Ήμασταν και είμαστε ισχυροί…(Οδοιπορικό)

Με αφορμή τα γενέθλια του συλλόγου μας, το τμήμα γυναικείας πετόσφαιρας του συλλόγου μας, ανάρτησε ένα οδοιπορικό σε σχέση με το άθλημα και την Αμμόχωστο από το 1920 μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η ανάρτηση πιο κάτω:

«Ημερομηνία-σταθμός για την ιστορία της Κύπρου η 30ή Ιανουαρίου 1911. Η ίδρυση της Ανόρθωσης Αμμοχώστου! Ένα ανθρώπινο μελίσσι μόρφωσης, καλλιέργειας του πνεύματος και του σώματος, εθνικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης, αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας. Το νεοϊδρυθέν Σωματείο, καλείτο να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Να ανορθώσει, όπως ήταν και το όνομά του, τα ανήσυχα πνεύματα των μελών και των κατοίκων της πόλης, να ανορθώσει τις εθνικές προσδοκίες του λαού μας, να ανορθώσει την κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα. Δημιουργήθηκε έτσι αυτός ο φωτεινός φάρος που σήμερα ονομάζεται Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Ένα οικοδόμημα αγέρωχο και πολυδιάστατο, το φως του οποίου συνεχίζει να φωτίζει άπλετα τον τόπο.
Πετόσφαιρα και Αμμόχωστος έχουν «στενή» και έντονη σχέση που κρατά πολλές δεκαετίες. Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα σωματεία της πόλης και επαρχίας συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να καλλιεργούν το άθλημα και να έχουν λαμπρές επιτυχίες. Η Ανόρθωση, ιδιαίτερα, ήταν διαχρονικά πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του Βόλεϊ, που για πολλά χρόνια αποτέλεσε «αποκούμπι» στις αγωνιστικές της επιτυχίες.

Το γυναικείο βόλεϊ καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε στην Αμμόχωστο σε αυτή τη σχέση που κρατά 90 τόσα χρόνια. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες που αναφέρουν ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1920, η πετοσφαίριση αποτελούσε μία ευχάριστη δραστηριότητα των νεαρών κοριτσιών της εποχής. Με ένα τεντωμένο σχοινί από τη μία άκρη του δρόμου στην άλλη, και μία μπάλα, οι Αμμοχωστιανές αναζητούσαν κάποιες όμορφες στιγμές ψυχαγωγίας, τις οποίες έβρισκαν με σερβίς, μανσέτες και καρφιά στα αυτοσχέδια γήπεδα.
Μία από τις παλαιότερες φωτογραφίες στην ιστορία του αθλήματος στην Κύπρο, εμφανίζει γυναίκες της Αμμοχώστου οι οποίες συμμετείχαν σε αγώνα βόλεϊ το 1932. Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες άτομα (άνδρες κυρίως), πέριξ του γηπέδου παρακολουθούν τις κυρίες της Αμμοχώστου, ευπρεπώς ενδεδυμένες να δίνουν τον αγώνα τον καλό έχοντας στη μέση το φιλέ. Η δε κατασκευή του αγωνιστικού χώρου μοιάζει με μόνιμη, γεγονός που καταδεικνύει τις βαθιές ρίζες του αθλήματος με την Αμμόχωστο.

Tο βόλεϊ πρωτοεμφανίστηκε στην Αμμόχωστο στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Καθοδηγητής της προσπάθειας ήταν μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας του Συλλόγου, επί δεκαετίες μέλος της διοίκησης και εκπαιδευτικός στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ο Aναστάσιος Oικονομίδης. Ο ίδιος ο Αναστάσιος Οικονομίδης αναφέρει σε σημείωμά του με την ευκαιρία των 60χρονων της Ανόρθωσης: «Από του 1923 ήρχισεν η οργάνωση αθλητικών και ποδοσφαιρικών ομάδων του Σωματείου καθώς και ομάδας πετόσφαιρας ήτις καθ’ εκάστην κατά τα απογευματινάς ώρας διοργάνωνε αγώνες πετόσφαιρας εις την αυλήν του Σωματείου (οίκημα Κουλλαπή κατόπιν Δημαρχείου).

Η Αγνή Μιχαηλίδου, στο βιβλίο της «Το Παλιό Βαρώσι» κάνει μία μαγευτική αναφορά για την ανάπτυξη του βόλεϊ στην Αμμόχωστο: «Πολύ αργότερα, στα 1926 – 27, άρχισε να εισχωρεί στην αθλητική ζωή των παιδιών το νέο ομαδικό παιγνίδι, η πετόσφαιρα, που απέκτησε αμέσως πολλούς οπαδούς κι από τα δύο φύλα. Τα απογεύματα παίζονταν αληθινά ματς, με μανία και με φανατισμό. Γήπεδο ήταν βέβαια ο δρόμος. Οι μικροί αθλητές εστερέωναν το δίκτυ ανάμεσα σε δυο αντικρυνά παράθυρα του στενού δρόμου κι άρχιζεν αμέσως το παιγνίδι. Αν, εντελώς απροσδόκητα, κανένα τροχοφόρο ή κανένας γάιδαρος φορτωμένος περνούσε από το δρόμο-γήπεδο, οι νεαροί αθλητές δεν έχαναν την ψυχραιμία τους. Ελευθέρωναν γρήγορα το δίκτυ από τη μια μεριά και, αφού περνούσεν ο ενοχλητικός περαστικός, το παιγνίδι συνεχιζόταν και πάλι, για να διακοπεί όμως αυτόματα στο άκουσμα της φωνής του παστελλά».

Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Aνόρθωσης, το άθλημα της πετόσφαιρας ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες του Συλλόγου και γι’ αυτό, σε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης νέου οικήματος απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να υπάρχει χώρος για τη δημιουργία γηπέδου βόλεϊ για τα μέλη του. Παράδοση που συνεχίστηκε επί δεκαετίες και το γήπεδο βόλεϊ της Ανόρθωσης πριν από το 1974 ήταν δίπλα στο νεόδμητο καλλιμάρμαρο οίκημά της.

Στη δεκαετία του 1920 και 1930 μπάλες βόλεϊ και φιλέ παραγγέλλονταν και αγοράζονταν από την Αθήνα. Οι πετοσφαιριστές της Aνόρθωσης αγωνίζονταν και με τα χρώματα του ΓΣE, ενώ από το 1928 η πετόσφαιρα εισήχθη επίσημα στο πρόγραμμα των Παγκυπρίων Αγώνων. Το 1929 ο ΓΣΕ αναδείχθηκε πρωταθλητής πετόσφαιρας στους Παγκύπριους Αγώνες.

Στη συνεδρία της 21ης Ιανουαρίου 1929 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανόρθωσης αποφάσισε τη διοργάνωση πρωταθλήματος Volley-ball (πετοσφαίρας) για τις ομάδες της πόλης και Επαρχίας Αμμοχώστου κατά την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου. Η Ανόρθωση αθλοθέτησε μάλιστα τη διοργάνωση με αγαλμάτινο έπαθλο αξίας μέχρι 10 σελινιών.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΗΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΧΥΡΟΙ!

ΜΕ ΑΡΧΕΣ, ΜΕ ΑΞΙΕΣ, ΜΕ ΙΔΑΝΙΚΑ.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ, ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ