Μίντο: Από τα ευρωπαϊκά γήπεδα στο “The Maker”

Συνέντευξη είχε δώσει τον Αύγουστο του 2024 ο Μίντο σχετικά με το πρότζετ των ακαδημιών το The Maker.

Αναλυτικά πιο κάτω τα όσα είχε αναφέρει τότε.

Όταν ο 17χρονος Μίντο υπέγραψε το πρώτο του ευρωπαϊκό συμβόλαιο με την βελγική Γάνδη το 2000, καθιερώθηκε γρήγορα ως ένα από τα πιο συναρπαστικά ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ακολούθησε μια καριέρα γεμάτη σκαμπανεβάσματα, που τον οδήγησε να περάσει από 10 διαφορετικούς ευρωπαϊκούς συλλόγους. Συχνά εντυπωσίαζε με την ικανότητά του στο σκοράρισμα, αλλά αντιμετώπιζε και προβλήματα πειθαρχίας με τους προπονητές του, κυρίως λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα.

Ο Αιγύπτιος, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Άχμεντ Χοσσάμ, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στα 30 του, χωρίς να φτάσει το ύψος των προσδοκιών που γεννούσε το τεράστιο ταλέντο του.

«Είχα γύρω μου ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία, αλλά δυστυχώς δεν τους άκουγα αρκετά», είπε ο Μίντο σε συνέντευξή του στο The National στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου νωρίτερα το καλοκαίρι.

«Ήμουν ένα πεισματάρικο παιδί με πολύ ταλέντο, νομίζω. Πίστευα πάντα ότι τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει, πως είμαι ο καλύτερος, και όπου κι αν πήγαινα θα το αποδείκνυα. Αυτός ο χαρακτήρας με βοήθησε πολύ, για να είμαι ειλικρινής, αλλά την ίδια στιγμή ίσως με εμπόδισε να εξελιχθώ όπως έπρεπε».

Σήμερα, στα 41 του, ο Μίντο είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τη νέα γενιά ταλέντων στην Αίγυπτο να εξελιχθεί σωστά και να αποφύγει τα λάθη που έκανε ο ίδιος.

Ο πρώην επιθετικός των Άγιαξ, Ρόμα και Τότεναμ ίδρυσε την εταιρεία The Maker, την οποία περιγράφει ως «εκκολαπτήριο ποδοσφαίρου». Στο τρίτο του έτος λειτουργίας, το The Maker είναι ένα πρόγραμμα ποδοσφαιρικής εκπαίδευσης για αγόρια που έχουν εντοπιστεί μέσα από σκάουτινγκ σε περισσότερες από 14 περιφέρειες της Αιγύπτου.

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, φυσικά, το τεχνικό σκέλος του ποδοσφαίρου, αλλά είναι πλήρως αιγυπτιακό: από το σκάουτινγκ ενός παιδιού στην ηλικία των 8 ή 9 ετών, έως την ιατρική του φροντίδα, τη διατροφή, την ψυχική προετοιμασία, και την εκμάθηση ξένων γλωσσών», εξηγεί ο Μίντο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 62 παιδιά, εκ των οποίων τα 40 μιλούν άπταιστα αγγλικά. Προέρχονται από φτωχά περιβάλλοντα και χωριά σε όλη την Αίγυπτο.

Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαστε το πρώτο πλήρως αιγυπτιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ελπίζω μέσα σε λίγα χρόνια να καταφέρουμε να βγάλουμε παίκτες που θα παίζουν επαγγελματικά στην Ευρώπη και να αποτελέσουμε πρότυπο για άλλες χώρες».

Το πρόγραμμα παρέχει πλήρεις υποτροφίες σε όλα τα παιδιά που επιλέγονται και είναι έργο αγάπης για τον Μίντο, με όλη την οικογένειά του να συμμετέχει ενεργά. Η σύζυγός του, Γιόσρα Ελέιθι, αναλαμβάνει την ψυχολογική εκπαίδευση ως διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού και πολιτισμού, ενώ ο αδερφός του, Τάμερ Ουάσφι, είναι συνέταιρος και διευθύνων σύμβουλος.

«Η ιδέα ξεκίνησε από την ερώτηση που κάνουμε συχνά: γιατί δεν έχουμε πολλούς Αιγύπτιους να παίζουν επαγγελματικά στην Ευρώπη, παρόλο που έχουμε πληθυσμό 120 εκατομμυρίων και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο;»

«Κατέληξα ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ταλέντου, αλλά η απουσία συνολικής προετοιμασίας. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε πολλούς τομείς ώστε, όταν έρθει η ευκαιρία, τα παιδιά να είναι έτοιμα να προσαρμοστούν στη ζωή και στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης».

Το The Maker συνεργάζεται με ένα σύλλογο στη Μαάντι του Καΐρου, όπου έχει δημιουργήσει τη βάση του. Έχει επίσης συνεννοήσεις με τα σχολεία των παιδιών ώστε να μην χάνουν την εκπαιδευτική τους πορεία. Υπάρχει μόνιμος καθηγητής Αγγλικών που ζει μαζί τους και διδάσκονται τα πάντα – από ψυχολογική εκπαίδευση μέχρι τακτική αντίληψη.

Ο Μίντο αναφέρει πως βρίσκεται δίπλα στα παιδιά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

«Είμαστε πάντα εκεί. Εγώ, η Γιόσρα, σχεδόν ζούμε μαζί τους. Νιώθουμε ευθύνη απέναντί τους και στις οικογένειές τους. Και δένεσαι με αυτά τα παιδιά – είναι άγγελοι, έχουν όνειρα και ελπίδες, που δημιουργούν θετική ενέργεια παντού.

Πηγαίνουμε εκεί συζητάμε μαζί τους, τους διδάσκουμε. Είμαστε ευλογημένοι με αυτό το έργο».

Ο Μίντο δεν αποφεύγει να μιλά για τα δικά του λάθη ως ποδοσφαιριστής και πιστεύει ότι η σωστή ψυχολογική καθοδήγηση θα μπορούσε να είχε αλλάξει την πορεία του.

«Δεν είχα εκπαιδευτεί να ελέγχω τα συναισθήματά μου. Ο εγκέφαλός μου δεν ήταν δυνατότερος από τα συναισθήματά μου. Ήταν αυτά που καθόριζαν τις πράξεις μου. Αν είχα τον κατάλληλο αθλητικό ψυχολόγο όταν ήμουν 16 ή 17, η ζωή μου θα ήταν τελείως διαφορετική».

«Δεν μετανιώνω. Είμαι περήφανος για ό,τι έχω κάνει, ακόμα και για τα λάθη μου. Μαθαίνεις απ’ όλα».

Η δημιουργία σωστών συνηθειών από μικρή ηλικία είναι για τον Μίντο υψίστης σημασίας.

«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μαθαίνεις μεταξύ 7 και 14 ετών. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε από αυτές τις ηλικίες. Το 70% των συνηθειών σου, το πώς βλέπεις τη ζωή, διαμορφώνεται τότε – από την οικογένεια, το σχολείο, το περιβάλλον σου.

Εγώ σε αυτή την ηλικία ένιωθα πιο σημαντικός από την ομάδα. Νόμιζα ότι μπορώ μόνος μου να την κάνω να κερδίζει. Εκεί έπρεπε κάποιος να μου μάθει ότι πάνω απ’ όλα είναι το σύνολο. Ότι πρέπει να ακούς τον προπονητή σου. Απλά πράγματα, αλλά είναι το κλειδί για την επιτυχία».

Η πειθαρχία είναι ένας ακόμη βασικός πυλώνας του προγράμματος, όπως και η ανάπτυξη χαρακτήρα, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να εκφράζουν τη γνώμη τους.

«Αυτό είναι το μήνυμά μας: να χτίζεις χαρακτήρες, να ακούς τη γνώμη του παιδιού, να τον κάνεις να εκφράζεται – είναι ο πυρήνας της εκπαιδευτικής μας φιλοσοφίας».

Ο Μίντο παρουσίασε το The Maker στην αιγυπτιακή εκδοχή του τηλεοπτικού σόου Shark Tank και απέσπασε επενδύσεις από όλους τους επιχειρηματίες. Έχει επίσης υπογράψει χορηγικές συμφωνίες με μεγάλες αιγυπτιακές εταιρείες και διεθνή πρακτορεία όπως η ελβετική Unique Soccer Co-operations και η ισπανική Mas Que Futbol.

«Μέσα από αυτό το παγκόσμιο δίκτυο μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας ευκαιρίες για δοκιμαστικά σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και να ανταλλάσσουμε εμπειρίες με κλαμπ που έχουν ταυτότητα και μεγάλη ιστορία».

Μία βασική πηγή εσόδων είναι οι ιδιωτικές ακαδημίες του προγράμματος (για αγόρια και κορίτσια), όπου οι γονείς πληρώνουν για την εκπαίδευση. Ο Μίντο στοχεύει να έχει 10 τέτοιες ακαδημίες στο Κάιρο μέχρι το τέλος του 2024 και δηλώνει πως φέτος το έργο είναι ήδη βιώσιμο οικονομικά.

«Αν έχουμε περιουσιακά στοιχεία 30 εκατομμύρια ευρώ σε παιδιά-ταλέντα και αυτό μας αποδίδει ετησίως, τότε σημαίνει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας πως στόχος είναι να εξασφαλίζει επαγγελματικά συμβόλαια στην Ευρώπη.

Όμως πάντα με γνώμονα το συμφέρον του κάθε παιδιού.

«Κάθε παίκτης είναι ξεχωριστό πρότζεκτ. Γινόμαστε οι εκπρόσωποί τους, φροντίζουμε να πάνε εκεί που τους ταιριάζει πραγματικά.

Εργαζόμαστε επαγγελματικά. Δεν υπάρχει άλλο μέρος στην Αίγυπτο που να δουλεύει με τέτοιο σύστημα. Κάθε πρωί έχουμε συναντήσεις με τους προπονητές. Κάνουμε απολογισμό κάθε εβδομάδα – τι μπορούμε να βελτιώσουμε; Πού ωφελούνται τα παιδιά;

Δεν μας νοιάζουν τα αποτελέσματα, μόνο η πρόοδος. Θέλουμε να έχουν ταυτότητα, να περνούν καλά, να χαίρονται αυτό που κάνουν».

Ο Μίντο ονειρεύεται να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα αθλήματα, ώστε να δημιουργήσει τους επόμενους Ολυμπιονίκες της Αιγύπτου, αλλά και να τροφοδοτήσει την εθνική ομάδα με νέα ταλέντα.

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μεγάλο του όνειρο για το The Maker, απάντησε:

«Εύχομαι σε 10 χρόνια να κάθομαι εδώ στην παραλία και να νιώθω περήφανος που 25 από τα παιδιά μας παίζουν και εξελίσσονται στην Ευρώπη.

Αν έρθει αυτή η μέρα, τότε για μένα θα σημαίνει πως ανταπέδωσα κάτι στην Αίγυπτο και στην κοινωνία. Αν αυτά τα 25-30 παιδιά είναι έτοιμα ψυχολογικά, αγωνιστικά, και σαν χαρακτήρες, τότε θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ