Ανέκαθεν, η Ανόρθωση είχε ως πάγια πολιτική να μην εμποδίζει το μέλλον των ποδοσφαιριστών της. Εξάλλου δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η ομάδα μας, αναγκαζόταν να πουλήσει το αστέρι της, σε ομάδες του εξωτερικού.
Με αφορμή τη μεταγραφή του Ίσμαηλ Γκονσάλβες, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα με τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της «Μεγάλης Κυρίας» και φεύγοντας άφησαν στα ταμεία της ομάδας, ένα σεβαστό ποσό.
Μάικ Ομπίκου
Ο μαύρος πάνθηρας, ο μεγάλος Μάικ και ένας από τα πιο αγαπημένα παιδιά της κυανόλευκης εξέδρας, ήρθε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1989 από σπόντα καθώς την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η μεταγραφή του στην Πορτογαλική Μαρίτιμο. Έτσι η ευρωπαϊκή καριέρα του Νιγηριανού, ξεκίνησε από την Κύπρο και την Ανόρθωση. Ταχύτητα, εκτελεστική δεινότητα, σουτ και κεφαλιά ήταν τα στοιχεία που συνόδευαν τον Νιγηριανό. Οι εμφανίσεις του με την Ανόρθωση, ιδίως την τελευταία χρονιά, ήταν αρκετές για να σαγηνεύσουν τον πρόεδρο της Φέγιενορντ, ούτως ώστε να πληρώσει 400 χιλιάδες δολλάρια για να τον κάνει κάτοικο Ρότερνταμ.
Τιμούρ Κετσπάγια
Για να καταφέρει να φύγει από τη Γεωργία και να έρθει στην Κύπρο, χρειάστηκε να συνωμοτήσουν πολλές δυνάμεις. Το καλοκαίρι του 1991, μετά από συστάσεις ενός Ρώσσου φίλου του Κίκη Κωνσταντίνου, οι Ιορτανέσκου και Κωνσταντίνου, είχαν μεταβεί στη Τυφλίδα για να παρακολουθήσουν αγωνιζόμενο τον νεαρό Κετσπάγια. Όμως ο Τιμούρ ήταν τραυματίας, ωστόσο αυτό δεν απογοήτευσε τους δύο άνδρες που βγήκαν στους δρόμους της Τυφλίδας και ρωτούσαν τους περαστικούς, ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη χώρα. Οι πλείστοι είπαν αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι δύο άνδρες, Τιμούρ Κετσπάγια. Έτσι ο «άβγαλτος» στη ζέστη και την υγρασία Τιμούρ Κετσπάγια, κατεβαίνει στην Κύπρο ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1991.
Κολωνία, Ολυμπιακός και Α.Ε.Κ έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση του Τιμούρ. Ο Μπάγεβιτς –τότε προπονητής στην ΑΕΚ- έκανε για πάρτη του ταξίδια αρκετά ταξίδια για να τον δει αγωνιζόμενο. Και πείστηκε πως μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό γρανάζι στην καλοκουρδισμένη μηχανή της ΑΕΚ. Έτσι το καλοκαίρι του 1994, φθάνει πρόταση ύψους 200 χιλιάδων λιρών, που αφήνει ικανοποιημένη την Ανόρθωση και έτσι ο Τιμούρ θα γίνει κάτοικος «Νίκος Γκούμας».
Το πρώτο του πέρασμα θα διαρκέσει τρία χρόνια, δύο δεύτερες θέσεις και ένας χαμένος τελικός κυπέλλου. Θα αφήσει πίσω του αρκετούς φίλους και μια υπόσχεση, πως μια μέρα θα επιστρέψει για να πάρει το πρωτάθλημα.
Ίλιαν Κυριάκοφ
Τον θαυμάσαμε στα γήπεδα των Η.Π.Α στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994. Ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας της Βουλγαρίας, που έφθασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ένα χρόνο αργότερα, έμελλε να κατέβει στην Κύπρο μαζί με τους Ιγνάτοφ και Τοντόροφ, προκειμένου να αποτελέσουν το τρίο των ξένων της ομάδας μας, για τη χρονιά 1995-96. Αν και η Ανόρθωση είχε πραγματοποιήσει μια κακή χρονιά, ο Κυριάκοφ ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα. Ως εκ τούτου, η Αμπερτήν από την Σκωτία, ξόδεψε ένα ποσό της τάξης του μισού εκατομμυρίου λιρών προκειμένου να ντύσουν τον βραχύσωμο μέσο στα «ερυθρόλευκα της ομάδας» τους.
Σίνισα Γκόγκιτς
Το καλοκαίρι του 1993, ο Κίκης Κωνσταντίνου θα κάνει το κόλπο γκρόσο και θα ντύσει στα «κυανόλευκα» τους Διόσκουρους του ΑΠΟΕΛ, τον Γκόγκιτς και τον Σάπουριτς. Στα 33 του χρόνια, εν έτη 1997 και μήνα Ιανουάριο, κρίθηκε ικανός από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για να αποτελέσει τον ποδοσφαιριστή που θα έδινε λύσεις στην επίθεση του ΟΣΦΠ, στον αγώνα που έκανε για να ξεφύγει από μια στείρα από πρωταθλήματα δεκαετία. Παρά το γεγονός πως το πρωτάθλημα ήταν στη μέση του, η επιθυμία του ποδοσφαιριστή αλλά και η πάγια πολιτική της ομάδας να μην στέκεται εμπόδιο στο μέλλον των ποδοσφαιριστών, σε συνδυασμό με την άκρως ελκυστική πρόταση του ΟΣΦΠ –πάνω από μισό εκατομμύριο-, έκαναν τον γέρο-Γκόγκα κάτοικο λιμανιού.
Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς
Μετά τη μεταγραφή του Γκόγκιτς, η Ανόρθωση κινήθηκε αστραπιαία για να αποσπάσει τη μεταγραφή του Κρισμάρεβιτς, που είχε φύγει από τον Απόλλωνα και αγωνιζόταν στην Ε.Ν.Παραλιμνίου, εκεί όπου με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου είχαν συνθέσει ένα αξιοζήλευτο επιθετικό δίδυμο. Από τον Φλεβάρη, ο Μπόμπαν είχε υπογράψει στην Ανόρθωση ούτως ώστε να ενσωματωθεί το καλοκαίρι του 1997. Φαρμακερό αριστερό σουτ, κοφτή ντρίμπλα ήταν τα στοιχεία που συνέθεταν τον Σέρβο, ο οποίος από τις εμφανίσεις που έκανε στα προκριματικά του Champions League απέναντι στον ΟΣΦΠ είχε στρέψει τα βλέμματα των Ελλαδικών ομάδων προς το πρόσωπό του. Η δαιμονιώδης φόρμα του στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και το γεγονός πως σκόραρε κατά ριπάς, ανάγκασαν τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να μπουν σε μια μεταγραφική κόντρα. Νικητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ, που έντυσε στα ασπρόμαυρα τον παλαί ποτέ παρτενέρ του ξακουστού Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς στην Παρτιζάν Βελιγραδιού.
Γιάννης Οκκάς
Μαζί με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, αποτέλεσαν τα μήλα της έριδος το καλοκαίρι του 1997. Απόλλων, Ομόνοια και Ανόρθωση έριζαν για την απόκτηση του. Νικητής όπως σε πολλά μεταγραφικά ντέρμπι της εποχής, αναδείχθηκε η ομάδα μας, που έντυνε στα «κυανόλευκα» ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Κύπρου. Η συνεχόμενη ανοδική πορεία της Ανόρθωσης, οι αξιοζήλευτες επιδόσεις της σε συνδυασμό με τις δίχως ίχνος κατωτερότητα εμφανίσεις της στην Ευρώπη, οδήγησαν αρκετούς σκάουτερ να παρακολουθούν τον νεαρό Οκκά. Το καλοκαίρι του 2000, ο ΠΑΟΚ του Μπατατούδη θα τον αποκτήσει πακέτο με τον Γιώτη Εγκωμίτη δαπανώντας ένα ποσό της τάξης του 1.8 εκατομμυρίων λιρών.
Γιώτης Εγκωμίτης
Δύο μήνες τον πολιορκούσε η Ομόνοια, μέσα σε μία νύχτα τον απόκτησε η Ανόρθωση. Το καλοκαίρι του 1997, έφευγε από το Δασάκι για να κάνει καριέρα στην Ανόρθωση. Ποδοσφαιριστής από τους λίγους, αγωνίστηκε σε όλες τις θέσεις, με χαρακτηριστικά που όμοια του δύσκολα βρίσκεις σε πολλούς ποδοσφαιριστές. Πολυσύνθετος, μηχανάκι, τεχνίτης αλλά και γκολτζής άμα λάχει. Το καλοκαίρι του 2000, μετά από ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα, θα ελκύσει τα βλέμματα του ΠΑΟΚ, ο οποίος θα τον αποκτήσει παρέα με τον Οκκά.
Νόρτιν Βόουτερ
Το καλοκαίρι του 2004, ο Τιμούρ έψαχνε τον ποδοσφαιριστή που θα κάνει τη διαφορά. Το όνομα αυτού, Νόρτιν Βόουτερ, ο οποίος ξεπετάχτηκε από τις περίφημες ακαδημίες του Άγιαξ. Συνέχισε την καριέρα του στην Σαραγόσα και στην πορεία στην Αγγλική Γουότφορντ. Παικταράς αλλά και ιδιόρρυθμος. Εκρηκτικός που κουβαλούσε και πολλά καντάρια μπάλας. Μια επίσκεψη του τότε σκάουτερ του ΠΑΟ, Σπύρου Λιβαθηνού, ήταν αρκετή για να τον πείσει να δαπανήσει ένα ποσό της τάξης των 130 χιλιάδων λιρών, προκειμένου να κάνει κάτοικο Παιανίας τον Ολλανδό ποδοσφαιριστή.
Γκεόργκι Κινκλάτζε
Σεπτέμβριος του 2004 και η Ανόρθωση έψαχνε ελεύθερο ποδοσφαιριστή, για να αντικαταστήσει τον Βούλγαρο Ιβάνοφ που είχε φύγει λίγο νωρίτερα. Λίγο τα κιλά του, πολύ η τεμπελιά του και ακόμη περισσότερο η φιλία του με τον Κετσπάγια, οδήγησαν στην Ανόρθωση το μεγαλύτερο ταλέντο που πάτησε τον πόδι του στην Κύπρο, τον Γκέοργκι Κινκλάτζε. Γιατί αν δεν σύμβαιναν όλα τα πιο πάνω, τότε δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβει στο νησί αυτός ο παικταράς.
Δεκάρι παλιάς κοπής, με τον Τιμούρ να βρίσκει με την πρώτη το κουμπί του και έτσι οι δύο θρύλοι του Γεωργιανού ποδοσφαίρου, οδηγούσαν εκ τους ασφαλούς την Ανόρθωση, στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Η αποχώρηση του από την Ανόρθωση, ήταν άκομψη μιας και λίγο πριν τον επαναληπτικό με τη Ρέηντζερς, την έκανε το μακρινό Καζάν και την Ρούμπιν, με την Ανόρθωση να βάζει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 130 χιλιάδων λιρών.
Ουίλλιαμ Μποαβεντούρα
Ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ, το αετίσιο μάτι του Κετσπάγια θα τον συλλάβει και έτσι από την Άνοιξη του 2006 θα αποσπάσει την υπογραφή του. Από εξτρέμ, στην πορεία ο Κετσπάγια θα τον μετατοπίσει στην άμυνα και στο αριστερό άκρο, με τον «Μπόα» να ανταπεξέρχεται στη θέση.
Τον Μάρτη του 2008, θα υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του, ωστόσο στην πορεία τα συνεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα, θα οδηγήσουν τον Κετσπάγια να τον θέσει υπό μεταγραφή. Η Μέταλουργκ Ντόνετσκ θα ξοδέψει ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ, για να τον αποκτήσει.
Ρικάρντο Λαβόρδε
Αποτέλεσε τον ποδοσφαιριστή στον οποίο ο Όγιος έβλεπε πως θα κάνει τη διαφορά. Το παρουσιαστικό του, κάθε άλλο παρά έπειθε. Το ντεμπούτο με την κυανόλευκη φανέλα στα παιχνίδια με την ΤΣΚΑ τον Αύγουστο του 2010, με τον Ρίκκι να κλέβει την παράσταση στο επαναληπτικό της Λάρνακας. Η συνέχεια για τον Κολομβιανό ζογκλέρ, κάθε άλλο παρά θετική ήταν. Ο τραυματισμός που αποκόμισε από το παιχνίδι με την ΤΣΚΑ, σε συνδυασμό με την Ανόρθωση που ήταν σε ελεύθερη πτώση, δεν βοήθησαν σε καμία περίπτωση τον Κολομβιανό να δείξει δείγματα του ταλέντου του, με τον Κρισμάρεβιτς να τον έχει στη λίστα εξόδου.
Η πρόσληψη του Στόιλοφ και το γεγονός πως μπήκε ως αλλαγή και σκόραρε στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ, τον κράτησαν στην Ανόρθωση τις δύσκολες μέρες. Το καλοκαίρι του 2011 ήταν έτοιμος να αποχωρήσει, μιας και οι συχνοί μυϊκοί τραυματισμοί που αντιμετώπιζε ήταν εμπόδιο για να ξοδευτούν 300 χιλιάδες για να αποκτηθεί με ελευθέρα. Ωστόσο η επιμονή του Στόιλοφ και οι γνωματεύσεις των γιατρών, βγήκαν σε καλό για την Ανόρθωση, η οποία πλήρωσε την ρήτρα.
Στα επόμενα δύο χρόνια η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή, ο ποδοσφαιριστής έκανε παπάδες με τη «κυανόλευκη» φανέλα. Με τη Ρωσσική Κράσνονταρ, να εκταμιεύει ένα ποσό της τάξης των 1.6 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει τον Κολομβιανό ντριμπλέρ.
Γκεόργκι Αμπουρτζάνια
Θα έρθει στην Ανόρθωση το καλοκαίρι του 2014, όντας ένα υποσχόμενος και φέρελπις ποδοσφαιριστής από την Γεωργία. Η ανετοιμότητα του Γκαρσία, θα τον ρίξει αμέσως στα βαθιά και θα βρεθεί βασικός στην Ανόρθωση.
Κατάφερνε με μαεστρία να κρατά την μπάλα και να δίνει ανάσες στους συμπαίκτες του, αλλά και να βγάζει την ομάδα μπροστά, όντας ένα σύγχρονο οκτάρι.
Τον Δεκέμβρη του 2015, η Ταραγόνα θα εκμεταλλευτεί το γεγονός πως λήγει το συμβόλαιο του για να τον υπογράψει, ωστόσο τον ήθελα άμεσα και ως εκ τούτου η ομάδα μας, έβαλε στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 75 χιλιάδων ευρώ, μαζί με ποσοστό μεταπώλησης. Κάτι που έξι μήνες αργότερα έφερε ένα ποσό της τάξης των 150 χιλιάδων ευρώ στα ταμεία της ομάδας, καθώς ο Άμπου μεταγράφηκε στη Σεβίλλη για ένα ποσό της τάξης του 1.5 εκατομμυρίου ευρώ.
Κωνσταντίνος Λαΐφης
Η ιστορία του γνωστή, από την πόρτα της εξόδους στην Αλκή και ακολούθως πίσω στην Ανόρθωση. Ο Πάους του έδωσε ρόλο και προσωπικότητα στο γήπεδο και ο νεαρός τον δικαίωσε. Δύο χρόνια ήταν βασικός και αναντικατάστατος, κάνοντας τη διαφορά στην ομάδα.
Πολλές ομάδες γράφτηκαν πως τον ήθελαν κατά καιρούς. Η μισή Ελλάδα, η Αούστρια, από Ολλανδία και από Βέλγιο. Τελικά θα καταλήξει στον ΟΣΦΠ, που θα πληρώσει μισό εκατομμύριο για τον αποκτήσει και ακολούθως να τον δώσει δανεικό στη Σταντάρ.
Ανδρέας Μακρής
Ήρθε στην ομάδα μας το καλοκαίρι του 2013. Για 2 και μισό χρόνια, ήταν στις πρώτες επιλογές. Ενίοτε σκόρερ και άλλοτε ως ο ποδοσφαιριστής που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά με το σκληρό πρέσσιγκ από ψηλά. Το καλοκαίρι του 2015 η ομάδα μας θα απορρίψει προτάσεις από την Αγγλία,ωστόσο το ίδιο δεν θα συμβεί ένα χρόνο αργότερα, με την Γουόλσολ να δαπανά ένα ποσό της τάξης των 200 χιλιάδων για να τον κάνει κάτοικο Αγγλίας και να σπάσει το ρεκόρ του συλλόγου, όντας η πιο ακριβή μεταγραφή.
Ντίνο Ντλοβού
Ο Νοτιοαφρικανός ήρθε στην Κύπρο και έψαχνε μία δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του. Με καριέρα στο Ισραήλ και με σχεδόν ένα εκατομμύριο να δαπανάται από την Μακάμπι Χάιφα για να τον αποκτήσει. Ήρθε στην Ανόρθωση σε πτωτική πορεία και πήρε τα πάνω του. Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος σκοράρει συνεχώς, όντας μία αξιόπιστη λύση για την επίθεση. Η γενική πτώση της ομάδας θα τον επηρεάσει, ωστόσο και εδώ ο Πουλλαΐδης θα το πάρει πάνω του. Θα προχωρήσει σε μονομερή ανανέωση του συμβολαίου του, όντας σίγουρος πως θα τον πουλήσει. Όπερ και εγένετο! Αντάλυασπορ και Καραμπάχ τον ήθελαν και τελικά κατέληξε στη δεύτερη, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της ένα ποσό πέρα των 350 χιλιάδων μαζί με τα μπόνους για να αποκτήσει τον πρώτο σκόρερ της ομάδας, τη χρονιά 2015-16.
Ίσμαηλ Γκονσάλβες
Αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς είναι ο ποδοσφαιριστής που πωλήθηκε δύο φορές από την ομάδα μας, σε ομάδα του εξωτερικού.
Το άκουσμα του δανεισμού του τον Ιανουάριο του 2015, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε. Το ανεπιτυχές πέρασμα του από τον ΑΠΟΕΛ, σε συνδυασμό με την άστατη εξωγηπεδική ζωή που έκανε αποτελούσαν τους κυριότερους λόγους που ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός.
Ωστόσο ο Αντρέ Πάους, είχε βρει το κουμπί του ποδοσφαιριστή από τη Γουινέα-Μπισάου, ο οποίος στους 5 μήνες της πρώτης του παρουσίας στην Ανόρθωση, σκόραρε 11 τέρματα αφήνοντας άπαντες ικανοποιημένους από την απόδοση του. Έτσι η Ανόρθωση τον Μάη οτυ 2015 θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, να ξοδέψει 200 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να τον κάνει δικό της.
Λίγες μέρες μετά ο Ίσμα θα εμφανιστεί αρνητικός στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Κύπρο και να αγωνιστεί στην Ανόρθωση, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Τότε ήταν ο Χρήστος Πουλλαΐδης, τράβηξε το ρίσκο και του βγήκε. Ήταν ξεκάθαρος στον ποδοσφαιριστή, πως θα παίζει στην Ανόρθωση, μέχρι να πάρει μεταγραφή. Ευτυχώς για την ομάδα μας αλλά και για τον ποδοσφαιριστή, η πρόταση ήρθε από τη Σαουδική Αραβία και ήταν ύψους 350 χιλιάδων ευρώ, δελεάζοντας τόσο την ομάδα μας όσο και τον ποδοσφαιριστή.
Στη Σαουδική Αραβία δεν άντεξε για πολύ. Τον Δεκέμβριο οι Σαουδάραβες θα τον αφήσουν ελεύθερο και τον Ιανουάριο, ο Χρήστος Πουλλαΐδης θα πάρει προσωπικά το θέμα και θα φέρει πίσω τον Γκονσάλβες στην Ανόρθωση. Η αληθεια να λέγεται, αυτό ήταν ενάντια στα θέλω της τεχνικής ηγεσίας αλλά και ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός. Το πρώτο μισό της περιόδου δεν θα κάνει αισθητή την παρουσία του και το καλοκαίρι ο Μπενίτο ήταν ξεκάθαρος προς τον ποδοσφαιριστή. Είτε μου δείχνει ότι θέλεις να παίξεις, είτε φεύγεις. Ο Γκονσάλβες θα έρθει στην Κύπρο λίγες ώρες πριν την προετοιμασία και θα είναι 9 κιλά ελαφρύτερος. Στην προετοιμασία πείθει τους Ισπανούς και μένει. Η αρχή της χρονιάς δεν θα είναι καλή, ωστόσο με την έλευση του Λέβι, όλα θα αλλάξουν. Θα θυμίσει ξανά τον ποδοσφαιριστή φόβητρο για κάθε αντίπαλη άμυνα, ενίοτε ως αριστερός ακραίος και άλλοτε ως επιθετικός κορυφής, ο Γκονσάλβες θα κάνει τη διαφορά στην ομάδα.
Η Χαρτς ήθελε να τον αποκτήσει και μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, θα επέλθει η συμφωνία με την ομάδα μας να βάζει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ.