για τη συνεργασία με τη διοίκηση: «Η Ανόρθωση εδώ και χρόνια έχει έναν άνθρωπο που αν δεν ήταν εδώ μπορεί να μην υπήρχε η ομάδα. Τη στηρίζει οικονομικά. Το ποδόσφαιρο είναι ζωντανός οργανισμός. Είναι τόσες πολλές οι ομάδες και οι παίκτες, καποιες φορές πρέπει να κλείνεις τα πράγματα άμεσα, αλλιώς φεύγει η ευκαιρία. Κάποιες φορές προσπαθούμε να βρούμε τη χημεία με τη διοίκηση για να φέρουμε παίκτες κατάλληλους. Δεν μπορείς να φέρεις 15 πρωτοκλασάτους. Στην Κύπρο είναι δαιφορετικός ο καιρός, μπορεί κάποιος να μην μπορέσει να προσαρμοστεί. Έχεις ένα στόχο να πετύχεις. Αν απέτυχαν κάποιες μεταγραφές είναι άλλο θέμα. Τον πρώτο χρόνο για κάποιους λόγους δεν υλοποιήσαμε τους στόχους, όμως τον δεύτερο πήραμε κύπελλο. Αν δεν το παίρναμε θα ολοκληρωνόταν το συμβόλαιο και θα έφευγα».
Για τα δικά του λάθη: «Αυτός που κάνει κάτι κάνει λάθη. Δεν είπαμε ότι είμαστε αλάνθαστοι. Αν δεν κερδίζαμε τίποτα θα έλεγα ότι κάναμε λάθη σαν προπονητικό τιμ. Όμως όταν μια ομάδα τελειώνει το πρωτάθλημα μετά τα όσα είχαν γίνει, εγώ ήμουν πολύ έντονος. Αυτό που έγινε μου έκανε καλό. Ούτε τηλεόραση βλέπω, ούτε ράδιο ακούω. Από τη μέρα που ήρθα στην Κύπρο είπα κάποια πράγματα, άλλαξαν και από αυτό κέρδισε το κυπριακό ποδόσφαιρο. Εγώ έλεγα ότι αυτό χρειάζεται το κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν ζήτησα κάτι σαν Κετσπάγια. Θυμάμαι όταν ήρθα πριν 30 χρόνια, πήγα με τα ρούχα και τα παπούτσια που μας έδωσαν σε ένα τσαντάκι. Άλλοι έρχονταν με χαλλούμια και φραπέ και σήμερα διεκδικούμε να μπούμε Τσάμπιονς Λιγκ. Στη χώρα μου πλήρωσαν 150 εκατ. ευρώ για να μη διακόπτεται το πρωτάθλημα, σε μια ομάδα που υποφέρει, με τόσους πρόσφυγες. Το κυπριακό ποδόσφαιρο το αξίζει. Δεν μπορώ να φανταστώ την Κύπρο χωρίς ποδόσφαιρο».
Για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις: «Μόνο οι προσφυγικές ομάδες έχουν γήπεδα. ΑΕΛ και Απόλλωνας έχουν το Τσίρειο, τι να πω. Τα δικά τους τα αποδυτήρια τα φτιάχνουν. Να δεις τα αποδυτήρια της αντίπαλης ομάδας. Οι άνθρωποι εκεί που το χειρίζονται είναι πάνω από 85. Δεν άλλαξε τίποτα από όταν ήρθα πριν 30 χρόνια. Το Μακάρειο είναι ντροπή. Να έρθουν από το εξωτερικό θα πουν πώς παίζουν σε αυτά τα γήπεδα. Πέρσι ήθελε η Ομόνοια να πάρει το Μακάρειο και της είπαν να δώσει 2 εκατ. Δεν έδωσαν τίποτα και παίζουμε τόσα παιχνίδια. Υπάρχει το ΓΣΠ, κάποιους δεν τους βολεύει να φτιαχτούν άλλα γήπεδα. Έγινε ένα πολύ καλό γήπεδο στη Λάρνακα, το ΑΕΚ Αρένα. Μπορώ να πάω να κάτσω στο γραφείο και να κάνω δουλειά. Στη Σαλαμίνα τα αποδυτήρια είναι πολύ μικρά, το παιχνίδι παίζεται και είναι σκοτεινά. Αν θέλουν ας παίζουν 20 ομάδες, αλλά κάντε γήπεδα. Οι ομάδες ανεβαίνουν κατηγορία και πηγαίνουν να παίξουν σε άλλες πόλεις. Δεν θέλουν γήπεδα δικά τους και να παίζουν στην πόλη τους;».
Για τον τρόπο που κοουτσάρει και τις εντάσεις με παίκτες του: «Είναι δικές σας ιδέες, τους δημοσιογράφους, για να δείξετε προς τα έξω ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Προπονητής είμαι, όταν λέω να κάνει κάτι πρέπει να το κάνει. Αν δεν το κάνει θα του φωνάξω να το κάνει. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν, δεν έπαιξαν μπάλα. Ο παρατηρητής τι γυρεύει μεταξύ δύο προπονητών και να γράφει για κάθε κίνηση; Έχετε δει σε άλλο πρωτάθλημα να κάθεται εκεί και να έχουν κάμερες να γράφουν κάθε κουβέντα; Σε κάθε γήπεδο που πάω δεν υπάρχει βρισιά που δεν ακούω. Είμαι εδώ 30 χρόνια, με ξέρετε. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, τι θέλετε, να βάλω γραβάτα και να κάτσω στον πάγκο χωρίς να σηκωθώ; Δεν μπορώ να παίξω αλλά αυτός είναι ο τρόπος μου να συμμετέχω στο παιχνίδι. Είναι ο τρόπος μου. Φέρνω παίκτες που δεν το ξέρει κανένας και τους αναδεικνύω».
Για τον Οκριασβίλι και τον Κβιλιτάια: «Τους ευχαριστούμε για αυτά που πρόσφεραν, ειδικά ο Οκριασβίλι που ήταν δύο χρόνια. Ο Κβιλιτάια ήρθε φέτος, πρόσφερε πολύ. Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στα θέλω των ποδοσφαιριστών και πιστεύω ότι η απόφαση ήταν σωστή. Δεν θέλουμε να κάνουμε ανοίγματα που μπορεί να μας πνίξουν. Θα ήθελα να μείνουν, αλλά αν συγκρίνουμε πόσα θα έπαιρναν και πόσα θα πάρουν εκεί, εμείς τους δίναμε λιγότερα από τα μισά».
Για τις απαιτήσεις του από τους παίκτες: «Είμαι άλλος άνθρωπος στο γήπεδο και άλλος εκτός. Θέλω να μπαίνει ο παίκτης να δίνει το 100% και αν μας κερδίσει η άλλη ομάδα ας μας κερδίσει. Αν δεν αρέσει σε κάποιους ας πάνε σε άλλη ομάδα. Με αυτό είχαμε αυτή την επιτυχία. Δεν λέω ότι όλα είναι μέλι-γάλα, αλλά όταν κάποιος ξεφεύγει είναι ανεπίτρεπτο. Πρώτα είναι η ομάδα και μετά όλα τα άλλα. Σε κάποιους παίκτες μπορεί να μην αρέσουν αυτά που λέω, αλλά είναι αυτά που θέλει η ομάδα. Η Ανόρθωση δεν είναι μόνο ποδοσφαιρική ομάδα, είμαι μια προσφυγική ομάδα που έχει κι άλλες ιδέες. Είχαμε και στη Γεωργία ομάδες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και βρέθηκαν αλλού. Για κάποιους ανθρώπους η Ανόρθωση είναι τα πάντα και αυτό σου δίνει περισσότερη ευθύνη. Εγώ το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Ήρθαν πολύ καλύτεροι προπονητές από εμένα, αλλά ίσως τους έλειπε αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια δεν συνάντησα ποτέ κάποιον παίκτη που να ένιωθε άβολα».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τεχνικό διευθυντή: «Το πρωτάθλημα ξεκινά και τελειώνει και δεν σταματάμε, αμέσως σκεφτόμαστε το επόμενο. Δυστυχώς δεν είμαστε σε επίπεδο όπως στην Αγγλία και τη Γερμανία, όπου ο τεχνικός διευθυντής αγοράζει έναν παίκτη 50 εκατ. Εδώ ψάχνουμε παίκτες ελεύθερους. Θα ήθελα να έχω έναν άνθρωπο δίπλα μου που με ξέρει και να μου βρει 2-3 παίκτες στις θέσεις που χρειαζόμαστε και η τελευταία απόφαση να είναι δική μου. Καλό είναι να έχεις τεχνικό διευθυντή. Δεν πιστεύω να υπάρχουν σε άλλη χώρα περισσότεροι ατζέντηδες απ’ ότι στην Κύπρο».
Για τα μεταγραφικά και το κατά πόσον καθυστέρησε η ομάδα: «Εμείς που είμαστε στην ομάδα ανησυχούμε περισσότερο από τους άλλους. Λίγοι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή πρόβλημα στην ομάδα. Ό,τι και να γίνει θα βρούμε λύσεις. Επειδή καθυστερήσαμε με το νέο συμβόλαιο το δικό μου, είχα πει να περιμένουμε μετά το κύπελλο και ίσως αυτό να ήταν λάθος δικό μου γιατί χάθηκε χρόνος. Το θέμα δεν είναι πόσο γρήγορα θα κάνεις τις μεταγραφές, αλλά πόσο θα βοηθήσουν οι παίκτες που θα έρθουν. Στις συζητήσεις με τη διοίκηση ήταν όλα μέσα. Μέχρι το τέλος του μήνα, πριν πάμε προετοιμασία θα έχουμε εξελίξεις».
Για το περιστατικό με τον Λόρια μετά την έρευνα Παπαχαραλάμπους: «Στη Βασιλεία πριν το παιχνίδι έγινε ένα περιστατικό που δεν μας βοήθησε. ‘Οταν είσαι σοβαρός άνθρωπος δεν βγαίνεις να λες τέτοια πράγματα χωρίς αποδείξεις. Αυτό μας πείραξε κι εμάς και τον Απόλλωνα, ήταν μαχαιριά. Πριν το παιχνίδι ο Λόρια δεν μιλούσε δύο εβδομάδες».
Για το VAR: «Είδαμε να το χρησιμοποιούν όπως θέλουν. Έγιναν πολλά λάθη. Δεν είναι στο σημείο που το βλέπουμε στην Ευρώπη. Είχαμε παιχνίδια που δεν παίχτηκε καθόλου β’ ημίχρονο και έβαζαν 3-4 λεπτά. Βλέπουμε τώρα ότι βάζουν 6-7 λεπτά. Πάνε εκεί και θέλουν μια ώρα να πάρουν απόφαση. Δεν μπορεί για ένα εκατοστό να δίνει οφσάιντ».
Για το Euro: «Μία ομάδα που είναι εντυπωσιακή είναι η Ιταλία. Έχει ρυθμό και παίκτες, έχει πολύ τρέξιμο και πάθος. Ιταλία και Γαλλία πιστεύω. Η Αγγλία είναι πολύ καλή, έχει πολλούς παίκτες, οι 11 που είναι στον πάγκο άξιζαν να είναι στην εντεκάδα. Έχει πλεονέκτημα ότι παίζει όλα τα παιχνίδια εντός έδρας. Βοήθησε πολύ που έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο. Στον τελικό κυπέλλου παρότι δεν είχαμε γεμάτο το γήπεδο, οι 3-4 χιλιάδες που είχαμε μας βοήθησαν να γίνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια. Όταν παίζεις χωρίς φιλάθλους είναι σαν να έπαιζαν φιλικό».
Για το περιστατικό με τον Έρικσεν: «Τελευταία συγκινούμε πολύ πιο εύκολα. Όταν το είδα και κάθε φορά που διάβαζα, είναι σαν να σου έρχεται να κλάψεις. Οι ποδοσφαιριστές από τα 17 μέχρι τα 35, τα καλύτερα χρόνια του ανθρώπου, είναι στα ξενοδοχεία και στις προπονήσεις. Παίρνουν λεφτά γιατί πρέπει να ζήσουν. Βλέπεις πόσο γρήγορο και δυναμικό έγινε το ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι, μπορείς να έχεις άγχος και πίεση, κάποιες νύχτες δεν κοιμάσαι, όχι για τα λεφτά αλλά για να πετύχεις. Κάθε φορά που ακούω νέο χαίρομαι πολύ. Όταν το είδα σοκαρίστηκα, δεν μπορούσα να ηρεμήσω μέχρι να μάθω ότι όλα ήταν καλά».
Για τον Χριστοδουλόπουλο: «Να μην ανησυχεί ο κόσμος. Δεν είναι μόνο ένας παίκτης, σύντομα θα μάθουν καλά νέα. Θα είναι και αυτός ένα από τα καλά νέα».